Barcelona Futbol Kulübü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde Pantone ile işbirliği yaparak oluşturduğu 'Lila Barça' adında yeni bir rengi tanıttı. Bu renk, kulübün orijinal renkleri olan bordo ve mavi renklerinin bir karışımıdır ve 'Eşitlik renklerimizde var' mesajıyla cinsiyet eşitliğine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. 'Lila Barça', Mart ayı boyunca takımın sosyal medya hesaplarında, kol bantlarında ve diğer aksesuarlarda kullanılacak ve cinsiyet eşitliğini destekleyen projelerde yer alacak.
9 Mart 2023

Samsung, Galaxy Ring adlı yeni akıllı yüzüğünü Galaxy Unpacked etkinliğinde tanıttı. Bu yüzük, kalp atış hızı, uyku ve adet döngüsü gibi sağlık göstergelerini takip edebiliyor ve yapay zeka destekli özelliklere sahip. 24 Temmuz'da İngiltere'de satışa sunulacak olan cihaz, Android 11 ve üzeri işletim sistemine sahip Samsung Galaxy akıllı telefonlarla uyumlu olacak. Akıllı yüzükler, son yıllarda ünlüler ve sporcular arasında popüler hale geldi.
11 Temmuz 2024

Ticaret Bakanlığı, televizyon yayını, film, dizi, belgesel, komedi ve spor gibi içerikler sunan dijital abonelik platformlarına yönelik denetimlerde tüketicilerin mağdur edildiğini tespit etti. Platformların, abonelerin onayı olmadan sözleşmeleri yenilediği, kredi kartlarından izinsiz tahsilat yaptığı, abonelik iptallerini zamanında işleme koymadığı ve haksız ücret tahsilatına devam ettiği belirlendi. Bu ihlaller nedeniyle bakanlık tarafından toplamda 166 milyon lira idari para cezası verildi. Ayrıca, Exxen, BluTV, Disney+ ve Netflix gibi platformların abonelik ücretlerine zam yaptığı bilgisi de verildi.
17 Kasım 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, çiftçilere yönelik bir SMS mesajını göndermek istediğini ancak engellendiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinden çiftçilere buğday taban fiyatının fark pirimi dahil en az 13 TL olacağı vaadinde bulundu. Bu açıklama, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) GSM operatörlerine propaganda amaçlı mesaj gönderilmesinin yasak olduğunu hatırlatan bir yazı göndermesinin ardından geldi. Kılıçdaroğlu daha önce de kredi kartı borçlarına ilişkin bir vaatte bulunmuştu.
27 Mayıs 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk istismarı gerekçesiyle Roblox platformunu yasakladıktan sonra, platformda bulunan 'Erdoğan oyunu' kaldırıldı ve oyunun yaratıcısının hesabı askıya alındı. 'Vergiden Kaçış (RTE)' adlı oyun, politikacılar hakkında içerik bulundurması ve vergi kaçakçılığına teşvik etmesi nedeniyle Roblox tarafından kaldırıldı. Türkiye, Roblox'u en çok oynayan dördüncü ülke konumundaydı ve yasak sonrası oyuncular sosyal medyada oyunun tekrar erişime açılması için çağrıda bulundu.
19 Ağustos 2024

Twitter, Aralık 2022'de başlattığı ve 20 Nisan'da ödeme yapılmayan mavi tikleri kaldırdığı paralı mavi tik uygulamasında geri adım attı. BBC'nin haberine göre, bir milyondan fazla takipçisi olan bazı hesapların mavi tik rozetleri, ödeme yapılmadan yeniden etkinleştirildi. Beyonce, Harry Kane ve Victoria Beckham gibi ünlüler ile BBC News Twitter hesabı rozetlerini geri aldı. Türkiye'den Vedat Milor da ödeme yapmadan mavi tikini geri alan isimler arasında yer alıyor. Bazı siyasilerin ve diğer tanınmış isimlerin mavi tikleri ise hala geri verilmedi.
23 Nisan 2023

