Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Depremler sonucunda çok sayıda bina yıkıldı ve can kaybı ile yaralı sayısı artmaya devam ediyor. Hükümetin resmi açıklamalarına göre durum kontrol altında, ancak deprem bölgesinden yardım çağrıları devam ediyor ve bazı bölgelere henüz kurtarma ekipleri ulaşamamış durumda. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa'da yaptığı incelemeler sonrası durumun kontrol altında olduğunu ve asıl sorunun sosyal medyada yayılan yanlış haberler olduğunu ifade etti.
7 Şubat 2023

Hatayspor'un Teknik Direktörü Volkan Demirel, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve 10 ilde hissedilen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Instagram hesabı üzerinden Hatay için yardım çağrısında bulundu. Deprem sonrası duygusal bir video paylaşan Demirel, insanların perişan olduğunu ve çevre illerin de zarar gördüğünü belirterek acil yardım talebinde bulundu. Kandilli Rasathanesi ve AFAD'ın verilerine göre deprem Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta farklı büyüklüklerde hissedildi ve toplamda 284 can kaybı, 2 bin 323 yaralı olduğu açıklandı.
6 Şubat 2023

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehri etkileyen depremler sonrasında, Türkiye'deki baraj ve göletlerin durumunu değerlendirdi. Bakan Kirişci, 110 baraj ve 30 göletten 90'dan fazlasının incelendiğini ve Sultansuyu Barajı'nın suyunun boşaltılmaya başlandığını açıkladı. Ayrıca, bazı baraj ve göletlerde minör sızıntılar olduğunu ancak bunların önemli olmadığını ifade etti.
8 Şubat 2023

Kars'ın Akyaka ilçesinde, ayağına ip dolanan ve bu ipin elektrik kablosuna takılması sonucu elektrik direğinde mahsur kalan bir karga, vatandaşların durumu yetkililere bildirmesi üzerine kurtarıldı. Elektrik dağıtım şirketi ARAS ekipleri, elektrik akımını keserek direğe çıkıp kargayı güvenli bir şekilde kurtardılar. Kurtarılan karga, hayati tehlikesi olmadığı anlaşıldıktan sonra su içirilerek doğaya salındı.
8 Temmuz 2023

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye'deki diri fay hatlarını gösteren güncellenmiş bir harita paylaştı. Yayınlanan haritaya göre, Türkiye'de 42 il ve 110 ilçe doğrudan diri fay hatları üzerinde yer alıyor. Harita, MTA'nın resmi web sitesi üzerinden erişilebilir durumda ve kullanıcılar şehirlerin fay haritalarını detaylı bir şekilde inceleyebiliyor.
15 Şubat 2023

Birleşik Krallık'ın Oxford şehrinde meydana gelen gizemli patlamanın, yıldırım düşmesi sonucu olduğu belirtildi. Sosyal medyada paylaşılan görsellerde gökyüzünü aydınlatan büyük bir alev topu görülüyor. Patlamanın, gıda atıklarını biyogaza dönüştüren Severn Trent Green Enerji Santrali'nde meydana geldiği ve yıldırımın, tesisteki biyogaz tanklarından birini patlattığı açıklandı. Olayda herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmadığı bildirildi.
2 Ekim 2023

Malavi Devlet Başkanı Lazarus Chakwera, Freddy Kasırgası'nın yol açtığı yıkım sonucunda ölü sayısının bine yükseldiğini ve yarım milyondan fazla kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Kasırganın evler, köprüler, okullar ve iş yerlerini yıktığı, yollar ile enerji hatlarını ve tarım arazilerini hasarlandırdığı belirtildi. Ayrıca, kasırganın ekonomik hareketliliği de olumsuz etkilediği, özellikle tütün pazar sezonunun açılmasını sekteye uğrattığı ifade edildi. Mozambik ve Madagaskar'ın da kasırgadan olumsuz etkilendiği, Mozambik'te yaklaşık 70 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı. Dünya Meteoroloji Örgütü, Freddy Kasırgası'nın tarihin en uzun süren kasırgası olabileceğini duyurdu.
13 Nisan 2023

