6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen deprem sonucunda birçok hastane yıkıldı veya hasar gördü. Bu durum, tıp fakültesi ve uzmanlık öğrencilerinin eğitimlerini aksattı. Öğrenciler ve asistan hekimler, eğitimlerinin devamı için anlayış ve destek bekliyorlar. Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu'nu toplantıya çağırdı ancak henüz bir yanıt alamadı. Öğrenciler, barınma ve internet gibi temel ihtiyaçlarının yanı sıra eğitim alacak hastane bulma konusunda zorluklar yaşıyorlar. Asistan hekimler ise geçici görevlendirme yapılmasını ve eğitimlerinin başka illerde devam etmesini talep ediyorlar.
5 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği Deprem Kriz Masası'na göre, depremden en fazla etkilenen şehirlerden biri olan Hatay'da durum vahimdir. Arama-kurtarma çalışmaları yetersiz kalmış, birçok hastane hasar görmüş ve sağlık hizmetlerinde ciddi aksaklıklar yaşanmaktadır. Elektrik, su ve iletişim hizmetleri kesintiye uğramış, insanlar soğuk hava koşullarında açık alanlarda ve arabalarda gecelemek zorunda kalmıştır. Hataylı doktor Ali Çerkezoğlu, kentte büyük bir yıkım ve koordinasyon eksikliği olduğunu, birçok eczanenin ilaçlarının çalındığını veya el konulduğunu belirtmiştir. Ayrıca, bölgede yaşanan sıkıntılar halk sağlığı sorunlarına yol açabilecek durumdadır.
8 Şubat 2023

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), aile sağlığı merkezlerinin artan giderleri karşısında mali zorluklar yaşadığını ve bu durumun personel çıkarmaya kadar gittiğini belirtti. Son beş yılda giderlerin enflasyon ve asgari ücret artışlarının çok gerisinde kaldığını ifade eden federasyon, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup göndererek ödemelerin yeniden düzenlenmesini istedi. Talepler arasında temel hakediş katsayısının artırılması, ASM gider ödeneği oranlarının yükseltilmesi ve vergi diliminin sabitlenmesi gibi konular yer aldı.
10 Temmuz 2023

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Pınar Özcan, depremzedelerin deprem bölgesi dışındaki eczanelerden ilaç alırken fiyat farkı ödemek zorunda kaldıklarını ifade etti. SGK'ya durumu ilettiklerini ancak çözüm bulunamadığını belirten Özcan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan bu soruna bir çözüm bulunmasını talep etti. Özcan, depremzedelerin zaten zor şartlar altında yaşamaya çalıştıklarını ve ilaç fiyat farklarının vicdanları sızlattığını söyledi.
21 Şubat 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, deprem bölgesi illerinde Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan düzenlemelerin süresinin 30 Kasım’a kadar uzatıldığını duyurdu. Bu düzenlemeler, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerini kapsıyor. Söz konusu düzenlemeler, sağlık hizmeti sunucularına yapılan müracaatlarda 'doğal afet' provizyonu alınması halinde 'ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi, ayakta tedavide sağlanan ilaçlar ve tıbbi malzemelerden katılım payı' alınmamasını ve kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularında (eczaneler/merkezler) zorunlu statik IP uygulamasının kaldırılmasını içeriyor.
28 Temmuz 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bebek ve çocuk aşılarının temininde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Aile hekimleri, aşı yokluğu, kötü çalışma koşulları ve yetersiz ücret artışları gibi konuları çevrimiçi bir toplantıda tartıştı. Aşı eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde kızamık vakaları ve hepatit B gibi hastalıkların önlenmesinde zorluklar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan iş bırakma eylemlerine ceza puanı ve destek primlerinin kesilmesi yoluyla engellenmeye çalışıldığı ifade edildi.
24 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili raporunda, bölgedeki dayanışma ve desteklerin gerilediği belirtildi. Rapor, 1 Mayıs ile 31 Temmuz arasındaki süreci ele aldı ve bölgede yaşayanların kaderine terk edildiğini ifade etti. Rapor, aile sağlığı merkezlerinin yıkıldığını veya çok kötü fiziksel koşullarda olduğunu, gıdaya ve temiz suya erişim sorunlarının giderilmediğini, çevre sağlığı gereklerinin yerine getirilmediğini ve desteklerin azaldığını belirtti. Ayrıca, deprem bölgesindeki sağlık çalışanlarının tükendiği ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlü bir şekilde sunulmadığı sürece sorunların katlanarak artacağı vurgulandı.
9 Ağustos 2023

