İstanbul Küçükçekmece'de bir sitenin girişinde kedilere tekme atarak şiddet uygulayan Aytuğ Koyuncu, gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Küçükçekmece Başsavcılığı'nın itirazı üzerine tutuklama kararı çıkarıldı ve Koyuncu tekrar gözaltına alınarak cezaevine gönderildi. Koyuncu, savcılıkta verdiği ifadede kedilere zarar verme niyetinin olmadığını, site yönetiminin kendisine karşı kediler üzerinden tacizde bulunduğunu iddia etti. 2019 yılında da aynı sitede kedileri zehirlediği ve komşularını taciz ettiği iddia edilen Koyuncu hakkında daha önce de tepkiler oluşmuştu.
2 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Beyaz TV'deki Derin Futbol programında yorumcu Ahmet Çakar'ın Türkiye Futbol Federasyonu ve hakemlere yönelik olarak sarf ettiği 'futbol katili', 'tetikçi hakemler' ifadeleri nedeniyle kanala para cezası verdi. RTÜK, 6112 Sayılı Kanun'un 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan 'Yayın hizmetleri, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez' hükmünün ihlal edildiği gerekçesiyle kanala üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.
27 Eylül 2023

Sekiz yıl önce Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmeden önce alıkonulduğu anın görüntüsünü paylaştığı iddia edilen E.E.Y., 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Şüpheli, ifadesinde paylaşımın kendisine ait olmadığını ve tehditler aldığı için sosyal medya hesaplarını dondurduğunu belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSYÖN'de çalışan E.E.Y.'nin iş akdi feshedildi. İçişleri Bakanlığı, İBB'ye yönelik terör soruşturması kapsamında 1668 kişiyi tespit ettiğini açıkladı.
31 Mart 2023

Show TV'de yayınlanan Kızılcık Şerbeti dizisinin yeni bölümü, RTÜK tarafından verilen beş kez yayın durdurma cezası nedeniyle yayınlanmadı. RTÜK kararıyla yerine 'İslamafobi' konulu bir belgesel yayınlandı. Kadına şiddet sahnesi gerekçe gösterilerek verilen yayın durdurma cezasına karşı tepkiler devam ediyor. Ay Yapım'ın Yargı dizisinin ekibi, sansüre karşı çıkarak ve beş hafta ücret alamayacak olan çalışma arkadaşlarına destek vererek RTÜK'ün kararını protesto etti.
16 Nisan 2023

Kısa Dalga yazarı gazeteci Cengiz Erdinç, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Erdinç'in telefonuna el konuldu ve ifade vermesi bekleniyor. Erdinç'in avukatıyla telefonda konuşmasına izin verilmediği bildirildi. Bu olay, son iki günde 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alınan dördüncü kişi oldu.
2 Kasım 2023

Müzisyen Onur Şener'in öldürülmesiyle ilgili davada istinaf mahkemesi, baş sanık İlker Karakaş'a verilen 25 yıl hapis cezasını onadı. Ali Gündüz'ün cezası 25 yıldan 12 yıla indirildi ve 'kasten yaralama sonucu ölüme neden olma' suçundan hüküm giydi. Semih Soyalp'in beraat kararı bozularak 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklandı. Gözde Gündüz ve Jale Erberk'in beraat kararları ise onandı.
25 Kasım 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), eski Sanayi Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan arasındaki 'ıstakoz' içerikli mesajlaşmayı yayınlayan Now Haber'e özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yüzde 2 oranında para cezası kesti. Ayrıca, Adalet Bakan Yardımcısının torpil taleplerine ilişkin görüntüleri yayınladığı ve Tele1'de yapılan eleştiriler nedeniyle de Now TV ve Tele1'e benzer oranlarda cezalar verildi. CHP RTÜK üyesi İlhan Taşçı bu bilgileri sosyal medya hesabından duyurdu.
3 Mayıs 2024

Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Halk TV'de yayınlanan 'Sözüm Var' programı sonrası gazeteci Şirin Payzın ve Halk TV'ye kişilik hakları zedelendiği gerekçesiyle 150 bin TL'lik manevi tazminat davası açmıştı. Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında, program kaydının izlenmesinin ardından davanın reddedildiği kararı verildi.
1 Haziran 2023

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) ve Diken'in işbirliğiyle yürütülen hukuki mücadele sonucunda, Anayasa Mahkemesi (AYM) 5651 sayılı yasanın 9. maddesini iptal etti. Bu madde, kişilik haklarının ihlali gerekçesiyle binlerce haber ve sosyal medya içeriğinin erişime engellenmesi ve yayından kaldırılması için kullanılıyordu. AYM'nin kararı, sulh ceza hakimliklerinin bu maddeye dayanarak erişim engelleme veya içerik çıkartma kararları vermesini engelliyor. Ancak, internet sansürü tamamen sona ermiş değil; diğer yasal düzenlemeler ve kurumlar aracılığıyla erişim engellemeleri devam edebilir.
9 Ekim 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan ve serbest bırakılan Musa Orhan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Hazal Kaya'ya destek verdi. Akşener, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, kadınların yanında duracaklarını ve kadınların sesinin duyulacağını belirtti. Hazal Kaya, Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmasının ardından Akşener'in desteğini aldı.
20 Nisan 2023

