Merkez Bankası, eylül ve ekim aylarında gerçekleştirdiği 500'er baz puanlık faiz artışlarının ardından, son toplantısında politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. Uluslararası kurumların 250 baz puanlık bir artış beklediği bu hamle, ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleri ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunuyor. Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisini desteklemek için 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.
23 Kasım 2023

Merkez Bankası verilerine göre, 4 Ağustos haftasında kartlı harcamalar 181,6 milyar lira ile rekor seviyeye ulaştı. En belirgin artışlar hizmet sektörleri, gıda ve eğitim-kırtasiye harcamalarında görüldü. Ancak, elektrik-elektronik ve mobilya gibi bazı alt gruplarda harcamalar azaldı. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde ise 2,1 milyar lira azalışla haftalık 57,3 milyar lira harcama yapıldı.
11 Ağustos 2023

Türkiye'de bankacılık sektöründe yaşanan seçim belirsizliği ve iktidarın politikaları sonucu yapılan düzenlemeler, ticari kredi arzının neredeyse durmasına ve faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Özellikle uzun vadeli ticari kredilerde fiyatlama yapılamazken, özel bankaların kısa vadeli spot kredilere yönelim gösterdiği ve bazı uç örneklerde faiz oranlarının yüzde 60-70 seviyelerine çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

Bankacılık kaynaklarına göre, Merkez Bankası şirketlerin döviz alımlarında işlem saat ve miktar sınırlaması getirmiş durumda. Şirketlerin döviz talepleri takip ediliyor ve gerçek ihtiyaç sahiplerine satış yapılması hedefleniyor. Döviz alım işlemleri belirli saat aralıklarında ve Merkez Bankası'nın izniyle gerçekleştiriliyor. Ayrıca, 1 milyon dolar üzerindeki döviz talepleri için bankaların ve şirketlerin bir gün önceden bildirimde bulunmaları gerekiyor.
24 Ocak 2023

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, bankaların düşük faizli ve uzun vadeli tahvillerinin oluşturduğu sorun için Merkez Bankası'nın bir çözüm aradığını yazdı. Bu tahviller, bankaların mevduatlarının belli bir kısmını TL'de tutma zorunluluğunu yerine getiremeyenlere ceza olarak verilmişti. Faiz artışı durumunda bankaların büyük zararlarla karşılaşacağı ve bu nedenle tahvillerin tasfiyesi talep edildiği belirtiliyor. Merkez Bankası'nın bu konuda bir geri alım ihalesi düzenleyebileceği ve bankaların zararının bir kısmının böylece önlenebileceği ifade ediliyor.
20 Haziran 2023

Türkiye'de Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada ve bankalar arasında döviz alım satım fiyatları arasında farklılıklar yaratmıştır. Bu durum, sanayicilerin zarar etmesine ve maliyet hesaplamalarında doların 21 lira olarak kabul edilmesine neden olmuştur. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, döviz borcu olanların maliyetlerinin etkilendiğini belirtmiştir. Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci ise bu durumun seçimden sonra otomotivden mobilyaya kadar birçok sektörde fiyat artışlarına yol açacağını öngörmektedir.
27 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Eximbank'ın ihracatçılara yönelik kredi teminatlarında yeni bir dönem başlattığını duyurdu. Bu yeni dönemde, katma değerli ve yüksek teknolojili ihracat yapan firmaların finansman sorunlarının çözülmesi hedefleniyor. Türk Eximbank, teminat mektubunun yanı sıra farklı teminat türleriyle de kredi sağlayacak. Bakan Şimşek, bu değişikliklerin ihracatçıların finansman maliyetlerini düşürmelerine ve kredi limitlerini daha etkin kullanmalarına olanak tanıyacağını belirtti.
13 Kasım 2023

Merkez Bankası, 16 Mayıs'ta yaptığı değişiklikle ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirdi. Bu düzenleme, belirli bir limitin üzerindeki kredi kartlarından yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarını da kapsıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, bu zorunluluk nedeniyle çoğu banka pazartesi gününden itibaren kredi kartlarından nakit avans çekimini kapattı. Bu hamlenin amacı, hanehalkının altın talebini ve talep enflasyonunu kısıtlamak.
18 Mayıs 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu karar sonrası dolar/TL kuru düştü. Çoğu ekonomist bu kararı doğru bulurken, bazıları yapısal reformların da hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, geçen ay atanan Merkez Bankası başkan yardımcılarının bu kararda etkili olduğu belirtildi.
24 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın TL mevduat hedeflerini tutturmak amacıyla bankalar arasında faiz yarışı başladı. Bazı bankalar, döviz mevduatları için yüzde 8, TL'ye dönüşümde ise yüzde 18'e varan ilave faiz ödüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, bankacılık sektöründe TL mevduat oranı yüzde 55,52 seviyesinde bulunuyor. Dövizden TL'ye dönüşümde uygulanan faizlerin toplamda yüzde 25'e kadar çıkabildiği belirtiliyor.
23 Şubat 2023

