Türkiye'de 2021 yılının ilk dokuz ayında meydana gelen trafik kazalarında 2 bin 253 kişi hayatını kaybetti. Aynı dönemde 174 bin 610 kazada 269 bin 91 kişi yaralandı ve 235 bin 243 kaza maddi hasarla sonuçlandı. En fazla can kaybı Ankara'da yaşandı. Kazaların çoğu karşılıklı çarpışma, yandan çarpma ve yayaya çarpma şeklinde gerçekleşti.
8 Ekim 2023

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) 2023'te ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 75,9 milyona ulaştığını açıkladı. Bu sayı son beş yılda yüzde 49 artış gösterdi. Yerinden edilenlerin yüzde 30'u Sudan'daki savaş, yüzde 17'si ise Gazze'den kaynaklanıyor. Ayrıca, Freddy Kasırgası, Kahramanmaraş depremleri ve Mocha Kasırgası gibi doğal afetler 26,4 milyon kişiyi yerinden etti. İklim değişikliği nedeniyle gelecekte afetlerin sıklığının artması ve yerinden edilenlerin sayısının yükselmesi bekleniyor.
14 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun nisan ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerine göre, nisanda trafikteki araç sayısı 194 bin 419 adet arttı. Toplam araç sayısı 29 milyon 561 bin 690 oldu. Ocak-Nisan döneminde trafiğe kaydedilen taşıt sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29,6 artarak 830 bin 19 adet oldu. Aynı dönemde trafikten silinen taşıt sayısı yüzde 0,2 azalarak 8 bin 682 adet oldu.
21 Mayıs 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 448 sağlık çalışanının öldüğünü açıkladı. Ayrıca 528 sağlık çalışanının yaralandığını ve Adıyaman'da 17 bin 499 hastanın taburcu edildiğini belirtti. Bakan Koca, deprem bölgesindeki illerde tıbbi imkanların seferber edildiğini vurgulayarak yeni can kayıplarını önlemek için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
23 Şubat 2023

Britanya'nın kuzeydoğusunda 30'dan fazla arı kolonisi Amerikan yavru çürüklüğü (AFB) hastalığına yakalandı. AFB, genç arı larvalarını enfekte eden ve koloninin ölümüne yol açan bakterilerden kaynaklanıyor. Ulusal Arı Birimi, enfekte kolonilerin zorunlu olarak yok edilmesi gerektiğini belirtiyor. Cleveland Arıcılar Birliği'nden John Canning, salgının endişe verici olduğunu ancak kontrol altına alındığını ifade etti.
8 Temmuz 2024

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 15’e yükseldi. Yangın, ekili alanlarda başlamış ve yerleşim alanlarına sıçramıştı. Hastanede tedavi gören yaralılardan Zekiye Erdenli'nin de hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı arttı. Yangınla ilgili adli soruşturma başlatıldı ve hastanelerde yanık tedavi ünitesi eksikliği dikkat çekti.
23 Haziran 2024

Filipinler'de yurt dışına çıkmamış bir kişide M çiçeği virüsü tespit edildi. Endonezya'da da bu yıl 14 vaka bildirildi ve ülke dışından gelenlere yönelik testler sıkılaştırıldı. Dünya Sağlık Örgütü, virüsün uluslararası yayılma potansiyeli nedeniyle acil durum ilan etti. Afrika Birliği de kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etti. M çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşıyor ve genellikle hafif seyrediyor.
19 Ağustos 2024

Kenya'da Good News International Kilisesi Papazı Paul Mackenzie'nin liderliğindeki bir tarikatın soruşturması kapsamında, insanlara aç kalarak Hz. İsa'ya kavuşacakları vaadiyle ölümlere neden olduğu iddia ediliyor. Tarikat lideri Mackenzie, polise 1000 kişinin cansız bedenine ulaşacaklarını söylemişti. Bölge Komiseri Rhoda Onyancha, mezar arama çalışmalarında ceset sayısının 372'ye yükseldiğini ve nisandan bu yana 95 kişinin kurtarıldığını açıkladı.
13 Temmuz 2023

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun Temmuz 2023 Kadın Cinayetleri Raporu'na göre, temmuz ayında 28 kadın erkekler tarafından öldürüldü ve beş kadının ölümü şüpheli olarak kaydedildi. Bu yılın ilk yedi ayında öldürülen kadın sayısı 227'ye ulaştı. Öldürülen kadınların çoğu birlikte yaşadığı erkek veya boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından öldürüldü. Kadınların çoğu ateşli silahla öldürüldü ve birçok kadının ölüm şekli tespit edilemedi.
17 Ağustos 2023

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi'nde su örneklerinde legionella pneumophila bakterisi tespit edildi. Bu bakteri ciddi akciğer enfeksiyonlarına ve ölümlere yol açabiliyor. İlk uyarı Mayıs ayında yapılmasına rağmen, iki aydır gerekli testlerin yapılmadığı belirtiliyor. Uzmanlar, bakterinin yayılmasını önlemek için düzenli dezenfeksiyonun önemine dikkat çekiyor.
9 Temmuz 2024

