Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 110'a çıktı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Toha, bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini belirtti.
5 Şubat 2024

Pakistan'ın kuzeybatısında bulunan Hayber-Pahtunhva eyaletinde meydana gelen şiddetli yağışlar sonucu sekiz kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı. Yağışlar nedeniyle evlerin çatıları çöktü, sel oluştu ve bazı yollar kapandı. Yerel afet yönetim yetkilisi Anwar Shahzad, ölenlerin çoğunun çocuk olduğunu ve iki çocuğun da selde kaybolduğunu belirtti. Aynı bölgede daha önce de şiddetli yağışlar nedeniyle benzer olaylar yaşanmış ve yaklaşık 30 kişi hayatını kaybetmişti.
31 Mart 2024

Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 132'ye yükseldi. Valparaiso ve Vina del Mar kentlerindeki yangınlar nedeniyle 43 bin hektar alan kül oldu ve yaklaşık 15 bin ev yandı. Vali Rodrigo Mundaca yangınların kasıtlı çıkarıldığına dair güçlü inançlarını dile getirdi. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, yangınlara müdahale etmek için olağanüstü hal ilan etti ve ekipleri bölgeye yönlendirdi.
14 Şubat 2024

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 122'ye ulaştı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Toha, bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini belirtti.
6 Şubat 2024

Brezilya'nın Rio Grande do Sul eyaletinde geçen hafta başlayan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sellerde ölenlerin sayısı 144'e çıktı, 125 kişi kayıp. Etkilenen kişi sayısı 2 milyon 100 bin, yerinden edilen kişi sayısı ise 620 bin olarak raporlandı. 81 bin kişi okul ve spor salonlarında barınmakta, arama kurtarma çalışmaları sürmekte. Eyalet valisi, bu durumu eyalet tarihinin en yıkıcı olayı olarak nitelendirdi ve ülkede 180 gün süreyle 'felaket durumu' ilan edildi.
13 Mayıs 2024

Hindistan'ın Batı Bengal eyaletinde yük ve yolcu trenlerinin çarpışması sonucu sekiz kişi hayatını kaybetti, 60 kişi yaralandı. Kaza, sabah saatlerinde New Jalpaiguri bölgesinde meydana geldi ve yolcu treninden üç vagon raydan çıktı, bir vagon ise havada asılı kaldı. Olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi.
17 Haziran 2024

Nepal'in Saurya Havayolu Şirketi'ne ait bir uçak, Tribhuvan Uluslararası Havalimanı'ndan kalkış sırasında düştü. Kazada 18 kişi hayatını kaybetti. Uçak, Katmandu'dan Pokhara'ya gidiyordu. İtfaiye ekipleri, uçağın düştüğü alandaki yangını kontrol altına almaya çalışıyor.
24 Temmuz 2024

ABD'nin Texas, Oklahoma ve Arkansas eyaletlerinde etkili olan fırtına nedeniyle en az 11 kişi hayatını kaybetti. Texas’ın Cooke bölgesi Şerifi Ray Sappington, hayatını kaybedenlerden üçünün aynı aileden olduğunu ve ölenlerin arasında iki ve beş yaşlarında iki çocuğun bulunduğunu belirtti. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve ölü sayısının artabileceğinden endişe edildiğini ifade etti. Yetkililer, yedi kişinin Texas’ta, iki kişinin Arkansas’ta ve iki kişinin de Oklahoma’da hayatını kaybettiğini açıkladı.
26 Mayıs 2024

Venezuela'da seçim sonuçlarını protesto eden göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda gözaltına alınanların sayısı 1200'e yükseldi. Bolivarcı Ulusal Muhafızları, gözaltına alınan bazı eylemcilerin Peru, Şili ve Kolombiya'da özel eğitim aldığını ve sokaklarda terör ve şiddeti kışkırttığını iddia etti. Nicolas Maduro, gözaltına alınanların çoğunun ABD'den dönen Venezuelalılar olduğunu ve suça bulaştıklarını söyledi. Seçim sonuçlarının hileli olduğu iddiaları üzerine başlayan protestolarda şimdiye kadar biri asker 17 kişi hayatını kaybetti.
1 Ağustos 2024

Kenya'nın güneyinde, haftalardır süren şiddetli yağışlar ve sel baskınları sonucunda Old Kijabe Barajı çöktü. Bu olay sonucunda 42 kişi yaşamını yitirdi. Hükümet Sözcüsü Isaac Maigua Mwaura, çökmenin evlere ve yollara zarar verdiğini belirtti. Ayrıca, ülkede mart ayından bu yana devam eden yağışlar nedeniyle toplamda 103 kişinin öldüğü ve 200 binden fazla kişinin sellerden etkilendiği açıklandı.
29 Nisan 2024

Meksika'nın başkenti Meksiko'da onlarca kişi, devlet yardımı olmadan bir çöplükte kayıp yakınlarının izlerini arıyor. Ulusal Arama Komisyonu üyeleri, geçtiğimiz ay insan kalıntılarının bulunduğu alanda aramalarına devam ediyor. Ülkede kaybolan kişilerin sayısı 112 bini aşarken, son 17 yılda kaybolma vakalarının keskin bir şekilde arttığı belirtiliyor. Bu durum, Meksika'da ciddi bir insani kriz yaşandığını gösteriyor.
23 Ağustos 2024

Eski Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, kendisini taşıyan helikopterin Şili'nin Los Rios bölgesinde Ranco Gölü'ne düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Kazada Pinera dışında üç kişi daha yaralandı ve kazaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Pinera, 2010-2014 ve 2018-2022 yılları arasında iki dönem Şili'nin devlet başkanlığını yapmıştı ve Pandora Belgeleri'nde adı geçen yolsuzluk dosyalarıyla gündeme gelmişti.
7 Şubat 2024

Papua Yeni Gine'nin Enga bölgesinde iki kabilenin birbirine pusuya düşürmesi sonucu 53 kişi öldü. Emniyet güçleri bu olayı ülkenin yakın döneminin en büyük katliamı olarak nitelendirdi. Enga Bölge Valisi Peter Ipatas, güvenlik güçlerini önceden uyardıklarını ve bölgede 17 kabilenin silahlı çatışmalara dahil olduğunu belirtti. Çatışmalar, 2022 seçimleri sonrası başlayıp karşılıklı pusu ve köylere yönelik saldırılarla yoğunlaştı.
19 Şubat 2024

Angola'nın Camacupa bölgesinde, büyücülük yapmadıklarını kanıtlamak amacıyla bitkisel bir sıvı içen 50 kişi hayatını kaybetti. Bölge yetkilisi Luzia Filemone, ocak ve şubat aylarında meydana gelen bu ölümlerin, geleneksel şifacılar tarafından zorla içirilen bir sıvıdan kaynaklandığını açıkladı. Angola'da, nüfusunun çoğunluğu Katolik Hristiyan olan ve büyücülüğün yaygın olduğu bir ülke.
15 Mart 2024

Bolivya'da eski ordu komutanı Jose Zuniga'nın liderliğinde bir grup asker darbe girişiminde bulundu. Zuniga, 2025'te yapılacak devlet başkanlığı seçiminde Evo Morales'in adaylığına karşı çıkmıştı. Darbe girişimi sırasında askerler Plaza Murillo Meydanı'ndaki sivilleri tahliye etti ve hükümet sarayını ele geçirmeye çalıştı. Ancak, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce'nin atadığı yeni ordu komutanı Sanchez'in emriyle askerler geri çekildi ve Zuniga gözaltına alındı.
27 Haziran 2024
İşaretlediklerim