Merkez Bankası, nakit avans ve kredili mevduat hesaplarında düzenlemeye giderek, 15 bin lira üzerindeki kısımların menkul kıymet tesisi sınırlamasına tabi olacağını duyurdu. Ancak seçim öncesi tepkiler üzerine, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde herhangi bir sınırlama olmayacağı açıklandı. Ekonomistler ve siyasi figürler, seçim sonrası bu düzenlemelerin yeniden uygulanabileceğini ve iktidarın bu konudaki adımlarını eleştiriyorlar.
19 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam kredi bakiyesi 50 milyon Türk Lirası ve üzerinde olan şirketler için Özet Döviz Pozisyon Raporlama yükümlülüğünü Ocak 2024'e kadar erteledi. Daha önce bu yükümlülük, 10 milyon TL ile 50 milyon TL arasındaki kredi bakiyesine sahip firmalar için Ocak 2024'e, 50 milyon TL ve üzeri firmalar için ise 30 Haziran 2023'e ertelenmişti. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 50 milyon TL ve üzeri kredi bakiyesine sahip tüm firmalar için raporlama süresi Ocak 2024'e uzatıldı.
3 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği bir yazı ile enflasyona endeksli kıymetler için teminat havuzunda uygulanan iskonto oranını yüzde 60'tan yüzde 70'e çıkardığını duyurdu. Bu değişiklik, TCMB'nin 'liralaşma stratejisi' kapsamında ve piyasa işlemleri teminat havuzunda TL cinsi varlıkları desteklemek amacıyla yapıldı. Yeni düzenleme 9 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.
5 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), lira üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla bankalara döviz alım satım fiyatları arasındaki farkın artırılması çağrısında bulundu. Bankalardan bireysel yatırımcılara doların 19,15 liranın altında satılmamasını talep eden TCMB, daha önce de benzer bir talepte bulunmuştu. Alış ve satış fiyatları arasındaki farkın açılması, döviz talebini azaltmayı ve kısa süreli al-sat işlemlerinde müşteri zararını önlemeyi hedefliyor. TCMB'nin stabil kur politikası, son dönemdeki rezerv düşüşleriyle zorlanıyor.
11 Mart 2023

Türkiye'de iktidarın liralaşma politikaları piyasalarda sıkışıklık yaratırken, faiz, döviz ve altın yeni rekor seviyelere ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kur korumalı mevduat hesaplarındaki artış rekor bir seviyeye ulaştı. Bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği liralaşma hedeflerine ulaşmak için ödüllü efektif döviz kampanyaları başlattı ve yastık altı ile kasalardaki dövizi çekmeye çalışıyor. Ayrıca, daha önce yasaklanan ancak sonrasında gevşetilen KKM faizi artı prim uygulamasına geri dönüldü.
14 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın faizleri 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarma kararı, yabancı yatırımcılar tarafından yetersiz bulundu. Faiz artırımının ardından dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Yabancı yatırımcılar, Merkez Bankası'nın bu kararıyla 'mükemmel bir fırsatı' kaçırdığını belirtti. Faiz artırımının 650 baz puanla sınırlı kalmasının, piyasalarda Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için kısıtlı imkanının bulunduğu izlenimini uyandırdığı ifade edildi.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası, son toplantısında kendi belirlediği yüzde 5 enflasyon hedefinin gerçekçi olmadığını ve mevcut para politikası çerçevesinin enflasyon hedeflerini tutturamadığını kabul etti. Toplantı özetinde, kredi büyümesinin iç talebi artırarak enflasyon üzerinde risk oluşturduğu ve parasal sıkılaştırma sürecinin enflasyon görünümünde iyileşme sağlanana kadar devam etmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçevenin makro finansal istikrarı destekleme konusunda zayıf kaldığı ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini olumsuz etkilediği tespit edildi.
3 Temmuz 2023

Merkez Bankası, seçimler öncesinde nakit avans ve kredili mevduat hesaplarına ilişkin düzenlemeler yapmış, ancak tepkiler üzerine bu sınırlamaları kaldırmıştır. Bankacılar, nakit avansın eskisi gibi yoğun bir şekilde kullandırılmayacağını ifade ediyorlar. Bankaların, yüksek mevduat maliyetleri nedeniyle zararına kredi vermek istemedikleri ve bu yüzden nakit avans kullanımını sınırladıkları belirtiliyor.
22 Mayıs 2023

Türkiye Merkez Bankası, döviz kurlarını kontrol altında tutmak amacıyla bankalara, acil durumlar haricinde şirketlere dolar satışını sınırlama yönünde sözlü talimat verdi. Bu talimat, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak ve seçimlere kadar ekonomik istikrarı sağlamak için alınan bir dizi düzenlemenin parçası. Ayrıca, bankalardan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından gelen talepleri önceliklendirmeleri istendi. KKM hesaplarında büyük bir mevduat bulunmakta ve bu hesaplar vade sonunda dövize çevrilebilecek yapıda.
3 Mayıs 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın göreve atanmasının ardından, Merkez Bankası faizi 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çekti. Ancak bu artış piyasa beklentilerinin altında kaldığı için döviz kurlarında ters tepki görüldü ve dolar/TL kuru yeni bir rekor kırarak 25,46 seviyesine ulaştı. Ekonomist Tunç Şatıroğlu ve eski Merkez Bankası başekonomisti Hakan Kara, beklenti yönetiminin yetersizliğini eleştirerek, eski Merkez Bankası başkanı Naci Ağbal'ın göreve geri dönmesi çağrısında bulundu.
23 Haziran 2023
İşaretlediklerim