Esfender Korkmaz, maaş ve ücret artışlarının yalnızca zam oranları üzerinden tartışılmasının hükûmetin işine geldiğini belirtti. Hükûmetin bu tartışmayı popülizm politikasının bir aracı olarak kullandığını ve zamları kendi cebinden yapmış gibi gösterdiğini ifade etti. Korkmaz, maaş ve ücret artışlarının standarda bağlanması gerektiğini ve bağımsız sendika talebinin önemini vurguladı.
11 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Halk Ekmek A.Ş., ekmek fiyatlarını yüzde 60 zamla 5 liradan 8 liraya çıkardı. AKP Bursa Milletvekili ve eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, maliyetlerin artmadığını savunarak bu zamma tepki gösterdi. Varank'ın bu eleştirisi, sosyal medya kullanıcıları tarafından hükümetin aldığı zam kararları hatırlatılarak eleştirildi.
20 Haziran 2024

AKP'nin Ankara belediye başkan adayı Turgut Altınok, mal varlığını açıkladıktan sonra Türkiye'nin en zenginleri listesinde yer aldı. Altınok'un mal varlığı, çok sayıda arsa, tarla, ev ve bir aile şirketindeki yüzde 36,59 oranındaki hissesinden oluşuyor. Mal varlığının büyük bir kısmı 'anne babadan miras' olarak gösteriliyor. Bu durum, sosyal medyada ve kamuoyunda geniş yankı buldu ve çeşitli spekülasyonlara neden oldu.
16 Mart 2024

Ankara'daki Çayırhan Termik Santrali'nde 500'den fazla madenci, santralin özelleştirilmesine karşı 24 saatten fazla süredir yer altında eylem yapıyor. Madenciler, özelleştirme sonrası işçi haklarının belirsizliği ve işten çıkarmalar gibi endişeler taşıyor. Türkiye Maden İşçileri Sendikası, hükümetin özelleştirme kararından geri adım atmasını talep ediyor. İşçiler, geçmişte depremde verdikleri desteği hatırlatarak halktan kendilerine destek olmalarını istiyor.
21 Kasım 2024

Ankara'da, Erdoğan tarafından aday gösterilen Turgut Altınok, CHP'li mevcut belediye başkanı Mansur Yavaş'ın mal varlığını açıklamasının ardından kendi mal varlığını açıklamak zorunda kaldı. Başlangıçta mal varlığını açıklamakta tereddüt eden Altınok, eleştirilerin artması üzerine mal varlığını açıkladı. Açıklanan mal varlığı, sayısız arsa ve tarladan oluşuyor ve bu malların büyük bir kısmının ailesinden miras yoluyla geldiği belirtiliyor. Can Ataklı, bu durumu ele alarak, Altınok'un mal varlığının kaynağının aile mirası olduğunu ve bu durumun toplumda tartışma yarattığını belirtiyor.
17 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Kurban Bayramı tatili sonrasında Meclis'te ele alınması beklenen yeni vergi paketi, her alanda vergi artışını öngörüyor. Muhalefetin yanı sıra AKP içinden de eleştiriler geldi. AKP'li Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, vergi paketinin can sıkıcı düzenlemeler içerdiğini ve toplumsal huzursuzluğu artırabileceğini belirtti. Tayyar, ekonomi bürokrasisinin şekillendirdiği bu paketin mecliste yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
20 Haziran 2024

Manisa'nın Soma ilçesinde Fernas Madencilik'te sendikalı oldukları için işten çıkarıldıklarını iddia eden işçiler, Ankara'ya yürüyerek taleplerini AKP'li vekillere iletti. İşçilerin taleplerini AKP grubuna aktaracaklarını belirten vekiller, olayın şirket içi iletişim sorunlarından kaynaklandığını öne sürdü. Madenin sahibi ve AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ise işçilerin marjinal gruplar tarafından kışkırtıldığını iddia etti ve işten çıkarmaların sendikal faaliyetlerle ilgisi olmadığını savundu.
3 Ekim 2024

