TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Anagold Madencilik temsilcilerini dinledi. Anagold Hukuk Direktörü Cem Aktolga, facia günü çatlakların tespit edildiğini ve jeoteknik mühendisinin heyelandan önce uyarılarda bulunduğunu belirtti. Toprak kaymasında kaybolan işçilerin cenazelerine ulaşılmaya devam ediliyor. Komisyon toplantısında tansiyon yükseldi ve milletvekilleri Anagold yetkililerine sorular yöneltti.
4 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bakan Murat Kurum, 10 ilde 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti ve ağır hasarlı binaların yıkılacağını ifade etti. Vatandaşların AFAD'ın koordinasyonu dışında evlerinden eşya almamaları konusunda uyarıda bulundu. Hasar tespitlerinin bir hafta içinde tamamlanması planlanıyor ve ay sonuna kadar inşaat faaliyetlerinin başlatılması hedefleniyor.
14 Şubat 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin mücadelesi devam ederken, ağaç kesimi başladı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, ortak bir açıklama ile ağaç kesiminin ve saldırıların son bulmasını talep etti. Açıklamada, ormanın çevresindeki yaşamın, tarım alanlarının, köylerin ve binlerce yıllık kadim kültürün, kömür madenleri tarafından 40 yılı aşkın süredir ve Çevresel Etki Değerlendirme raporu dahi düzenlenmeden yok edildiği belirtildi. Ayrıca, Akbelen Ormanı'ndaki maden sahasının genişletilmesine karşı dava açan İkizköylüler'in talebiyle yerel idari mahkemenin, yürütmeyi durdurma kararı verdiği hatırlatıldı.
26 Temmuz 2023

CHP, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, Akbelen Ormanı'ndaki kömür madeni ve ağaç kesimine karşı TBMM'yi olağanüstü toplanmaya çağırdı. Köylüler, 2019'dan bu yana Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı mücadele ediyor. Muhalefet partileri, ormanlara zarar verecek hiçbir faaliyet ve eyleme izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Meclis'in olağanüstü toplanabilmesi için 120 milletvekilinin imzası ve TBMM başkanının olumlu yanıtı gerekiyor.
2 Ağustos 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı. Yangın, Salı günü saat 12.30 sıralarında başlamış ve rüzgarın etkisiyle 15 kilometrelik hatta yayılmıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 97 kişinin dumandan etkilendiğini ve 37 kişinin tedavisinin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, yangın nedeniyle bazı köylerin tedbir amacıyla boşaltıldığı bildirildi.
24 Ağustos 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler sonrasında çadır taleplerinin iki haftadır karşılanmadığını belirtti. Bilim insanlarının uyarılarının dikkate alınmadığını ve hasarlı binalara yanlış raporlar verildiğini ifade etti. Erdoğan'ın sarayları ve uçaklarına atıfta bulunarak, hükümetin yurttaşlara yeterli desteği sağlamadığını ve otoriter bir anlayışla hareket ettiğini söyledi. TELE1 gibi televizyon kanallarına yapılan baskıları da eleştirdi.
21 Şubat 2023

Cemalettin Küçük, Kışladağ-Eşme-Uşak bölgesinde altın madenciliğinin çevresel yıkıma yol açtığını ve yerel halkın zorunlu göçe tabi tutulduğunu belirtiyor. Altın Madencileri Derneği'nin 'sorumlu altın işletmeciliği' etkinliği düzenleyeceği duyurulurken, bölgedeki madencilik faaliyetlerinin su kaynaklarını kirlettiği ve tarım alanlarını yok ettiği vurgulanıyor. Yerel halk, bu duruma karşı direniş gösteriyor ve seslerinin duyulmasını istiyor.
15 Mayıs 2024

Mehmet Özhaseki'nin sağlık sorunları nedeniyle istifa etmesinin ardından, Murat Kurum yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak göreve başladı. Kurum, geçmişte yaptığı çalışmaları sürdüreceğini ve 81 ilde kentsel dönüşüm için çaba göstereceğini belirtti. Ayrıca, iklim değişikliği ile mücadele ve çevre koruma projelerine kararlılıkla devam edeceklerini vurguladı.
2 Temmuz 2024

İliç ilçesinde bulunan ve Çöpler Anagold Madencilik tarafından işletilen bir altın madeninde toprak kayması meydana geldi, sonucunda dokuz kişiye ulaşılamıyor. Maden, Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından firmaya 16,4 milyon lira ceza kesilmiş ve maden çalışmaları durdurulmuştu. Şirketin web sitesinde, iş yerlerinde ölüm, yaralanma ve meslek hastalıklarının meydana gelmeyeceği iddia ediliyor.
13 Şubat 2024

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin 1965 yılından beri devam ettiğini ve bu durumun yeni olmadığını belirtti. Tugay, körfezdeki kirliliğin evsel, endüstriyel ve tarımsal atıklardan kaynaklandığını ve balık ölümlerinin planktonların ani çoğalmasıyla ortaya çıktığını ifade etti. Çevre felaketi karşısında tüm kurumlarla işbirliği yapılması gerektiğini vurgulayan Tugay, İzmirlilerden körfezi kirletmemek adına dikkatli olmalarını istedi ve denetimlerin süreceğini belirtti.
26 Ağustos 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem bölgesinde yağmacılık yapıldığına dair iddiaları reddetti ve bu durumu 'force majeure' olarak tanımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce yağmacılığı OHAL ilanının gerekçelerinden biri olarak göstermişti. Soylu, ihbarların yüzde 99'unun sahte çıktığını belirtti ve devletin güvenlik sağlama kapasitesinin zedelenmediğini ifade etti.
18 Şubat 2023

