Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esed'in görüşmesi için Moskova, Bağdat ve Türkiye-Suriye sınırındaki Kesep kapısı öne çıkan yerler arasında. Görüşmenin ağustos ayında gerçekleşmesi bekleniyor ve tarih ile yer konusunda ihtiyatlı olunması gerektiği belirtiliyor. Görüşme için Rusya Devlet Başkanı Putin ve Irak Başbakanı Sudani'nin de inisiyatif aldığı ifade ediliyor. Temmuz ayında arka kapı diplomasisi yoğunlaştırıldı ve Rus Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Naryshkin, Şam'dan sonra Ankara'ya gelerek MİT Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü.
29 Temmuz 2024

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya'nın Suriye özel temsilcisi Aleksander Lavrentiev ile yaptığı görüşmenin ardından, Türkiye ile müzakerelerin işgalin sona erdirilmesi ve terörizme desteğin kesilmesi şartlarına bağlı olması gerektiğini ifade etti. Bu açıklama, Şam ile Ankara arasında Rusya'nın aracılığıyla yürütülen müzakereler hakkında Esad'ın ilk resmi yorumu oldu. Ayrıca, Suriye'nin Türkiye'den kuzey Suriye'deki birliklerini çekmesini ve üç muhalif gruba desteğini sonlandırmasını talep ettiği bildirildi. Türkiye ile Suriye arasındaki dışişleri bakanları düzeyindeki toplantının, 2011'deki savaşın başlangıcından bu yana en üst düzeydeki görüşme olacağı belirtildi.
13 Ocak 2023

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin Şam yönetimiyle diyalog arayışının çaresizlikten değil, olgunluktan kaynaklandığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkileri düzeltmek için mesajlarını sıklaştırmıştı. Esad, Türkiye'nin Suriye'deki askerlerini çekmesi ve teröre desteği bırakması şartıyla görüşebileceğini belirtmişti. Fidan, Sky News Arabia'ya verdiği röportajda, Türkiye'nin bölgedeki sorunları çözmek için her türlü diyaloğa açık olduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında, ABD'den F-16 savaş uçakları temini konusunda iyimser olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ikili görüşmede, Biden'ın Kongre'nin kararının bağlayıcı olduğunu ve sürecin takipçisi olacağını söylediğini aktardı. Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği süreci hakkında da bilgi vererek, İsveç makamlarının yol haritasını sunacaklarını ve sürecin Meclis onayından sonra kendisine geleceğini belirtti.
12 Temmuz 2023

MetroPOLL Araştırma Şirketi'nin yaptığı ankete göre, Türkiye'de halkın yüzde 59'u Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesini istiyor. Ankette 'hayır' yanıtını verenlerin oranı yüzde 28,9 iken, 'fikrim yok' veya cevap vermeyenlerin oranı yüzde 12,1 olarak belirlendi. Erdoğan, geçmişte Esad yönetiminin devrilmesini desteklemiş olmasına rağmen, son dönemde görüşme yapmak istediğine dair sinyaller vermişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Suriyeli mevkidaşlarıyla Moskova'da görüşmeler yapmıştı.
6 Ocak 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da iki gün süren dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki dörtlü zirve sona erdi. Zirvede, Rusya, İran, Suriye ve Türkiye temsilcileri bir araya geldi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan, zirve öncesi yaptığı konuşmada Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesini ve Suriye devletinin otoritesinin yeniden tesis edilmesini istedi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi ve iç savaş öncesi durumun sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşebileceğini belirtti.
4 Nisan 2023

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakanları Moskova'da bir araya gelerek Türkiye-Suriye ilişkilerini canlandırmak için bir yol haritası hazırlama kararı aldılar. Toplantıda, Suriye'nin egemenliği ve terörle mücadele konusundaki bağlılık teyit edildi ve Suriye'ye uluslararası yardımın artırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, dışişleri bakan yardımcılarının savunma ve istihbarat birimleriyle koordinasyon içinde çalışmaları talimatlandırıldı. Suriye yönetimi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşarak Erdoğan ile görüşmeyi kabul edeceğini belirtmişti.
10 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad ile barışmak istediklerini açıkladı ve bu talebi çeşitli açıklamalarında yineledi. Türkiye'nin Esad ile barışmak istemesinin iki temel nedeni var: Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın devlet kurma çabasını engellemek ve Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların bir kısmının geri dönüşünü sağlamak. Türkiye, Özgür Suriye Ordusu'nu (ÖSO) korumaya devam edecek ve ÖSO'nun Suriye Milli Ordusu içinde yer alabileceğini düşünüyor.
14 Temmuz 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir dernek ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son 21 yılda Batı'nın Türkiye üzerindeki etkisini ortadan kaldırdığını ve Doğu ile Batı'yı birleştirdiğini savundu. Soylu, Erdoğan'ın Batı'nın Türkiye'deki vesayetini sona erdirdiğini ve Taksim'deki cami gibi projelerle Batı'nın Türkiye'ye yaptırmadığı şeyleri gerçekleştirdiğini belirtti. Ayrıca, 14 Mayıs akşamı Avrupa liderlerinin Erdoğan'ı arayacaklarını ve görüşme talebinde bulunacaklarını öne sürdü.
9 Mayıs 2023

Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme çabaları devam ederken, Dışişleri Bakanlığı ilişkilerin 2011 öncesine dönmesi için dört şart belirledi. Bu şartlar arasında Suriye'nin terör unsurlarından arındırılması ve güvenli geri dönüşler için gerekli koşulların oluşturulması yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad'a ilişkileri düzeltme çağrısında bulunmuş, Esad ise Türkiye'nin Suriye'den çekilmesini istemişti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de uygun koşullar oluştuğunda bakanlar düzeyinde görüşmeler yapılabileceğini belirtmişti.
28 Ağustos 2024

