İran'ın Sistan-Beluçistan eyaletinde son altı günde toz fırtınası nedeniyle 1191 kişi hastaneye kaldırıldı ve bir kişi hayatını kaybetti. Hastaneye kaldırılanların çoğu göz, solunum ve kalp rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gördü. Yetkililer, özellikle kalp ve solunum yolları rahatsızlığı olan kişilerin dışarı çıkmaması gerektiğini belirtti.
29 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler zirvesinde iklim krizi konuşulurken, Türkiye'nin hava kirliliğine katkıda bulunduğu ve bu durumu liyakatsiz personele yetki belgesi vererek gerçekleştirdiği belirtildi. Sayıştay'ın 2022 denetim raporuna göre, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, eğitimsiz personele egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmış. Ayrıca, egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri tespit edilmesine rağmen, tutanak düzenlenmemiş ve idari para cezası uygulanmamış.
22 Eylül 2023

İstanbul Eyüpsultan'daki bir akaryakıt istasyonunda güvenlik görevlisi, bir karganın istasyona attığı nesnenin insan ayağına ait iki kesilmiş parmak olduğunu fark etti. Polise bildirilen olay sonrası parmaklar Adli Tıp'a gönderildi ve cinayet ihtimali üzerinde duruldu. Ancak çevrede yapılan araştırmada herhangi bir bulguya rastlanmadı. Adli Tıp'taki ön otopside parmakların düzgün bir şekilde kesildiği ve neşterle kesilmiş olabileceği değerlendirildi. Polis, bölgedeki hastanelerde benzer bir olayın olup olmadığını araştırmaya başladı.
23 Haziran 2023

Gaziantep'te, merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan depremin ardından yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları sürerken, Batıkent Mahallesi'ndeki Ayşe-Polat Sitesi enkazından ses alınması üzerine yoğunlaştırılan çalışmalar sonucunda 3 kişi sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılan kişiler yaralı olarak ambulanslarla hastaneye sevk edildi. Arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
9 Şubat 2023

Türkiye, tütünle mücadele amacıyla Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen, Ocak 2019 ile Ağustos 2022 arasında tütün endüstrisine çeşitli teşvikler sağlamıştır. Bu durum, tütün ve ürünlerinin yol açtığı sağlık sorunları ve ölümlerle çelişmektedir. Tütün kullanımı Türkiye'de yıllık yaklaşık 100 bin ölüme neden olmakta ve erkeklerdeki kanser ölümlerinin %35'ini, kadınlarda ise %15'ini oluşturmaktadır. Araştırmacılar, tütün endüstrisine verilen yatırım teşviklerinin tütün kontrolüne zarar verdiğini ve Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirtmektedirler. Ayrıca, tütün endüstrisine verilen teşviklerin sağlık ve tütün kontrolü çalışmalarına ayrılması gereken vergi gelirlerinin endüstriye aktarılması anlamına geldiği vurgulanmaktadır.
5 Temmuz 2023

Hatay'ın Arsuz ilçesinde İspanya'dan gelen ekipler tarafından kurulan 200 hasta kapasiteli sahra hastanesinde çalışan İspanyol sağlık personeli, depremzedelerle daha iyi iletişim kurabilmek için Türkçe öğrenmeye başladı. Gönüllü çevirmenlerin de desteğiyle Türkçe pratiği yapan ekip, İspanya Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı tarafından paylaşılan bir videoda Türkçe çalışmalarını gösteriyor.
14 Şubat 2023

Sayıştay Başkanlığı, Kamu Özel İşbirliği Modeli (KÖİ) ile yapılan şehir hastanelerinde bir dizi usulsüzlük tespit etti. Denetim raporunda, KÖİ modeliyle yapılan şehir hastanelerinde sözleşmeye aykırılıklar ve yükümlülüklerin gereği gibi yerine getirilmediği belirtildi. Ayrıca, şehir hastanelerinde görevli şirketlerin ticari alanlarda ihale dokümanı ve projelerde yer alandan daha fazla alanda faaliyet yürüttüğü ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı ruhsatsız beş sağlık tesisinin faaliyette olduğu tespit edildi.
22 Eylül 2023

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde, dağdan topladıkları mantarı yedikten sonra rahatsızlanan sekiz kişi, üçü çocuk, hastaneye kaldırıldı. Zehirlenenler arasında durumu ciddi olan iki kişi bulunuyor. Olay, mantar tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.
25 Ekim 2023

Ankara Valiliği, Beypazarı'nda bulunan bir kömür madeninde göçük olduğunu ve 15 işçinin yaralandığını duyurdu. Yaralanan işçilerden üçü hastanede gözetim altına alındı. Göçüğün, maden ocağı sahasındaki toprak çöküntüsü ve oluşan hava basıncı sebebiyle meydana geldiği belirtildi.
5 Ekim 2023

Erzincan'ın merkez ilçesi Hocabey mahallesi ve Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı Hidayet ve Hanımınçiftliği mahallelerinde bazı taşınmazlar, yürütülen kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında acele kamulaştırılacak. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları ile duyuruldu. Ayrıca, Ankara, Konya ve Giresun'daki bazı bölgelerin turizm merkezi ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak sınırları yeniden belirlendi.
16 Mart 2023

Mersin'in Tarsus ilçesinde bir kamyonetin üzerinden geçtiği ihbarı alınan engelli köpek, belediye ekipleri tarafından kurtarılarak tedaviye alındı. Tarsus Geçici Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde veterinerlerce muayene edilen köpek, sağlığına kavuşması planlanarak sonrasında sahiplendirilecek. Olayla ilgili olarak kamyonet sürücüsüne idari para cezası kesildi.
15 Ocak 2024

