Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun Gazze'deki El Kuds hastanesinin tahliye edilmesini istediğini duyurdu. Hastanede şu anda 400'den fazla hasta ve 12 bin kadar yerlerinden edilmiş Filistinli bulunuyor. Filistin Kızılayı, uluslararası topluma acilen harekete geçmesi ve El Ehli Hastanesi'ndeki gibi bir felaketin önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Gazze'li yetkililer, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim'de düzenlediği saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
20 Ekim 2023

Gazze'de 24 Kasım'da başlayan ve insani yardım ile rehine takasını içeren ateşkes, 28 Kasım'da sona erdi. Ateşkesin bitiminden sonra İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarına yeniden başladı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu saldırılarda 178 Filistinli hayatını kaybetti ve 589 kişi yaralandı.
1 Aralık 2023

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, İsrail'in ablukada tuttuğu Gazze Şeridi'ne bir sağlık ekibinin girdiğini duyurdu. Acil savaş cerrahisi ve silahlardan kaynaklı kirlilik konusunda uzman 10 kişiden oluşan bir sağlık ekibi Gazze Şeridi'ne ulaştı. Refah Sınır Kapısı'ndan giren insani ve tıbbi yardım taşıyan 10 tırdan altısı Gazze'deki Uluslararası Kızılhaç Komitesine teslim edildi. Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Danimarka ve İsviçreli 10 doktordan oluşan yabancı sağlık ekibi Gazze'ye girdi.
27 Ekim 2023

İsrail, Gazze'nin kuzeyi ve güneyindeki farklı kentlere gece boyunca hava ve kara saldırıları düzenledi. Saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli öldürüldü, en az 23 bin kişi yaralandı.
4 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze'de bir hastane saldırısında 471 kişinin ölümüne neden olan olay nedeniyle Türkiye'de üç günlük milli yas ilan ettiğini duyurdu. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Filistinli kardeşlerimizin yaşadığı büyük acıları yüreğimizde hissettiğimizi ve çoğunluğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehide duyduğumuz saygının bir gereği olarak bu kararı aldığımızı belirtti. Gazze yetkilileri, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu.
18 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Libya'nın Derne kentinde sel felaketinden etkilenen 9 bin kişinin hala kayıp olduğunu duyurdu. DSÖ, Libya'ya yaklaşık 250 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak 29 ton tıbbi malzeme gönderdiğini belirtti. Libya'yı vuran Daniel kasırgasının yol açtığı seller ve Derne'de iki barajın yıkılması nedeniyle şimdiye kadar en az 3 bin 930 kişi yaşamını yitirdi. Ancak ölü sayısı hakkında çelişkili açıklamalar var ve ülkedeki uzmanlar bölgede kolera gibi salgın hastalıkların yayılmasından endişe duyuyorlar.
16 Eylül 2023

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısı 27 bin 478'e ulaştı. Gazze Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, son 24 saatte 113 Filistinli daha hayatını kaybetti ve 205 kişi yaralandı. Bu saldırılar sonucunda yaralı sayısı 66 bin 835'e çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlileri, enkaz altında ve yol kenarlarında bulunan cenazelere ulaşmakta zorluk çekiyor.
5 Şubat 2024

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 46 gün boyunca devam etti ve bu saldırılarda ölen Filistinli sayısı 14 bin 128'e ulaştı. Gazze'deki Hamas kontrolündeki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ölenlerin 5 bin 840'ının çocuk olduğu belirtildi. Ayrıca, ABD'de İsrail'e olan desteğin azaldığı ve çoğunluğun ateşkes istediği ifade edildi.
21 Kasım 2023

İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas'ın elindeki İsrailli esirler serbest bırakılmadığı sürece Gazze'ye insani yardım yerine patlayıcı girmesi gerektiğini belirtti. Bu açıklama, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra'nın İsrail'in Gazze'deki bir hastaneyi bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 500'e yükseldiğini belirtmesinin ardından geldi. İsrail ve Gazze arasındaki çatışmalar devam ederken, iki taraftan da siviller çatışmanın hedefi olmaya devam ediyor.
18 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. Özellikle Gazze'nin kuzeyinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. İsrail ordusu, Gazze'ye denizden de saldırılarını sürdürüyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı bir saldırı başlattı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülenlerin sayısının 7 bin 326'ya çıktığını, 18 bin 967 kişinin de yaralandığını duyurdu.
28 Ekim 2023

Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü, 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'nin kuzeybatısında meydana gelen ve birçok şehri etkileyen iki büyük depremin ardından 3'üncü seviye acil durum ilan etti. Türkiye, depremlerden hemen sonra 4'üncü seviye alarm vermişti. DSÖ Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge, uluslararası toplumu destek vermeye ve Türkiye hükümeti ile koordinasyon sağlamaya çağırdı.
8 Şubat 2023

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki bir hastane saldırısında 471 kişinin hayatını kaybettiğini ve 314 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarken, İslami Cihad iddiayı reddetti. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında toplamda 3 bin 478 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 12 bin 65 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail'in Gazze'ye su, gıda ve yakıt ikmalini kestiği ve bölgenin tahliye edilmesini istediği belirtildi.
18 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde bulunan Şifa Tıp Merkezi'nin belirli bir bölümüne askeri operasyon düzenlediğini açıkladı. Operasyonun hastane içindeki vatandaşları, sağlık ekiplerini ve hastaları hedef almadığı iddia edildi. Hastane yönetimi operasyon öncesinde bilgilendirildi ve hastaneden boşaltma çabaları yapıldı. Gazze Sağlık Bakanlığı da bilgilendirmeyi doğruladı. Al-Jazeera'nın canlı yayınında hastane müdürü ve siviller, hastaneye yönelik silah atışları ve bombardımanın devam ettiğini bildirdi.
15 Kasım 2023

Liverpool'da forma giyen yıldız futbolcu Muhammed Salah, Gazze halkına destek için dünya liderlerine çağrıda bulundu. Sosyal medya hesaplarından video paylaşan Salah, Gazze'nin insani yardım almasına acilen izin verilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Gazze halkının suya, yemeğe ve tıbbi desteğe ihtiyacı olduğunu ve dünya liderlerinin masum ruhların daha fazla katledilmesini önlemek amacıyla bir araya gelmeleri gerektiğini ifade etti.
18 Ekim 2023

Gazze'deki hastane saldırısının ardından İsrail, Türkiye'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına en üst alarm seviyesiyle ayrılmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, Fas'taki İsrail vatandaşlarına da 'dikkatli olma' çağrısı yapıldı. Hastane saldırısının ardından Türkiye'deki İsrail devletine ait merkezlerin çevresinde protestolar başladı.
18 Ekim 2023

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 27 bin 708'e ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, son 24 saatte 123 Filistinli daha hayatını kaybetti ve 169 kişi yaralandı. Bu saldırılar sonucunda yaralıların toplam sayısı 67 bin 147'ye çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlileri birçok cenazeye ulaşamıyor.
7 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'de iki yaşın altındaki her üç çocuktan birinin (yüzde 31) akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığını ve bu oranın ocak ayına göre iki katına çıktığını duyurdu. Savaş ve tedarik kısıtlamaları nedeniyle çocuk ölümlerinde ciddi bir artış yaşandığı, son haftalarda en az 23 çocuğun yetersiz beslenme ve susuzluktan öldüğü belirtildi. UNICEF, çatışmaların başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana yaklaşık 13 bin 450 çocuk ve gencin hayatını kaybettiğini açıkladı.
15 Mart 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel aşılamaların son 50 yılda yaklaşık 154 milyon hayat kurtardığını belirtti. Ghebreyesus, çiçek hastalığının ortadan kaldırılması ve kızamık, zatürre gibi hastalıkların önlenmesinde aşıların büyük rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, DSÖ'nün Genişletilmiş Aşılama Programı (EPI) sayesinde dünya genelinde çocukların yüzde 84'üne difteri, tetanos ve boğmacaya karşı aşı yapıldığını ifade etti. DSÖ, aşılamaları desteklemek için 'İnsanca Mümkün' adlı bir kampanya başlattı.
25 Nisan 2024

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'nda bir evi vurduğu ve bu saldırı sonucunda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. Saldırının, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından gerçekleştiği belirtildi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 493 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 751 kişinin yaralandığını açıkladı.
9 Ekim 2023
İşaretlediklerim