Konya'nın Sarayönü ilçesinde, Roma dönemine ait bir yer altı şehrinin kuzeyinde, tünellerle bağlı yeni bir yer altı şehri bulundu. Keşfedilen şehirde 20 bin kişinin su ihtiyacını karşılayabilecek bir sarnıç ve çeşitli büyüklükte işlikler, şaraphane gibi mekanlar yer almakta. Yer altı şehrinin 8'inci yüzyıla tarihlendirildiği ve 41 mekanın tespit edildiği belirtiliyor. Sarnıçta, bir orduya yetecek kadar su bulunduğu ve suyun kalitesinin yüksek olduğu tespit edilmiş.
24 Ocak 2024

1990 yılından bu yana kapalı olan ve Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan 633 yıllık Anadolu Hisarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kültür varlıklarını koruma ve yenileme projesi kapsamında restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla müze ve kültür alanı olarak halka açıldı. Açılışa özel olarak İsmail Hakkı Demircioğlu ve Erkan Oğur'un verdiği konserle 'Hisar Konserleri' başlatıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, açılışı ve konseri sosyal medya hesabından duyurdu.
7 Mayıs 2023

ABD'de bulunan ve Anadolu kökenli olduğu belirlenen 41 tarihi eser, uzun süren hukuki süreçlerin ardından Türkiye'ye iade edildi. Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu'nda düzenlenen törenle Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine teslim edilen eserler arasında Roma Dönemi heykelleri, pişmiş toprak kaplar, figürinler ve Geç Kalkolitik Döneme ait idol başları yer alıyor. Eserler, MÖ 7. yüzyıldan MS 7. yüzyıla kadar olan dönemi kapsıyor.
6 Aralık 2023

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki Yeniköy köyünde mezar kazısı sırasında Roma dönemine ait üçlü Hekate ve kuş figürü ile kırık halde Ay Tanrısı Men heykelciği bulundu. Köy muhtarı durumu jandarmaya bildirdi. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları incelemede eserlerin Roma dönemine ait olduğunu tespit etti. Bulunan eserler, müze müdürlüğüne teslim edildi.
18 Eylül 2023

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde bir inşaat alanında bulunan ve Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen lahit içerisindeki dört çömlek kül kabı, Müze Müdürlüğü'nde arsa sahipleri ve avukatın nezaretinde açıldı. Çömleklerin M.S. 1-2. yüzyıla tarihlendiği ve içlerinden insan kemikleri çıktığı belirlendi. Lahit, 3 Nisan'da bir bina inşaatı sırasında kepçe operatörü tarafından keşfedilmiş ve Müze Müdürlüğü görevlileri ile polis gözetiminde alandan çıkarılmıştı.
11 Nisan 2023

Üsküdar'da bulunan ve Bizans döneminden kalan Kız Kulesi'nin restorasyon çalışmaları sona ermek üzere. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kuledeki restorasyonun birkaç hafta içinde tamamlanacağını ve kule-müze olarak hizmet vereceğini açıkladı. Ersoy, restorasyonun gecikmesinin nedeninin depreme karşı alınan ek önlemler olduğunu belirtti ve Kız Kulesi'nin artık yeme içme yerine kültürel bir ziyaret noktası olarak hizmet vereceğini ifade etti.
4 Nisan 2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya için Unesco'nun tavsiyesi üzerine 'ziyaretçi yönetim planı' uygulamasına geçileceğini belirtti. Bu plana göre, 15 Ocak itibarıyla yabancı turistlerin Ayasofya'ya girişi ücretli olacak. Ancak Türk vatandaşlarının ibadet amaçlı ziyaretleri ücretsiz olmaya devam edecek. Giriş ücretleri henüz belirlenmedi.
31 Ekim 2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açıklamalarına göre, UNESCO'nun tavsiyesiyle Ayasofya için bir 'ziyaretçi yönetim planı' uygulanacak. 15 Ocak'tan itibaren yabancı turistler Ayasofya'yı ziyaret etmek için 25 avro (823 lira) ödeyecekler. Giriş ücretleri III. Ahmet Çeşmesi karşısındaki gişeden alınacak biletlerle tahsil edilecek. Ayrıca, QR kod sistemi sayesinde ziyaretçiler, ibadet edenleri rahatsız etmeyecek şekilde 23 farklı dilde bilgi alabilecekler.
12 Ocak 2024

Bartın'ın Amasra ilçesinde, 2017 yılında okul inşaatı sırasında tarihi kalıntılara rastlanan ve koruma altına alınan bölgede sürdürülen kazı çalışmalarında Roma İmparatorluğu dönemine ait 'Büyük İskender' heykelinin başına rastlandı. Tarihi parça, Amasra Müze Müdürlüğü görevlilerince koruma altına alındı. Haziran 2022'de başlatılan kazı çalışmalarında bugüne kadar 350 eser kayıt altına alındı.
21 Eylül 2023

İtalya, Venedik kentindeki turizm yoğunluğunu azaltmak amacıyla Haziran 2024'ten itibaren turist kafilelerinin sayısını 25 kişiyle sınırlayacak ve hoparlör kullanımını yasaklayacak kararlar aldı. Daha önce, kentin en kalabalık günlerinde turistlerden günlük 5 avro giriş ücreti alınması planlanmıştı. UNESCO, Venedik'i 'Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'ne almayı önermişti. Ayrıca, günübirlik giden turistlerden 'ayakbastı' parası alınması da planlanıyor.
30 Aralık 2023

Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde düzenlenen bir operasyonda 135 parça tarihi eser bulundu. Jandarma ekipleri, tarihi eser kaçakçılığı tespit etti. Şüphelinin aracında yapılan aramada, Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen 102 sikke ve Roma ve Bizans dönemine ait 33 obje bulundu.
5 Kasım 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yabancıların müze ve ören yerlerine giriş ücretlerine yüzde 50 ile 100 arasında zam yaptığını duyurdu. Zamlı ücretler 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak. Türk vatandaşları ise 60 lira karşılığında alınabilecek Müzekart ile 350'den fazla müze ve ören yeri ziyaret edebilecek.
28 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ramazan ayı süresince İstanbulluların iftardan sonra Yerebatan Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı, Miniatürk ve Panorama 1453 Tarih müzelerini ücretsiz ziyaret edebileceklerini duyurdu. Ziyaretler için Radar İstanbul uygulaması üzerinden kayıt yapılması gerekiyor. Bu uygulama aracılığıyla İBB Kültür A.Ş.'ye bağlı tüm müzeler iftardan saat 22.00'ye kadar ücretsiz gezilebilecek.
23 Mart 2023

Pera Film, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün ‘Meşgul Şehir’ sergisine paralel düzenlediği ‘İşgallerin Gölgesinde’ programıyla izleyiciyi, İtalyan yeni gerçekçiliğinin doğduğu yıllara götürüyor. Program, Roberto Rosellini’nin 1945-1948 yıllarında çektiği ‘Savaş Üçlemesi’ni izleyiciyle buluşturuyor. Üçleme, 'Roma Açık Şehir', 'Hemşehri' ve 'Almanya Sıfır Yılı' filmlerinden oluşuyor. Film gösterimleri indirimli müze giriş biletiyle izlenebiliyor.
11 Ekim 2023

Adıyaman'da bulunan Perre Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine tarihlenen ve yaklaşık 1800 yıl öncesine dayanan bir boğa başı kabartması bulundu. 2001 yılından bu yana aralıklarla devam eden kazılarda daha önce de Roma çeşmesi, büyük blok taşlar ve su kanalları gibi çeşitli mimari yapılar keşfedilmişti. Bu yılki kazılarda ise Kamosorion tipi mezar yapısında ve yanında üç mezar ile iki sunum çukuru tespit edildi. Müze Müdürü Mehmet Alkan, bulunan boğa başı kabartmasının mezarları koruduğu düşüncesini güçlendirdiğini belirtti.
29 Kasım 2023

Anadolu Kültür tarafından geliştirilen 'Ani Mobil' uygulaması, Kars'ta bulunan ve '40 kapılı şehir' olarak da bilinen Ani Arkeolojik Alanı'nı tanıtmak amacıyla yayına girdi. Uygulama, Türkiye, Ermenistan, Avrupa ve ABD'den uzmanların katkılarıyla üç dilde hazırlandı ve kullanıcılara tarihçe, mimari, sanat tarihi ve koruma çalışmaları hakkında bilgiler sunuyor. Ayrıca, Ani'yi tematik rotalar üzerinden ziyaret etme imkanı sağlayan ve pratik bilgiler içeren bir sanal rehber özelliği de barındırıyor. Uygulama, App Store ve Play Store üzerinden ücretsiz indirilebiliyor.
11 Mayıs 2023

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, Kozağaç köyü Göllük mezrasında devam eden Kahta-Sincik yol yapım çalışmaları sırasında bir iş makinesiyle yapılan kazıda beş insan iskeleti bulundu. Müze Müdürlüğü ekiplerinin incelemesi sonucunda, iskeletlerin oda mezarda yer aldığı ve Roma dönemine ait 1600 yıllık olduğu değerlendirildi.
6 Ocak 2023

23 Aralık Cumartesi günü Arter Çağdaş Sanat Müzesi, 'Uzun Cumartesi' uygulamasıyla kapılarını gece yarısına kadar ziyaretçilere açık tutacak. Bu gün içerisinde güncel sergiler, çocuk atölyesi, film gösterimi ve Islandman konseri gibi çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca ücretsiz rehberli turlar ve Taksim ile Tepebaşı'ndan müzeye ücretsiz ulaşım imkanı sunulacak. Etkinliklere katılım kontenjanla sınırlı olup, rezervasyon gerektirmektedir.
18 Aralık 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de bulunan ve Bizans ile Roma dönemine ait arkeolojik SİT alanı, YK Enerji tarafından mahkeme süreci devam ederken dozerlerle yıkıldı. İkizköylüler ve avukatları, yasaların uygulanmadığını ve 4 bin yıllık tarihi bir bölgenin yok edildiğini belirtiyor. Arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin bir kısmının taşındığı iddia edilirken, bölge halkı ve avukatları, yıkımın ve taşınmanın yasalara aykırı olduğunu ve yargı sürecinin ihlal edildiğini ifade ediyor. İkizköy Çevre Komitesi sözcüsü ve diğer köylüler, yaşananlara tepki göstererek, doğaya, tarihe ve kültüre saygısızlık yapıldığını ve vatan hainliği olarak nitelendiriyor.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, Antalya'nın Kemer ilçesindeki Arslanbucak turizm merkezi, Ankara'nın Kahramankazan ilçesine bağlı Soğucak termal kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi, Konya'nın Hüyük ilçesindeki İmrenler Yaylası ve Giresun'daki Yavuzkemal Yaylası Turizm Merkezi'nin sınırları değiştirilerek kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri olarak ilan edildi.
23 Şubat 2023
İşaretlediklerim