Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgeyi dördüncü kez ziyaret etti. Malatya ve Kahramanmaraş'ta depremzedelerle görüşen Kılıçdaroğlu, esnafın ve sanayicinin kısa vadede faiz borçlarının silinmesi ve kredi borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca nitelikli eleman eksikliği ve çiftçilerin sorunlarına dikkat çekerek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın destek protokolüne ve diğer büyükşehir belediyelerinin benzer desteklerine işaret etti. Kılıçdaroğlu, devlet yönetiminin liyakatle ve planlı bir şekilde olması gerektiğini vurguladı.
11 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, depremle ilgili belediye başkanlarıyla iletişime geçtiğini ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. AK Parti milletvekili Yakup Taş'ın durumu hakkında bilgi aldığını ve Malatya Gündüz Bakımevi'ndeki durumla ilgili talimat verdiğini ifade etti. Ayrıca, AFAD'dan randevu talebinde bulunduğunu ancak henüz bir dönüş almadığını, ancak bunun şu an için önemli olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, deprem bölgesine en kısa sürede ziyarette bulunacağını da ekledi.
6 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, deprem konusunda iktidarla hizalanmayı reddeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, depremin yaşandığı Hatay'dan yaptığı açıklamada, yaşananların siyaset üstü bir mesele olmadığını ve iktidarla hizalanmayı reddettiğini ifade etmişti. Ayrıca, deprem yardımlarında bürokratik engelleri tanımayacaklarını söylemişti. Hatay ve Ağrı'da bazı yardımların yerel yönetimler tarafından engellendiği iddia edilmişti.
8 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Şubat'ta meydana gelen ve Hatay başta olmak üzere 11 ili etkileyen depremler sonrasında, CHP'li belediyelerin sorumluluklarını incelemek üzere bir heyet kurulması için talimat verdi. Heyet, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun önderliğinde, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinin deprem felaketine ilişkin sorumluluklarını araştıracak. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise istifa ettiği yönündeki iddiaları yalanladı.
20 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki büyük depremin ardından Borsa İstanbul'da yaşanan değer kaybı ve devre kesici uygulamaları sonrası SPK'yı eleştirdi. Deprem bölgesindeki incelemelerinin ardından SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül'ün istifasını talep edeceğini ve küçük yatırımcıların zararlarının tazmin edilmesi için soruşturma başlatılmasını isteyeceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, SPK'nın deprem günü yaşananları ve küçük yatırımcıların korunması konusunda yetersiz kaldığını iddia etti.
10 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremle ilgili olarak devletin sesini dinleme ve susma günü olduğunu belirtti. Deprem bölgesine ziyaretinin zamanını daha sonra belirleyeceğini ifade eden Akşener, böyle bir durumda dikkatin kişinin üzerine çekilmesinin engelleyici olabileceğini söyledi. Ayrıca, partisinin il ve ilçe başkanlarından bilgi aldıklarını ve milletvekillerinin bölgeye gittiğini aktardı. Depremle ilgili olarak Kandilli Rasathanesi 7,5, AFAD ise 7,4 büyüklüğünde olduğunu duyurdu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 284 can kaybı ve 2 bin 323 yaralı olduğunu açıkladı.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası eleştirilen Kızılay'ın, Türk Eczacıları Birliği'ne (TEB) sahra eczanesi kurmak için ihtiyaç duyduğu çadırları tanesi 140 bin liradan sattığı ortaya çıktı. TEB Başkanı Arman Üney, beş adet çadırı Kızılay'dan satın aldıklarını ve bedeli Kızılay'ın iştiraki olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.'ye ödediklerini açıkladı. Deprem bölgesinde 28 konteyner ve çadır ile eczane hizmeti verdiklerini belirten Üney, bu çadırların bir kısmını bağışlarla, bir kısmını ise satın alarak temin ettiklerini ifade etti.
26 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın eleştirilere konu olan çadır göndermeme durumunun ardından, Ahbap Derneği'nin Kızılay'dan 46 milyon liraya çadır satın aldığı ortaya çıktı. Haluk Levent, yaptıkları işlemin kanuni ve doğru olduğunu, çadırların acil ihtiyaç nedeniyle satın alındığını ve Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.'den faturalı olarak alındığını belirtti. Ayrıca, eleştirilere yönelik olarak, önceliklerinin bölgedeki acı çeken insanlar olduğunu ve denetim raporlarında herhangi bir eksiklik olması durumunda bu durumun görüneceğini ifade etti.
26 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Kızılay'ın depolarındaki çadırları depremzedelere göndermek yerine Ahbap Derneği'ne sattığı ortaya çıktı. Bu durum kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada, satış kararının kendisine danışılmadan alındığını ve bu nedenle yönetimdeki 'arkadaşlarını' eleştirdiğini belirtti. Kınık, kendisine sorulmuş olsaydı nakliye desteği önerisinde bulunacağını ifade etti.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında çadır sattığı iddiaları doğrulandı. Ahbap Derneği, deprem bölgesindeki çadır ihtiyacını karşılamak amacıyla Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile 2 bin 50 adet çadır için anlaşma yaptığını ve çadırların deprem bölgesine ertesi sabah gönderildiğini açıkladı. Kızılay yetkilileri ise bu alışverişin afetzedelerin barınma ihtiyacını çözmek ve çadır üretiminin devamını sağlamak amacıyla yapıldığını belirtti.