Erzincan İliç'te siyanür sızıntısı yaşanan ve maden ruhsatı iptal edilmeyen Kanadalı Anagold Madencilik şirketinin 7,2 milyon dolarlık vergi borcu, yeni yürürlüğe giren bir yasa uyarınca silindi. Şirket, vergi affı sayesinde önceki dönemlerden kalan 8,6 milyon dolarlık vergi borcunun yerine 1,4 milyon dolar ödedi. Çöpler Madeni, 2020'den bu yana yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir ve 334,6 milyon dolar kar elde etti. Geçen yıl siyanür sızıntısı sonucu çevre kirliliğine neden olan şirkete idari para cezası kesilmiş, ancak faaliyetlerine devam etmesine izin verilmişti.
14 Aralık 2023

Helmholtz Münih Araştırma Merkezi'nden Profesör Ali Ertürk ve ekibi, ölü bir fareyi şeffaf hale getirerek kanser tümörlerinin daha ilk aşamalarında tespit edilmesini sağlayacak bir yöntem geliştirdi. Bu teknik, şu anda sadece ölü fareler üzerinde uygulanabiliyor ve küçük tümörlerin tespitinde devrim niteliğinde bir ilerleme olarak değerlendiriliyor. Fareyi şeffaf hale getirmek için ölü hayvanın yağ ve pigmentleri kimyasal bir yöntemle ayrılıyor ve bu sayede organlar ve sinirler neredeyse görünmez hale geliyor. Araştırma Nature dergisinde yayınlandı ve Cancer Research tarafından büyük potansiyel taşıdığı yorumu yapıldı.
11 Temmuz 2023

Kuzey İrlandalı deneyimli dağcı Noel Hanna, 8 bin 91 metre yükseklikteki Annapurna Dağı'nın zirvesinden iniş yaparken hayatını kaybetti. Hanna'nın ölüm nedeni henüz belirlenemezken, aynı bölgede bir Hintli dağcının da üç gündür kayıp olduğu bildirildi. Hanna'nın ölümü, Annapurna'nın zirvesine tırmanan iki Hintli dağcının kötü hava koşulları nedeniyle kurtarıldığı bir dönemde gerçekleşti. Annapurna'ya tırmanan yaklaşık 400 kişiden 70'ten fazlasının tırmanış sırasında yaşamını yitirdiği kaydedildi.
19 Nisan 2023

Adıyaman'ın Kürtek Dağı Çet yaylasında ot toplamaya giden köylüler, Orta Asya'da yolcuların ve çobanların yön bulmasını sağlayan, taşların üst üste konulmasıyla yapılan 'obo' kalıntıları buldu. Bu, kentte yapılan ilk 'obo' keşfi olarak belirtildi. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, oboların kentte ilk defa görüldüğünü ve eski dönemden günümüze kadar geldiğini belirtti. Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doktor Öğretim Görevlisi Başaran Doğu Göktürk, obo geleneğinin eski Türk geleneğinde dağların, nehirlerin veya yol kesişme noktalarının ruhları olduğuna inanıldığını ve bu ruhların iyi olarak ifade edildiğini, ovalarda bu iyilerin bulunduğu noktalara yapılan taş yığmalar olduğunu söyledi.
3 Kasım 2023

