Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de az sayıda Strep A bakterisinin neden olduğu enfeksiyon vakası olduğunu belirtti. Strep A, üst solunum yolu enfeksiyonlarına, kızıla ve lohusalık ateşine yol açabilen bir bakteri. Sağlık Bakanlığı, Strep A ile ilgili bir bilgilendirme yayınlamış ve bazı ülkelerde hayatı tehdit edici vaka sayılarında artış olduğuna dikkat çekmişti. Bakan Koca, enfeksiyonun bulaşma yolları ve önleme yöntemleri hakkında Twitter üzerinden bilgi verdi.
2 Şubat 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'deki bankaların net karı 2022 yılının ilk dört ayında yüzde 47,4 oranında artarak 144,7 milyar liraya ulaştı. Nisan ayında bankacılık sektörünün toplam net karı yüzde 10,5 artışla 38,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Takipteki alacakların toplam nakdi kredilere oranı nisanda yüzde 1,86'ya düşerken, çekirdek sermaye yeterliliği rasyosu yüzde 16'dan yüzde 14'e geriledi. Sermaye yeterliliği rasyosu ise yüzde 17 olarak kaydedildi.
31 Mayıs 2023

Merkez Bankası, eylül ve ekim aylarında gerçekleştirdiği 500'er baz puanlık faiz artışlarının ardından, son toplantısında politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. Uluslararası kurumların 250 baz puanlık bir artış beklediği bu hamle, ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleri ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunuyor. Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisini desteklemek için 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.
23 Kasım 2023

2024-2028 dönemini kapsayan 12'nci Kalkınma Planı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Planın ana hedefleri arasında sosyal kalkınmayla refahı yükseltmek, enerji ve ulaşımda Türkiye'yi merkez ülke haline getirmek yer alıyor. 2028'de gayrisafi yurt içi hasılanın 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, işsizliğin yüzde 7,5'e düşürülmesi ve büyümenin ortalama yüzde 5 olması hedefleniyor. Ayrıca, enflasyonun 2028'de yüzde 4,7'ye düşürülmesi planlanıyor.
16 Ekim 2023

Türkiye'de 30 bine yakın hasta organ bağışı bekliyor. Organ Nakli Koordinatörleri Derneği (ONKOD), organ bağışının geliştirilmesi ve artırılması için bir kampanya başlattı. Pandemi öncesi ölen her yüz kişiden 26-27'sinin organları aile tarafından bağışlanıyordu, ancak pandemiyle birlikte bu oran yüzde 15-16'ya düştü. ONKOD Başkanı Nilgün Bilal, organ nakliyle ilgili ciddi, güvenilir ve iyi işleyen bir sisteme rağmen kadavradan nakil oranının düşük olduğunu belirtti.
4 Kasım 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bebek ve çocuk aşılarının temininde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Aile hekimleri, aşı yokluğu, kötü çalışma koşulları ve yetersiz ücret artışları gibi konuları çevrimiçi bir toplantıda tartıştı. Aşı eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde kızamık vakaları ve hepatit B gibi hastalıkların önlenmesinde zorluklar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan iş bırakma eylemlerine ceza puanı ve destek primlerinin kesilmesi yoluyla engellenmeye çalışıldığı ifade edildi.
24 Ocak 2023

İstanbul ve Tekirdağ'da düzenlenen operasyonlar sonucunda, bebekler üzerinden haksız kazanç sağlayan ve aralarında doktorların da bulunduğu bir şebeke ortaya çıkarıldı. Toplam 300 şüpheli belirlenirken, somut delil bulunan 41 kişi gözaltına alındı. Şebekenin, özel hastanelerin yeni doğan yoğun bakım ünitelerine bebek yönlendirerek yüklü miktarda menfaat sağladığı ve SGK tarafından bu hastanelere yapılan ödemelerin maksimum süre boyunca devam ettirildiği belirlendi. Ayrıca, yoğun bakım ünitelerinde bulunması gereken doktorların kimliklerinin kiralandığı ve hemşirelerin doktor olarak tanıtıldığı tespit edildi.
27 Nisan 2024