26 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya'da yaptığı konuşmada, deprem bölgelerinde yaşanan çadır ihtiyacını gündeme getirdi. Çadır firmalarına büyükşehir belediyeleri ile iletişime geçmeleri çağrısında bulunarak, çadır stoğu olan firmaların belediyelere ulaşmasını ve çadırların satın alınarak deprem bölgelerine gönderilmesini istedi. Kılıçdaroğlu, hükümete ve ilgili kurumlara koordinasyon eksikliği ve hazırlıksızlık eleştirilerinde bulunarak, çadır sorununun çözülmesi için acil eylem çağrısında bulundu.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından Hatay'da yaşanan artçı sarsıntılar sonucu vatandaşlar çadır ihtiyacı içinde. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çadır sorununun çözülmediğini eleştirerek hükümete tepki gösterdi. Hatay'ın Defne ilçesi Belediye Başkanı İbrahim Güzel, Halk TV'ye yaptığı açıklamada, çadır sorununun devam ettiğini ve insanların barınma ihtiyacının karşılanamadığını ifade etti.
23 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay'ın İskenderun ilçesindeki bir törende CHP'li belediyelerin deprem bölgesinde olmadığını iddia etti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bu iddiaya Beylikdüzü Belediyesi'nin İskenderun'da inşa edip devlete teslim ettiği çadır kent örneğiyle yanıt vererek, devletçilik anlayışını eleştirdi ve parti devleti uygulamalarının son bulacağını ifade etti.
25 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iktidarın deprem konusunda ortak hareket etmeye yanaşmaması durumunda muhalefet partilerinin bir araya gelerek iş birliği yapmaları gerektiğini belirtti. Demirtaş, olası bir iş birliği yapılmaması halinde 100 binden fazla insanın hayatını kaybedebileceğini ifade etti ve muhalefet partilerine, belediyelere, AFAD'a, Kızılay'a, TSK'ya ve büyük şirketlere depremle mücadelede somut adımlar atmaları için çağrıda bulundu. Türkiye, 6 Şubat'ta meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı ve depremdeki ölü sayısı 3 bin 549 olarak açıklandı.
7 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman ziyaretinde, Kahramanmaraş depremlerinin ilk günlerinde istenilen düzeyde çalışma yürütemediklerini kabul ederek halktan 'helallik' talep etti. Daha önce depremle ilgili eleştirilere sert yanıtlar veren Erdoğan, AFAD ve Kızılay'a yönelik eleştirilere kulak asılmaması gerektiğini belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Türkiye'nin 21 günde ayağa kalkmak üzere olduğunu ifade etti.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın eleştirilerin odağında olmasının ardından, Ahbap Derneği'nin kurucusu Haluk Levent, Kızılay'ın deposundan depremin üçüncü günü 46 milyon liraya çadır satın aldıklarını ve KDV ödediklerini belirtti. Levent, çadırları hızlıca almak zorunda olduklarını ve aynı şartlar altında yine alacaklarını ifade etti. Ayrıca, Kızılay'ın çadırları parayla satmasını ahlaki bulmadığını ve konserve de satın aldıklarını söyledi.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın, depremzedelere bedelsiz dağıtması gereken çadırları Ahbap Derneği ve Türk Eczacıları Birliği'ne sattığı ortaya çıktı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, yapılan satışı doğrularken, elde edilen geliri yine çadır üretimi için kullandıklarını iddia etti. Kınık'ın eski hocası Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Kınık'ın hocası olmaktan utandığını belirterek, tıp etiğini öğretemedikleri için özür diledi.
26 Şubat 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın deprem yardımlarını yeterince halka ulaştıramadığını eleştirerek, 'not ediyoruz' şeklindeki ifadelerle tehdit savuran yetkililere tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in eleştirilere sert yanıtlar verdiği ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de benzer bir tutum sergilediği belirtildi. Kılıçdaroğlu, iktidara şov yapmayı bırakıp yardımları halka ulaştırma çağrısında bulundu.
21 Şubat 2023

Eski İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Çabukel, 3 Ağustos 2022'de bir basın açıklaması yaparak Kahramanmaraş'ta olası depremlere karşı yetkilileri uyarmıştı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi ve bu depremler çevre illeri de etkiledi. Uzmanlar daha önce bölgede deprem olabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Çabukel'in sosyal medyada gündem olan açıklamasında, 'Depreme hazır değiliz!' ifadesini kullanmıştı.
12 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki AFAD konteyner bölgesini ziyaret etti. Bu sırada, taleplerini dile getiren depremzedelere sert bir şekilde tepki göstererek, Cumhurbaşkanının ziyaretini sabote etmeye hakları olmadığını belirtti ve sessizlik isteyerek depremzedelerin dağıtılmasını istedi. Erdoğan da daha önce depremle ilgili eleştirilere sert bir dille karşılık vermişti.
28 Şubat 2023
İşaretlediklerim