Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya ziyareti sırasında, iki ülke liderleri Ukrayna krizinin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayan bir ortak bildiri yayımladı. Bildiride, çatışmaların durdurulması ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yapıldı, ABD ve Batılı ülkelerin tavrı eleştirildi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin onay vermediği yaptırımlara karşı çıkıldı. Putin, barış görüşmelerinin devamı konusunda Batı ve Kiev'in hazır olmadığını belirtti.
22 Mart 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Türkiye'ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında Erdoğan ile baş başa görüşmeler yapılacak ve iki ülke heyetleri arasında da görüşmeler gerçekleştirilecek. Görüşmelerde, Ukrayna savaşı ve 17 Temmuz'da sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasının geleceği ele alınacak. Rusya'nın anlaşmayı uzatma konusunda isteksiz olduğu belirtiliyor.
6 Temmuz 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortodoksların Noel dönemi nedeniyle Ukrayna'da 6-7 Ocak tarihlerinde 36 saatlik ateşkes ilan etti. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu hamleyi Ukrayna ordusunun ilerleyişini engellemek ve Rusya'nın savaş kapasitesini artırmak için bir fırsat olarak değerlendirdi. Zelenski, Rusya'nın yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu ve Rus askerleri ülkede kaldıkça savaşın süreceğini belirtti.
6 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İtalyan devlet televizyonu RAI'de katıldığı bir programda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna ile olan savaştan bir çıkış yolu aradığını ve bu savaşın bir hata olduğunun farkında olduğunu öne sürdü. Zelenski, Putin'in nükleer silahları bir çıkış yolu olarak görmeyeceğini ve Rusya'da Putin'den sonra daha sert bir liderin gelmesini beklemiyor. Ayrıca, Ukrayna'nın en büyük reformunun AB'ye katılmak olduğunu ve devlet reformlarını sürdürdüklerini belirtti. Zelenski, Putin durdurulmazsa 3. Dünya Savaşı'nın çıkabileceği uyarısında bulundu ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yi Kiev'e davet etti.
18 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olası yeni saldırılarına karşı hazırlık yaptıklarını ve bu bağlamda uluslararası destek arayışında olduklarını belirtti. Zelenski, Kanada, Britanya, Hollanda ve Norveç başbakanları ile telefon görüşmeleri yaparak durumu ele aldı. Ayrıca, Rusya'nın sivil altyapıya saldırılar düzenlediğini ve Donetsk bölgesindeki bir buz arenasının Rus füze saldırısı sonucu yıkıldığını ifade etti.
4 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Avustralya ve Britanya başbakanlarıyla AUKUS anlaşması kapsamında gerçekleştirdiği üçlü görüşmenin ardından, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakın zamanda bir görüşme planladığını duyurdu. Biden, Çin'in AUKUS anlaşmasını bir saldırganlık olarak görüp görmediği sorusuna 'Hayır' yanıtını verdi ve Şi ile görüşme zamanına dair ise herhangi bir bilgi paylaşmadı.
14 Mart 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ortodoksların Noel bayramı için ilan ettiği 36 saatlik ateşkes sırasında Ukrayna'ya saldırdığını iddia etti. Zelenski, Ukrayna'nın bağımsızlık mücadelesi ve savunma kapasitesinin geliştirilmesinin 2023 yılında öncelikli olacağını belirtti. Ayrıca, Ukrayna'da barışın ancak Rus ordusunun çekilmesiyle mümkün olabileceğini ifade etti.
7 Ocak 2023

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, son dönemde azalan Batı desteğini yeniden canlandırmak için ABD'ye bir ziyaret planlıyor. Ukrayna, Rusya ile olan savaşında Batı'nın mali desteğine ihtiyaç duyuyor ancak son zamanlarda beklediği yardımı alamıyor. Zelenski'nin ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ile görüşmesi bekleniyor. ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçiler, Meksika sınırı ile ilgili talepleri karşılanmadığı için Ukrayna'ya yönelik 60 milyar dolarlık acil yardım tasarısını engellemişlerdi.
11 Aralık 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılımının ardından Beyaz Saray ve ABD Kongresi'ni ziyaret edeceği belirtildi. Zelenski'nin ABD Başkanı Joe Biden'la bir araya geleceği ifade edildi. ABD Kongresi'nde halihazırda Ukrayna'ya ilave 21 milyar dolarlık yardım tartışması gündemde bulunuyor.
15 Eylül 2023

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Ulusal Halk Kongresi'nde yapılan oylamada delegelerin oybirliğiyle üçüncü kez devlet başkanı olarak seçildi. Han Cıng devlet başkanı yardımcısı, Cao Licı ise meclis başkanı olarak göreve getirildi. Şi Cinping, aynı zamanda Merkezi Askeri Komisyon Başkanlığı'na da yeniden seçilerek ordunun başındaki konumunu korudu. 2018'de anayasada yapılan değişiklikle devlet başkanının görev süresi sınırlaması kaldırılmış ve Şi'nin üçüncü dönem için yolu açılmıştı.
10 Mart 2023

Kremlin yetkilisi Sergei Kiriyenko, iç siyasetle ilgili yetkililere düzenlenen bir seminerde, Batı istihbarat teşkilatlarına karşı savunmasızlık endişeleri nedeniyle 1 Nisan'a kadar iPhone kullanmayı bırakmalarını söyledi. Toplantıya katılan bir kişinin ifadesine göre, yetkililere iPhone'ları ya atması ya da çocuklarına vermesi gerektiği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, akıllı telefonların resmi işler için kullanılmaması gerektiğini, işletim sistemi ne olursa olsun akıllı telefonların şeffaf mekanizmalara sahip olduğunu ve resmi amaçlar için uygun olmadığını ifade etti.
21 Mart 2023

