Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın çevrimiçi belge tarama sistemine 1 Ocak ile 31 Temmuz arasında 386 bin 34 araştırmacı giriş yaptı ve 1 milyon 594 bin 972 belge arandı. Araştırmacılar en çok 'Dışişleri Bakanlığı Muhtelit Mübadele Komisyonu Tasfiye Talepnameleri' konusuna ilgi gösterdi. En çok görüntülenen belgeler arasında Romanya ve Bulgaristan’dan gelen Türklerin yerleştirilme süreçleriyle ilgili dokümanlar yer aldı. Sistemi en çok kullananlar yüzde 39,8 ile öğrenciler oldu.
18 Ağustos 2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ve Irak arasında askeri ve güvenlik iş birliği ile terörle mücadeleye dair bir mutabakat imzalandığını açıkladı. Bu mutabakat kapsamında, 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Irak vatandaşları için vize serbestisi uygulaması 1 Eylül'de başlayacak. Ayrıca, PKK iltisaklı üç siyasi partinin kapatılması kararından duyulan memnuniyet dile getirildi. İki ülke arasındaki iş birliğinin ortak koordinasyon ve eğitim merkezleri aracılığıyla daha da güçlendirileceği belirtildi.
16 Ağustos 2024

Hollanda merkezli VPN servisi Surfshark, 2024 yılının Ocak ayında Türkiye'de 974 bin 225 kişisel veri ihlali yaşandığını açıkladı. Bu rakam, Türkiye'de yaşayan insan sayısından daha fazla ihlal olduğunu gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2004-2024 yılları arasında toplam 107 milyon 138 bin 741 kişisel veri ihlali gerçekleşti. Türkiye, veri sızıntısına en çok maruz kalan 19'uncu ülke olarak belirlendi.
8 Temmuz 2024

Almanya'da yaşayan Türklerin kurduğu Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak (DAVA) ve Yenilik ve Adalet için İttifak Partisi (BIG), 2024 Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde milletvekili çıkaramadı. DAVA 148 bin 724 oy alırken, BIG 31 bin 141 oyda kaldı. Seçimlerde Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) yüzde 30 oy oranıyla birinci oldu. Aşırı sağcı Alternatif Partisi (AfD) ise oylarını artırarak yüzde 15,9 ile ikinci sırada yer aldı. Seçim sonuçları Almanya'da siyasi tartışmalara yol açtı.
10 Haziran 2024

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) 2023'te ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 75,9 milyona ulaştığını açıkladı. Bu sayı son beş yılda yüzde 49 artış gösterdi. Yerinden edilenlerin yüzde 30'u Sudan'daki savaş, yüzde 17'si ise Gazze'den kaynaklanıyor. Ayrıca, Freddy Kasırgası, Kahramanmaraş depremleri ve Mocha Kasırgası gibi doğal afetler 26,4 milyon kişiyi yerinden etti. İklim değişikliği nedeniyle gelecekte afetlerin sıklığının artması ve yerinden edilenlerin sayısının yükselmesi bekleniyor.
14 Mayıs 2024

Almanya, düzensiz göçle mücadele kapsamında sınır kontrollerini genişletti. Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında başlatılan kontroller, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'yı da kapsayacak şekilde genişletildi. Almanya İçişleri Bakanlığı, bu adımın düzensiz göçle mücadele amacı taşıdığını belirtti. Ancak, Avrupa Birliği Komisyonu ve bazı AB ülkeleri bu karara tepki gösterdi.
16 Eylül 2024

Türkiye'de 65 yaş ve üzeri nüfusun oranı 2023'te %10,2'ye ulaşarak cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye çıktı. Bu oranla Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) nüfus kriterlerine göre 'çok yaşlı nüfuslu ülke' statüsünde yer alıyor. Dünya genelinde yaşlanma trendi devam ederken, Türkiye'nin yaşlı nüfusunun 2030'da %12,9, 2040'ta %16,3 ve 2060'ta %22,6'ya ulaşması bekleniyor. Bu durum, Türkiye'nin nüfus artış hızının gerilediğini ve yaşlanma oranının arttığını gösteriyor.
19 Mart 2024

Avrupa'nın vize zorlukları nedeniyle Türk turistler Mısır'a yönelmeye başladı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Mısır Turizm Otoritesi ve Mısır Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, Mısır'ın Türk turistlere vize kolaylığı sağladığı belirtildi. Mısır Ankara Büyükelçisi Amr el-Hamami, Türk turist sayısının 2023'te 2022'ye göre üç kat arttığını ve bu yıl 250 bin Türk turist hedeflediklerini açıkladı.
15 Mayıs 2024

2023 yılı içerisinde, toplamda 140 bin vatandaşın Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) çeşitli bilgiler sağladığı açıklandı. Bu bilgiler MİT'in internet sitesi üzerinden iletilmiş. Ay ay dağılıma bakıldığında, Eylül ayında en yüksek bilgi akışı yaşanmış ve 29 bin 770 kişi MİT'e bilgi sağlamış. 2024'ün ilk ayında ise 6 bin 714 kişi MİT'e bilgi iletmiş.
13 Şubat 2024

Tacikistanlı iki saldırganın Moskova'ya düzenledikleri saldırı sonrası Türkiye üzerinden Rusya'ya uçtuğu belirlendi. Bu gelişme üzerine Türkiye, Tacikistan vatandaşlarına uyguladığı vize muafiyetini iptal etme kararı aldı. Bu karar, iki ülke arasındaki ilişkiler ve seyahat politikaları açısından önemli bir değişikliği işaret ediyor.
6 Nisan 2024