Yeni Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun göreve gelmesiyle birlikte, Türk Tabipleri Birliği (TTB) hekimlerin taleplerini Bakan'a iletti. Hekimler, geçim sıkıntısı, ücret adaletsizliği ve sağlıkta şiddet gibi konulara dikkat çekti. Emekli hekimler de emeklilik maaşları ve ek ödemeler konusunda yaşadıkları sorunları dile getirdi. Aile hekimleri ise binaların bakım ve onarımının Bakanlık tarafından yapılmasını ve performans kesintilerinin kaldırılmasını talep etti.
30 Ağustos 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ili etkileyen depremin ardından, İYİ Parti, CHP ve HDP milletvekilleri depremzedelere destek olmak için birer maaşlarını bağışlama kararı aldılar. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, milletvekillerinin bu kararı aldığını duyurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde CHP milletvekilleri de benzer bir karar aldı. HDP ise oluşturduğu deprem fonuna milletvekillerinin maaşlarını bağışlayarak depremzedelere destek vereceklerini açıkladı.
9 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu'ndan Dr. Aslı Davas, deprem bölgesindeki kötü koşullar ve travmalar nedeniyle erken doğumlar, düşükler ve anne-bebek ölümlerinin artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Hatay, Adıyaman ve Malatya'da 35 binin üzerinde gebe olduğu ve bu gebelerin sağlık hizmetlerine acil ihtiyaç duyduğu belirtildi. Sağlık Bakanlığı'ndan sahadaki doğumlar için gerekli ekipmanların dağıtılması ve günlük olarak doğum yapılacak merkezlerin bilgilerinin paylaşılması talep edildi. Ayrıca afetlerde zarar görebilecek gruplar için güvenlik ve cinsel şiddetin önlenmesi konusunda önlemler alınması gerektiği vurgulandı.
11 Şubat 2023

Türkiye'deki deprem bölgesinde ishal, üst solunum yolu enfeksiyonları ve uyuz vakalarının artması salgın endişesini artırıyor. Sağlık Bakanlığı, bölgede geniş çaplı sağlık personeli görevlendirmiş ve aşılar göndermiş olmasına rağmen, sahadan gelen raporlar yetersiz önlemler ve koordinasyon sorunları olduğunu gösteriyor. Güvenlik sorunları, asbest maruziyeti, hayvan ısırıkları ve kuduz aşısı eksikliği gibi konular da raporlarda yer alıyor. Gaziantep, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'ta sağlık hizmetlerinde ciddi sorunlar yaşandığı belirtiliyor.
14 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kadınların doğum kontrol hapı, gebelik testi ve ped gibi ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini belirtti. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Adalet Çıbık, Sağlık Bakanlığı'nın bu konudaki ihtiyaçlara yeterince yanıt vermediğini ifade etti. Depremin kadınların yükünü artırdığı, barınma ve temizlik ihtiyaçlarının karşılanmamasının kadın hastalıklarına yol açabileceği, geçici yerleşim alanlarının düzenlenmemesinin kadınları şiddet ve istismara karşı savunmasız bıraktığı belirtildi. Ayrıca, bölgede etkili doğum kontrol yöntemlerinin bulunmasının zor olduğu ve aile planlaması hizmetlerinin yetersiz kaldığı vurgulandı.
17 Mart 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Ocak'taki depremler sonrasında iktidara, deprem bölgesinde çalışan kamu personeline acilen iki maaş ikramiye ödenmesi çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, personelin zor şartlar altında hizmet vermeye çalıştığını belirtti ve iktidarı eleştirerek devlet yönetmeleri gerektiğini ifade etti. Ayrıca, deprem bölgesinde kullanılacak ekipman ve iş makinelerinin gümrük vergilerinin kaldırılması gerektiğini ve karavanların bölgeye sevk edilmesi önerisinde bulundu.
9 Şubat 2023

