Tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen, Selda Bağcan'ın İsveç ve Danimarka'da Kuran'ın yakılmasını eleştiren ve 'Siz hiç İncil yakan veya yırtan bir Müslüman gördünüz mü?' diyen açıklamalarını eleştirenlere karşı çıktı. Gezen, Cumhuriyet gazetesine yazdığı yazıda Bağcan'ı savunarak, onun dünya çapında bir sanatçı olduğunu ve yurtdışında Türkiye'yi temsil ettiğini belirtti. Ayrıca, Bağcan'ın eleştirilmesinin müzikten anlamayanlar ve kıskançlar tarafından yapıldığını ifade etti.
30 Ocak 2023

Uzun süredir hastanede tedavi gören Sabah gazetesi yazarı Engin Ardıç, 71 yaşında hayatını kaybetti. Ardıç, meslek hayatına 1970 yılında başlamış ve çeşitli gazete, dergi ve yayın kuruluşlarında görev almıştı. 2008 yılından bu yana Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yapmakta olan Ardıç, son altı aydır ciddi bir hastalıkla mücadele ediyordu.
27 Mayıs 2023

Emmy ödüllü Türk oyuncu Haluk Bilginer, Pablo Larrain’in yeni filmi 'Maria'nın kadrosuna dahil oldu. Filmde Angelina Jolie ile başrolü paylaşacak olan Bilginer, Yunan asıllı armatör ve iş insanı Aristotle Onassis’i canlandıracak. Filmin senaryosunu Steven Knight kaleme aldı ve ünlü sopranonun 1970’lerin Paris’indeki yalnızlığının son günlerini konu alacak.
1 Ekim 2023

İstanbul Modern, 'Hep Buradayız' adlı yeni sergiyle Türkiye'den 11 kadın sanatçının eserlerini sergiliyor. 2016 yılında kurulan İstanbul Modern Kadın Sanatçılar Fonu'nun desteklediği bu sergi, beden politikaları, bellek ve tarih yazımı gibi temaları içeren çalışmaları içeriyor. Resim, heykel, desen ve video gibi farklı ifade araçları kullanılarak üretilen eserler, Mehtap Baydu, Hera Büyüktaşcıyan, İnci Eviner ve diğer sanatçıların farklı dönemlerdeki işlerini kapsıyor. Sergi, aynı zamanda İstanbul Modern'in koleksiyon sergisinde de yer alıyor.
17 Temmuz 2023

İranlı yönetmen Dariush Mehrjoui ve oyuncu eşi Vahideh Mohammadifar, Karaj’daki evlerinde öldürülmüş halde bulundu. İran yargı yetkilisi Hossein Fazeli, çiftin boyunlarında bıçak yaralarıyla ölü bulunduğunu belirtti. Cinayetin nedeni henüz bilinmiyor. 1939 doğumlu Mehrjoui, 1970'lerin başında İran'ın 'gerçekçiliğe odaklanan yeni film dalgasının' kurucularından biri olarak biliniyordu.
15 Ekim 2023

2014 yılında Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden oğlu Tezcan Gökçe'nin annesi Ayşe Gökçe, 82 yaşında hayatını kaybetti. Ayşe Gökçe, oğlunun maden kazasında ölümü sırasında söylediği 'Yüzme bilmezdi, suyun içinde ne yaptı' sözleriyle hafızalarda yer etmişti. Gökçe'nin cenazesi, oğlu ve 2020'de Covid-19 nedeniyle vefat eden eşi Recep Gökçe'nin yanına defnedildi.
25 Aralık 2023

İstanbul Valiliği, İran'da ahlak polislerince gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin ölüm yıl dönümünde Beyazıt'ta anılmasına izin vermedi. Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, Beyazıt meydanında Emini'nin öldürülmesinin yıl dönümünde anılması için İstanbul Valiliği'ne başvurmuştu. Ancak valilik, 16 Eylül'de düzenlenmesi planlanan anmaya izin vermeyeceğini bildirdi.
14 Eylül 2023