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023

Sedat Ergin, Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme sürecine dair önemli gelişmeleri ele alıyor. Suriye Devlet Başkanı Esad'ın tutumunda, Türkiye'nin çekilmesi şartından, egemenliğe saygı ve terörizmle mücadele hedeflerine vurgu yapan daha esnek bir pozisyona geçiş gözlemleniyor. Bu değişiklik, Rusya'nın diplomatik çabalarıyla iki ülke arasında normalleşme sürecinde ilerleme sağlayabilir. Ayrıca, Türkiye, Rusya ve İran'ın Astana süreci çerçevesinde Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi için bir yol haritası üzerinde mutabakata vardıkları belirtiliyor.
3 Temmuz 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası en ağır hasar gören şehirlerden Hatay'da salgın riskine karşı alınan tedbirleri anlattı. Bakan Koca, güvenilir su ve gıda sağlanması, hijyenik WC'lerin kurulması ve çöp toplama gibi konularda yoğunlaştırılan tedbirlerden bahsetti. Ayrıca, şebeke suyunun sadece temizlik amaçlı kullanılması gerektiğini belirtti. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği ise mevcut yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıklar için risk oluşturduğunu ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini duyurdu.
22 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarına göre, Türkiye'de aralık ayında istihdam 32 milyon kişiyi aşarak rekor bir seviyeye ulaşmış ve işsizlik oranı Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 10,1'in altında gerçekleşmiştir. Ancak, ekonomistlerin dikkat çektiği diğer göstergeler, özellikle atıl işgücü oranı, olumsuz bir tablo sergilemektedir. 2022 sonunda yüzde 21,4 olan atıl işgücü oranı, 2023 sonunda yüzde 24,7'ye yükselmiştir. Bu oran, yetersiz istihdamda olanlar, iş arayıp bulamayanlar ve potansiyel işgücünü içermektedir.
15 Şubat 2024

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, kamu ve üniversite hastanelerinde radyolojik tetkiklerin uygunsuz ve denetlenmeyen hizmet alımları sonucu toplum sağlığının tehlikeye atıldığını ifade etti. Hastane yönetimlerinin ve şirketlerin baskısıyla tetkiklerin standart dışı ve fazla sayıda yapıldığını, bu durumun tanısal değeri düşürdüğünü ve maliyetleri artırdığını belirtti. Ayrıca, radyoloji uzmanlarının yoğun iş yükü altında çalıştığını ve tükenmişlik yaşadıklarını, gereksiz ve hatalı tetkiklerin hasta sağlığını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı'nın 2021 istatistiklerine göre Türkiye, MR ve BT cihazı başına düşen görüntüleme sayısında OECD ülkelerini geride bırakarak birinci sırada yer alıyor.
27 Kasım 2023

Dünya genelinde ve Türkiye'de Strep A bakterisi kaynaklı enfeksiyon vakalarında artış yaşanıyor. Ankara'da üç yaşındaki bir çocuğun bu bakteri nedeniyle hayatını kaybetmesi sonrası konu Türkiye'de gündeme geldi. Pandemi sırasında azalan enfeksiyon oranları, pandemi önlemlerinin kalkmasıyla tekrar artış gösterdi. Bu bakteri, özellikle çocuklar ve çocuklarla temas halinde olan yetişkinlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açıyor ve tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve sağlık otoriteleri, bu enfeksiyonların yayılımını takip etmek ve erken tanı koymak için çeşitli önlemler alınmasını öneriyor.
26 Ocak 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun raporuna göre, özellikle Hatay ve çevre illerde temel ihtiyaçlar ve birinci basamak sağlık hizmetleri yeterli düzeyde sağlanamıyor. Birçok aile sağlığı merkezi (ASM) çalışmazken, temiz içme ve kullanma suyu, tuvalet, yıkanma, barınma ve ısınma gibi temel ihtiyaçlar karşılanamıyor. Ayrıca rutin aşılama, gebe ve bebek izlemleri, topuk kanı taramaları gibi koruyucu sağlık hizmetleri yetersiz durumda. TTB, hükümete ve Sağlık Bakanlığı'na acil çağrıda bulunarak, temel ihtiyaçların ve sağlık hizmetlerinin sağlanması için işbirliği ve hızlı hareket etme çağrısında bulunuyor.
2 Mart 2023