Şanlıurfa'da yaşanan sel felaketinin ardından, suyun çekilmesi için kullanılan kepçe yöntemi vatandaşların ve siyasetçilerin tepkisini çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından övülen müteahhitin yaptığı Abide Kavşağı da sular altında kaldı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, önlem alınmaması ve etkili müdahale edilmemesi gerekçesiyle protesto edildi. Deva Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu, yaşananları 'insan yapımı bir felaket' olarak nitelendirdi ve iktidarın yanlış politikalarını eleştirdi.
15 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay, Kahramanmaraş depremleri sonrasında iktidarın bölgedeki yardım çalışmalarını yetersiz bulduğunu belirterek, kendi imkanlarıyla çadır kurduklarını ve iktidara eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili eleştirilere sert yanıt vermişken, Atay bölgeden bir video paylaşarak iktidarın yeterli yardım yapmadığını iddia etti. Atay, hasarlı bir binada oturanlara kendi imkanlarıyla çadır bulduklarını ve iktidarın bu konuda yetersiz kaldığını ifade etti.
22 Şubat 2023

Şubat ayında Hatay'da meydana gelen dört depremin ardından arama-kurtarma çalışmalarının sona ermesiyle moloz kaldırma işlemlerine geçildi. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın asbestli molozların yalıtımlı bir alana taşınacağına dair verdiği söz yerine getirilmedi. Molozlar, kanserojen madde içermelerine rağmen, usulüne uygun olmayan şekilde boş alanlara ve sulak bölgelere dökülüyor. Bu durum, asbestin su ve toprakla teması sonucu çevre sağlığı için ciddi riskler oluşturuyor ve tüm Türkiye'yi tehdit ediyor.
7 Mart 2023

Murat Ağırel, felaketin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen birçok kişinin hala çadır ve konteynerlerde yaşamak zorunda kaldığını belirtiyor. Felaketten etkilenenlerin toplumsal enkazdan çıkamadığını ve ülkenin liderinin 'Bana oy verirsen sana hizmet getiririm' şeklindeki yaklaşımıyla eleştiriyor. Yoksulluk içindeki halkın durumunun daha da kötüleştiğini, yüksek kiralar nedeniyle evsiz kalanlar ve uzun süre konteynerlerde yaşamak zorunda kalanlar olduğunu vurguluyor.
6 Şubat 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan İliç'te meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kalmasına neden olan maden kazasında, işçilerin altısının bir lokasyonda, üçünün ise başka bir lokasyonda tespit edildiğini açıkladı. 13 Şubat'ta yaşanan ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın 800 metrelik bir alana yayıldığı heyelan sonucu dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Bakan Bayraktar, arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve olayla ilgili olarak 8 yönetici ve personelin adliyeye sevk edildiğini belirtti.
16 Şubat 2024

Ege ve Marmara Bölgeleri'ndeki kıyılar, özel işletmelerin projeleriyle işgal tehdidi altında. İstanbul'da sahil şeridinin özel işletmeler tarafından işgal edilmesi, halkın kıyılara erişimini kısıtlıyor. Çanakkale'de Deka Mineral Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin rıhtım projesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Çeşme-Şifne Yat Limanı projesi gibi yeni projeler, kıyıların özelleştirilmesi ve halkın erişim hakkı konusunda endişe yaratıyor. Bu durum, toplumsal, ekolojik ve ekonomik boyutlarıyla ele alınarak, halkın kıyılara erişim mücadelesinin önemini vurguluyor.
21 Mayıs 2024

Murat Çelik, 2021 yazında Marmara Denizi'nde büyük bir çevre felaketine yol açan müsilajın (deniz salyası) yeniden gündeme geldiğini belirtiyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın arka planında kirlilik, deniz suyu sıcaklığındaki artış ve deniz şartlarındaki durağanlığın olduğunu vurguluyor. 2021'de yaşanan felaket boyutundaki müsilajın tekrar etmemesi için gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekiliyor.
18 Haziran 2024

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, AKP hükümetinin 2002 yılından bu yana dokuz kez imar affı çıkardığını ve bu durumun Türkiye gibi bir deprem ülkesinde 3 milyon yapının denetimsiz bırakılması anlamına geldiğini belirtti. Sancar, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası yapılan eleştirilerde, iktidarın 'imar barışı' adı altında yürüttüğü politikaların ve yönetim zafiyetlerinin felaketin boyutlarını artırdığını ifade etti. Ayrıca, deprem sonrası yaşanan yardım dağıtımındaki kargaşa ve insanların zor koşullarda hayatta kalmaya çalıştığını vurguladı.
13 Şubat 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde devam eden orman yangınına karadan müdahale edildiği yönünde haber yapan Anadolu Ajansı'nı (AA), Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki yalanladı. Tiryaki, arazi yapısı nedeniyle yangına karadan müdahale edilemediğini ve mücadelenin hava araçlarıyla sürdürüldüğünü belirtti. Bakan yardımcısının bu açıklaması da AA tarafından abonelerine geçildi.
27 Temmuz 2023
İşaretlediklerim