Prof. Dr. Ercan Türeci, 17 yıldır farklı uluslararası kuruluşlarda görev alarak, çeşitli ülkelerde gönüllü sağlık hizmetleri sunuyor. İlk misyonuna 2005'te Pakistan'da katılan Türeci, şu anda Nijerya'nın Maiduguri kentinde Uluslararası Kızılhaç ekibiyle birlikte çalışıyor. Türeci ve ekibi, çatışma ve yoksulluk bölgelerinde travma cerrahisi ve yoğun bakım gibi hizmetler veriyor. Gönüllü olmanın temel koşulları arasında eğitim, tecrübe ve insan ilişkileri yer alıyor. Türeci, gittiği yerlerde en çok çocuklar ve kadınların etkilendiğini belirtiyor ve sağlık hizmetlerine erişimdeki küresel eşitsizliklere dikkat çekiyor.
22 Nisan 2023

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 2023 yılının ilk 10 ayında Türkiye'de 1677 HIV pozitif ve 51 AIDS vakası tespit edilmiştir. 1985'ten bu yana toplam 39 bin 437 HIV pozitif ve 2 bin 295 AIDS vakası bildirilmiş, ancak bu sayıların gerçek durumun yalnızca yüzde 40-50'sini yansıttığı belirtiliyor. HIV'in bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında yanlış bilgilerin yaygın olduğu, bu durumun hem korunma hem de test yaptırma konusunda ihmalkarlığa yol açtığı ifade ediliyor. HIV'in sosyal ilişkilerle bulaşmadığı, en yaygın bulaşma yolunun korunmasız cinsel ilişki olduğu vurgulanıyor. Pozitif Yaşam Derneği yetkilileri, HIV ile ilgili yanlış algılar ve damgalanma sorunlarına dikkat çekiyor.
1 Aralık 2023

Giresun’un Alucra ilçesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 48 yaşındaki H.G. hayatını kaybetti. H.G., 30 Haziran’da Alucra Devlet Hastanesi’ne başvurmuş ve aynı gün Giresun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmişti. Bu ölümle birlikte kentte KKKA hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ikiye yükseldi. Giresun’da 2024 yılı içinde toplam 17 KKKA vakası bildirildi.
4 Temmuz 2024

Fas İçişleri Bakanlığı, 8 Eylül gecesi meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem sonucunda ölü sayısının 2 bin 862'ye, yaralı sayısının ise 2 bin 562'ye yükseldiğini açıkladı. Deprem, Marakeş kentinin El-Huz bölgesinde meydana geldi ve Rabat, Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerini de etkiledi. Daha önceki açıklamada ölü sayısının 2 bin 681 olduğu belirtilmişti.
12 Eylül 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in düzenlediği saldırılar sonucunda 243 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve 26 bin 905 kişinin yaralandığını bildirdi. 7 Ekim'den itibaren enkaz altında 1400'ü çocuk olmak üzere toplam 2 bin 650 kişi için kayıp ihbarı alındığı belirtildi. Ayrıca, saldırılar nedeniyle 195 sağlık personelinin öldüğü, 51 ambulansın kullanılamaz hale geldiği ve çok sayıda sağlık kuruluşunun hasar gördüğü ifade edildi.
9 Kasım 2023

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde sabaha karşı başlayan sağanak, İğneada beldesinde su baskınları ve dere taşkınlarına yol açtı. İğneada'da bulunan turizm tesisindeki birçok bungalov ev taşkın dolayısıyla sürüklendi. Bölgede ormanda mahsur kalan iki kişi, ekiplerce kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kırklareli Valisi Birol Ekici, sel nedeniyle kaybolan iki kişinin cansız bedenine ulaşıldığını, dört kişiyi arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
5 Eylül 2023

Britanya Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) yayımladığı analize göre, 2022'de Britanya'da hava sıcaklığına bağlı olarak 4 bin 507 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, son 32 yılda iki kattan fazla artış gösterdi. En yüksek ölüm riski, sıcaklıkların 29 derecenin üzerine çıktığı başkent Londra'da görüldü. Ayrıca, 2022'de ülkede ölçülen en yüksek sıcaklık 40,2 derece olarak kaydedildi.
22 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı süresince kesim işlemleri sırasında meydana gelen kazalar nedeniyle 951 kişinin ambulansla, toplamda ise 29 bin 32 kişinin kendi imkanlarıyla hastanelere başvurduğunu belirtti. Durumu ağır olan ve operasyon geçiren 83 kişinin tedavisinin sürdüğünü ifade etti. Kurban Bayramı bu yıl 28 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında kutlandı.
1 Temmuz 2023

Brezilya'da yaşanan şiddetli yağışlar sonucunda sel ve toprak kaymaları meydana geldi. Espirito Santo ve Rio de Janeiro bölgelerinde toplamda 27 kişi yaşamını yitirdi. Yaklaşık 7 bin 300 kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken, 6 kişi de kayıp olarak bildirildi. Yetkililer, sağanak yağışların ve fırtınanın bir süre daha devam edeceğini öngörüyor.
26 Mart 2024

Libya'nın doğusundaki hükümetin sağlık bakanı Osman Abdulcelil, ülkenin doğusunda meydana gelen sel felaketinde ölenlerin sayısının 3 bini geçtiğini belirtti. Ayrıca binlerce kişinin kayıp olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Libya'daki Ulusal Birlik Hükümeti, sel felaketinde hayatını kaybedenler için üç günlük yas ilan etti ve sel felaketinden zarar gören bölgeler için uluslararası yardım çağrısında bulundu.
12 Eylül 2023
İşaretlediklerim