ABD'nin, İsrail ordusuna bağlı Netzah Yehuda taburuna, Batı Şeria'da Filistinlilere karşı işlenen şiddet, hak ihlalleri ve orantısız güç kullanımı gerekçesiyle yaptırım uygulayacağı iddia edildi. Bu tabur, aşırı sağcı Yahudi yerleşimciler ve 'tepe gençliği' olarak bilinen fanatik gençlerden oluşuyor. Yaptırımlar, taburun ABD askeri yardımı ve eğitimi almasını yasaklayacak. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu adımı eleştirerek İsrail ordusuna yaptırım uygulanmasının ahlaki bir çöküntü olduğunu savundu.
21 Nisan 2024

Yedi Hilal Derneği, Cihangir'deki merdivenlere Filistin bayrağını resmetti. Beyoğlu Belediyesi, gelen tepkiler üzerine merdiveni beyaza boyayarak, Filistin intifadasının sembollerinden Hanzala'nın resmini çizeceklerini açıkladı. Belediye, Filistin halkının haklı davasını ulusal simgelere saygı duyarak savunmaya devam edeceklerini belirtti. Bu olay, sosyal medyada geniş yankı buldu.
5 Ağustos 2024

İsrail basını, Savunma Bakanlığı'na ait bilgisayar sistemlerinin hacklendiğini ve hassas bilgilerin sızdırıldığını duyurdu. Hackerlar, sızdırdıkları bilgileri Telegram gruplarında paylaştı ve bu bilgilerin çeşitli forumlarda satışa sunulduğu belirtildi. Ayrıca, hackerlar İsrail'den 500 Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını talep etti. İsrail güvenlik kaynakları, sistemlerin hacklendiğini doğruladı.
10 Nisan 2024

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a istifasını sunduğunu açıkladı. Iştiyye, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde düzenlenen hükümetin haftalık toplantısında bu bilgiyi paylaştı. İstifa kararını 20 Şubat Salı günü Abbas'a sözlü olarak ilettiğini belirten Iştiyye, Filistin devleti kuruluncaya kadar İsrail'e karşı mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
26 Şubat 2024

Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin ailesi, ABD'nin olaya ilişkin bağımsız bir soruşturma yürütmesini talep etti. Eygi, Filistinlilere destek amacıyla katıldığı barışçıl bir gösteri sırasında başından vurularak öldürülmüştü. Aile, ABD'nin mevcut soruşturmasını yetersiz bulduğunu belirterek, Başkan Biden ve diğer yetkililere bağımsız bir soruşturma başlatmaları çağrısında bulundu. Eygi, Uluslararası Dayanışma Hareketi gönüllüsü ve insan hakları aktivistiydi.
7 Eylül 2024

Adidas, yarı Filistinli model Bella Hadid'in yer aldığı SL72 ayakkabı reklamını, İsrail hükümetinin tepkisi üzerine geri çekti ve özür diledi. İsrail hükümeti, reklamın 1972 Münih Olimpiyatları'nda 11 İsraillinin öldürülmesiyle bağlantılı olduğunu belirterek tepki gösterdi. Sosyal medyada Hadid'e destek ve Adidas'a boykot çağrıları yapıldı. Hadid, Filistin'i desteklemeye devam edeceğini belirtti.
22 Temmuz 2024

Everest Yayınları, yazarlarından Azra Kohen'in Filistin hakkında yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Kohen, sosyal medya hesabından İsrail'in Refah'a saldırısı hakkında bir paylaşım yapmadığını soran takipçisine, İsrail'in savunmasını anladığını ve Filistin'e yardım edilmesini eleştiren bir yanıt verdi. Bu açıklama sosyal medyada tepki çekti ve Everest Yayınları, bu tür insanlık suçlarını meşrulaştıran ya da öven kişilerin yayın grubunda yer alamayacağını belirten bir açıklama yaptı.
30 Mayıs 2024

İsveç'in Malmö şehrinde düzenlenen 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nın finali sırasında, Malmö Arena'nın önünde İsrail'in yarışmaya katılımını protesto eden Filistin destekçileri toplandı. İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in de aralarında bulunduğu protestocularla polis arasında arbede yaşandı. Polis, olaylar sırasında 10 kişiyi gözaltına aldı ve Thunberg ile birlikte oturma eylemi yapanları çevreledi. Protesto sırasında yaklaşık 300 kişi daha polisi protesto etti.
11 Mayıs 2024

Norveçli futbolcu Ole Saeter, İsrail ekibi Maccabi Haifa'nın transfer teklifini, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırıları nedeniyle reddetti. Saeter, hesabına 'kanlı para' girmesini istemediğini belirtti ve insan hakları ihlallerine karıştığı düşünülen bir ülkeden gelen teklifi kabul etmeyeceğini vurguladı. Maccabi Haifa, Saeter için 10 milyon kron teklif etmişti.
20 Eylül 2024

ABD'nin Pensilvanya eyaletinde, Batı Philadelphia'nın Parkside bölgesinde düzenlenen Ramazan Bayramı etkinliğine silahlı saldırı gerçekleştirildi. Yaklaşık 1.000 kişinin katıldığı etkinlikte üç kişi yaralandı ve olayla ilgili beş kişi gözaltına alındı. Pennsylvania Valisi Josh Shapiro, saldırı sonrası sosyal medya hesabından Philadelphia Müslüman toplumuna yönelik üzüntüsünü dile getirdi.
11 Nisan 2024
İşaretlediklerim