Nebraska-Lincoln Üniversitesi'nden 21 yaşındaki bilgisayar mühendisliği öğrencisi Lufe Farritor, Herculaneum belgelerindeki bir kelimeyi çözen ilk insan oldu. Farritor, papirüslerdeki kömürleşmiş antik harfleri tespit eden bir yapay zeka programı geliştirdi ve 10 kadar harfi bulmayı başardı. Papirüs uzmanları, daha sonra, antik Yunanca'da imparatorluk rengi olarak kabul edilen, mor ve kızıl karışımı renk için kullanılan 'porfiro/πορφυρας' kelimesini bulmayı başardı.
23 Ekim 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Sivas'ta meydana gelen 4,7 ve 4,2 büyüklüğündeki depremler sonrası, Merkez Anadolu Fay Zonu'nun büyük bir deprem üretebileceği konusunda uyarıda bulundu. Bu fay zonunun Erzincan'dan Mersin'e kadar uzandığını ve Kayseri'den geçtiğini belirten Görür, Ecemiş Fayı olarak da bilinen bu bölgenin oligosenden beri aktif olduğunu ifade etti. Görür'ün açıklamaları, bölgedeki deprem riskine dikkat çekiyor.
17 Ekim 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bir etkinlikte Türkiye'nin deprem riskleri hakkında konuştu. Tunceli, Pülümür, Bingöl bölgesi ve İstanbul için deprem uyarısında bulunarak, Marmara Bölgesi'ndeki sanayinin Anadolu'ya taşınması gerektiğini vurguladı. Antalya'nın depreme karşı savunmasız olduğunu belirterek, altyapı ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından Kahramanmaraş'tan Hakkari'ye kadar olan kentlerde deprem riskinin arttığını söyledi.
1 Mart 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki depremin ardından Malatya Fayı'nın yeterince bilinmediğini ve büyük deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Görür, bu fayın Maraş depremlerinden etkilenip stres yüklendiğini vurguladı. Deprem, Çardak ve Malatya faylarının kesim bölgesinde meydana geldi ve Malatya Fay zonuna daha yakın bir konumda gerçekleşti.
15 Kasım 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kütahya'nın deprem riski taşıyan bir bölge olduğunu ve yapılaşmada bu riskin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Görür, Kütahya'nın geçmişte büyük depremler yaşadığını ve bölgede diri fayların yoğunlaştığını belirtti. Ayrıca, kentin sıvılaşmış riskli bir zemine sahip olduğunu ve mikro bölgeleme çalışmaları yapılması gerektiğini ifade etti. Görür, Kütahya'daki yapılaşmanın yanlış olduğunu ve yer bilimleri mikro bölgeleme verilerine göre yönetilmesi gerektiğini söyledi.
27 Eylül 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depremin endişe verici olmadığını belirtti. Depremin Tekirdağ Fay Zonu'nda gerçekleştiğini ve bu bölgede zaman zaman benzer büyüklükte depremlerin yaşandığını ifade etti. Görür, bu tür depremlerin gaz çıkışlarına bağlı olarak meydana geldiğini ve bu nedenle büyük bir endişe yaratmadığını vurguladı.
19 Temmuz 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana’nın Kozan ilçesinde art arda meydana gelen 4,6, 4,5 ve 4 büyüklüğündeki depremlerin 6 Şubat 2023 depremlerinin etkisi olduğunu belirtti. Görür, bu depremlerin doğrudan Doğu Anadolu Fayı (DAF) ile ilgisi olmadığını, ancak ondan enerji transfer etmiş olabileceğini söyledi. Açıklamasını sosyal medya hesabından yapan Görür, depremlerin Saimbeyli Fay Zonunda gerçekleştiğini ifade etti.
7 Ağustos 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Suriye'de meydana gelen ve Türkiye'de beş ilde hissedilen 5,2 büyüklüğündeki depremi endişe verici bulmadığını belirtti. Depremin Hatay'daki Ölü Deniz Fayının devamı üzerinde ve Hama yakınlarında gerçekleştiğini ifade eden Görür, jeologların bu depremi beklediklerini ve Türkiye'de afete varabilecek bir hareket beklemediklerini söyledi. Görür, vatandaşların endişelenmemesi gerektiğini vurguladı.
13 Ağustos 2024

Muş'un Alabalık ve Varto ilçelerinde 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) ile Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) kesişim noktasında olduğunu belirterek, bu durumun endişe verici olduğunu ifade etti. Görür, bu küçük depremin daha büyük bir depremin habercisi olabileceğini vurguladı.
19 Ağustos 2024
İşaretlediklerim