MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısında mayıs ayında seçim yapılması çağrısında bulundu ve adaylarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ise, mayıs ayının olağan seçim takvimi içinde olduğunu ve bu durumda Erdoğan'ın aday olamayacağını ifade etti. Kadıgil, Anayasa ve mevzuata uygun olarak Erdoğan'ın aday olmasını ve kaybetmesini istediklerini, bunun için Meclis'in erken seçim kararı alması gerektiğini söyledi.
17 Ocak 2023

Memleket Partisi Sözcüsü İpek Özkal Sayan'ın yaptığı yazılı açıklamaya göre, parti tüzüğünün 66. maddesi gereği yapılan oylamada, parti üyeleri genel başkan Muharrem İnce'yi oybirliğiyle cumhurbaşkanı adayı olarak seçti. Oylama, tüm il ve ilçe başkanlıklarında gerçekleşti ve saat 08.00'de başlayıp 17.00'de sona erdi. Muharrem İnce, seçilmesinin ardından Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda umut mesajları vererek destekçilerine seslendi.
12 Mart 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, TV5'te katıldığı bir programda, altılı masanın olası cumhurbaşkanı adayını Şubat ayı içinde netleştireceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihini 14 Mayıs olarak belirlemesi beklenirken, muhalefetin henüz resmi bir adayı yok. Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nin oluşturduğu ittifakın aday belirleme süreci devam ediyor ve olası adaylar arasında İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları ile CHP Genel Başkanı yer alıyor.
28 Ocak 2023

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin 14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimleri öncesinde, iktidar temsilcileri tarafından yapılan ve kamuoyunda endişe yaratan açıklamalara karşı uyarıda bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve diğer iktidar yetkililerinin seçimleri 'darbe girişimi' ve 'işgal' ile ilişkilendiren ifadeleri sonrasında muhalefetin etkinliklerine saldırılar düzenlenmişti. Kurtulmuş, seçim güvenliğiyle ilgili endişe yaratıcı ifadelerden kaçınılması gerektiğini belirterek, seçim sonuçlarının demokratik bir sonuç olduğunu ve Türkiye'nin anayasal kurallar çerçevesinde yönetileceğini vurguladı.
10 Mayıs 2023

AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, Yozgat'ta düzenlenen bir toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, yaklaşan seçimleri 'işgalcilere karşı istiklal mücadelesi' olarak tanımladı. Yıldırım, seçimin PKK ve FETÖ'yü meşrulaştırmaya çalışanlara karşı milli ve yerli bir lideri seçme seçimi olduğunu belirtti. Ayrıca, Yozgat halkına Cumhuriyet'i terör örgütlerine pazarlayanlara karşı durma çağrısında bulundu ve 14 Mayıs'ta Recep Tayyip Erdoğan'a rekor düzeyde destek verilmesini istedi.
26 Nisan 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, altılı masada bulunan siyasi partilerin birbirleriyle temasını sürdüreceğini ve yerel seçimlerde anlaşmalar yapabileceğini belirtti. İttifak döneminin bittiğini, ancak partiler arası ilişkilerin medeni bir şekilde devam etmesi gerektiğini ifade etti. Karamollaoğlu, bu anlayışın ülkeye barış ve huzur getireceğini düşündüğünü söyledi.
27 Haziran 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmesinin ardından, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması millet ittifakında krize yol açmıştı. Bu kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterileceği bir formülle aşıldı. Altılı masa, adayı duyurmak için Saadet Partisi'nde toplandı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem 'Millet kazandı' ifadesini kullandı.
6 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'ın seçimleri 'işgalcilere karşı istiklal mücadelesi' olarak tanımlamasına karşılık vererek, gerçek işgalcinin kendileri olduğunu iddia etti. Akşener, Yıldırım'ı Erzurum'daki işsizlik sorununa çözüm bulmaya davet etti ve hükümetin PKK ve Hizbullah ile ilişkilendirilmesine işaret etti. Ayrıca, ülkenin kavgadan ziyade umut, iş, adalet, hukuk ve istihdam ihtiyacı olduğunu vurguladı.
27 Nisan 2023

