İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), batı bölgelerinde mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde seyredecek yüksek sıcaklıklar için uyarıda bulundu. Vatandaşlara özellikle 10.00-16.00 saatleri arasında güneş altında bulunmamaları ve bol sıvı tüketmeleri tavsiye edildi. Ayrıca, güneş çarpması ve orman yangınları gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi. Özellikle yaşlılar, hamileler, çocuklar ve bazı sağlık sorunları olan kişilerin risk altında olduğu vurgulandı.
13 Temmuz 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Afrika'dan gelen yeni bir sıcak hava dalgasının Marmara Bölgesi'nde hafta sonu etkili olacağını belirtti. Sıcaklıkların İstanbul ve Tekirdağ'da 35, Edirne ve Çanakkale'de 40, Balıkesir'de 41, Bursa'da 38, Kırklareli, Kocaeli ve Sakarya'da 39 dereceye kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Toros, sıcak hava şartlarına uygun giyinmenin ve su tüketiminin artırılmasının önemli olduğunu vurguladı.
20 Temmuz 2023

Türkiye'nin birçok kentinde sıcaklık 40 dereceyi aşmış durumda ve daha sıcak günlerin geleceği uyarısı yapılıyor. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, çarşamba günü Türkiye'nin en sıcak gününün yaşanacağını ve sıcaklıkların 40 dereceyi geçebileceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da bugün sağanak yağış beklendiğini ifade etti. Şen, aşırı sıcaklıkların iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu da sözlerine ekledi.
24 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul'da bu akşam saatlerinden itibaren sıcaklıkların 8-10 derece düşeceğini ve kar yağışının beklendiğini duyurdu. Marmara bölgesi genelinde soğuk ve yağışlı hava etkisine giriyor. Hafta boyunca özellikle şehrin kuzey ve yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı öngörülüyor. 16 Ocak'a kadar hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin beş derece altında olması, 17-25 Ocak tarihleri arasında ise mevsim normalleri civarında seyretmesi bekleniyor.
8 Ocak 2024

Ankara Valiliği, kentte beklenen kuvvetli sağanak yağış nedeniyle sel ve su baskınlarına karşı vatandaşları uyardı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Merkezi'nin verilerine dayanarak yapılan açıklamada, 11 Haziran Pazar günü için kuvvetli ve etkili yağış beklendiği ifade edildi. Vatandaşlardan sel, su baskını, yıldırım, kuvvetli rüzgar ve dolu yağışına karşı dikkatli olmaları istendi.
10 Haziran 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün El Nino koşullarının başladığını duyurmasının ardından, aşırı hava olayları ve yeni sıcaklık rekorlarına yol açabileceği tahmin ediliyor. Türkiye'nin de son yılların en etkili Afrika sıcak hava dalgasını yaşaması bekleniyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, aşırı sıcakların özellikle yaşlılar ve çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Güler, sıcak havalarda vücutta meydana gelen değişiklikleri ve alınması gereken önlemleri detaylandırıyor.
7 Temmuz 2023

Ankara Büyükşehir Belediyesi, mevsim normallerinin üzerine çıkan aşırı sıcaklar nedeniyle arazi ve sahada görev yapan belediye personelinin çalışma saatlerini kısaltma kararı aldı. Belediye, zorunlu haller haricinde personelinin saat 10:30 ile 15:30 saatleri arasında çalıştırılmayacağını duyurdu.
17 Ağustos 2023

Ankara Valiliği, 13 Haziran'da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar konusunda vatandaşları uyarıyor. Olası ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtiliyor. Uyarı, valiliğin Twitter hesabı üzerinden ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Merkezi Ankara Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi verilerine dayanarak yapılmıştır.
12 Haziran 2023

İstanbul Valiliği, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün değerlendirmelerine dayanarak, İstanbul'un Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine girdiğini duyurdu. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altına düşeceği, yağışların yer yer kuvvetli olacağı ve yüksek kesimlerde karla karışık yağmur beklendiği belirtildi. Ayrıca, zirai don olayı ve kuvvetli rüzgar ile fırtına uyarısı yapılarak, ulaşımda aksamalar, buzlanma ve sağlık sorunları gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiği vurgulandı.
28 Mart 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin yarından itibaren yağışlı bir hava dalgasının etkisi altına gireceğini duyurdu. Yağışların çoğunlukla yağmur ve sağanak şeklinde olacağı, bazı bölgelerde gök gürültülü sağanakların beklendiği belirtildi. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyredeceği, yağış alan yerlerde ise azalarak normallerin altına düşebileceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun bazı bölgelerinde çığ tehlikesine dikkat çekildi. Deprem bölgesinde perşembeye kadar yağış beklenmiyor, ancak sonrasında yerel olarak kuvvetli yağışlar olabileceği öngörülüyor.
21 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) AKOM verilerine göre, İstanbul'da hafta sonu soğuk ve yağışlı hava etkili olacak. Cumartesi günü fırtına, pazar günü ise tam fırtına bekleniyor ve sıcaklıkların 4-8 derecelere kadar düşmesi öngörülüyor. Yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve kar yağışı olabileceği tahmin ediliyor. İBB, olası olumsuzluklara karşı ekiplerini hazırda beklettiğini ve İstanbulluların tedbirli olmaları gerektiğini duyurdu.
24 Kasım 2023