Müzik sektöründe 70 yaşını aşmış ancak enerjilerini kaybetmeyen ve kariyerlerine devam eden yedi sanatçı bulunmaktadır. Bu sanatçılar arasında Pink Floyd'un kurucusu Roger Waters, The Beatles'ın kurucusu Paul McCartney, The Rolling Stones'un frontman'i Mick Jagger, ABD'li müzisyen Bob Dylan, Bruce Springsteen, Fleetwood Mac grubunun üyesi Stevie Nicks ve Eagles'la bilinen Joe Walsh bulunmaktadır. Bu sanatçılar, yaşlarına rağmen hala konserler veriyor, albüm çıkarıyor ve müzik sektörüne katkıda bulunuyorlar.
25 Eylül 2023

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, The Guardian gazetesine kültürel önerilerde bulundu. Pamuk, Louvre Müzesi'ni, Annie Ernaux'nun anı kitabının film uyarlaması 'Kürtaj'ı, Tacita Dean'in 'Geography Biography' adlı film enstalasyonunu, Norveçli romancı Dag Solstad'ın 'Mahcubiyet ve Haysiyet' adlı kitabını, 'Çernobil' adlı diziyi ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü' adlı romanının tiyatro uyarlamasını önerdi.
9 Ekim 2023

İspanya'da tatildeyken kaybolan 17 yaşındaki Alex Batty, altı yıl sonra Fransa'nın Toulouse kenti yakınlarında yağmur altında yürürken bir kurye tarafından bitkin halde bulundu. Kendisiyle iletişime geçen kurye, Alex'in arandığını internetten öğrenince onu polise götürdü. Alex, büyükannesi Susan Caruana'ya eve dönmek istediğini belirten bir mesaj gönderdi. Alex, son iki yıldır Fransa'nın Pirene vadilerinde bir gezici komünde yaşadığını belirtti, ancak kaybolmasıyla ilgili annesi ve büyükbabasının yerini açıklamadı.
15 Aralık 2023

İstanbul Bakırköy'de birlikte yaşayan Cavide Sevgi Arapoğlu ve Mustafa Kolay, başlarından silahla vurulmuş halde ölü bulundu. Çiftin işe gitmemesi üzerine endişelenen arkadaşları, çilingir yardımıyla eve girdi ve çiftin cansız bedenleriyle karşılaştı. Polis ekipleri, olay yerinde yaptığı incelemede kapının zorlama izi olmadan içeriden kilitlendiğini belirledi. Çiftin cesetleri, incelemelerin ardından Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.
20 Temmuz 2023

İstanbul Sinema Müzesi'nde yer alan ve sinema tarihinin önemli yönetmenlerinden Stanley Kubrick'in eserlerini kapsayan serginin gösterim süresi, yoğun ilgi nedeniyle 2 Nisan tarihine kadar uzatıldı. Sergi, Kubrick'in kariyerine kronolojik bir bakış sunuyor ve yayınlanmamış belgeler, objeler, senaryolar, kameralar, lensler ve orijinal kostümler içeriyor. Alman Sinema Müzesi, Christiane Kubrick, Jan Harlan ve Londra Sanat Üniversitesi Stanley Kubrick Arşivi iş birliğiyle düzenlenen sergi, çeşitli desteklerle gerçekleştirildi.
9 Mart 2023

Ünlü sanatçı Haluk Bilginer, İstanbul Kadıköy'deki Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahnelenen 'Kundakçı' adlı tiyatro oyununun ikinci perdesinde sahnede fenalaştı. Seyirciler tarafından alkışlarla desteklenen Bilginer, ambulansla hastaneye götürüldü. Olaya tanık olanlar Twitter üzerinden Bilginer'in sahnede yere yığıldığını paylaştı. Oyun Atölyesi tarafından yapılan açıklamada, Bilginer'in tansiyonunun düştüğü ve şu an durumunun iyi olduğu belirtildi.
14 Mart 2023

Kırşehir'de 38 yaşındaki G.T isimli bir kadın, evinde bıçak darbeleriyle öldürülmüş olarak bulundu. Yakınlarının haber alamaması üzerine polise bildirilen olay sonrası güvenlik güçleri tarafından yapılan incelemede, kadının vücudunun çeşitli yerlerinden bıçak darbeleri aldığı ve hayatını kaybettiği tespit edildi. G.T'nin cesedi otopsi için hastane morguna kaldırıldı ve polis olayla ilgili soruşturma başlattı.
17 Mayıs 2023