Sedat Ergin, Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme sürecine dair önemli gelişmeleri ele alıyor. Suriye Devlet Başkanı Esad'ın tutumunda, Türkiye'nin çekilmesi şartından, egemenliğe saygı ve terörizmle mücadele hedeflerine vurgu yapan daha esnek bir pozisyona geçiş gözlemleniyor. Bu değişiklik, Rusya'nın diplomatik çabalarıyla iki ülke arasında normalleşme sürecinde ilerleme sağlayabilir. Ayrıca, Türkiye, Rusya ve İran'ın Astana süreci çerçevesinde Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi için bir yol haritası üzerinde mutabakata vardıkları belirtiliyor.
3 Temmuz 2024

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, Türkiye ve Suriye arasında bir zirvenin, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik bir yol haritası hazırlandıktan sonra gündeme geleceğini açıkladı. Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu görüşmelerde, dört ülkenin dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirildi. Lavrentiyev, yol haritasının cumhurbaşkanları düzeyinde onaylanması için daha fazla çalışılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşan Esad yönetimi ile Erdoğan'ın görüşme ihtimali, yol haritasının tamamlanmasına bağlı olarak değerlendirilecek.
21 Haziran 2023

Türkiye ile Suriye arasında normalleşme ihtimali gündeme gelirken, Erdoğan ile Esed görüşmesi yönünde gelişmeler yaşanıyor. Ancak, Türkiye ve Suriye'de organize gruplar bu görüşmeyi engellemeye çalışıyor. Bu gruplar arasında savaş lordları, terör örgütleri ve bazı ülkeler bulunuyor. Rusya ve İran, görüşmenin kendi güdümlerinde yapılmasını istiyor. Erdoğan ve Esed'in görüşmesi kısa vadede beklenmiyor.
5 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'ı ziyaret edip etmeyeceği konusunda spekülasyonlar yapılırken, Beyaz Saray'dan bir açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Biden ile birlikte New York'a seyahat ederken uçakta bu konuya dair soruları yanıtladı. Kirby, Erdoğan'ın ziyaretine dair herhangi bir programın olmadığını belirtti. Daha önce bazı kaynaklar, Türkiye'nin İsrail politikası nedeniyle bu ziyaretin iptal edildiğini iddia etmişti.
25 Nisan 2024

Suriye yönetimi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye ile ilişkileri yeniden düzeltme talebine, 2011 öncesi duruma dönülmesi şartıyla destek verdi. Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile ilişkilerin sağlam temeller üzerine inşa edilmesi gerektiğini ve yasadışı güçlerin Suriye topraklarından çekilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, terör örgütleriyle mücadele edilmesinin önemine dikkat çekildi. Suriye, ilişkilerin düzeltilmesi için samimi çaba gösteren ülkelere teşekkür etti.
13 Temmuz 2024

AK Parti hükümeti, Suriye ile normalleşme adımları atarken, Suriye heyetinin Arap Birliği toplantısında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın konuşması sırasında salonu terk etmesiyle diplomatik bir kriz yaşandı. Ankara, Suriye topraklarındaki Türk askerlerini çekmeden önce bir formül geliştirmek için çalışıyor ve bu süreçte Rusya'nın arabuluculuğuna başvuruyor. Türkiye, Esad'dan rejim muhalifleriyle barışmasını ve PYD-YPG ile uzlaşmaktan kaçınmasını talep ediyor. Ancak Şam yönetimi, Türkiye'nin Suriye topraklarındaki varlığından rahatsız ve öncelikli olarak Türk askerlerinin geri çekilmesini istiyor.
16 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti MKYK toplantısında Beşşar Esed ile görüşme olasılığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Özbekistan'daki Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısında Esed ile görüşmeyi planladığını ancak İran'ın bu görüşmeyi engellediğini belirtti. Erdoğan, uluslararası ilişkilerde ebedi dostluklar ve düşmanlıklar olmadığını vurgulayarak, Esed ile görüşmeye her zamankinden daha yakın olduklarını ifade etti. Ayrıca, Erdoğan'ın 14 Mayıs seçimlerinden önce Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ile ilişkileri normalleştirme stratejisi belirlediği belirtildi.
1 Temmuz 2024

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'da düzenlenen NATO Zirvesi sırasında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir araya geldi. Erdoğan, görüşmenin ülkeler için hayırlı olmasını dilediğini belirtti. Geçen sene Mayıs ayında ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtı açıklamalar yapan Miçotakis'e tepki gösteren Erdoğan, o dönemde Miçotakis ile görüşmeyeceğini ifade etmişti. Ancak bu zirvede iki liderin görüşmesi gerçekleşti.
12 Temmuz 2023

Fehim Taştekin, Erdoğan ile Esad arasındaki olası görüşmenin tartışıldığını ve bu görüşmenin gerçekleşmesi için güvenin sağlanması gerektiğini belirtiyor. İki liderin de normalleşme ihtiyacı olduğu, ancak pozisyonlarının ve sorunlara yaklaşımlarının birbirine çok uzak olduğu vurgulanıyor. Taştekin, bu görüşmenin gerçekleşmesi için her iki tarafın da bazı adımlar atması gerektiğini ifade ediyor.
11 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO-Ukrayna Konseyi Oturumu'nun ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Biden'ın üç dört hafta içinde F-16 sorununu çözeceğini söylediğini belirtti. Erdoğan, İsrail'e askeri desteğin kabul edilemez olduğunu ve NATO ile ilişkilerinin sürdürülmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Filistin ve İsrail arasında barışın sağlanması için garantörlük yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Erdoğan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek verdiklerini ve NATO'nun Ukrayna savaşında taraf olmaması gerektiğini belirtti.
12 Temmuz 2024
İşaretlediklerim