AKP Merkez Yürütme Kurulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanarak TBMM'deki yeni grup yönetimini belirledi. Toplantı sonucunda Abdullah Güler Grup Başkanı, Muhammet Emin Akbaşoğlu, Özlem Zengin, Abdulhamit Gül, Bahadır Yenişehirlioğlu ve Leyla Şahin Usta ise Grup Başkanvekilleri olarak seçildi. Ancak bu isimlerin resmi olarak göreve başlamaları için Meclis'te milletvekillerinin oylarıyla seçilmeleri gerekiyor ve bu seçimin cumartesi günü yapılması bekleniyor.
30 Mayıs 2023

İYİ Parti kurmayları, CHP'nin Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını dayatması durumunda Millet İttifakı'ndan ayrılarak 'yalnız kurt' olarak seçim sürecine devam etmeyi ve milliyetçi bir ittifak kurmayı değerlendiriyor. İYİ Parti'nin, CHP'nin Ekrem İmamoğlu yerine Kılıçdaroğlu'nu aday göstermesi durumunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kaybetme riskine karşılık Türkiye'yi kazanmanın daha önemli olduğunu düşündüğü belirtiliyor.
2 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesinin ardından, seçimi ikinci tura bırakabilecek tek aday olarak kalan Sinan Oğan, seçimin ikinci turunda bakanlık gibi taleplerde bulunacaklarını ifade etti. Oğan, destek verecekleri adayın 'bedavaya' olmayacağını, kamuoyu ve destekçileriyle istişare ederek karar vereceklerini söyledi. Ayrıca, hükümet içinde yer almak için anlaşma sağlanması gerektiğini, aksi takdirde kendi yollarına bakacaklarını belirtti.
13 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, altılı masadan çıkacak herhangi bir adayla seçimleri kazanacaklarına inandığını belirtti. Kendisini 'değişimin neferi' olarak tanımlayan İmamoğlu, İstanbul'da yüksek oranda destek gördüğünü ve Türkiye genelinde de kabul gördüğünü ifade etti. Altılı masanın bir sonraki toplantısında aday konusunun ele alınacağı, ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adayın henüz açıklanmayacağını söylediği bilgisi verildi.
1 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM Grubu, 26 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak bundan sonraki süreçlerde grup adına karar almak üzere genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu oybirliğiyle yetkilendirdi. Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç'un imzasıyla yapılan açıklamada, toplantıda aday belirleme konusunda da ortak bir metin üzerinde anlaşma sağlandığı belirtildi. Aynı yetkilendirmenin CHP Parti Meclisi'nden de çıkması beklenmektedir.
26 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, önümüzdeki yerel seçimlerde 81 ilde aday çıkaracaklarını belirtti. İzmir Büyükşehir Belediye başkanlığı adayı olarak Ümit Özlale'yi göstereceklerini ifade eden Akşener, ittifak siyasetine karşı olduğunu ve bu durumun insanları kutuplaştırdığını söyledi. Akşener, İstanbul ve Ankara'nın eski ortağının partisi tarafından kaybedileceğini göze aldıklarını ve İYİ Parti'nin kuruluş ayarlarına döndüğünü belirtti.
6 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti'nin 81 ilde kendi adayını çıkarma kararına ilişkin düşüncelerini paylaştı. İmamoğlu, İYİ Parti'nin bu kararının müzakerenin kapanmadığı anlamına gelmediğini belirtti. Ayrıca, toplumsal ittifakın önemine vurgu yaptı ve muhalefet tabanının güçlü bir ittifak modeliyle sonuca ulaşabileceğini ifade etti. İmamoğlu, İstanbul'da CHP ve İYİ Parti ittifakıyla bir demokrasi mücadelesi verildiğini ve kazanıldığını hatırlattı.
14 Eylül 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, 2 Mart'taki altılı masa toplantısının ana gündem maddesinin cumhurbaşkanı adaylığı olacağını ifade etti. Kahramanmaraş'taki deprem nedeniyle ertelenen toplantının, seçimlerin ertelenmeyeceğini ve 14 Mayıs'ta yapılmasının ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Akşener, depremden etkilenen sekiz ilde seçimlerin yapılmasına bir engel olmadığını ve diğer iller için de çözüm bulunabileceğini belirtti.
21 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılmasının ardından AKP'li vekiller sosyal medyada olumlu tepkiler verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, muhalefette yaşanan bu gelişmeye rağmen Cumhur İttifakı'nın yol haritasının net olduğunu ve çalışmalarına bu doğrultuda devam edeceklerini belirtti. Erdoğan, ittifak olarak konuşmama kararı aldıklarını ve muhalefetin atacağı adımları değerlendireceklerini ifade etti.
4 Mart 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, iktidar kanadının seçim öncesi yaptığı kutuplaştırıcı açıklamaları eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin demokratik ortamda gerçekleşmesi için güvence vermesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, Erdoğan'ın cami avlusundan toplumu ikiye bölen ifadeler kullanmasını ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçimleri darbe olarak nitelendirmesini kınadı. Ayrıca, Erdoğan'ın sağlık durumunu bahane ederek milli iradeye müdahale edilmesi ihtimaline karşı uyarıda bulundu.
30 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için kullanılacak oy pusulasını onayladı. İYİ Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk tarafından yapılan açıklamada, pusulanın onaylandığı ve Türk demokrasisi için hayırlı olması temennisinde bulunuldu. Oy pusulasında sırasıyla Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Millet İttifakı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ata İttifakı adayı Sinan Oğan yer alıyor.
13 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul il kongresinde yaptığı konuşmada, partisinin 2023 seçimlerinde birinci parti olacağını ve kendisinin başbakan olacağını söyledi. Akşener, partisinin iktidara sırtını dayamadan, güçlü olanın yanında yer almadan politika yürüttüğünü belirtti. Ayrıca, başbakanlığın pazarlıklarla değil, helal oylarla kazanılacağını vurguladı.
8 Ocak 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in önerisi ve yaşanan kriz sonrasında, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş cumhurbaşkanı yardımcılığına aday gösterilecek. Altlı masa toplantısında bu karar beş saat süren bir toplantının ardından Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu tarafından duyuruldu. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bütün renklerini bir araya getirme ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş konusunda ittifak partileriyle mutabık kaldıklarını belirtti.
6 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masayı terk etmesi ve CHP'li belediye başkanlarına adaylık çağrısı yapmasının ardından tartışmalar devam ediyor. İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, genel merkez önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Akşener'in bu hamlesini 'seçimi kaybetmeyi önleme hamlesi' olarak değerlendirdi. Tatlıoğlu ayrıca, Akşener'in altılı masa toplantısında ortak aday konusunda imzaladığı bildiride bir sorun olmadığını, sorunun adayda olduğunu belirtti.
4 Mart 2023