Türkiye'de, özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların temininde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırma politikaları ve yurt dışından ilaç temininde yaşanan sorunlar nedeniyle kanser hastalarının tedavisinin aksadığını belirtti. Saydan, ilaç sektörüne ekonomik olarak ağır bir yük getiren bu durumun halk sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorun olduğunu ve en kısa sürede yeni bir sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.
4 Şubat 2024

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın 2024 yılının üçüncü çeyreğinde faiz indirimine başlayacağını ve yıl sonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e düşeceğini tahmin ettiğini açıkladı. Banka ayrıca, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 35'e gerileyeceğini öngörüyor. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapması beklenirken, son politika faizi artışı 26 Ekim'de yüzde 30'dan yüzde 35'e yapılmıştı. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
13 Kasım 2023

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nden Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan, yeni eğitim-öğretim döneminde Covid-19, grip ve kızamık enfeksiyonlarında artış beklediklerini ifade etti. Aslan, çocukların eksik aşılarının tamamlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, okulların açılmasıyla birlikte kızamık vakalarında daha da artış olacağını ve bu artışın nedeninin kızamık aşısı yaptırılmayan ya da eksik aşılı çocuklar olduğunu belirtti. Aslan, okulların açılmasıyla birlikte mevsimsel grip enfeksiyonlarının da artacağını ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
9 Eylül 2023

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'de politika faizi oranının yüzde 40 olması gerektiğini belirtti. Türkiye'de ekonomi politikalarının normalleşmesi beklenirken, yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın atanması ve Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi bu yönde bir adım olarak görülüyor. Goldman Sachs, yeni ekonomi yönetiminin para ve mali politikalarda değişiklik yapması gerektiğini ve bu sayede yıl sonuna kadar faizin yüzde 25'e indirilebileceğini öngörüyor. Şu anki politika faizi yüzde 8,5 seviyesinde ve Merkez Bankası'nın bir sonraki faiz kararı 22 Haziran'da açıklanacak.
10 Haziran 2023

Türkiye, 2030'a kadar sera gazı emisyonlarını %41 azaltmayı ve 2053'te sıfır karbon üretmeyi hedefliyor. Ancak, bugüne kadar atılan adımlar bu hedeflere ulaşmak için yetersiz görünüyor. Türkiye'nin sera gazı emisyonları 2021'de 1990'a göre %157 artarak 564 milyon tona yükseldi. Uzmanlar, Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye geçiş yaparak bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini vurguluyor.
15 Mayıs 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki ölümlerin yüzde 40-50'sinin kalp damar hastalıklarına bağlı olduğunu belirtti. Koca, Dünya Kalp Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kalp damar hastalıklarının dünya genelinde ve Türkiye'de ölümlerin birinci sıradaki nedeni olduğunu ifade etti. Bakan Koca, Türkiye'de Haziran 2022 ile Haziran 2023 arası kalp ameliyatı sayısının 70 binin üzerinde olduğunu ve bu ameliyatların yüzde 73'ünün koroner baypas cerrahisi, yüzde 15'inin kapak cerrahisi, yüzde 4'ünün aort cerrahisi ve yüzde 8'inin konjenital kalp cerrahisi olduğunu bildirdi.
29 Eylül 2023
İşaretlediklerim