Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ortadoğu'da çatışmaların genişletilmesini kınayarak acil ateşkes çağrısında bulundu. Guterres, yazılı açıklamasında, bölgede bir gerginliğin diğerini takip ettiğini ve buna artık bir son verilmesi gerektiğini belirtti. Bu açıklama, İran'ın İsrail'e füze saldırısı düzenlediği ve İsrail'in Lübnan'a kara harekatı başlattığı bir dönemde geldi. Guterres, çatışmaların durdurulması ve insani yardımın sağlanması gerektiğini vurguladı.
1 Ekim 2024

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Filistinlilerin 'haklı direnişini' desteklediğini ifade etti. Davutoğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze'ye dönük tüm ambargoların kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırması ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2023

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Dahiye bölgesinde Hizbullah'a ait olduğu belirtilen binalara saldırı düzenledi. Saldırıda Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi hedef alındı ve insansız hava araçlarından fırlatılan üç füze kullanıldı. İsrail, bu saldırının, Golan Tepeleri'nde 12 kişinin ölümüne neden olan saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutması üzerine gerçekleştirildiğini belirtti. Almanya, Lübnan'daki vatandaşlarına derhal ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.
30 Temmuz 2024

Britanya Başbakanı Keir Starmer, İsrail'e silah satışının askıya alınmasını desteklemediğini belirtti. Starmer, savunma amaçlı satışların da durdurulmasının yanlış bir tutum olacağını ifade etti. Hamas'ın İsrail'e saldırılarının birinci yılı nedeniyle düzenlenen oturumda, Starmer, bölgedeki insani duruma dikkat çekerek, Filistinli sivillerin yaşadığı zorlukları vurguladı. Starmer, bölgenin bu süreci bir yıl daha kaldıramayacağını belirtti.
7 Ekim 2024

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu'da artan gerilim ve istikrarsız güvenlik ortamı nedeniyle Lübnan'daki Fransız vatandaşlarına mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Daha önce yapılan Lübnan'a seyahat edilmemesi uyarısı hatırlatılarak, halihazırda Lübnan'da bulunan Fransız vatandaşlarına son derece dikkatli olmaları ve Beyrut'taki Fransa Başkonsolosluğu'nun internet sitesini düzenli olarak takip etmeleri önerildi. Bu çağrı, Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün İsrail saldırısında ölmesi ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğraması gibi olayların ardından geldi.
4 Ağustos 2024

Gazze'deki hastane saldırısının ardından İsrail, Türkiye'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına en üst alarm seviyesiyle ayrılmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, Fas'taki İsrail vatandaşlarına da 'dikkatli olma' çağrısı yapıldı. Hastane saldırısının ardından Türkiye'deki İsrail devletine ait merkezlerin çevresinde protestolar başladı.
18 Ekim 2023

ABD, Gazze ile ilgili olarak İsrail'e kırmızı çizgiler koymadığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Kirby, çatışmaların başından beri İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve sivil kayıplar, sivil zayiatlar ve benimsemeyi tercih edebilecekleri yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti.
28 Ekim 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, İsrail ile olan ticaretin kesilmesi gerektiği yönündeki baskılara karşı çıkarak, İsrail ile serbest ticaret anlaşmasının bulunduğunu ve bu ülkeyle yapılan ticaretin Türkiye için ekonomik olarak faydalı olduğunu belirtti. Zeybekci, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını ifade ederken, ticaretin zarar vermediği alanlarda devam etmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e ihracatında kısıtlamalar getirilmesine rağmen, bu durumun yetersiz olduğu eleştirileri de gündeme geldi.
20 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden’ın ateşkes ve esir takası teklifine karşı çıkarak, Gazze’ye yönelik saldırıların durdurulmayacağını belirtti. Netanyahu, esirlerin salıverilmesi için savaşa 42 gün ara verilebileceğini ancak savaşın durdurulamayacağını ifade etti. Biden, Hamas’a iletilen önerinin ilk aşamasında geçici ateşkesin kalıcı hale gelmesi ve Gazze’nin yeniden inşa sürecinin başlaması gerektiğini belirtmişti. Hamas, Biden’ın ateşkes önerisini olumlu buldu.
3 Haziran 2024

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'i 'istenmeyen adam' ilan ederek ülkeye girişini yasakladı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, bu karara gerekçe olarak Guterres'in İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısını doğrudan kınamamasını gösterdi. Guterres, Ortadoğu'daki çatışmaların genişletilmesini kınamış ve acil ateşkes çağrısında bulunmuştu. Bu gelişme, İsrail ve BM arasındaki diplomatik ilişkilerde gerginliğe yol açtı.
2 Ekim 2024

