Türkiye'de seçimlere beş gün kala yaşanan belirsizlik, yatırımcıların finansal varlık dağılımını etkiliyor. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği verilerine göre, Nisan ayında TL mevduat hesapları yüzde 36 ile en yüksek paya sahipken, döviz tevdiat hesapları yüzde 22,8 ve hisse senetleri yüzde 9,9 seviyesinde. Yıl sonuna göre TL mevduat hesaplarındaki artış, döviz ve hisse senedi yatırımlarındaki azalışı geçmiş durumda. Uzmanlar, bireysel yatırımcıların belirsizlik ve endişeler nedeniyle döviz ve altına yönelerek 'yastık altı' tasarruf yöntemini tercih ettiğini belirtiyor.
9 Mayıs 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

2022 yılında yüzde 64,7 enflasyon oranıyla karşılaşan Türkiye'de, 2023 yılı için belirlenen 8 bin 506 liralık asgari ücretin bir ailenin temel harcamalarını karşılamada yetersiz kalacağı ifade edildi. Dört kişilik bir ailenin aylık ortalama harcamaları 22 bin 364 lira olarak hesaplandı. Bu harcamalar arasında kira, faturalar, gıda, ulaşım ve diğer temel ihtiyaçlar yer alıyor. Enflasyonun 2022'deki gibi devam etmesi halinde, yıl sonunda bu tutarın 36 bin 676 liraya çıkacağı tahmin ediliyor.
5 Ocak 2023

Türkiye'de sunulan ek bütçe teklifi ile 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması öngörülüyor. Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) 307 milyar lira, iki katına çıkarılan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) ise 32 milyar 662 milyon 87 bin lira gelir bekleniyor. AFAD'a ek bütçeden en büyük pay ayrılırken, vergi gelirlerindeki artışın yeni zamlara yol açabileceği belirtiliyor.
10 Temmuz 2023

Habitat Derneği'nin iki yılda bir gerçekleştirdiği 'Gençliğin İyi Olma Hali Raporu'nun beşinci sürümü yayımlandı. Rapora göre, Türkiye'deki gençlerin yaşam memnuniyeti son beş yılda düşerek %46'ya geriledi. İstihdam koşulları gençlerin yaşam memnuniyeti ve geleceğe dair umutlarını büyük ölçüde etkiliyor. Maddi durumlarından memnun olan gençlerin oranı da düşüş gösterirken, gençlerin %35,8'i aylık 3 bin lira ve altında gelir elde ediyor. Gençlerin karşılaştığı en önemli sorunlar arasında enflasyon, işsizlik ve yüksek kira bedelleri yer alıyor.
19 Mayıs 2023

Alaattin Aktaş, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki iç borçlanma senetlerine yatırım yaparken faiz oranları ve kur artışını yakından takip ettiğini belirtiyor. IMF'nin bu yıl için doların yüzde 26 artacağını tahmin etmesi, yüzde 50 civarında faiz oranları olduğu bir dönemde yabancı yatırımcılar için cazip bir fırsat sunuyor. Aktaş, bu tahminin gerçekleşmesi halinde, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmaya daha cesaretli olacağını ifade ediyor.
19 Nisan 2024

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, KDV artışının ilaç fiyatlarını yükselttiğini ve bu durumun hem Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) hem de vatandaşlara ek mali yük getireceğini belirtti. Saydan, ilaç gibi yaşamsal öneme sahip ürünlerde KDV'nin sembolik bir değere düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Gelişmiş ülkelerin ilaçlardan düşük oranda veya hiç vergi almadığını vurgulayan Saydan, Türkiye'de de temel gıda ürünlerindeki gibi ilaç için de yüzde 1'lik KDV oranının kabul edilmesi gerektiğini savundu.
10 Temmuz 2023

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), yılbaşından bu yana enflasyon artışını yüzde 69,21 olarak duyurdu. Bu yüksek oran karşısında mevduat faizleri yatırımcıları korumakta yetersiz kalırken, yatırımcılar farklı yatırım araçlarına yöneliyor. Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı 5 milyonu aştı. Altın, borsa ve dolar gibi yatırım araçlarına yönelen kişilerin enflasyondan korunma durumları ise değişkenlik gösteriyor.
8 Ağustos 2023

Orhan Bursalı, yeni vergi paketinin çalışanların ve esnafın gelirlerini hedef aldığını, ancak borsada işlem hacminden vergi alınmadığını eleştiriyor. Borsada vergi alınmamasının büyük sermaye sahiplerinin tepkisinden kaynaklandığını belirtiyor. Bursalı, ABD ve Avrupa'da borsadan elde edilen kazançların vergilendirildiğini, Türkiye'de ise büyük sermayeye dokunulmadığını vurguluyor.
23 Haziran 2024

Türkiye'de işgücüne dahil olmayan nüfusun 30.7 milyon olduğu belirtiliyor, bu durumun işgücü istatistiklerini inceleyenler ve sosyologlar için önemli bir konu olduğu vurgulanıyor. İşgücüne katılım oranı %53.2 olarak belirtilirken, bu oranın OECD ülkeleri arasında Meksika'dan sonra en düşük olduğu ifade ediliyor. 15 yaş ve üzeri nüfusun sadece 31.8 milyonunun çalıştığı, kadınların büyük bir kısmının işgücüne dahil olmadığı ve bu durumun Türkiye'nin sosyolojik yapısını da yansıttığı belirtiliyor.
29 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın deprem maliyetlerini gerekçe göstererek yaptığı vergi artışlarına ek olarak, ekonomi uzmanları ek bütçede öngörülen gelirin tutturulabilmesi için GSM ve internet hizmetlerinden alınan Özel İletişim Vergisi ile konaklama vergisine zam yapılmasının beklendiğini ifade ediyorlar. Ekonomim gazetesinden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, bu vergi kalemlerinden beklenen gelirin şu ana kadar yeterli düzeyde tahsil edilemediği ve yılın ikinci yarısında bu vergilerde artış olabileceği belirtiliyor.
18 Temmuz 2023

