MetroPOLL Araştırma Başkanı Özer Sencar, Ocak-Mart aylarını kapsayan cumhurbaşkanı seçim anket sonuçlarını paylaştı. Anketler, 28 ilde ortalama 2 bin 46 kişiyle yapıldı. Sonuçlara göre, Mart ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oy oranını geçti. Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ve HDP eş başkanlarıyla görüşmesi sonrasında HDP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklaması bu değişimde etkili olmuş olabilir. Anketin finansmanı ve kim adına yapıldığına dair bilgiler paylaşılmadı.
31 Mart 2023

ORC Araştırma'nın 10-11 Mayıs tarihlerinde 28 ilde 3 bin 920 katılımcıyla yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 51,7'lik bir oy oranıyla önde görünüyor. Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 44,2 olarak belirlendi. Milletvekili seçimleri için yapılan ankette ise AKP yüzde 34,5, CHP yüzde 28,4 ve İYİ Parti yüzde 13,7 oy oranlarına sahip. Anketteki hata payı 1,8 olarak açıklandı, ancak araştırmanın finansmanı hakkında bilgi verilmedi. Diğer anket şirketleri KONDA, MetroPOLL ve Yöneylem'in sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
12 Mayıs 2023

ORC Araştırma'nın anket sonuçlarına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 53,1 oy oranıyla kazanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 42,3, Muharrem İnce yüzde 3,1 ve Sinan Oğan yüzde 1,5 oy alıyor. Partilerin oy oranlarına göre CHP yüzde 28,3 ile birinci sırada yer alırken, AKP yüzde 28,1 ile ikinci, İYİ Parti yüzde 11,7 ile üçüncü sırada. Diğer anket sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
17 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'nin 81 ilinde partilerin tahmini oy oranlarını ve kendi tavan oy oranlarını hesaplayarak adaylarıyla paylaştı. Çalışmada, kentlerdeki toplam seçmen sayısı, ilk defa oy kullanacakların sayısı gibi verilerin yanı sıra CHP'ye oy verme potansiyeli yüksek demografik gruplar ve CHP'nin ulaşabileceği tavan oy oranları da yer aldı. Diken'in ulaştığı verilere göre, Türkiye'nin 30 büyükşehrinde CHP ve diğer partilerin alması beklenen oy oranları detaylı olarak listelendi.
2 Mayıs 2023

Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1537 kişiyle yaptığı ankete göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 56,8 oy oranıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde yer alıyor. Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 43,2 olarak belirlendi. Aynı araştırma şirketinin bir önceki anketinde Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın 11,2 puan önündeydi. Partilerin oy dağılımında ise AKP'nin oylarında yüzde 1'lik bir artış gözlemlenirken, CHP'nin oylarında yüzde 0,6'lık bir düşüş yaşandı.
24 Mart 2023

Aksoy Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı 11,2 puan önde görünüyor. Ankette, AKP %31 oy alırken, CHP %28,4 oy alıyor. Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını duyurdu. ORC Araştırma'nın anketine göre ise Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın 13 puan önünde. Türkiye Raporu'nun anket sonuçları ise henüz açıklanmadı.
11 Mart 2023

Diken, Türkiye'de yapılacak seçimler öncesinde çeşitli araştırma şirketleri ve uzmanların görüşlerini derleyerek, Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer adayların anketlerdeki durumunu raporladı. Anket sonuçlarına göre, Kılıçdaroğlu'nun birçok ankette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğu ve seçimlerin ilk turda sonuçlanabileceği öngörülüyor. Ancak bazı anketlerde Erdoğan'ın önde olduğu veya seçimlerin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor. Ayrıca, Muharrem İnce ve Sinan Oğan gibi diğer adayların da oy oranları ve seçim üzerindeki etkileri değerlendiriliyor.
13 Mayıs 2023

Son seçimlerde yapılan anketlerin çoğu, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğunu gösterirken, kesinleşmemiş sonuçlara göre Erdoğan yüzde 49,42 ile önde bitirdi. Kılıçdaroğlu yüzde 44,95, Sinan Oğan ise yüzde 5,20 oy aldı. Sekiz farklı araştırma şirketinin son anket sonuçları, Kılıçdaroğlu'nun yüzde 47,9 ile yüzde 51,7 arasında bir oy oranı ile önde olduğunu tahmin ediyordu.
15 Mayıs 2023

Türkiye Raporu, altılı masanın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ortak aday olarak belirlemesinin ardından bir anket gerçekleştirdi. Anket, 6-9 Mart tarihleri arasında 26 şehirde 2 bin kişi ile yapıldı. Anket sonuçlarına göre, Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ve etrafındaki belediye başkanları kurgusuyla muhalefetin istediği heyecanı yarattığı belirtiliyor. Adayların oy oranlarıyla ilgili ayrıntılar henüz açıklanmadı.
9 Mart 2023

Avrasya Araştırma tarafından yapılan bir ankete göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimi ilk turda yüzde 53,5 oy oranıyla kazanıyor. İkinci turda ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 57'lik bir oy oranıyla önde. Anket, 12-17 Mart tarihleri arasında 2 bin 560 kişiyle CATI yöntemiyle gerçekleştirilmiş. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, örneklem belirleme yöntemi, hata payı ve kararsızların dağılımı gibi bilgilerin eksikliği eleştirilere neden olmuş.
22 Mart 2023

