Düzce'de 4-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek Türkiye Rafting Şampiyonası öncesinde antrenman yapan Buse Bursalı, Cansu Öztürk, Feyza Ekin Beşikçi ve Dursiye Gedikoğlu isimli dört kadın sporcu, Melen Çayı'nda yönlerini şaşırarak kayboldu. Durumun AFAD'a bildirilmesi üzerine başlatılan arama kurtarma çalışmaları sonucunda, sporcular Sakarya sınırlarında Melen Barajı yakınlarında sağ salim bulundu ve sağlık kontrollerinin ardından kamp alanına götürülecekler.
4 Mayıs 2023

ABD'nin Nevada eyaletinde her yıl düzenlenen Burning Man müzik festivalinde şiddetli yağışlar nedeniyle festival alanı çamur birikintisine dönüştü ve binlerce kişi mahsur kaldı. Festival yetkilileri, tüm giriş ve çıkış yollarının kapalı olduğunu ve uçuşların gerçekleştirilmediğini belirtti. Ayrıca, yağışlar sırasında bir kişinin hayatını kaybettiği ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığı açıklandı. Festival alanındaki tuvaletlerin boşaltılamaması nedeniyle kullanılamadıkları da bildirildi.
3 Eylül 2023

Hatay'da dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış, Antakya ve Defne ilçelerinde sele neden oldu. Birçok cadde ve sokak ulaşıma kapanırken, Antakya-Samandağ karayolunda araçlar suya gömüldü. AFAD ve itfaiye ekipleri bölgede çalışmalarına devam ediyor. İki ilçede eğitime ara verildi.
26 Mayıs 2024

Ankara'da dün akşam başlayan ve bugün akşam saatlerinde tekrar etkisini gösteren şiddetli sağanak yağışlar, şehirdeki hayatı olumsuz yönde etkiledi. Bazı cadde ve sokaklar su birikintileri nedeniyle kullanılamaz hale geldi, trafikte aksamalar meydana geldi ve bazı araçlar yolda kaldı. Ayrıca, Sıhhiye bölgesinde yol çökmesi gibi altyapı sorunları da yaşandı. Ekipler, su baskını yaşanan bölgelerde tahliye çalışmalarını sürdürüyor.
1 Mayıs 2024

Ankara'da öğle saatlerinden sonra etkili olan sağanak yağışlar, özellikle Çankaya, Sincan ve Etimesgut ilçelerinde metro girişlerini ve alt geçitleri su bastı. Metro seferleri durdurulurken, Ayaş yolu trafiğe kapatıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, su tahliye çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Yağışlar bazı ilçelerde dolu şeklinde etkili oldu ve bir kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
8 Haziran 2024

Ankara'da meydana gelen şiddetli sağanak ve dolu, şehrin birçok bölgesinde su birikintilerine ve sel oluşumuna neden oldu. Yağışlar, trafik akışını olumsuz etkileyerek bazı sürücülerin yolda kalmasına ve araçlarını park etmek zorunda kalmalarına sebep oldu. Çankaya'nın Beşevler semtinde ve Şentepe Pamuklar mahallesinde bazı sürücüler ve kuryeler mahsur kaldı. Vatandaşlar yağmurun dinmesini kapalı alanlarda beklemek zorunda kaldı.
30 Nisan 2024

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son yağışlarla birlikte yüzde 80'in üzerine çıktı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından yapılan açıklamaya göre, kentteki barajlardaki su miktarı 695 milyon 25 bin metreküpe ulaştı. Bu oran, baraj ve göletlerin toplam 868 milyon 683 bin metreküp biriktirme hacminin yüzde 80,03'üne denk geliyor.
23 Mart 2024

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) paylaştığı verilere göre, İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı bu yıl yüzde 81,29'a ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 45 seviyelerindeydi. Bu artış, yılın ilk dört ayında barajlara düşen yağış miktarının metrekare başına 248,89 kilogram olmasından kaynaklanıyor. İstanbul'da günlük su tüketimi ise dün itibarıyla 3 milyon 92 bin metreküp olarak ölçüldü.
15 Nisan 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeninde toprak kayması meydana geldi. Bu durum, Fırat Nehri'ne siyanür sızma riskini artırırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçerek Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattı. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, şu an için Fırat Nehri'ne herhangi bir sızma ya da akıntının olmadığını belirtti. Olayda dokuz kişinin toprak altında kaldığı ve halen ulaşılamadığı bildirildi.
13 Şubat 2024

Ankara'da meydana gelen gök gürültülü sağanak yağış ve fırtına, bazı cadde ve sokaklarda su birikintilerine ve trafikte aksamalara neden oldu. Sincan ilçesinde devrilen bir tabelanın altında kalan bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi ise yaralandı. Keçiören'de araçlar selde sürüklendi ve vatandaşlar zor anlar yaşadı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, yıldırım düşmesi nedeniyle kentin batı kesimlerinde elektrik kesintisi yaşandığını açıkladı.
6 Haziran 2024