Cezayir Meteoroloji Kurumu, ülkede devam eden sıcak hava dalgasına ilişkin alarm seviyesini turuncudan kırmızıya yükseltti. Bazı kentlerde sıcaklıkların 48 dereceyi aştığı belirtildi. Ayrıca, Cezayir Sivil Savunma Başkanlığı, ülkenin kuzeyindeki yedi kentte hava sıcaklıklarına bağlı orman yangınları çıktığını duyurdu. Ülkede yaklaşık bir aydır, başkentte 48 derece, diğer bölgelerde ise 50 dereceye ulaşan rekor sıcaklıklar yaşanıyor.
24 Temmuz 2023

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde beklenen kötü hava koşulları sebebiyle 6 Şubat Pazartesi günü eğitime ara verildi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kar yağışının artacağı ve zorunlu olmadıkça özel araç kullanılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Ankara Valiliği de benzer bir açıklama yaparak, hamile ve engelli personel ile 10 yaş altı çocuk sahibi kadın personelin idari izinli sayılacağını duyurdu.
5 Şubat 2023

Maine Üniversitesi'nin verilerine göre, dünya genelindeki sıcaklıklar aynı hafta içinde üç kez rekor kırdı ve 6 Temmuz, 17,23 derece ile kaydedilen en sıcak gün olarak tarihe geçti. Antarktika'da haftalık hava sıcaklığı ortalamasının normalin 4,5 derece üstünde olduğu belirtildi. Ancak ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Maine Üniversitesi'nin topladığı verileri teyit edemediğini açıkladı ve iklim değişikliği sebebiyle sıcak bir dönemden geçildiğini ifade etti.
7 Temmuz 2023

Ankara'da hava kirliliği, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün NEFES uygulamasıyla takip edilerek yüzde 55 ile yüzde 85 arasında 'orta seviyede' olarak ölçüldü. Sabah saatlerinde oluşan sis görüş mesafesini düşürdü. Çankaya ilçesinde öğle saatlerinde yüzde 55 olan hava kirliliği, Ulus'ta öğleden sonra yüzde 85'e yükseldi. Hava kalitesi endeksi, partikül madde miktarına göre belirleniyor ve 51-100 arası değerler orta seviye olarak kabul ediliyor.
2 Ocak 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 18 il için sarı, 5 il için turuncu kodlu hava durumu uyarısı yaptı. Uyarılar, rüzgar, gök gürültülü sağanak yağış ve toz taşınımı beklentileri üzerine yapıldı. Sıcaklıkların batıda mevsim normallerinin altında, diğer yerlerde ise normal seviyelerde olması bekleniyor. Yağışların bazı bölgelerde kuvvetli olabileceği ve olası olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.
20 Mayıs 2023

İspanya'da yaşanan aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle iki çiftçi hayatını kaybetti. Sıcak hava dalgası özellikle açık alanda çalışan çiftçileri ve inşaat işçilerini etkiliyor. Yetkililer, bol su tüketimi, şapka kullanımı ve güneşin en yoğun olduğu saatlerde açık alanda kalmama gibi önlemlere uyulmasını istiyor. İspanya'daki Kamu Sağlığı Kurumu, 2022 yazında toplam 10 aşırı sıcak hava dalgasının görüldüğünü ve son 30 yılın en sıcak yazının tespit edildiğini açıkladı.
28 Haziran 2023

İran'ın güneybatısında yer alan Huzistan eyaletindeki sekiz kentte hava sıcaklığı 50 derecenin üstüne çıktı. Huzistan Meteoroloji Genel Müdürü Muhammed Sebzehzari, yüksek sıcaklıkların önümüzdeki iki hafta boyunca devam etmeyeceğini belirtti. Ayrıca, Şuş Sağlık ve Tedavi Ağı Müdürü Yahya Meysem, son 24 saatte 16 kişinin güneş çarpması nedeniyle hastaneye başvurduğunu ve bunlardan ikisinin tedavi altına alındığını aktardı.
3 Ağustos 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin 30 ilini turuncu, 36 ilini ise sarı kodla uyararak kuvvetli rüzgar, sağanak yağış ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Batı Karadeniz, Marmara, İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde olumsuz hava koşullarının etkili olacağı belirtildi. Vatandaşlar, ulaşımda aksamalar, ani sel, su baskını, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı uyarıldı.
18 Kasım 2023

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, kentteki olumsuz hava koşulları sebebiyle sağlık çalışanları hariç, kamu kurumlarında çalışan engelli, malul, hamile personel ve 10 yaş ve daha küçük çocuğu olan kamu çalışanlarının 8 Şubat Çarşamba günü idari izinli sayılacağını duyurdu. Bu karar, meteorolojik verilere dayanarak alındı.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim