Denizbank Levent Büyükdere şubesi müdürü Seçil Erzan, yüksek karlı gizli fon vaadiyle ünlü futbolcular ve iş insanları dahil birçok kişiyi dolandırmakla suçlanıyor. İstanbul 41’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Denizbank yöneticisi Sermin Tekin tanık olarak dinlendi ve Erzan'ın tehdit edildiğini ve zor zamanlar geçirdiğini söyledi. Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 29 Mayıs'a erteledi.
24 Mayıs 2024

İstanbul'da bir camide imamın Mustafa Kemal Atatürk'e dua etmesine 'Kafir' diyerek tepki gösteren ve bu anı sosyal medyada paylaşan şahıs tutuklandı. Anadolu Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda şüpheli Ahmet B., 'Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'a muhalefet' ve 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçlarından gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, savcılıktaki ifadesinin ardından tutuklandı.
11 Kasım 2023

Dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklu yargılanan ve aralarında sosyal medya fenomeni Bahar Candan’ın da bulunduğu altı kişi tahliye edildi. Küçükçekmece başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Bahar Candan ve kardeşi Gülnihal Çiçek, suç gelirlerini aklama iddiasıyla tutuklanmıştı. Mahkeme, Bahar Candan ve diğer sanıkların tahliyesine karar verdi. İddianamede, Bahar Candan’ın suç örgütüne üye olmak ve dolandırıcılık suçlarından 14 yıldan 44 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
20 Eylül 2024

Ferhat Aydoğan, İçişleri Bakanlığı'nın logosunu kullanarak sahte kimlik kartları bastırdığı ve bu kartlarla dolandırıcılık yapmaya çalıştığı gerekçesiyle tutuklandı. Aydoğan, sosyal medyada yapılan bir ihbar üzerine Adana İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Aydoğan ve beraberindeki iki kişinin tutuklandığını duyurdu. Aydoğan'ın daha önce organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın basın danışmanı olduğu iddia edilmişti.
12 Temmuz 2024

Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla yargılandığı davada suçlu bulundu. FTX müşterilerinin 8 milyar dolardan fazla parasının kaybolduğu ve Bankman-Fried'ın bunu örtbas ettiği iddia ediliyordu. Bankman-Fried'ın cezası ileri bir tarihte belirlenecek. FTX, Kasım 2022'de iflas etmiş ve Bankman-Fried istifa etmişti. Bankman-Fried, ABD'nin suç duyurusunun ardından Bahamalarda gözaltına alınmıştı.
3 Kasım 2023

İstanbul'da Yenikapı-Hacıosman M2 metrosunda yabancı uyruklu bir çocuğu döven 41 yaşındaki D.A. tutuklandı. Olayın görüntüleri sosyal medyada paylaşıldıktan sonra polis tarafından incelendi ve D.A. gözaltına alındı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, D.A.'nın 'Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı basit yaralama ile halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlarından tutuklandığını açıkladı.
30 Ağustos 2024

Twitch yayıncısı Ahmet Sonuç, bilinen adıyla Jahrein, müstehcenlik suçlamasıyla Antalya Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü, Jahrein'in sosyal medya platformlarında toplumun genel ahlakına aykırı konuşmalar yaptığını belirtti. Jahrein ile birlikte 'Rockerpuck_Evil' kullanıcı adlı E.K. isimli şahıs da gözaltına alındı. Her iki şahıs hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 226'ncı maddesine göre işlem başlatıldı.
12 Eylül 2024

İstanbul'da 13 yaşındaki bir çocuk, TikTok üzerinden katıldığı bir WhatsApp grubunda 'cumhurbaşkanına hakaret' ettiği iddiasıyla yargılandı. İstanbul Barosu'nun mahkemeye katılma talebi reddedildi. Avukat Kardelen Ateşci, çocuk adalet sisteminin uygulamada sorunlar barındırdığını ve çocukların yargı önüne çıkarılmadan önce koruyucu tedbirlerin uygulanması gerektiğini belirtti. Çocuğun cezai sorumluluğu konusunda Adli Tıp'tan rapor alındı ve çocuğun fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayabilme yeteneğine sahip olduğu kaydedildi.
19 Mayıs 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'u ulusal güvenlik meselesi olarak nitelendirerek, vatandaşların TikTok'un kapatılmasını istediğini öne sürdü. Yayman, TikTok'ta yapılan paylaşımların toplumda nefret objesine dönüştüğünü ve platformun Türkiye'nin moral ve ahlak değerlerine uygun bir yayın politikası izlemesi gerektiğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise Instagram'a erişimi engellemiş ve TikTok için de benzer bir adım atılabileceği sinyallerini vermişti.
8 Ağustos 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Telegram CEO'su Pavel Durov'un Fransa'da gözaltına alınmasının siyasi bir karar olmadığını belirtti. Durov, Le Bourget Havalimanı'nda özel jetinden inerken gözaltına alınmış ve gözaltı süresi iki gün uzatılmıştı. Macron, bu kararın devam eden bir adli soruşturmanın parçası olduğunu ve yargıçlar tarafından alındığını vurguladı. Telegram, gizlilik sağlayan şifreli konuşma hizmeti nedeniyle birçok ülkede yasaklanmış veya kısıtlanmış durumda.
26 Ağustos 2024

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül'ün avukatları, sosyal medyada dolaşan ve Sarıgül'e ait olduğu iddia edilen videonun montaj olduğunu belirtti. Ulusal kriminal büro tarafından hazırlanan rapor adli makamlara sunuldu ve videoya yayın yasağı getirildi. İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi, videonun yayınlanmasını yasakladı ve videoyu paylaşanlar hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
17 Temmuz 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), sosyal medyadan sorumlu genel başkan yardımcısı Eren Erdem'in öncülüğünde 'CHP Teyit' adında yeni bir birim oluşturdu. Bu birim, dezenformasyonla mücadele etmek ve yalan haberlere karşı koordinasyon sağlamak amacıyla kuruldu. Birimin Twitter hesabı üzerinden dezenformasyon içerikleri ve yalan haberlerle ilgili ihbarların alınacağı belirtildi. Eren Erdem, kişisel Twitter hesabından bu yeni birimi takip etmeyi önerdi.
21 Haziran 2023

Sekiz yıl önce Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmeden önce alıkonulduğu anın görüntüsünü paylaştığı iddia edilen E.E.Y., 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Şüpheli, ifadesinde paylaşımın kendisine ait olmadığını ve tehditler aldığı için sosyal medya hesaplarını dondurduğunu belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSYÖN'de çalışan E.E.Y.'nin iş akdi feshedildi. İçişleri Bakanlığı, İBB'ye yönelik terör soruşturması kapsamında 1668 kişiyi tespit ettiğini açıkladı.
31 Mart 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamalarına göre, Mersin, İstanbul, Hakkari, Tekirdağ ve Niğde'de 'Sibergöz-33' adlı operasyon düzenlenmiş, nitelikli dolandırıcılık, yasa dışı bahis ve çocuk müstehcenliği suçlarına yönelik 16 şüpheli yakalanmıştır. Ayrıca, 11 ilde gerçekleştirilen 'Sibergöz-34' operasyonunda ise 47 şüpheli gözaltına alınmış, Facebook Marketplace üzerinden sahte ilanlarla dolandırıcılık yaptıkları belirlenmiştir. Her iki operasyonda toplamda çok sayıda dijital materyal ele geçirilmiştir.
24 Nisan 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim dönemi yayınlarındaki ihlaller gerekçesiyle Fox TV ve Halk TV'ye reklam gelirlerinin yüzde 5'i, Flash Haber ve Tele 1'e ise yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşçı, Twitter üzerinden cezaların gerekçelerini paylaştı. Fox TV'nin, Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi, Halk TV'nin Ümit Özdağ'ın Suriyeli seçmenlere yönelik eleştirileri, Tele 1'in oy pusulalarına ilişkin iddiaları ve Flash Haber'in Cemal Enginyurt'un Sinan Oğan hakkındaki eleştirileri nedeniyle cezalandırıldığı belirtildi. Taşçı, RTÜK'ün basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına karşı engellemelerde bulunduğunu iddia etti.
7 Haziran 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk istismarı gerekçesiyle Roblox platformunu yasakladıktan sonra, platformda bulunan 'Erdoğan oyunu' kaldırıldı ve oyunun yaratıcısının hesabı askıya alındı. 'Vergiden Kaçış (RTE)' adlı oyun, politikacılar hakkında içerik bulundurması ve vergi kaçakçılığına teşvik etmesi nedeniyle Roblox tarafından kaldırıldı. Türkiye, Roblox'u en çok oynayan dördüncü ülke konumundaydı ve yasak sonrası oyuncular sosyal medyada oyunun tekrar erişime açılması için çağrıda bulundu.
19 Ağustos 2024

Van'ın Muradiye ilçesinde bir kız çocuğuna cinsel istismar iddiasıyla altı şüpheli gözaltına alındı. İl emniyet müdürlüğü, sosyal medya ve haber sitelerinde yer alan ve olayın kamu görevlileri ve siyasetçileri de içerdiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Yapılan soruşturma sonucunda dört şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi, bir şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı ve bir şüpheli tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. Ayrıca gerçeği yansıtmayan paylaşımlar hakkında adli işlemlerin başlatıldığı bildirildi.
13 Ocak 2023

Dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla yargılanan kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried, tanıkları etkilemeye çalıştığı gerekçesiyle cezaevine gönderildi. Savcılar, Bankman-Fried'ın kefalet kurallarını ihlal ettiğini ve tanıkları etkilemeye çalıştığını iddia etti. Mahkeme, Bankman-Fried'ın en az iki kez tanıkları etkilemeye çalıştığına inanmak için nedenler olduğunu belirterek, kefaletinin iptal edilmesini emretti. Bankman-Fried, geçen yıl iflas eden FTX'in eski CEO'su ve 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı.
12 Ağustos 2023

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde bir çocuğa cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen F.K. tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Haberin yayılmasının ardından yüzlerce kişi kaymakamlık önünde toplanarak oturma eylemi başlattı. Polis, grubu dağıtmak için TOMA'ları devreye soktu. F.K.'nın ailesi ise güvenlik amacıyla ilçeden tahliye edildi.
17 Ağustos 2023

Trabzon'da, Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında oynanan ve 3-2 Fenerbahçe'nin galibiyetiyle sonuçlanan maç sonrası çıkan olaylar nedeniyle tutuklanan dört taraftarın tahliye talebi reddedildi. Maç sonrası sahaya inen Trabzonspor taraftarları arasında çıkan olaylarda bazı futbolcular saldırıya uğramıştı. Hasan Ç, Engin T, Kadir O. ve Oğuzhan B. isimli taraftarlar olaya karıştıkları gerekçesiyle tutuklanmış, ancak yapılan tahliye başvurusu Trabzon 2'nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilmiştir.
3 Nisan 2024
İşaretlediklerim