Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri öncesinde, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 31 Aralık 2022 tarihli nüfus verilerine dayanarak 81 ilin milletvekili sayılarını güncelledi. Ankara, Bursa, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirler birden fazla seçim bölgesine ayrıldı. 6 Şubat'ta meydana gelen depremden etkilenen 11 şehirde ise seçmen ve milletvekili sayısında bir değişiklik olmadı.
3 Mart 2023

20 Mart'ta muhtarlıklarda askıya çıkarılan seçmen listeleri, 14 Mayıs seçimleri öncesinde bugün saat 17:00 itibarıyla askıdan inecek. Seçmenler, bu süre zarfında itirazlarını yapabilir ve adres değişikliklerini nüfus müdürlüklerine bildirebilirler. Ayrıca, hastalık veya engel nedeniyle yatağa bağımlı seçmenlerin seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için başvuru süresi de bugün sona erecek.
2 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'taki seçimlere ilişkin seçmen listelerini muhtarlıklarda askıya çıkardı. Seçmenler, e-devlet üzerinden seçmen kaydı sorgulamak istediklerinde 'planlı bakım' nedeniyle hizmetten yararlanamadılar. Ancak, ilerleyen saatlerde e-devlet üzerinden seçmen kaydı sorgulama hizmeti tekrar kullanıma açıldı. Seçmen listeleri 2 Nisan'a kadar askıda kalacak ve bu süre zarfında itirazlar alınacak.
20 Mart 2023

Türkiye'de yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde, bazı oy pusulalarının arkasına basılan sandık kurulu mührünün ön yüzde adayların üzerine iz bıraktığı görüldü. TİP Seçim Bürosu'nun YSK'ya yaptığı başvuru sonucunda, YSK bu durumun 135 sayılı genelgede düzenlendiğini ve pusulaların geçerli sayılacağını belirtti. YSK, mührün adayların üzerine baskı yaptığı oy pusulalarının özel işaret koyma amaçlı olmadığı sürece geçerli sayılacağını duyurdu.
14 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği takvime göre, 28'inci dönem milletvekili genel seçimi için propaganda serbestliği ve seçim yasakları bugün itibarıyla başladı. Propaganda serbestliği, oy verme gününden önceki gün saat 18.00'de sona erecek. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propagandası yapabilecekler ancak vatandaşlara doğrudan mesaj yoluyla propaganda yapılması yasaklanmıştır. Oy verme gününden önceki 10 gün içinde kamuoyu araştırmaları ve anket sonuçlarının yayınlanması yasaklanacak. Ayrıca, seçim süresince bakanlar ve milletvekilleri makam araçlarını kullanamayacak ve resmi törenler düzenleyemeyecekler.
4 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek mahalli idareler seçimleri için takvimi açıkladı. 36 siyasi partinin katılacağı seçimlerde, siyasi partilerin aday tespiti, seçmen listelerinin güncellenmesi, seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı gibi önemli tarihler belirlendi. Ayrıca, yatağa bağımlı hastalar ve engelliler için seyyar sandık başvuruları da başlayacak.
2 Ocak 2024

Türkiye'de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento genel seçimlerine 52 gün kala, siyasi partilerin çoğunda milletvekili aday adaylığı için başvurular sona erdi. AKP'de başvuru sayısı 6 bine, CHP'de 4 binin üzerine, MHP'de ise 4 bin 693'e ulaştı. İYİ Parti'de başvurular devam ediyor ve şu ana kadar yaklaşık 3 bin kişi başvurdu. HDP ise henüz başvuru sayısını açıklamadı.
23 Mart 2023