Küba, Asya, Afrika ve Latin Amerika'dan birçok devlet başkanının katılımıyla 'G77+Çin' zirvesine ev sahipliği yapacak. Zirve, Küba Devlet Başkanı Migul Diaz Canel ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açılış konuşmasıyla başlayacak. Zirvede bilimin, teknolojinin ve yeniliğin rolü ele alınacak. G77, 1964 yılında 77 ülke tarafından kurulmuş ve bugün 134 üyesi bulunmaktadır.
15 Eylül 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeniden seçildikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini Çin'e yapıyor. Bu ziyaret, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in de ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya yapmasıyla karşılıklı olarak gerçekleşiyor. İki lider, çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etme çabalarını sürdürüyor ve bu bağlamda dış politika koordinasyonunu güçlendirmeye çalışıyorlar. Ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacmi son beş yılda iki katına çıkarak 228 milyar dolara ulaşmış durumda.
16 Mayıs 2024

Ukrayna, Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen ve en az 40 kişinin ölümüne, 100 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısıyla herhangi bir bağlantısı olmadığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, Ukrayna'nın terörist savaş yöntemlerini kullanmadığını belirtti. Ayrıca, Kremlin karşıtı 'Rusya'nın Özgürlüğü Lejyonu' adlı grup da saldırıda bir rolü olmadığını açıkladı. Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, saldırıyla bağlantılı olmaları halinde Ukraynalı liderlere yönelik tehditlerde bulundu.
22 Mart 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonucu başlayan savaşın iki yılını doldurması üzerine, bu süre zarfında 31 bin Ukraynalı askerin hayatını kaybettiğini duyurdu. Zelenski, ölü ve yaralı sayıları hakkında bilgi verirken, yaralı sayısını 'Rusya'nın askeri planlamasına yardım edeceği' gerekçesiyle paylaşmadı. Ayrıca, on binlerce sivilin de öldüğünü belirtti ancak kesin bir sayı vermedi. ABD'li yetkililerin tahminlerine göre öldürülen Ukraynalı asker sayısı 70 bin, yaralı sayısı ise 120 bindir. Zelenski, öldürülen Rus askeri sayısının ise 180 bin olduğunu iddia etti.
26 Şubat 2024

Çin Dışişleri Bakanlığı, Filistinli grupların diyalog ve istişare yoluyla uzlaşma sağlamasını desteklediğini belirtti. Çin, geçmişte İran ve Suudi Arabistan arasında başarılı bir arabuluculuk gerçekleştirerek dikkat çekmişti. Bu başarı, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın da dikkatini çekerek, Çin'den Filistin-İsrail meselesinde de arabuluculuk yapmasını istemesine yol açtı. Çin'in bu yeni arabuluculuk girişimi, Hamas ve El Fetih arasında birlik sağlama amacı taşıyor.
29 Nisan 2024

Ukrayna'nın güvenlik servisi SBU, Başkan Volodimir Zelenski, Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi Başkanı Kirill Budanov ve SBU Başkanı Ivan Malyuk'a yönelik suikast girişimini önlediğini açıkladı. Bu operasyon kapsamında, Ukrayna Devlet Güvenlik Teşkilatı'ndan iki albay gözaltına alındı. SBU, Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi FSB'nin bu suikastları organize ettiğini iddia etti ve bir Rus ajanı olduğu öne sürülen kişinin gözaltına alındığına dair fotoğraf paylaştı.
7 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, sık sık yaptığı gaflara bir yenisini daha ekleyerek, Ulusal Valiler Birliği'nin yıllık toplantısında konuşurken Çin ile Rusya'yı karıştırdı. Biden, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisinden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakınlaşmasını istediğini belirtirken, Şi'nin Rusya'nın başı olacağını söyledi. Bu olay, Biden'ın kamuoyu önünde yaptığı gaflar listesine yeni bir madde olarak eklendi.
27 Şubat 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'ya 5 milyar avro değerinde askeri yardım yapma kararı aldı. Bu yardım, Avrupa Barış Fonu'nun bir parçası olarak sağlanacak. AB'ye üye 27 ülkenin büyükelçileri, fonun revizyonu konusunda anlaşmaya vardı ve bu karar, AB liderler zirvesinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bu kararın Ukrayna'nın desteklenmesi açısından önemini vurguladı.
13 Mart 2024

2024 Miss Japan güzellik yarışmasında birinci olan Ukrayna doğumlu Karolina Shiino, evli bir kişiyle ilişkisi olduğunun ortaya çıkması üzerine tacını geri verdi. Shiino'nun Japonya güzeli olarak seçilmesi, Japonya vatandaşlığına kabul edilmiş olmasına rağmen, kamuoyunda kimlik ve geleneksel Japon güzellik anlayışı üzerine tartışmalara yol açmıştı. Bu tartışmalar sürerken, Shukan Bunshun dergisi Shiino'nun evli bir adamla ilişki yaşadığını açığa çıkardı, ve bu gelişme üzerine Shiino tacını geri verme kararı aldı.
6 Şubat 2024
İşaretlediklerim