Ahmet Taşgetiren, Türkiye'de emeklilerin zor yaşam koşullarını ve iktidarın bu durumda sorumluluğunu ele alıyor. 22 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın, özellikle 2013'ten sonra ekonomideki yanlış kararlar nedeniyle bu sorunlardan sorumlu olduğunu belirtiyor. Emeklilerin zorluklar içinde yaşamak zorunda bırakıldığını, işsizlik ve asgari ücretle geçinme zorluklarının arttığını vurguluyor. Ayrıca, emeklilerin bir yürüyüş düzenlemesi durumunda bunun büyük bir etki yaratacağını ifade ediyor.
25 Şubat 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Bel-Sen arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine belediye memurları iş bırakarak eylem yaptı. Kültürpark'ta toplanan memurlar, belediye başkanlık makamına yürüyerek barikatları yıktı ve Belediye Başkanı Cemil Tugay ile görüşme talebinde bulundu. Sendika temsilcisi Cevdet Keleş, belediye emekçilerinin sabrının taştığını belirterek, CHP İzmir İl Başkanlığına ve gerekirse CHP Genel Merkezi'ne yürüyeceklerini ifade etti.
13 Haziran 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Ankara Anadolu Meydanı'nda 'Büyük Emekli Mitingi' düzenledi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, en düşük emekli maaşının 10 bin lira olduğunu ve emeklilerin alım gücünün düştüğünü vurguladı. Mitingde çeşitli emekli sendikalarının başkanları da konuşma yaptı ve emekliler, 'Emeklilikte güvence, gelirde adalet' gibi pankartlar taşıdı. Miting nedeniyle Ankara'da bazı yollar trafiğe kapatıldı.
26 Mayıs 2024

Ömer Faruk Çolak, Türkiye'nin ekonomik durumunu ve borçlanma politikalarını eleştiren bir yazı kaleme aldı. Yazıda, Diyanet İşleri Başkanı'nın lüks araçlarla dolaşması ve kamu kaynaklarının denetimsiz kullanımı gibi konulara değinildi. Türkiye'nin borç tuzağına düştüğü ve bu durumun ülkenin ekonomik yapısını olumsuz etkilediği vurgulandı. Ayrıca, Mehmet Şimşek'in Maliye Bakanlığı'na getirilmesiyle birlikte karşılaştığı ekonomik zorluklar da ele alındı.
12 Haziran 2024

Işıl Özgentürk, Türkiye'de artan yoksulluk seviyesinin günlük yaşama etkilerini anlatıyor. Metro inşaatında çalışan işçilerin düşük ücretlerle nasıl geçindiklerini, mahalledeki insanların ekonomik sıkıntılar içinde nasıl yaşadıklarını ve evcil hayvan sahiplerinin artan maliyetlerle nasıl mücadele ettiğini örneklerle açıklıyor. Yazı, ekonomik zorlukların toplumun farklı kesimlerini nasıl etkilediğini detaylı bir şekilde ortaya koyuyor.
21 Nisan 2024

ERÇİMSAN A.Ş., milyonlarca dolarlık borçları nedeniyle fabrikalarını düşük fiyatlara satmak zorunda kaldı. Bu süreçte, şirketin en büyük ortağı olan Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin herhangi bir söz hakkı veya bilgisi olmadığı ortaya çıktı. Belediye Başkanı Sekmen, şirket yönetiminin ve Lütfü Yücelik ailesinin, belediyenin hisselerini de değerinin altında satmaya çalıştığını iddia etti. Sekmen, durumu Cumhurbaşkanı'na ilettiğini ve sorunun çözülmesi için talimat verildiğini belirtti.
27 Nisan 2024

Türkiye'deki 30 bin eczane, 5 Ağustos'tan bu yana maliye ekipleri tarafından denetleniyor. İstanbul Eczacı Odası, bu denetimlerin adil olmadığını ve eczacıların haksız yere cezalandırıldığını belirtti. Eczacılar, vergi sisteminin adil ve hakkaniyetli olmasını talep ederek, kesilen cezaların iptal edilmesini ve denetimlerin daha adil bir şekilde yapılmasını istiyor. Ayrıca, denetimlerin uzun sürmesi nedeniyle sağlık hizmetlerinin aksadığını ve hastalar nezdinde negatif algı oluştuğunu vurguladılar.
13 Ağustos 2024