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yaptığı şaka nedeniyle 'halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama' suçlamasıyla yargılandı ve 10 ay hapis cezasına mahkum edildi. Cezanın açıklanması geri bırakıldı ve Gülşen, beş yıl içinde kasıtlı bir suçtan mahkum olmazsa ceza ortadan kalkacak. Gülşen'in avukatları, müvekkilinin beraatini talep etti ancak mahkeme bu talepleri reddetti.
3 Mayıs 2023

İzmir'de Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde dört öğrencisini taciz etmekten suçlu bulunan öğretim üyesi Z.E.B.'ye 10 yıl hapis cezası verildi. Rektörlük, basında yer alan haberlerin ardından 1 Ekim 2020'de soruşturma başlatmıştı. İzmir 34’ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme, sanığın dört öğrenciye karşı 'sarkıntılık boyutunda cinsel saldırı' suçunu işlediğine karar verdi ve her mağdur için ayrı ayrı iki yıl altı ay hapis cezası verdi.
22 Temmuz 2024

Antalya'da işe giderken sırtından bıçaklanan E.A. isimli kadının saldırganı Emre Kırkuşu, 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan yargılanırken, mahkeme suçu 'silahla kasten yaralama' olarak değerlendirip altı yıl hapis cezası verdi. Sanık, tutuklu kaldığı bir yıl göz önünde bulundurularak tahliye edildi. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun raporuna göre sanığın cezai ehliyeti tam bulundu.
2 Mart 2023

İfade Özgürlüğü Derneği tarafından işletilen ve erişim engeli getirilen haberleri duyuran EngelliWeb sitesi, Rize Sulh Ceza Hakimliği'nin 20 Mart 2023 tarihli kararıyla 'kişilik hakları ihlali' gerekçesiyle erişime engellendi. Site, 500'den fazla erişim engeli duyurusunu içeriyordu.
20 Mart 2023

Sabah gazetesi yazarı ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Kaplan, kişilik haklarını ihlal ettiği iddiasıyla bir hava durumu haberinin yayından kaldırılmasını talep etti ve mahkeme bu talebi kabul etti. Kaplan, son iki ayda toplam 396 içeriğe erişim engeli getirtti. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Gazete Duvar'da yayımlanan ve Kaplan'ın kişilik haklarını ihlal ettiği iddia edilen hava durumu haberinin kaldırılmasına dikkat çekti ve bu durumu eleştirdi.
5 Temmuz 2023

Leman dergisi için çizim yapan Zehra Ömeroğlu, 'Pandemide Seks' başlıklı karikatürü nedeniyle 'müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla üç yıla kadar hapis ve para cezası ile yargılanıyor. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada, Ömeroğlu'nun avukatları karikatürde cinsel arzuların tahrik edilmediğini, aksine ti'ye alındığını savunuyor. Mahkeme, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'ndan rapor talep etti.
13 Mart 2024

İdare mahkemesi, RTÜK'ün Açık Radyo'nun yayın lisansını iptal etme kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi. RTÜK, Açık Gazete programında 'Ermeni soykırımı' ifadesinin kullanılması nedeniyle Açık Radyo'ya para ve program durdurma cezası vermişti. Daha sonra, yayın durdurma gününün bildirilmesini beklediği için yayına devam eden radyonun lisansını iptal etmişti. Mahkeme, telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı aldı.
10 Temmuz 2024

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can olayıyla ilgili yargılanan polislere, resmi belgede sahtecilik suçundan altı yıl beş ay hapis cezası verildi. Mahkeme, işkence suçlamasını dikkate almadı ve polislerin birden fazla belgede sahtecilik yapmalarına rağmen cezada artırım uygulamadı. İstanbul valisinin polislerin soruşturulmasına izin vermemesi ve mahkemenin işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunmaması eleştirildi. Can ailesinin avukatları ve duruşma savcısı karara itiraz etti.
5 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle verdiği kararı kabul etmediğini belirtti. Arslan, AİHM'nin kararının kamuoyunda tartışıldığını, ancak nihai kararı Türkiye'deki mahkemelerin vereceğini ifade etti. AİHM, Yalçınkaya'nın başvurusu üzerine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6, 7 ve 11'inci maddelerine ilişkin hak ihlali kararı almıştı.
1 Ekim 2023
İşaretlediklerim