Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyindeki hastane ziyaretleri sonrası, çocukların açlıktan öldüğüne ve ciddi derecede yetersiz beslenme, yakıt, gıda ve tıbbi malzeme eksikliğine tanık olduklarını bildirdi. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye saldırıları ve abluka altında tutması sonucu, bölgede yaşanan insani kriz derinleşiyor. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı ve BM de açlıkla mücadele eden yüz binlerce kişi olduğunu duyurdu.
4 Mart 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Küresel Acil Durum Direktörü Mike Ryan, Gazze'deki 36 hastaneden sadece 17'sinin kısmen hizmet verebildiğini açıkladı. Ryan, hastanelerin fiziksel hasar, yakıt eksikliği, sınırlı tıbbi malzeme ve personel kaybı nedeniyle tehlike altında olduğunu belirtti. DSÖ, 7 Ekim 2023 ile 22 Ağustos 2024 tarihleri arasında işgal altındaki Filistin topraklarında sağlık hizmetlerine yönelik 1098 saldırı belgelendiğini, bunların 492'sinin Gazze'de gerçekleştiğini bildirdi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında binlerce sivilin hayatını kaybettiği ve sivil altyapının tahrip edildiği vurgulandı.
30 Ağustos 2024

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de bulunan Şifa Hastanesi'nin artık hizmet veremediğini bildirdi. Hastane su, yiyecek, yakıt ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle çalışamaz hale gelmiş ve sağlık çalışanları hastaların tahliyesi için destek istemiştir. DSÖ, acil tahliye planı geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü ve ateşkes çağrısında bulunduğunu belirtmiştir. Bu durum, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Hamas'ın İsrail'e roket saldırıları sonucu ortaya çıkan savaşın bir sonucudur.
19 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail'in Gazze'deki hastanelerin boşaltılmasına yönelik baskısını kınadı ve bunu hasta ve yaralılar için 'ölüm cezası' olarak nitelendirdi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki 22 hastanenin boşaltılmasını istemişti. DSÖ, hastaların ve sağlık çalışanlarının zorla tahliye edilmesinin, mevcut insani ve halk sağlığı felaketini daha da kötüye götüreceğini belirtti. Ayrıca, hastanelerdeki yetersiz yatak kapasitesi nedeniyle bazı hastaların koridorlarda ve çevre sokaklardaki açık alanlarda tedavi edildiği belirtildi.
15 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 7 Ekim’den bu yana Filistin topraklarındaki sağlık merkezlerine 218 saldırıyı doğruladıklarını belirtti. İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar nedeniyle 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Gazze'de 21 binden fazla kişi yaralandı ve 1,4 milyondan fazla insan yerinden edildi. DSÖ, sağlık hizmetlerine yönelik 237 saldırıyı doğruladı, bunlardan 218'i Filistin topraklarında, 19'u İsrail'de gerçekleşti.
2 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Christian Lindmeier, Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde yaşanan elektrik kesintisi ve yakıt kıtlığı nedeniyle durumun çok kötü olduğunu ve hastanenin mezarlık haline geldiğini ifade etti. Hastane Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, altı prematüre bebeğin ve dokuz yaralı hastanın hayatını kaybettiğini, Gazze Sağlık Bakanlığı ise son üç günde 32 hastanın öldüğünü duyurdu. Lindmeier, onlarca prematüre bebeğin kuvözde tutulamadığını ve böbrek hastalarının diyalize bağlanamadığını belirtti.
13 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olmaktan çıktığını duyurdu. Salgın nedeniyle 7 milyon kişinin hayatını kaybettiği rapor edilmiş olmasına rağmen, Ghebreyesus aşılama ve bağışıklık artışı sayesinde salgının düşüş trendinde olduğunu ve birçok ülkenin Covid-19 öncesi hayata döndüğünü belirtti. Ancak, Covid-19'un hala küresel bir sağlık tehdidi olarak devam ettiğini ve yeni varyantların ortaya çıkma riskinin sürdüğünü vurguladı. DSÖ'nün bu kararı dikkatli bir şekilde analiz ederek aldığını ve gerekirse yeni bir acil durum komitesi toplanabileceğini ifade etti.
5 Mayıs 2023

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve yardım girişlerini engellemesi sonucu açlık, susuzluk ve ilaç eksikliği yaşanan bölgede ölümler artıyor. Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'nde bir çocuğun daha yaşamını yitirmesiyle, bu nedenlerle ölenlerin sayısı 30'a ulaştı. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in ablukası nedeniyle yüz binlerce kişinin kıtlıkla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 32 bin 226'ya yükseldiği bildirildi.
28 Mart 2024

BM Sağlık Hakkı Özel Raportörü Tlaleng Mofokeng, Gazze'de son 11 ayda yaşanan şiddet olaylarını ve insan hakları ihlallerini soykırım olarak nitelendirdi. Gazze Sağlık Bakanlığı'ndan alınan verilere göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana 41 bin 206 Filistinli öldü ve 95 bin 337 kişi yaralandı. Gazze'deki sağlık altyapısının büyük ölçüde yok edildiği ve içme suyu sorunlarının ciddi sağlık problemlerine yol açtığı belirtildi. BM yetkilileri, uluslararası toplumu Gazze'deki duruma karşı kararlı bir şekilde hareket etmeye çağırdı.
16 Eylül 2024

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail'in Gazze'deki hastanelere yakıt ikmali başvurularına son bir haftada beş kez olumsuz yanıt verdiğini belirtti. Dujarric, bu durumun bazı hastanelerin 10 günden fazla yeni yakıt tedarikinden mahrum kalmasına yol açtığını söyledi. Ayrıca, Gazze'nin güneyinde aşırı kalabalık oluştuğunu ve çocuk felci aşı kampanyasının sürdüğünü aktardı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Filistinli sağlık çalışanlarının işkence ve gözaltına alınmasıyla ilgili raporunu dikkatle takip edeceklerini ifade etti.
28 Ağustos 2024