Remzi Özdemir, Türkiye'nin dünyada en yüksek faiz oranlarına sahip dördüncü ülke olduğunu belirterek, bu durumun yabancı tefecilerin ilgisini çekeceğini ifade etti. Zimbabwe, Arjantin ve Venezuela'nın ardından Türkiye'nin yüksek faiz oranları sunması, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye tahvil alımı için geleceğini öngörüyor. Özdemir, Türkiye'nin borçlarına sadık bir ülke olduğunu ve bu nedenle yabancıların Türkiye'ye yatırım yapma konusunda güven duyabileceğini vurguladı.
23 Mart 2024

TBMM'ye sunulan vergi borcu yapılandırma paketi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiriliyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlar bu düzenleme kapsamında değerlendirilecek. AKP'nin etki analizine göre, vergi dairelerinin 521 milyar TL ve SGK'nın 196 milyar TL alacağından toplamda 91,3 milyar TL tahsilat bekleniyor. Ek tahsilatlarla birlikte bu miktarın 100 milyar TL'ye yaklaşması öngörülüyor.
31 Ocak 2023

Türkiye'de meydana gelen deprem sonrasında alınan ekonomik tedbirler kapsamında, 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde indirim ve istisnalar üzerinden yüzde 10 oranında tek seferlik ek vergi alınması kararlaştırıldı. Deprem bölgesindeki kurumlar vergisi mükellefleri bu ek vergiden muaf tutulacak. Ayrıca, işverenlerin depremzede işçilere yapacağı 50 bin liraya kadar yardımlar vergi ve sosyal güvenlik priminden muaf olacak ve depremde zarar gören binalar ile taşıtlara ilişkin vergi borçları silinecek.
9 Mart 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun mart dönemi verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 20 bin 98 lira, yoksulluk sınırı ise 57 bin 280 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, 17 bin 2 lira olan asgari ücretin oldukça üzerinde yer alıyor. Açlık sınırı ve yoksulluk sınırındaki artış, Türkiye'de yaşayan milyonlarca insanın geçim sıkıntısını daha da artırıyor. Son bir yılda açlık sınırı 9 bin 207 lira, yoksulluk sınırı ise 27 bin 731 lira artış gösterdi.
25 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerine göre, Türkiye'nin GSYH'si önceki yıla göre yüzde 4,5 artış gösterdi. Bu artışla birlikte, 2023 yılında kişi başına düşen GSYH cari fiyatlarla 307 bin 952 TL, ABD doları cinsinden ise 13 bin 110 olarak hesaplandı. TÜİK, toplam GSYH miktarını paylaşmazken, yapılan hesaplamalara göre toplam GSYH'nin yaklaşık 1,1 trilyon dolar olduğu belirtildi.
29 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 2022 yılı yıllık enflasyon oranı %64,27 olarak belirlendi. Bu oran, memur ve emekli maaş zammında enflasyon farkını belirleyen ikinci altı aylık dönem için %15,4 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranında artış alacaklar. Memurlar ise toplu sözleşmeden kaynaklanan %7'lik zam ve enflasyon farkı ile birlikte toplamda %16,4 zam alacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, maaş artışlarını Türkiye'nin kazancını her kesime yansıtma kararlılığı çerçevesinde ele alacaklarını ifade etti.
3 Ocak 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, emekli maaşlarına yüzde 25 oranında artış getiren kanun teklifi kabul edildi. Muhalefetin, zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması yönündeki önergeleri AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bu düzenleme, '6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' kapsamında ele alındı.
13 Temmuz 2023

GlobalWebIndex (GWI) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye döviz karşısında değer kaybeden Türk Lirası nedeniyle kripto varlıklara en çok yatırım yapan ülke konumunda. Ankete katılan 8 bin kullanıcının %24'ü kripto varlıklara yatırım yaptıklarını belirtmiş. Türkiye'yi %20 ile Güney Afrika ve Brezilya takip ediyor. Ayrıca, SimilarWeb verilerine göre Türkiye, dünyanın en büyük kripto borsalarından Binance'e en yüksek internet trafiği gönderen ülke.
13 Haziran 2023

15 Şubat'ta düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' bağış kampanyasında toplanması beklenen 115 milyar liranın 41 milyar lirası henüz yatırılmadı. Habertürk yazarı Kübra Par, Fuat Oktay'ın ekibine ödeme yapmayanların isimlerinin açıklanıp açıklanmayacağını sordu, ancak hukuki bir yaptırım uygulanamayacağı ve bir zaman sınırı olmadığı belirtildi. Yatırılan miktarın tutarı zaman zaman açıklanarak bağışçıların teşvik edilmesi planlanıyor. Devlet bankaları, Varlık Fonu ve tanınmış şirketler arasında da ödeme yapmayanlar olduğu ifade ediliyor.
17 Mart 2023
İşaretlediklerim