14 Mayıs'taki seçimlere hazırlanan Oy ve Ötesi sivil toplum kuruluşu, seçim güvenliğini sağlamak amacıyla 200 bin gönüllüyle sandık başında bulunmayı planlıyor. Kuruluş, daha önceki seçimlerde yüzde 65 oranında sandık sonuçlarına ulaşmışken, bu seçimde hedef yüzde 80. Gönüllüler, seçim günü tutanak fotoğraflarını yeni geliştirilen bir uygulama üzerinden kuruluşa iletecekler. Elde edilen veriler siyasi partilerle paylaşılacak, ancak Oy ve Ötesi tarafından yayımlanmayacak. Kuruluş, özellikle Doğu Anadolu ve İç Anadolu'da daha önce eksik kaldıkları yerlerde özel kampanyalar yapmayı planlıyor.
17 Mart 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılım gösterdiği 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinde oy verme işlemi saat 17:00 itibariyle tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği kurallar gereği, saat 18:00'e kadar seçim sonuçlarına dair tahmin ve yorumların basın yayın organlarında yapılması yasaklandı. Saat 18:00 ile 21:00 arasında sadece YSK'nın seçime ilişkin haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21:00'den itibaren ise tüm yayınlar serbest bırakılacak, ancak YSK bu saati erkene çekebilir.
14 Mayıs 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde oy verme işlemleri tamamlandı. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlerle ilgili olumsuz bir durumun olmadığını belirtti. Ancak muhalefet, seçim günü boyunca çeşitli usulsüzlük iddialarını dile getirdi. İstanbul, Gaziantep ve Diyarbakır'da oy kullanma sürecine ilişkin sorunlar yaşandığı, Şanlıurfa'da ise şiddet olayları ve usulsüzlük iddiaları rapor edildi.
14 Mayıs 2023

Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amir Muhammed Ramin, Türkiye'de yaşayan Afganistan uyruklu kişilerin son genel ve cumhurbaşkanı seçimlerinde 60-65 bin civarında oy kullandığını açıkladı. Ramin, Türkiye'deki Afgan göçmenlerin üç kategoriye ayrıldığını belirtti: oturma izni olan düzenli göçmenler (yaklaşık 50 bin), uluslararası koruma statüsünde olanlar (yaklaşık 130 bin) ve yasadışı yollarla gelen sığınmacılar (şu anda 50-60 bin civarında). Ayrıca, 2022 yılında yasadışı yollarla gelen 70 bin kişinin geri gönderildiğini ifade etti. Ramin, oy kullanan Afgan kökenli seçmenlerin büyük bir bölümünün uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan kişiler olduğunu vurguladı.
15 Haziran 2023

Türkiye'de 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimler kapsamında, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 32 ilde oy verme işlemi saat 07.00'de başlayıp 16.00 itibarıyla sona erdi. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlemelerine göre, bu illerdeki oy verme süreci diğer illere göre bir saat erken başladı ve bitti. Ülke genelinde kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimlerde, 34 siyasi partinin adayı yarıştı ve 81 il, 973 ilçe, 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirlenmesi için oy kullanıldı. Oy sayımı, oy verme işleminin bitiminden sonra başlayacak ve önce belediye başkanlığı pusulaları sayılacak.
31 Mart 2024

Türkiye'de, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri belirlemek üzere yerel seçimler için oy verme işlemleri başladı. 32 ilde oy verme işlemleri saat 07:00'de, diğer illerde ise 08:00'de başladı ve akşam saatlerinde sona erecek. Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanacak. Seçimlerde, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar seçilecek.
31 Mart 2024

Türkiye genelinde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği yerel seçimlerde oy kullanma işlemi tamamlandı. Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmen için 34 siyasi partinin adayının yarıştığı seçimlerde, 206 bin 845 sandık ve yaklaşık bin seyyar sandık kuruldu. 32 ilde seçimler sabah 07.00'de başlayıp 16.00'da sona ererken, diğer illerde 08.00'de başlayan oy verme işlemi 17.00'de tamamlandı. Şimdi gözler, sandıkların açılması ve sayım işlemlerinin ardından Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıklayacağı sonuçlarda.
31 Mart 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yurt içindeki seçimler için elektronik oy verme yöntemleriyle ilgili herhangi bir çalışmanın olmadığını açıkladı. YSK, yurt dışındaki vatandaşların elektronik ortamda oy kullanabilmeleri için gerekli altyapıyı kurma yetkisine sahip olduğunu belirtti. YSK Başkanı Ahmet Yener'in elektronik seçim sistemiyle ilgili açıklamaları, yurt içi seçimlerde böyle bir sistemin uygulanmadığını vurguladı. YSK, farklı ülkelerdeki seçim sistemlerini incelediklerini ancak yurt içi seçimler için yasal bir düzenleme bulunmadığını ifade etti.
12 Kasım 2024

