İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılarda biri kadın, beş Filistinli gazeteci daha hayatını kaybetti. Gazze'deki hükümetin medya ofisi, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de öldürdüğü gazetecilere ilişkin bilgi verdi. Son saldırılarla birlikte Gazze'de öldürülen gazetecilerin sayısı 158'e yükseldi. Medya Ofisi, İsrail'in gazetecileri 'Filistin'in sesini susturmak ve gerçekleri gizlemek amacıyla kasıtlı olarak' öldürdüğünü belirtti.
6 Temmuz 2024

Britanya'da Eleanor Williams isimli 22 yaşındaki bir kadın, sosyal medyada paylaştığı ve geniş çapta yayılan bir açıklamada, üç Pakistanlı tarafından dövüldüğünü, istismar edildiğini ve fuhuşa zorlandığını iddia etti. Ancak polis soruşturması sonucunda iddialarının yalan olduğu ve kendisine zarar verdiği anlaşıldı. Williams, adaleti yanıltmaktan suçlu bulunarak 8,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suçlanan Pakistan asıllı işadamı Mohamed Ramzan ve diğer Pakistanlılar, yaşadıkları mağduriyet nedeniyle zor zamanlar geçirdiklerini ifade ettiler.
15 Mart 2023

Hollanda'nın Rotterdam kentinde gerçekleşen iki ayrı silahlı saldırıda üç kişi hayatını kaybetti. İlk saldırıda bir anne ve ağır yaralanan 14 yaşındaki kızı, ikinci saldırıda ise 43 yaşında bir kişi yaşamını yitirdi. Saldırıları düzenleyen 32 yaşındaki şüphelinin tek başına hareket ettiği ve daha önce hayvan istismarından sabıkası olduğu belirtildi.
29 Eylül 2023

CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, 16-18 Haziran tarihleri arasında en az 10 kadın cinayeti ve 1 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiğini belirtti. Gökçen, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının kadın cinayetlerindeki artışın önemli sebeplerinden biri olduğunu ifade etti. Ayrıca, iktidarın kadınları korumak yerine şiddet faillerini koruduğunu ve bu durumun şiddetin artmasında etkili olduğunu vurguladı.
21 Haziran 2023

Kızılay, her yıl olduğu gibi bu yıl da kurban bağışı kampanyasını başlattı. Yurt içi için kurban bedelini geçen yılki 2 bin 470 liradan yüzde 141 oranında artırarak 5 bin 950 lira olarak belirlerken, yurt dışı için belirlenen bedel 2 bin 650 lira oldu. Bu bedeller, Kızılay tarafından yurt içinde ve dışında kesilecek kurbanlar için toplanan bağışları ifade ediyor.
1 Haziran 2023

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, en az 23 kişinin ölümüne ve 300'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan protestoların ardından vergi zammı tasarısından vazgeçti. Ruto, Kenya halkını dikkatle dinlediğini belirterek tasarıyı imzalamayacağını açıkladı ve protestocularla diyalog başlatacaklarını söyledi. Vergi zammı, ağır borç yükü altındaki Kenya'da 2,7 milyar dolarlık ek vergi toplamayı amaçlıyordu.
26 Haziran 2024

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde, şizofreni tedavisi gördüğü öğrenilen bir kadın, annesi ve anneannesini uyudukları sırada baltayla öldürdü. Olay, komşuların gürültü üzerine yaptığı ihbar sonucu ortaya çıktı. Şüpheli kadın gözaltına alındı ve daha sonra tutuklandı. Öldürülen kadınların cesetleri, otopsi yapılmak üzere hastaneye kaldırıldı.
13 Ağustos 2023

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, en az 23 kişinin ölümüne ve 300'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan protestoların ardından vergi zammı tasarısından vazgeçti. Ruto, Kenya halkını dikkatle dinlediğini belirterek tasarıyı imzalamayacağını açıkladı ve protestocularla diyalog başlatacaklarını söyledi. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı bütçesinde kesintiler yapmak gibi kemer sıkma önlemleri üzerinde çalışacaklarını vurguladı. Vergi zammı, ağır borç yükü altındaki Kenya’da 2,7 milyar dolarlık ek vergi toplamayı amaçlıyordu.
26 Haziran 2024

Honduras'ın başkenti Tegucigalpa'ya bağlı Tamara kasabasındaki kadınlar cezaevinde çıkan isyan sonucunda ölü sayısı 46'ya çıktı. Mara Salvatrucha ve Barrio 18 çeteleri arasındaki çatışmada mahkumlar yakılarak veya silah/bıçakla öldürüldü. Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro olayları 'son derece korkunç' olarak tanımladı ve Güvenlik Bakanı'nı görevden alarak yerine yeni bir atama yaptı. Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü saldırının planlı olduğunu ve güvenlik kameralarının kırıldığını belirtti.
22 Haziran 2023

Dünya Sağlık Örgütü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 2018-2020 yılları arasında Ebola salgını sırasında kendi personeli tarafından cinsel istismara uğrayan 100'den fazla kadına 250'şer dolar tazminat ödemiştir. Dr. Gaya Gamhewage'nin raporuna göre, bu ödemeler mağdurlara yapılmıştır. Öte yandan, istismar sonucu doğan engelli bir çocuğun özel tedaviye ihtiyacı olduğu belirtilmiştir. DSÖ daha önce kurduğu bağımsız soruşturma komisyonu ile KDC'deki Ebola salgını döneminde 83 cinsel istismar vakası tespit etmişti.
14 Kasım 2023