KONDA Araştırma Şirketi'nin 6-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği ankete göre, millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 49,3 oy alırken, cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan yüzde 43,7 oy almaktadır. İttifaklar bazında ise Cumhur İttifakı yüzde 44, Millet İttifakı yüzde 39,9 ve Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 12,3 oy oranına sahiptir. Araştırma, 35 ilde 3480 kişiyle yüz yüze yapılmış ve hata payı yüzde 95 güven aralığında +/- 1,7 olarak belirtilmiştir. KONDA, seçime kadar yaşanacak olaylar, stratejik oy kaymaları ve seçmen katılım oranlarının anket sonuçlarını etkileyebileceğini belirtmiştir.
11 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylamasının bitmesinin ardından, Aksoy Araştırma ve GENAR isimli araştırma şirketleri anket sonuçlarını açıkladı. Her iki ankette de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu görülüyor. Aksoy Araştırma'nın anketine göre Erdoğan yüzde 53, Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47 oy alıyor. GENAR'ın araştırmasında da Erdoğan yüzde 53, Kılıçdaroğlu yüzde 47 olarak hesaplandı. Ancak her iki ankette de Dünya Kamuoyu Araştırmaları Derneği'nin (WAPOR) belirttiği bazı standart bilgilerin açıklanmadığı belirtiliyor.
28 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçlarını Resmi Gazete'de yayımladı. Yayımlanan sonuçlara göre, Tayyip Erdoğan yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88, Sinan Oğan yüzde 5,17 ve Muharrem İnce yüzde 0,43 oy aldı. Seçime katılım oranı ise yüzde 87,04 olarak belirlendi.
19 Mayıs 2023

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre İstanbul'daki tüm sandıklar açıldı ve kesinleşmemiş sonuçlara göre AKP, İstanbul'da 98 milletvekilinden 40'ını kazandı. CHP ise 31 vekil çıkardı. İstanbul'da yüzde 48,55 oy oranıyla Kemal Kılıçdaroğlu birinci sırada yer alırken, milletvekilliği dağılımında AKP önde görünüyor. İstanbul'un üç bölgesindeki vekil dağılımı detayları da paylaşıldı.
15 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 9-10 Mayıs tarihlerinde yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 49,1 oy oranıyla ilk turda kazanabilir. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 46,9 olarak belirlendi. Parti ve ittifakların durumuna bakıldığında Cumhur ittifakı yüzde 45,5, Millet ittifakı yüzde 39,1, HDP/Yeşil Sol Parti yüzde 10,1 ve diğer partiler toplamda yüzde 2,6 oy alıyor. Anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
11 Mayıs 2023

MAK Danışmanlık'ın 26 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında 63 ilde gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 50,9 oy oranıyla önde görünüyor. Tayyip Erdoğan yüzde 45,4 ile ikinci sırada yer alırken, diğer adaylar çok daha düşük oranlarda kalmış. Aynı araştırmada yapılan milletvekilliği seçimi tahminlerinde ise AKP yüzde 36,9, CHP yüzde 30,1 ve İYİ Parti yüzde 12,6 oy oranlarına sahip. Ancak araştırmanın hata payı bilgisi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
7 Mayıs 2023

CHP, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranını %49 olarak açıkladı. Bu oran, okullardaki ıslak imzalı tutanaklara dayanıyor ve henüz işlenmemiş 75 bin sandık bulunuyor. Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verilerine göre Kılıçdaroğlu geride gözükürken, CHP kendi veri sistemlerine güveniyor. CHP'nin ikinci veri sistemi, sadece ıslak imzalı tutanakları esas alıyor ve bu sistem Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu tarafından da kullanılıyor. İşlenen sandıklara göre Kılıçdaroğlu'nun oy oranı %49,02, Erdoğan'ın ise %45,05.
14 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın verilerine göre, Aralık ayında %31,7 olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağını düşünenlerin oranı, Ocak ayında %38,2'ye, Mart ayında ise %42,9'a yükseldi. MetroPOLL Araştırma Başkanı Özer Sencar, bu artışa dikkat çekti. Ancak, anketin kim tarafından finanse edildiği ve kim adına yapıldığı gibi bilgilerin açıklanmadığı bir editör notu ile belirtilmiştir.
11 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın yöneticisi Özer Sencar, Nisan ayına ait seçim anketi verilerini paylaştı. Ankete göre Cumhur İttifakı yüzde 45,8, Millet İttifakı yüzde 36,4 ve Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 13,9 oy oranına sahip. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı almasıyla Kılıçdaroğlu'nun yüzde 50+1 oy oranına ulaşabileceği belirtiliyor.
14 Nisan 2023

ORC Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 56,8'e yüzde 43,2'lik bir üstünlük sağlıyor. Bu sonuçlar, 4-6 Mart tarihleri arasında 28 ilde 1850 katılımcı ile yapılan ankette elde edildi. Aynı şirketin ocak ayındaki anketinde ise Kılıçdaroğlu yüzde 41,8, Erdoğan ise yüzde 42,5 oranında oy alıyordu. Ayrıca, Aksoy Araştırma'nın şubat anketinde altılı masa partilerinin toplam oyu yüzde 43,4, AKP ve MHP'nin toplam oy oranı ise yüzde 38,9 olarak ölçüldü.
7 Mart 2023
İşaretlediklerim