Manisa'nın Soma ilçesinde, Fernas Madencilik işçileri, işten çıkarılmalar ve çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla başlattıkları açlık grevine, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in AKP'li Ferhat Nasıroğlu ile yaptığı görüşme sonrası ara verdi. Bağımsız Maden İş Sendikası, müzakere yolunun açıldığını ve işçi heyetinin Fernas yetkilileriyle görüşeceğini duyurdu. İşçiler, işten çıkarılanların geri alınmasını ve işçi sağlığı ile güvenliği şartlarının sağlanmasını talep ediyor.
17 Ekim 2024

Faruk Bildirici, 15 Temmuz darbe girişimini anma etkinliklerinin bu yıl daha sönük geçtiğini ve iktidar medyasındaki reklamların da azaldığını belirtti. Geçen yıla göre basılı gazetelerdeki reklam sayısında düşüş yaşandı. AKP'li belediyelerin azalması ve tasarruf genelgesi, reklamların azalmasındaki en büyük nedenler olarak gösterildi. Ayrıca, 15 Temmuz Milli İrade Derneği tarafından bazı gazetecilere '15 Temmuz Cesaret Ödülü' verildi.
22 Temmuz 2024

Kaan Sezyum'un yazısında, Türkiye'de ekonomik zorlukların ve siyasi baskının arttığı, sürdürülebilir fakirliğin yeni bir yaşam biçimi haline geldiği vurgulanıyor. İktidarın seçim dönemlerinde hizmet tehditleri ve demokratik seçim sonuçlarını sorgulaması, şeriat isteyenlerin ve Osmanlı'ya geri dönmek isteyenlerin varlığına dikkat çekiliyor. Ayrıca, geçen yıl 85 lira olan bir kumpirin fiyatının şimdi 180 lira olduğu örneğiyle ekonomik durumun kötüleştiği işaret ediliyor.
6 Mart 2024

Son bir yılda Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde, farklı sektörlerde çalışan binlerce işçi, yedikleri yemeklerden dolayı zehirlendi. Ankara Tabip Odası, 2023 yılı başından itibaren her ay hastanelere bu tür şikayetlerin geldiğini belirtiyor. Bu durum, özelleştirmeler, alt-işverenlik ilişkileri, maliyet hesapları ve denetimsizlik gibi faktörlerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Kansu Yıldırım, işçilerin yediği yemeklerin sağlık ve hijyen standartları açısından sınıf mücadelesinin önemli bir parçası olduğunu vurguluyor.
10 Mart 2024

Can Ataklı, iktidarın çevreci ve bilim insanlarının uyarılarını dikkate almadığını, bu nedenle önlenebilir bir çevre faciasının yaşandığını ifade etti. İki yıl önce yaşanan siyanür borusu patlamasının ders olmadığını, aksine madenin üç kat daha büyütülmesine izin verildiğini belirtti. Murat Kurum'un çevre bakanıyken madenin büyütülmesine ve yığma atık dağı oluşturulmasına onay verdiğini, madenin büyük bir kısmının yabancı şirketlere ait olduğunu ve vergi borcunun silindiğini aktardı.
15 Şubat 2024

Gazeteci Murat Ağırel, Erzincan İliç'te bulunan Çöpler madeninin kapatılması gerektiğini belirterek, bu konuda iki yıl önce de uyarılarda bulunduğunu ifade etti. Madenin büyük bir tehdit oluşturduğunu ve yaşananların bir felaket değil, cinayet olduğunu vurguladı. Çeşitli siyasetçiler, bilim insanları ve uzmanlar da madenin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunmuş, Yüksek Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük tehlikeleri on yıl önce öngörmüştü. Gazeteci İbrahim Gündüz ise bu konuyu 'Altın Ölüm' kitabında detaylandırdı.
17 Şubat 2024
İşaretlediklerim