Nijerya'da ocak ayından bu yana devam eden kolera salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 176'ya ulaştı. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC), salgının başkent Abuja dahil 33 eyalette 152 bölgeye yayıldığını ve toplamda 5 bin 951 vaka görüldüğünü açıkladı. Salgından en çok etkilenen yaş grubunun beş yaşından küçük çocuklar olduğu belirtildi. Geçen yıl da benzer bir salgın yaşanmış ve 3 binden fazla vaka kaydedilmişti.
15 Ağustos 2024

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na açılan kapatma davasının üçüncü duruşmasında mahkeme, davanın reddine karar verdi. Davanın reddi, salondaki kadınlar tarafından sevinçle karşılandı. Duruşmada, platform üyesi iki kadın, yanlarında bulunan gökkuşağı bayrağı sebebiyle gözaltına alındı. Duruşmada, erkek şiddetiyle yaşamını yitiren kişilerin yakınları tanık sıfatıyla ifade verdi. Mahkeme, davaya müdahil olmak isteyen dernek ve vakıfların talebini reddetti ve yeterince tanık dinlendiği için bundan sonra tanık dinlenmeyeceğini duyurdu.
13 Eylül 2023

Antalya'nın Kepez ilçesinde, boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen Sümeyye Y.'nin katil zanlısı eşi M.Y, polis tarafından yakalandı ve tutuklandı. Sümeyye Y.'nin daha önce eşi tarafından hakarete uğradığı ve tehdit edildiği, ancak bu şikayetlerinden vazgeçtiği ve koruma talebinde bulunmadığı belirtildi.
22 Ağustos 2023

Konya'nın Sarayönü ilçesinde D.A.E. isimli şahıs, eşi Z.E. ve kayınvalidesi A.Ç.'yi silahla vurdu. Z.E. olay yerinde hayatını kaybederken, ağır yaralanan A.Ç. hastaneye kaldırıldı. Olay sonrası kaçan şüphelinin yakalanması için jandarma tarafından çalışma başlatıldı.
13 Kasım 2023

Fransa'nın başkenti Paris'te, silahlı olduğu ihbar edilen bir kişi polis tarafından vurularak öldürüldü. Olay, Paris'in 11. bölgesinde meydana geldi. Şüphelinin polislere silahını doğrultması üzerine polisler tarafından ateş açıldı ve şüpheli göğsünden aldığı dört kurşunla yaşamını yitirdi. Adli kaynaklar, ölen kişinin kimliğinin henüz belirlenemediğini ve elindeki silahın sahte olduğunu açıkladı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
23 Ocak 2023

Gazze Hükümeti, 7 Ekim 2023'ten itibaren Gazze'deki saldırılarda ölen gazeteci sayısının 152'ye yükseldiğini açıkladı. Son olarak El-Aksa televizyonunda çalışan Selim eş-Şerefa'nın İsrail ordusunun saldırısı sırasında hayatını kaybettiği bildirildi. Bu durum, Gazze'deki gazetecilerin güvenliği ve basın özgürlüğü konusundaki endişeleri artırıyor.
21 Haziran 2024

Mine Esen, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin bitmediğini ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini vurguluyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, bu yılın ilk altı ayında 205 kadın öldürüldü ve 117 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Kadınların büyük bir kısmı evli oldukları erkekler tarafından öldürülüyor. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının yıldönümünde, kadın hakları örgütleri sözleşmenin yeniden uygulanması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
8 Temmuz 2024

Ankara'da 24 yaşındaki avukat Belen Nesil Coşğun'un silahla vurularak öldürülmesi olayının şüphelisi Muhammet B., emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece 'kadını kasten öldürmek' suçundan tutuklandı. Olay, Coşğun'un bulunduğu rezidanstan KADES'e yapılan bir çağrı üzerine güvenlik güçlerinin müdahalesiyle ortaya çıkmış, Muhammet B. ise 112 Acil Çağrı Merkezi'ne kız arkadaşının intihar ettiğini bildirmişti. Olay yerine ulaşan ekipler, Coşğun'u yerde yatarken bulmuş ve yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.
17 Haziran 2023

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde iki yaşındaki Nisanur Ö., Furkan Sevinç tarafından cinsel saldırıya uğrayıp dövüldükten sonra hayatını kaybetti. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada, suçunu itiraf eden Sevinç'in yanı sıra annesi M.Ö. dahil dört kişi tutuklandı. İki diğer şüphelinin ise emniyetteki işlemleri devam ediyor.
22 Mayıs 2023

İstanbul Beykoz'da, eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık'ın kullandığı otomobil, 17 yaşındaki Yavuz Selim Öztürk'ün kullandığı motosikletle çarpıştı. Kazada motosiklette arkada oturan 17 yaşındaki Batın Barlas Çeki hayatını kaybetti. Kamera görüntülerinde motosiklettekilerin kasksız olduğu görüldü. Fatma Zehra Kınık, kazanın ardından gözaltına alındı ancak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
13 Temmuz 2024
İşaretlediklerim