Sosyal medyada piyano çalarken dikkat çeken 19 yaşındaki kurye Muharrem Can İncir, hiçbir eğitim almadan piyano çalmayı öğrendi ve bu yeteneğiyle ünlü piyanist Gülsin Onay'ın dikkatini çekti. Onay, İncir'i kendi konserine davet etti ve birlikte çalıştıklarını sosyal medyadan duyurdu. İncir, Onay'ın konserinde 'River Flows in You' adlı eseri çalarak izleyicilerden büyük beğeni topladı. Ayrıca şarkıcı Gülben Ergen, İncir'e evinde piyano hediye etti ve bir yıllık piyano eğitimi için destek sözü verdi.
13 Ocak 2023

Türkiye'deki sinemalarda yılın son haftasında yedi yeni film vizyona giriyor. Natalie Portman ve Julianne Moore'un başrollerini paylaştığı 'Bir Skandalın Peşinde' adlı film, gerçek olaylara dayanan bir kara komedi olarak dikkat çekiyor. Lus Besson'un yönettiği 'Dogman', şiddet dolu bir çocukluğun izlerini taşıyan bir karakterin hikayesini anlatıyor. Romantik komedi 'Aşk Her Yerde' 4K restorasyonu ile yeniden izleyici karşısına çıkıyor. İbrahim Büyükak'ın yönettiği 'Mutluyuz' adlı film, boşanma sürecindeki bir çifti konu alıyor. Çocuklara yönelik 'Rafadan Tayfa 4: Hayrimatör' animasyon filmi, serinin dördüncü bölümü olarak gösterime giriyor. Korku türündeki 'İçimdeki Şeytan' ve 'Karanlık Ruhlar' filmleri de bu hafta vizyona giren yapımlar arasında yer alıyor.
29 Aralık 2023

2018 yılında AKP Milletvekili Halil Yıldız'ın akrabaları ile Şenyaşar ailesi arasında yaşanan ve 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı kavgada aranan İbrahim Yıldız, tedavi gördüğü hastanede öldü. Olay iki ayrı dava olarak işyeri ve hastane kategorilerinde incelenmekteydi. İbrahim Yıldız, olay sırasında kaçak durumdayken AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın yeğeniyle evlenmiş ve bir çocuk sahibi olmuştu. Yıldız'ın cenazesi otopsi için Urfa Adli Tıp Morgu'na götürüldü.
18 Mart 2023

Ermeni gazeteci ve yazar Hrant Dink, suikast sonucu hayatını kaybettiği İstanbul Şişli'deki Agos gazetesinin eski binası önünde anıldı. Anma törenine Dink'in meslektaşları, siyasiler, sanatçılar, aktivistler ve vatandaşlar katıldı. Katılımcılar, Dink'in öldürüldüğü yere kırmızı karanfiller, mumlar ve narlar bıraktı. Törende Dink'in sözleri dinletildi ve 'Sarı Gelin' türküsü Türkçe ve Ermenice çalındı. Ayrıca, Afgan insan hakları aktivisti Şaharzad Akbar'ın ve tutuklu sinemacı Çiğdem Mater'in mesajları okundu.
19 Ocak 2023

AKP'li Denizli Büyükşehir Belediyesi, LGBTİ+ haklarına destek verdikleri ödül konuşmaları nedeniyle sanatçılar Melike Şahin ve Mabel Matiz'in konserlerini iptal etti. Mabel Matiz, ödülünü Türkiyeli LGBTİ+ bireylere ithaf etmiş, Melike Şahin ise toplumsal özgürlüklerle ilgili umut dolu bir konuşma yapmıştı. Şahin'in bu konuşmasının ardından AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi de sanatçının konserini iptal etmişti. Ayrıca, benzer bir durum Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yaşanmış ve Melek Mosso konserini iptal etmeyen AKP'li belediye başkanı Cüneyt Yüksel, sosyal medya baskıları sonucu istifa etmişti.
18 Haziran 2023

34 yaşındaki rapçi Berk Karadaş, 'Maestro' adıyla bilinen bir sanatçı, kalp krizi nedeniyle vefat etti. Türk rap camiası, Karadaş'ın ölümüyle büyük üzüntü yaşadı ve birçok rapçi sosyal medya üzerinden taziyelerini ve üzüntülerini ifade etti. Karadaş için Maltepe Merkez Camii'nde bir tören düzenleneceği belirtildi.
15 Şubat 2023
İşaretlediklerim