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ile konuşan bir AKP'li, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarması halinde seçimlerin ikinci tura kalacağını, aksi takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda kazanacağını savundu. AKP'li, muhalefetin muhtemel adayları hakkında da değerlendirmelerde bulundu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise partisinin kendi adayını çıkaracağını ve ittifaklarla herhangi bir ortaklıkları olmadığını belirtti.
8 Ocak 2023

Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Muhsin Emre Demiröz, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, partisine ve genel başkanına yönelik eleştirilere sert bir dille yanıt verdi. Demiröz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı 'tüm çatışmalara rağmen aileden biri' olarak nitelendirdi ve muhalefetin Gelecek Partisi olmadan iktidara gelemeyeceğini iddia etti. Ayrıca, Gelecek Partisi'nin anketlerde düşük oy oranlarına sahip olduğu ve bazı anketlerde yüzde 1-2 bandında gösterildiği belirtildi.
5 Şubat 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) kapalı grup toplantısında, partinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) grubunun yeni yönetimi seçildi. Manisa Milletvekili Özgür Özel grup başkanı olarak belirlenirken, Meclis grup başkanvekilleri Ali Mahir Başarır, Burcu Köksal ve Gökhan Günaydın olarak seçildi. Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Meclis başkanvekili, Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ise Meclis idari amiri oldu. Katip üyeliklere Sibel Suiçmez, Asu Kaya ve Elvan Işık Gezmiş getirildi. Gülizar Biçer Karaca, Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır'ın CHP PM üyelikleri sona erdi ve yerlerine Sezgin Tanrıkulu, Turan Aydoğan ve Akif Hamzaçebi atandı.
3 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin yerel seçimlerde yarışacak bazı belediye başkanı adaylarını açıkladı. Açıklanan adaylar arasında Artvin için Mehmet Kocatepe ve Aydın için Mustafa Savaş yer alıyor. Haberde daha fazla ayrıntıya yer verilmemiş ve 'ayrıntılar geliyor' ifadesi kullanılmış.
7 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'i feshederek 14 Mayıs'ta erken seçim yapılacağını açıklamasının ardından AKP'de milletvekili adaylık süreci hareketlendi. Parti, bürokrasiden gelen adaylık taleplerini ve mevcut milletvekillerinin listeye girebilme beklentilerini dengelerken, kırgınlıkları önlemeye çalışıyor. Aday adaylığı için AFAD'a yardım şartı getirilmiş ve parti yönetimi, aday gösterilmeyecek isimlerle birebir görüşmeler yaparak olası kırgınlıkları en aza indirmeyi hedefliyor. Bürokrasiden gelen 'seçilecek yerden adaylık' talepleri de değerlendiriliyor ve son kararı Erdoğan verecek.
13 Mart 2023

28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun ardından CHP'de değişim talepleri artmış ve kurultay zamanlaması tartışılmaya başlanmıştır. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kaybetmesi sonrası parti içindeki değişim sesleri yükselirken, Kılıçdaroğlu'nun kurultayda aday olmayı düşünmediği ve yerine bir isim işaret edeceği konuşuluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adı genel başkanlık için geçerken, mevcut delege yapısında şansının düşük olduğu ancak değişebileceği ifade ediliyor. İmamoğlu'na yakın kaynaklar, siyasi yasak getirilmesi endişesi taşıyor ve bu durumda 'emanetçi' formülünün devreye girebileceği belirtiliyor.
30 Mayıs 2023
İşaretlediklerim