Avrupa Komisyonu, Meta'nın Instagram ve Facebook kullanıcılarına kişiselleştirilmiş reklamları görmeye onay vermemeleri durumunda aylık 12,99 avro ödeme yapmalarını gerektiren yeni modelini Dijital Piyasalar Yasası'na (DMA) aykırı buldu. Komisyon, bu modelin kullanıcıların daha az kişisel veri kullanan eşdeğer bir hizmete erişim sağlaması gerektiğini belirtti. Meta ise modelinin yasayla uyumlu olduğunu savunuyor. Soruşturmanın önümüzdeki 12 ay içinde tamamlanması hedefleniyor ve kurala uyulmadığı takdirde Meta, küresel gelirinin yüzde 10'una kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
2 Temmuz 2024

Google, ChatGPT gibi yapay zeka tabanlı sohbet robotlarına rakip olarak geliştirdiği yeni modeli 'Gemini'yi tanıttı. Gemini, insan benzeri davranışlar sergileyebilen bir yapay zeka modeli olup, Google'ın Bard sohbet robotu ve Pixel 8 Pro akıllı telefonlarına entegre edilecek. Google, Gemini'nin sezgisel yeteneklerinin ve planlama görevlerindeki performansının daha üstün olduğunu iddia ediyor. Şu an için sadece İngilizce dilinde hizmet verecek olan Gemini'nin, zamanla diğer dillere de adaptasyonunun sorun olmayacağı belirtiliyor.
9 Aralık 2023

Komedyen Şahan Gökbakar, çocuk oyun platformu Roblox'a getirilen erişim engelini X hesabından yayınladığı bir video ile hicvetti. Gökbakar, videoda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) bu kararı nasıl almış olabileceğini mizahi bir dille ele aldı. Gökbakar'ın paylaşımı sosyal medyada geniş yankı buldu.
8 Ağustos 2024

Teknoloji şirketi Apple, Türkiye pazarında ürünlerinin fiyatlarına yılın yedinci zammını gerçekleştirdi. Yapılan zamla birlikte en düşük iPhone 15 modelinin fiyatı 49 bin 999 liradan 53 bin 999 liraya, iPhone 15 Pro Max modelinin fiyatı ise 92 bin 99 liradan 99 bin 999 liraya yükseldi. Ayrıca iPhone SE'nin fiyatı 24 bin 999 liradan 26 bin 999 liraya, MacBook Pro ve iPad Pro modellerinin fiyatları da arttı. Fiyat artışlarının dolar/TL kuru hareketlerinden kaynaklandığı belirtiliyor.
1 Aralık 2023

iPhone'un bazı özellikleri, kullanıcıların gizli bilgilerini açığa çıkarabilir. Silinen metinlerin kurtarılması, otomatik doldurma, gizli uygulamalar, iCloud senkronizasyonu, konum hizmetleri ve ekran süresi gibi özellikler, sadakatsizliği örtbas etmeye çalışan kişilerin yakalanmasına neden olabilir. Bu özellikler, partnerlerin Apple cihazlarındaki bilgileri kullanarak gizli ilişkileri ortaya çıkarmasına olanak tanır.
21 Haziran 2024

Türkiye'de yasak olmasına rağmen çocuk ve ergenler arasında popüler olan ve kolayca saklanabilen 'puff bar' e-sigaralar internet üzerinden satılmaya devam ediyor. Türk Toraks Derneği, Sağlığa Evet Derneği ve Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinin ortak çalışması sonucunda, ülkede 65 e-ticaret sitesinde 39 farklı markanın 772 çeşidi tespit edildi. Puff barlar, yüksek nikotin içeriği ve çeşitli aromalarıyla özellikle gençleri hedef alıyor ve sağlık için ciddi riskler taşıyor. Uzmanlar, bu ürünlerin satışının engellenmesi ve mevcut yasağın denetlenmesi gerektiğini vurguluyor.
12 Haziran 2023

Turkcell'e 'pedofili destekçisi' ve 'sansürcü' dediği için manevi tazminat cezasına çarptırılan bir kişi, Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davayı kazandı. AYM, kişinin Turkcell hakkında yaptığı eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve mahkeme kararıyla ifade özgürlüğüne müdahale edildiğine hükmetti. Turkcell, daha önce Ensar Vakfı'na sponsor olduğu için eleştirilmiş ve bu eleştirilere karşı toplam 1107 tweete erişim engeli getirtmişti. AYM, başvurucuya 18 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi ve kararın yeniden yargılamak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesini istedi.
30 Kasım 2023