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle ihtar puanı uygulaması kaldırıldı. Önceki yönetmelikte, denetimlerde tespit edilen aksaklıklar nedeniyle ihtar puanı verilen ve bu puanları belli miktara ulaşan aile hekimlerinin sözleşmeleri feshediliyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin bir kararı gereğince bu uygulama kaldırıldı ve aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının uyacağı disiplin kuralları yeniden düzenlendi. Aile hekimlerinin disiplin işlemlerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan hükümler uygulanacak.
29 Temmuz 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 19 bin 300 depremzede vatandaşın tedavi altında olduğunu açıkladı. Bakan Koca, deprem bölgesinde 3 bin 677 bebek doğduğunu, tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyacının karşılandığını, 8 bin 851 hastaya cerrahi işlem yapıldığını ve içme sularının kontrol altında olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgede çalışan sağlık personeli sayısının 145 bin 711 olduğu ve gerekli aşıların sevk edildiği ifade edildi.
13 Şubat 2023

İYİ Parti tarafından verilen ve deprem bölgesindeki sağlık personelinin çalışma ve barınma koşullarını araştırmayı amaçlayan önerge, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, depremde 448 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini ve bölgedeki sağlık merkezlerinin yıkıldığını belirtti. Ayrıca, bölgede çalışan sağlık personelinin ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmadığını ve gönüllü olarak gidenlerin çalışma koşullarının yetersiz olduğunu ifade etti.
21 Mart 2023

İstanbul'da meydana gelebilecek bir depremde, Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) kritik rol oynayacağı, ancak birçok ASM'nin depreme dayanıklı olmadığı ve yeterli güvenlik testlerinden geçmediği belirtiliyor. İstanbul'da 1049 ASM binasında 4 bin 400 aile hekimi hizmet veriyor ve bu merkezlerin yaklaşık %70'i kamu binalarında, %30'u ise 'sanal ASM' olarak hizmet veriyor. İstanbul Tabip Odası ve Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, ASM'lerin depreme hazırlanması gerektiğini ve bu konuda yapılan taleplerin yerine getirilmediğini ifade ediyor. Ayrıca, ASM'lerin afet durumunda sağlık hizmeti sunmaya devam edebilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve eğitimlerin güncellenmesi gerektiği vurgulanıyor.
18 Şubat 2023

1 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararı ile Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da devlet hizmeti yükümlüsü olarak görev yapan doktorların yükümlülük süreleri yüzde 15 kısaltıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu değişikliği Twitter üzerinden duyurdu ve belirlenen sürenin yüzde 85'inin tamamlanması halinde yükümlülüğün yerine getirilmiş sayılacağını belirtti. Ancak yükümlülük süresi en düşük 300 gün olacak şekilde sınırlandırıldı.
2 Mayıs 2023

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında yaşanan fahiş artışlarla ilgili denetimlere başladığını duyurdu. Depremler, özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve diğer bazı illeri etkileyerek büyük yıkıma neden oldu ve 3 bin 419 kişinin ölümüne yol açtı. Bakanlık, fırsatçılık yapanlara en ağır idari yaptırım cezalarının uygulanacağını belirtti.
7 Şubat 2023

Türkiye Acil Tıp Derneği'nin raporuna göre, 6 Şubat'taki depremler sonrasında tıbbi malzeme, cihaz, ilaç ve koordinasyon eksikliği yaşandı. Bu durum, yaralıların başka illere sevk edilmesine ve ölümlerin artmasına neden oldu. Sağlık sisteminin kırılganlığı ve sahra hastanelerinin yetersizliği vurgulandı. İlk günlerde malzeme ve personel eksikliği, sonrasında ise personel fazlası gibi koordinasyon sorunları yaşandı. Hastanelerin yıkılması ve zarar görmesi, sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalara yol açtı. Rapor, gelecekteki afet planları ve projeler için deneyimlerden yararlanılmasını öneriyor.
25 Şubat 2023
İşaretlediklerim