CHP'nin 22 yıl sonra AKP'yi yendiği seçimler, yurt dışına göç etmiş Türk vatandaşları arasında umut yaratsa da, çoğu için geri dönüş yeterli bir sebep değil. TÜİK verilerine göre, Türkiye'den yurt dışına göç eden kişi sayısı 2022'de bir önceki yıla göre %62,3 arttı. Gidenlerin geri dönmeyi düşünmemesinin nedenleri arasında politik iklimin yanı sıra ekonomik istikrarsızlık ve iş hayatında değer görememe gibi faktörler yer alıyor. Yurt dışında yaşayan bazı Türk vatandaşları, seçim sonuçlarını olumlu karşılasalar da, yaşam standartları ve sosyal adalet gibi konularda yaşadıkları ülkelerdeki durumdan memnun olduklarını ve bu nedenle dönme planları olmadığını belirtiyor.
8 Nisan 2024

Türkiye genelinde gerçekleşen yerel seçimlerde, sabahın erken saatlerinden itibaren vatandaşlar oy kullanmak için sandık başına gitti. Bu seçimlerde, her zaman olduğu gibi ünlü isimlerin nerede ve nasıl oy kullandıkları da merak konusu oldu. Cem Yılmaz, Tuğba Özay, Hande Erçel, İlker Aksum, Cemre Kemer, İclal Aydın, Gökçe Bahadır, Tülin Oral ve Esra Erol gibi tanınmış isimler, oy kullanma süreçlerini sosyal medya hesaplarından paylaşarak takipçileriyle etkileşime girdi. Ünlülerin oy kullanma anları, seçimlerin sosyal ve kültürel yönünü de ön plana çıkardı.
31 Mart 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da yasal olarak yaşayan yabancıların sayısının 1 milyon 92 bin 697 olduğunu açıkladı. Bu yabancıların 350 bin 532'si geçici koruma altındaki Suriyelilerden oluşuyor. Yerlikaya, İstanbul'da 103 mobil göç noktasında 197 bin 555 kişinin sorgulandığını ve 57 bin 745 kişinin düzensiz göçmen olarak tespit edildiğini belirtti. Ayrıca, vizesi veya ikamet izni biten ya da gönüllü olarak ayrılan yabancıların sayısı ve dokuz ay içinde yakalanan düzensiz göçmen sayısı da paylaşıldı.
6 Mart 2024

2024 yılında dünya nüfusunun yarısının yaşadığı 80'den fazla ülkede genel seçimler yapıldı veya yapılacak. Bu seçimlerde bazı ülkelerde mevcut düzen korunurken, bazılarında ufak sallantılar veya büyük değişimler yaşandı. Seçim süreçlerinde uluslararası gözlemciler şeffaflık ve demokratikliği denetlerken, birçok ülkede hile, dezenformasyon ve muhalefetin bastırılması gibi sorunlar gözlemlendi. Öne çıkan seçimler arasında Fransa, İran, Britanya, Belçika, Avrupa Birliği, Hindistan, Çad, Rusya ve Azerbaycan yer alıyor.
9 Temmuz 2024

Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte, adayların baskı ve endüstriyel reklam sektörüne olan talebi arttı. Açıkhava ve Endüstriyel Reklamcılar Derneği (ARED) ve FESPA Eurasia fuarının verilerine göre, yerel seçimler genel seçimlere kıyasla sektöre üç kat daha fazla iş hacmi getirdi. Genel seçimlerde 5 milyon metrekare baskı yapılırken, yerel seçimlerde bu rakam 15 milyon metrekareye ulaştı. Adayların seçim kampanyaları için yaptığı toplam harcama ise yaklaşık 500 milyon dolar (16 milyar 182 milyon 500 bin lira) olarak tahmin ediliyor.
30 Mart 2024
İşaretlediklerim