Hatay'ın merkez Antakya ilçesindeki Tahtaköprü Mahallesi'nde henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıktı. İhbar üzerine bölgeye iki söndürme helikopteri, 15 arazöz ve iki su tankı ile Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekiplerin yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahalesi devam ediyor.
6 Ağustos 2023

Sinema Televizyon Sendikası, dizi ve film sektöründe kullanılan jeneratör, ışık malzemesi, tuvalet karavanı ve karavanların afet bölgelerindeki arama kurtarma çalışmalarında kullanılması amacıyla bir dayanışma çağrısı yayımladı. Ay Yapım isimli şirketin bu çağrıya destek vererek depremzedelere yardım için bölgeye jeneratör ve karavan gönderdiği bildirildi. Oyuncu Erhan Elçinboğa, Ay Yapım'ın başlattığı bu yardım hareketine diğer şirketlerin de katılması gerektiğini belirtti.
7 Şubat 2023

Kan ve Ötesi Projesi Türkiye Girişimi Raporu'na göre, 2021'de Türkiye'nin kan ve kan ürünlerinin maliyeti yaklaşık 1,1 milyar TL oldu ve milli ekonomi içindeki payı yüzde 1 oldu. Kan tedariki, tedavi süreci ve bağışların maliyeti 405,9 milyon dolara ulaştı. Rapor, kan nakli sürecinin sebep olduğu maddi kayıplar ve sorunları da değerlendiriyor. Kanın sadece insandan sağlanabilen ve muadili olmayan hayati önemde bir ürün olduğu belirtiliyor. Yetersiz kan arzı ölümcül sonuçlara, ihtiyaç fazlasıysa kamu kaynaklarının israfına yol açıyor.
15 Ekim 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla ilaç fiyatlamasında kullanılan avro kuruna yüzde 25 zam yapıldı. Ancak bu durum, ilaç sıkıntısı çeken eczaneleri rahatlatmaya yetmedi. Depolar, 25 Aralık'ta yürürlüğe girecek zamlı fiyatları beklediği için ilaç çıkarmıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, reel avro kurunun yüzde 50'si oranında seyreden avro kuru nedeniyle piyasada ilaç bulunamadığını ve bu sorunun devam edeceğini belirtiyor. Saydan, yerli ilaç sanayi desteğinin artırılması gerektiğini vurguluyor.
17 Aralık 2023

Türkiye'deki hastanelerde, inme (felç) geçiren hastalara ilk 4.5 saat içinde verilmesi gereken damar açıcı ilaç (tPA) bulunmaması, sakatlık ve ölümlere yol açıyor. İnme, Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olup, kalıcı engellilikte birinci, ölümlerde ise ikinci sıradaki etken. İnme tedavisinde kullanılan tPA ilacının üretimi, dünyada tek bir firmanın tekelinde olup, Türkiye'de son bir-iki yıldır ilaç temininde sorunlar yaşanıyor. İnme tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem olan mekanik tedavilerde de maliyet sorunları nedeniyle hastaneler gerekli tıbbi malzemeleri bulamıyor veya bulunduramıyor.
5 Eylül 2023

Avrupa Birliği destekli Çevre, İklim ve Sağlık için İş Birliği Projesi (ÇİSİP) üç yıl süren çalışmalarını tamamladı. Proje, Türkiye'de çevre sağlığı alanında kapasite geliştirmeyi amaçladı ve 200'den fazla çevre ve sağlık uzmanına eğitimler verdi. 6 Şubat depremleri sonrasında, iklim değişikliği ve afetlere dirençli bir sağlık sistemi kurulmasının önemi vurgulandı. Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, Türkiye'nin iklim değişikliğinden etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve bu konuda eylem planları hazırlanması gerektiğini belirtti.
10 Haziran 2023

Uranyum Atlası tarafından yayımlanan raporda, nükleer enerjinin ciddi ekolojik ve ekonomik sonuçlara yol açacağı belirtiliyor. Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralini inşa etmekte olduğu bir dönemde, Almanya'nın nükleer enerji üretimini sonlandırarak yeşil enerjiye geçiş yaptığına dikkat çekiliyor. Raporda, Türkiye'de yenilenebilir enerji maliyetlerinin nükleer enerjiye kıyasla çok daha düşük olduğu ve uranyum madenciliğinin yüksek radyasyon yayma riski taşıdığı ifade ediliyor. Raporun baş editörü Horst Hamm, nükleer enerji girişiminin yüksek maliyetlerinin Türk vergi mükelleflerine yansıyabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
12 Nisan 2023

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Hayvan Hastanesi'nde, sakat doğan buzağıların tedavisinde kullanılmak üzere bir yürüme aracı geliştirildi. Tekerlekli araba olarak adlandırılan ve patent aşamasında olan bu cihaz, buzağıların canlı kalma oranını artırmayı ve iyileşme sürecini hızlandırmayı amaçlıyor. 2019 yılında başlatılan proje kapsamında geliştirilen cihaz, üniversite tarafından patent başvurusu yapıldıktan sonra aktif olarak kullanılmaya başlandı.
14 Aralık 2023

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın verilerine göre, deprem etkilenen 11 şehirde 387 bin 410 binada hasar tespit çalışması yapılmış ve 50 bin 576 bina ağır hasarlı veya yıkık durumda tespit edilmiştir. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırmıştır. Sektör uzmanları, yıkım ve enkaz kaldırma maliyetinin 12,6 milyar TL'yi bulabileceğini ve enkazın geri dönüşümünden 5 milyar liralık bir değer yaratılabileceğini belirtmiştir. Yıkım Uzmanı Mehmet Ali Bulut, enkaz kaldırma işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlara ve asbest uzmanlarının görevlendirilmesinin önemine dikkat çekmiştir.
16 Şubat 2023
İşaretlediklerim