Bloomberg'e göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibi, Türkiye'deki büyük depremin ardından seçim takvimini görüştü. 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışıldı, ancak 18 Haziran tarihi de gündemde tutuluyor. Depremin etkilediği bölgede 8 milyon seçmen bulunuyor ve iktidarın seçimleri ertelemesi, toparlanma için zaman kazandırabilir. Ancak Erdoğan, hızlı yeniden inşa çalışmalarıyla seçim takvimine bağlı kalmayı tercih edebilir. İktidarın yüksek enflasyon ve deprem hasarı nedeniyle ekonominin kötüleşmesinden endişe ettiği belirtiliyor.
22 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin genel idare kurulu toplantısında daha önce cumhurbaşkanı adayı olmayacağını açıkladığı kararını 'resetlediğini' belirtti. Altılı masa toplantısında ortak aday konusunda bir uzlaşı sağlanamamasının ardından, Akşener'in bu açıklaması, adaylık sürecinde yeni bir döneme işaret ediyor. Akşener, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarına çağrı yapacağını ve olumlu yanıt almazsa kendisinin bir şey söylemeyeceğini ifade etti.
4 Mart 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen kritik seçimlerin ardından sandıklar kapandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorumların saat 18:00'e kadar yasak olduğunu, 18:00 ile 21:00 arasında ise YSK'nın verdiği haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğini duyurdu. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sandıkların kapanmasının ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada seçmenlere oylarını koruma çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, altılı masanın uzlaştığı ilkeler doğrultusunda hareket edeceklerini ve seçmenleri cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda da oy kullanmaya çağırdığını belirtti. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini ve iki lider arasında protokol imzalandığını açıklamasının ardından geldi. Özcan, Gelecek Partisi'nin kuruluş ilkelerinden taviz vermeden demokrasi ve hukukun güvencesi olmaya devam edeceğini ifade etti.
24 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti'nin yerel seçimlerde ittifak kurmama kararına saygıyla yaklaştıklarını belirtti. Ayrıca, CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in genel başkan adaylığını açıklaması konusunda, CHP'de her üyenin genel başkan olma hakkı olduğunu ve bu durumun demokrasiyi temsil ettiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, kendisi hakkında 'kamu görevlisine hakaret' iddiasıyla açılan davaya ilişkin olarak da haksızlığa boyun eğmeyeceğini ve yolsuzlukları takip etmeye devam edeceğini belirtti.
14 Eylül 2023

Gelecek Partisi, 14 Mayıs seçimlerine doğru giderken, genel başkan yardımcıları da dahil olmak üzere bazı yöneticilerin görevlerini devretmeleri bekleniyor. Parti, CHP listeleri üzerinden ve Millet İttifakı ile seçimlere katılacak. Parti içindeki bazı gruplar, yasama ve yürütmede görev alacak isimlerin parti yönetimindeki görevlerini bırakmalarını talep ederken, başka bir grup bu değişikliklerin seçimler öncesinde dile getirilmesine karşı çıkıyor. Genel Başkan Ahmet Davutoğlu, her iki tarafı dinledikten sonra değişikliğin seçimlerden önce gerçekleşmeyeceğini belirtti ve seçim sonrası değerlendirme yapılacağını ifade etti.
14 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 18 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin, çeşitli takvim çakışmaları nedeniyle 14 Mayıs 2023 tarihine alındığını belirtti. Erdoğan, Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda, seçimlerin bu tarihte yapılabilmesi için gerekli kararı alacaklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç'te Kuran yakılmasına sert tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini söyledi. Seçim öncesi bazı ekonomik düzenlemeler ve vergi affı gibi müjdeler de verdi.
23 Ocak 2023

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, partideki başarısızlık sonrası yükselen değişim talepleri ve genel başkanlık yarışı hakkında konuştu. Özel, kuvvetli özeleştirinin gerekliliğini, değişim taleplerinin parti mensupları ve vatandaşlar tarafından dile getirilme hakkını vurguladı. Ayrıca, genel başkanlık için birden fazla adayın yarışabileceğini veya bir uzlaşının mümkün olabileceğini belirtti. Kendisinin genel başkan adayı olma konusunda ısrarcı olmadığını, ancak değişim için her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğunu ifade etti.
13 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs seçimlerinde zaferden şüphe duymadıklarını ve yeni dönemin kapılarını açmayı hedeflediklerini belirtti. Cumhur ittifakının, HÜDA-PAR'ın desteğiyle ve Yeniden Refah Partisi ile DSP'nin katılımıyla genişleyebileceğini ifade etti. Erdoğan, seçim kampanyalarını depremde hayatını kaybeden vatandaşlara saygı göstererek, müzikli mitingler ve klasik yöntemler kullanmadan yürüteceklerini söyledi.
11 Mart 2023

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yaptığı açıklamanın resmi başvuru niteliğinde olduğunu ve Demirtaş'ın DEM Parti'nin aday adayı olduğunu duyurdu. Daha önce Başak Demirtaş, partiden adaylık teklifi gelirse düşünebileceğini ifade etmişti. DEM Parti'nin adaylarını 5 Şubat'a kadar duyurması bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise konu hakkında yorum yapmadı.
31 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grup toplantısında 14 Mayıs'ı seçim tarihi olarak işaret etmesi üzerine, seçim sürecinin başlangıç tarihi konusunda tartışmalar ortaya çıktı. Mevcut iki farklı kanun, seçim sürecinin başlangıcı için farklı süreler öngörüyor: Milletvekili Seçim Kanunu 90 gün, Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu ise 60 gün. Hukukçular arasında bu konuda farklı görüşler bulunuyor. Erdoğan'ın seçim kararını 10 Mart'ta imzalayacağı ve Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) nihai seçim takvimini ilan edeceği belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, kendisine yönelik iftira kampanyalarının partisinin oy oranlarını düşürdüğünü ve bu nedenle cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğini belirtti. İnce, hakkında çıkan ve montaj olduğunu iddia ettiği görüntülerle ilgili olarak, bu iftiraların seçmen üzerinde etkili olduğunu ve Memleket Partisi'nin zarar görmemesi için adaylıktan çekildiğini ifade etti. Ayrıca, bu iftiraların FETÖ ve PKK ile irtibatlı kaynaklar tarafından yapıldığını ve bazı siyasetçiler ile gazetecilerin bu durumdan zevk aldığını öne sürdü.
12 Mayıs 2023
İşaretlediklerim