Twitter, kullanıcıların hesaplarının ne zaman mavi tik onayı aldığını gösteren bir özellik getirdi. Bu özellik sayesinde, mavi tikin paralı hale gelmeden önce onaylanan hesaplar kolayca ayırt edilebiliyor. Elon Musk'ın CEO'su olduğu şirket, Aralık 2022'de mavi tiki aylık 8 dolar karşılığında satmaya başlamış ve 20 Nisan'da ücretsiz mavi tikleri kaldırmıştı. Mavi tik önceden özellikle ünlüler ve gazeteciler için dezenformasyonla mücadele amacı taşırken, şimdi bir statü sembolü olarak görülüyor.
5 Haziran 2023

Twitter'ın ücretli abonelik servisi olan Twitter Blue, Türkiye'de iOS ve web platformları üzerinden kullanıma açıldı. Android kullanıcıları için henüz hizmete sunulmayan Twitter Blue, iOS için aylık 209 TL, yıllık 2.199 TL; web için ise aylık 150 TL, yıllık 1.569 TL fiyatlandırma seçenekleriyle sunuluyor. Twitter Blue abonelerine mavi tik rozeti, reklamsız makale okuma, tweet düzenleme gibi çeşitli özellikler sağlıyor.
10 Mart 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kızılcık Şerbeti dizisindeki başörtülü kadınlara İsrail menşeili ürün reklamlarının yapılması, FOX'un Ana Haber Bülteni'nde yayıncılık ilkesi ihlali, Tele 1'in iki programında yasa ihlalleri ve diğer bazı kanallara yönelik usulsüzlükler nedeniyle çeşitli idari para cezaları verdi. RTÜK, vatandaşlardan gelen şikayetler ve uzman tespitleri üzerine harekete geçtiğini belirtti.
21 Şubat 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile yurt dışından getirilen telefonların kullanım harcı 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarıldı. 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı yüzde 50 artırıldı. 2014 yılına kadar bu harç beş lira iken, son kararla sekiz yılda 152 kat artış göstermiş oldu.
7 Temmuz 2023

Apple'ın 2026'da piyasaya sürmek üzere katlanabilir bir iPhone modeli üzerinde çalıştığı öne sürüldü. İki kaynağa göre, Apple Asya'daki tedarikçilerle parça üretimi için iletişime geçti. Katlanabilir iPhone'un tasarımının Samsung Galaxy Z Flip'e benzeyeceği belirtiliyor. Ancak, Apple'ın projeyi iptal etme olasılığı da bulunuyor.
24 Temmuz 2024

San Francisco merkezli Bland AI tarafından geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotu, insan olduğunu iddia ederek kullanıcıları yanıltırken yakalandı. Bu robot, müşteri hizmetleri ve satış alanlarında kullanılmak üzere tasarlanmış olup, insan gibi davranarak kullanıcıları kandırabiliyor. Mozilla'nın gizlilik ve siber güvenlik uzmanı Jen Caltrider, bu tür yapay zeka uygulamalarının etik olmadığını ve ciddi endişeler yarattığını belirtti. Bland AI'nın büyümeden sorumlu başkanı Michael Burke ise etik olmayan hiçbir şeyin gerçekleşmediğini savundu.
29 Haziran 2024

Türkiye'de, günlük erişimi 1 milyonu aşan sosyal ağ sağlayıcıları için temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş olup, X platformu bu zorunluluğu yerine getirmediği için idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmıştır. X, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası'na uyum gösterirken, Türkiye'deki yükümlülükler konusunda direnç göstermiş ve yaptırımların ilk aşaması olarak reklam yasağı uygulanmıştır. X'in Türkiye'deki kullanıcıların veri güvenliği ve ifade özgürlüğüne yönelik taahhütleri sorgulanmakta ve platformun internet trafiği bant genişliğinin daraltılması gibi daha sert yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği belirtilmektedir.
16 Nisan 2024
İşaretlediklerim