Muş'ta plastik dolu yağışı gözlemlendi ve bu durumun nedenleri tartışılıyor. Havadaki su zerreciklerinde yoğun plastik veya kimyasal maddelerin bulunması, dolunun plastikleşmesine yol açmış olabilir. Erzincan İliç'te Amerikalı madencilerin sülfürik asit havuzları kurarak çevreye zarar verdiği ve bu durumun Doğu Anadolu'yu tehdit ettiği belirtiliyor. Ayrıca, ABD'de yapılan bir araştırma, yağmur sularına karışan mikroplastik partiküllerin ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor.
27 Mayıs 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan'da meydana gelen toprak kayması sonrası maden sahasındaki su ve toprak ölçümlerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını duyurdu. 13 Şubat'ta yaşanan toprak kaymasında yaklaşık 10 milyon metreküp toprak 800 metrelik bir alana yayıldı ve dokuz işçi toprak altında kaldı. Bakanlık, olay sonrası bölgeye mobil araçlar ve denetim ekipleri sevk etti ve yapılan analizlerde su ve toprak numunelerinde siyanürün, cihazın dedeksiyon limitinin altında olduğunu belirtti.
16 Şubat 2024

Aşırı sıcaklar ve su akışının durağanlaşması nedeniyle Edirne’den geçen Tunca Nehri’nin yüzeyi yosun ve su mercimekleriyle kaplandı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün raporuna göre, nehrin debisi saniyede dört metreküp olarak ölçüldü ve bazı alanlarda durağanlaştı. Nehre bırakılan çöpler ve rüzgarın kenardaki atıkları sürüklemesi kirliliğe neden oluyor. Kent sakinleri, yetkililerden çöplerin temizlenmesini ve nehrin korunmasını talep ediyor.
20 Haziran 2024

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de, Limak Holding ve IC Holding ortaklığındaki YK Enerji tarafından işletilen kömür madeni nedeniyle köy halkı üç gündür su kesintisi yaşıyor. Köylüler, maden şirketinin suyun öncelikli kullanım hakkına sahip olduğunu belirterek, hayvanlarının, çocuklarının ve yaşlılarının susuz kaldığını ifade ediyor. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) ve Devlet Su İşleri (DSİ) gibi yetkililerden çözüm bekleyen köylüler, sorunun giderilmediğini ve şirketin su deposunun patladığı ve tamir edilmediği için suların kesik olduğunu belirtiyor.
29 Nisan 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Kurban Bayramı tatilinde bir aylık su dokuz günde tüketildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Mumcular Barajı'nda su temininin mümkün olmadığını ve barajın dip seviyelerde olduğunu belirtti. Geyik Barajı'nda da su seviyesinin yüzde 45'lere düştüğünü ifade eden Özçelik, Bodrum'un içme suyu sorununun kısa zamanda çözülemeyeceğini söyledi. Tatil döneminde nüfusun artması su tüketimini ciddi oranda artırdı ve su fiyatlarının astronomik seviyelere çıkmasına neden oldu.
27 Haziran 2024

Düzce’nin Akçakoca ilçesinin Karadeniz kıyılarında müsilaj oluşumu gözlemlendi. Geçtiğimiz yıllarda Marmara Denizi’nde sıklıkla görülen bu sorun, şimdi Karadeniz’de yayılmaya başladı. Mavi bayraklı plajlarıyla bilinen Akçakoca’nın liman kesimlerinde yoğun olarak görülen müsilaj, rüzgarla birlikte sahil şeridine yayıldı. Konuyla ilgili çalışmalar başlatıldı.
16 Haziran 2024

Afganistan'ın kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde etkili olan şiddetli yağışlar, ciddi sel felaketlerine neden oldu. Baghlan kentinin Doğal Afet Dairesi Başkanı Hedayatullah Hamdard, Burka, Nahreen ve Orta Baghlan bölgelerinde en az 50 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yetkililer, selden etkilenen bölgelerde acil yardım çalışmalarının başlatıldığını duyurdu. Afganistan'da her yıl yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle benzer felaketler binlerce kişinin ölümüne yol açıyor.
11 Mayıs 2024

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, öğrencilerin temiz ve sağlıklı suya erişimini sağlamak amacıyla okullara ücretsiz içme suyu çeşmeleri yerleştirme kampanyası başlattı. Bu kampanya kapsamında, bir ortaokulda suyu filtre eden ve 1. kalitede içme suyu sağlayan bir çeşme yaptırıldı. Çeşmenin maliyeti 40 bin lira, suyun kalitesini ölçtürmek için ise 6 bin lira harcandı. Kampanya, tüm okullarda bu tür çeşmelerin yerleştirilmesi hedefiyle devam edecek.
9 Mart 2024

Everest'e tırmanış yapan dağcıların, dağın zirvesine ve ara kamplarına dışkı bırakması sonucunda oluşan kirlilik sorunu nedeniyle yeni bir düzenleme getirildi. Yetkililer, dağda yaklaşık üç ton insan dışkısı olduğunu ve bu durumun hem çevre kirliliğine hem de dağcıların sağlığına zarar verdiğini belirtti. Artık dağcılardan, yanlarında dışkı torbası taşımaları ve bu torbaları ana kampa geri getirmeleri isteniyor. Bu uygulama, Everest ve yakınındaki Lhotse dağı için geçerli olacak ve başarılı olması durumunda diğer yüksek dağlara da yaygınlaştırılacak.
8 Şubat 2024
İşaretlediklerim