ABD Başkanı Joe Biden, MSNBC kanalında verdiği bir röportajda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki saldırılar ve bu saldırılarda öldürülen 30 binden fazla sivilin sorumluluğu hakkında eleştirilerde bulundu. Biden, Netanyahu'nun İsrail'e artık faydadan çok zarar verdiğini ve Gazze'deki yüksek sivil ölü sayısının Netanyahu hükümeti tarafından ciddi şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Refah'ın işgalinin kendisi için bir 'kırmızı çizgi' olduğunu belirtti ancak İsrail'in savunmasının önemini de vurguladı.
10 Mart 2024

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’e onlarca füze fırlattığını duyurdu. Bu saldırının, Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildiği belirtildi. İsrail ordusu, vatandaşlarına korunaklı alanlarda kalmaları çağrısında bulundu. İran, İsrail’in askeri yanıt vermesi halinde daha yıkıcı bir karşılık göreceği uyarısında bulundu.
1 Ekim 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a verecekleri yanıtın Ortadoğu'daki dengeleri değiştireceğini ifade etti. Netanyahu'nun bu mesajı, güney sınır kasabalarının belediye başkanlarıyla yapılan bir toplantıda verildi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail ise Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlamıştı.
9 Ekim 2023

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

ABD, Gazze'deki sivillerin güvenli bir şekilde bölgeden çıkana kadar İsrail'den kara harekatını ertelemesini istedi. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısına karşılık olarak Gazze'ye hava saldırıları başlatmış ve kentin kuzeyinde yaşayan 1 milyon Filistinliye bölgeyi terk etmeleri için 24 saat süre vermişti. ABD'nin, İsrail'in kara harekatını belli bir süreliğine ertelemeye çalıştığı bildirildi.
13 Ekim 2023

Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Narışkin, Fransa'nın Ukrayna'ya asker göndermeye hazırlandığını belirtti. Bu iddia, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Rus kuvvetlerine karşı kara operasyonu yapılması gerekebileceğine dair yaptığı açıklamaların ardından geldi. Macron, bu konuda inisiyatif almayacağını ancak Fransa'nın bu güce sahip olduğunu ifade etti. Rusya'ya göre, Fransa ilk aşamada yaklaşık 2 bin asker göndermeyi planlıyor.
19 Mart 2024

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), İsrail'deki güvenlik durumu nedeniyle ülkede yapılması planlanan tüm maçları erteledi. Hamas'ın askeri kanadı İzettin Kassam Tugayları'nın İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu bölgedeki güvenlik durumu sebebiyle bu karar alındı. İsrail'de 17 Ekim'e kadar oynanması gereken karşılaşmalar ileri bir tarihe ertelendi.
8 Ekim 2023

Gazze'de, havadan bırakılan insani yardım kutularının paraşütleri açılmayınca, yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine düşmesi sonucu beş kişi öldü. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu can kaybı 30 bin 800'e ulaşmış, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar bölgedeki kıtlık durumuna dikkat çekmişti. ABD, Fransa, Mısır ve diğer bazı ülkeler Gazze'ye havadan yardım ulaştırmaya başlamış, ayrıca ABD Gazze'de bir liman kurma çalışmalarına başlamıştı.
8 Mart 2024

ABD merkezli Politico haber sitesi, ABD'nin İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarını yıl sonuna kadar sonlandırması yönünde bir süre tanıdığını bildirdi. Haber, ismi açıklanmayan üç İsrailli yetkiliye dayandırılarak verildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Tel Aviv ziyaretinde bu süreyi vurguladığı ve İsrailli yetkililere 'O kadar krediniz yok' dediği iddia edildi. The Wall Street Journal ise Blinken'ın İsrail savaş kabinesine saldırıların haftalar içinde bitmesi gerektiğini söylediğini aktardı.
9 Aralık 2023

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'ye un sevkiyatını engellemeye devam edeceklerini duyurdu. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürüyor ve bu saldırılar sonucunda 28 bin 473 Filistinli hayatını kaybetti. BM, Gazze'de 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Smotrich, un yardımının UNRWA aracılığıyla dağıtılacağını ancak İsrail'in bu sevkiyatı engelleme kararı aldığını ifade etti.
14 Şubat 2024
İşaretlediklerim