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırıları altında bulunan kentte iki çocuğun açlıktan öldüğünü açıkladı. Bu çocuklar, yetersiz beslenme ve dehidrasyon nedeniyle Şifa Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Uluslararası Adalet Divanı'nın Gazze'de insani yardıma erişim sağlanması yönündeki kararına rağmen, Şubat ayında Gazze'ye giren yardımın Ocak ayına oranla yarı yarıya düştüğü belirtiliyor. BM verilerine göre, kentte yüz binlerce kişi ciddi açlıkla karşı karşıya.
28 Şubat 2024

Fransa, Gazze için Uluslararası İnsani Konferans'ta alınan kararlar doğrultusunda Gazze'ye ek 600 ton insani yardım gönderme kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazzelilerin salgın hastalık ve açlık riskiyle karşı karşıya olduğu ve Gazze'de ilaç, su, gıda ve tıbbi bakıma erişimde sorunlar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, Gazze Şeridi'ne yönelik kısıtlamaların kaldırılması gerektiği ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) için ek 2 milyon avro tesis edileceği ifade edildi.
7 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerde yakıt rezervlerinin yaklaşık 24 saat yetebileceği uyarısında bulundu. Yedek trafoların durması binlerce insanın hayatını tehlikeye atabilir. BM Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, Gazze'deki durumun ciddiyeti ve temel tedariklerin tükenmesi konusunda uyardı. İsrail-Filistin çatışması devam ederken, Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atıldı ve İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırı başlattı.
16 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre, Gazze'nin kuzeyindeki bölgelerde yaşayan insanların %70'i şiddetli gıda kıtlığıyla mücadele ediyor. Toplamda 1.1 milyon kişi, yani nüfusun yarısı, felaket boyutunda gıda sıkıntısı çekiyor ve yaklaşık 300 bin kişi kıtlık ölçeğinde yaşamaya çalışıyor. Uluslararası gözlemciler, Gazze'de yetersiz beslenme nedeniyle şu ana kadar 27 çocuk ve üç yetişkinin öldüğünü bildirdi. Avrupa Birliği ve BM, İsrail'i Gazze'ye insani ve ticari erişimi arttırmaya ve ateşkes için acil siyasi kararlar almaya çağırıyor.
19 Mart 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'de çocuk felci aşılaması nedeniyle 1 Eylül'den itibaren bölgede çatışmalara kısmi ara verileceğini duyurdu. Filistin'de 25 yıl sonra ilk kez çocuk felci vakası tespit edilmesinin ardından, Gazze üç bölgeye ayrılarak aşılama çalışmaları yapılacak. Bu süreçte her gün sekiz ila dokuz saat çatışmalara ara verilmesi planlanıyor. Aşılama çalışmalarına Filistin Sağlık Bakanlığı, UNICEF ve UNWRA destek verecek.
30 Ağustos 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Türkiye merkezli depremlerden etkilenen Suriye bölgelerini ziyaret etti ve uluslararası toplumu Suriye halkının yaşadığı zorlukları unutmakla eleştirdi. Ghebreyesus, Suriye'de 12 yıldır süren savaş, ekonomik çöküş, Covid-19, kuraklık ve son olarak deprem gibi birçok felaketle mücadele eden halkın durumunu 'içler acısı' olarak nitelendirdi ve 'İnsanlık nerede?' diye sordu. Ayrıca tedavi gören depremzedeleri ziyaret ettiği anları sosyal medya hesabından paylaştı.
3 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze'deki hastane saldırısında ölenlerin sayısının 471 olduğunu belirten Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasının ardından bir paylaşımda bulundu. Erdoğan, paylaşımında Batılı ülkeleri suçlayarak, Gazze'ye yardım etme çabalarının, bölgeye uçak gemilerinin gönderilmesi ve Filistin halkına yönelik yardımların kesilmesi gibi adımlarla sekteye uğradığını ifade etti. Ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunu yerine getiremediğini ve uluslararası medyanın taraflı yayınlarıyla insan kıyımını aklama yarışına girdiğini belirtti.
18 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, kuzey yarım kürede etkili olan aşırı sıcakların sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı artırdığını vurguladı. Aşırı sıcakların, yaşlı insanlar, bebekler, çocuklar, yoksullar ve evsizlere en büyük zararı verirken, sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı da artırdığını belirtti. Ayrıca, DSÖ'nün, aşırı sıcaklığın sağlık üzerindeki etkilerini azaltmak için ülkelerin sıcaklık sağlık eylem planlarını desteklediğini ifade etti.
19 Temmuz 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP28) öncesinde iklim değişikliği ve sağlık konularında acil eylem çağrısında bulundu. DSÖ, insan sağlığını küresel tartışmaların odağına almanın önemini vurgulayarak, aşırı hava olayları ve yüksek sıcaklıkların insanlar üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Ayrıca, iklim değişikliğinin sağlık hizmetleri altyapısını zorlayacağı ve 2050'ye kadar 216 milyon insanın yerinden edilme riski olduğu belirtildi.
27 Kasım 2023

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze Şeridi'nde en az 20 bin yaralının mahsur kaldığını bildirdi. 1 Kasım'da Refah Sınır Kapısı'nın açılmasının ardından ağır yaralı Filistinliler Mısır'a nakledilmişti. Ancak, MSF'nin açıklamasına göre, hala 20 binden fazla yaralı Gazze Şeridi'nde mahsur durumda ve bu kişilerin sağlık hizmetlerine erişimi sınırlı.
2 Kasım 2023
İşaretlediklerim