Hollanda Danıştayı, aile ve memleket ziyareti için ülkelerine gidip dönen Suriyeli sığınmacıların oturma izninin iptal edilebileceğine karar verdi. Hollanda makamları, sığınmacıların ülkelerine sorunsuz gidip dönmesinin Suriye'de güvenlik sorununun en aza indiğinin göstergesi olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, ülkelerini ziyaret ettiği belirlenen sığınmacıların oturma izni uzatılmıyor. Danıştay, bu konuda Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi'ne (IND) hak verdi ve Suriye'ye gidip gelen sığınmacıların oturma izninin iptal edilebileceğini vurguladı.
15 Ağustos 2024

İzmir'in Bergama ilçesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almasının etkisiyle bu yılın ilk beş ayında geçen seneye göre daha fazla turist çekti. 2022'de 367 bin turistin ziyaret ettiği Bergama, 2023'te 433 bin ziyaretçi sayısına ulaştı. Bu yılın ilk beş ayında ise 185 bin turist Bergama'yı gezdi. Bergama Müzesi Müdürü Nilgün Ustura, gece müzeciliği uygulamasıyla ziyaret saatlerinin uzatılabileceğini belirtti.
16 Haziran 2024

Almanya'nın Thüringen eyaletinde yapılan seçimlerde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi yüzde 30,8 oy alarak birinci oldu. Bu, Federal Almanya Cumhuriyeti tarihinde iç istihbarat birimi tarafından 'aşırı sağcı' olarak sınıflandırılan bir partinin ilk kez birinci çıkması anlamına geliyor. AfD'nin zaferi, Almanya'nın Ukrayna politikası, göç ve suç oranları gibi konular etrafında şekillenen seçim kampanyasının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Saksonya eyaletinde ise Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 31,5 oyla birinci sırada yer aldı.
1 Eylül 2024

Irak Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde yer alan ve çoğunluğu Ezidilerden oluşan 23 kampın 30 Temmuz'a kadar kapatılmasına karar verdi. Kamplarda kalan yaklaşık 155 bin kişi, 2014'te IŞİD teröründen kaçan yerinden edilmiş insanlardan oluşuyor. Göç ve Yerinden Edilme Bakanlığı, her aileye yeniden yerleşim masrafları için 4 milyon Irak dinarı vereceğini duyurdu. Ancak kampta yaşayanlar, verilen paranın yetersiz olduğunu ve evlerine dönmenin güvenli olmadığını belirtiyor.
21 Haziran 2024

İsveç'te sağcı hükümet, ülkelerine gönüllü dönmeyi kabul eden göçmenlere 30 bin avro ödeme yapmayı teklif etti. Bu plan, 2026'dan itibaren uygulanacak ve göçmenlerin ülkelerine geri dönmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor. Aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi, bu düzenlemeye destek veriyor ve daha fazla kişinin bu teklifi kabul edeceğini öngörüyor. Ancak uzmanlar, planın etkili olmayacağını düşünüyor.
13 Eylül 2024

İtalya, 10 yıllık bir aranın ardından Suriye'ye yeniden büyükelçi göndermeyi planladığını duyurdu. İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, bu adımın Rusya'nın Orta Doğu'daki diplomatik çabalarını engellemek amacıyla atıldığını belirtti. Bu hamle, Avrupa Birliği içinde diplomatik bölünmelere yol açabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
26 Temmuz 2024

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 'DiscoverEU' programı kapsamında 35 bin gence, aralarında Türk vatandaşlarının da olduğu, ücretsiz tren bileti sunacak. Başvurular 30 Nisan'da sona erecek ve bilet kazananlar 1 Temmuz 2024 ile 30 Eylül 2025 tarihleri arasında Avrupa'da 30 gün boyunca seyahat edebilecekler. Programa AB ülkeleri yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan ve Türkiye'den gençler başvurabilecek. Geçen yıl Türkiye'den 21 bin kişi başvurmuş ve bu yıl için 1.476 kişilik kontenjan ayrılmıştır.
17 Nisan 2024

Romanya vatandaşları, Türkiye'ye yapacakları 90 günü aşmayan turistik seyahatlerinde vize muafiyetinden yararlanabilecek. Bu karar, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 18'inci maddesi uyarınca alındı ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlandı. Ancak, umuma mahsus pasaportu olan Türk vatandaşları Romanya'ya seyahat etmek için vize almak zorunda. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaportu olan Türk vatandaşları ise 90 güne kadar vizeden muaf olacak.
21 Mayıs 2024

Schengen vizesi başvuru sistemlerinde yaşanan aksamalar, sanayiciler başta olmak üzere birçok kesimi olumsuz etkiliyor. Sistemlerin sık sık kapalı olması ve açıldığında randevu bulmanın zorluğu, başvuru sahiplerini uzun süreli beklemelere maruz bırakıyor. Alınan randevular sonrasında da vize işlemleri uzun sürüyor ve bazen çok kısa süreli vize verilmesi ya da ret cevabı alınması gibi durumlar yaşanıyor. Almanya, İspanya ve İtalya gibi ülkeler yoğunluk nedeniyle vize başvurularını geçici olarak durdurdu.
12 Mayıs 2024

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ilk sonuçlarına göre, Almanya ve Avusturya'da aşırı sağ partiler önemli bir yükseliş gösterdi. Almanya'da Hristiyan demokrat CDU/CSU ittifakı birinci sırada yer alırken, aşırı sağcı AfD ikinci sıraya yerleşti. Avusturya'da ise aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ilk sırada yer aldı. Seçim sonuçlarının resmi olarak açıklanmasının ardından, ulusal partiler Avrupa Parlamentosu'nda siyasi gruplarını oluşturma sürecine başlayacak.
9 Haziran 2024
İşaretlediklerim