Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi'nin iki üyesinin kişisel telefonlarında İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen 'Pegasus' casus yazılımı tespit edildi. AP Sözcü Vekili Delphine Colard, casus yazılım bulunduğunu doğruladı ve tüm üyelere teknolojik cihazlarını taramadan geçirmeleri çağrısında bulundu. Casus yazılım saldırısıyla karşı karşıya kalan üyeler, Aralık 2023'te Hindistan, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etmişti. Pegasus, kullanıcıların haberi olmadan telefon konuşmalarını dinleyebilir, ses kaydı alabilir, e-postaları takip edebilir ve telefonlardan fotoğraf çekebilir.
22 Şubat 2024

Fransa'nın Nanterre kentinde 17 yaşındaki Nael M. isimli genç sürücünün polis tarafından öldürülmesi sonrasında çıkan protestolar ülke genelinde devam ediyor. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gece saatlerinde 667 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Protestolar sırasında çeşitli kentlerde karakollara saldırılar düzenlendi, otobüsler kundaklandı ve binalar ateşe verildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, olaylarla ilgili yeni bir kriz birimini yönetecek.
30 Haziran 2023

Mustafa Yücel, Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u tehdit etmek suçlamasıyla yargılanırken, adli kontrol şartlarına uymadığı için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yücel, daha önce elektronik kelepçe tedbirini ihlal etmiş ve tazyik hapsi cezası almıştı. Şenol'un avukatları, Yücel'in tutuklanmasını talep etti. Ankara 10'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin müdahil olma talepleri kabul edildi. Şenol, sekiz aydır tehdit altında yaşadığını ve daha kesin bir karar beklediğini ifade etti.
28 Şubat 2023

İstanbul'da, bazı haberlere erişim engeli getirmek için sahte mahkeme kararları satan bir şebeke ortaya çıkarıldı. İstanbul başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, optik cihazlarla hazırlanan sahte belgelerin satıldığı ve 27 şüphelinin tespit edildiği belirlendi. Şebeke lideri Uğur Yılmaz tutuklanırken, İlknur Özkan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerin sahte kararları ünlüler de dahil olmak üzere 12 kişiye sattığı ve bu sabah yapılan operasyonla yedi kişinin daha gözaltına alındığı bildirildi.
31 Mayıs 2023

Dokuz Avrupa Birliği ülkesi, Elon Musk'ın sahibi olduğu X'i, kullanıcıların kişisel verilerini rızaları olmadan topladığı iddiasıyla şikayet etti. Viyana merkezli bir sivil veri güvenliği kuruluşu, Avusturya, Belçika, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, İspanya ve Polonya'nın X'i şikayet ettiğini duyurdu. Şirket, X'in yapay zeka şirketi xAl'un Avrupa'da 60 milyondan fazla kullanıcının kişisel verilerini yasa dışı bir şekilde kullandığını belirtti. İrlanda Veri Koruma Komisyonu'nun geçen hafta X'e karşı yasal süreç başlattığı ve GDPR'yi tam olarak uygulama konusunda yetersiz kaldığı ifade edildi.
12 Ağustos 2024

Sosyal medya fenomeni ve şarkıcı Banu Parlak, 'kooperatif dolandırıcılığı' iddiasıyla İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı. Trabzon'a gitmek için havalimanına gelen Parlak, polis kontrolünde yapılan GBT kayıtlarında hakkında bir kooperatif dolandırıcılığı iddiasıyla arama kararı olduğu ortaya çıktı. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Parlak, işlemlerin ardından adliyeye gönderildi.
3 Kasım 2023

Bursa merkezli 13 ilde düzenlenen 'Mahzen-46' operasyonlarında, ülke genelinde faaliyet gösteren üç ayrı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda, örgüt liderleri Vedat Kıpçak, Fırat Erdal ve Ersin Bulut'un da aralarında bulunduğu 112 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler, 'suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak', 'uyuşturucu madde ticareti', 'cebir, şiddet ve tehdit yoluyla suçluyu kayırma', 'suçtan elde edilen gelirlerin aklanması' ve 'göçmen kaçakçılığı' gibi suçlamalarla karşı karşıya. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonu sosyal medya hesabından duyurdu.
15 Mayıs 2024

Türkiye'de, günlük erişimi 1 milyonu aşan sosyal ağ sağlayıcıları için temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş olup, X platformu bu zorunluluğu yerine getirmediği için idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmıştır. X, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası'na uyum gösterirken, Türkiye'deki yükümlülükler konusunda direnç göstermiş ve yaptırımların ilk aşaması olarak reklam yasağı uygulanmıştır. X'in Türkiye'deki kullanıcıların veri güvenliği ve ifade özgürlüğüne yönelik taahhütleri sorgulanmakta ve platformun internet trafiği bant genişliğinin daraltılması gibi daha sert yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği belirtilmektedir.
16 Nisan 2024

Kara para aklama ve diğer suçlamalarla tutuklanan Dilan ve Engin Polat çiftinin tutukluluğuna yapılan itiraz, hakimlik tarafından reddedildi. Avukat Sevinç Horoz'un tahliye talebi üzerine dosya üst mahkemeye gönderildi. İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan çift hakkında, 200 milyon lira değerinde sahte fatura düzenleyerek para akladıkları iddiasıyla soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında 14 kişi tutuklanmış, 9 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış ve 27 şirkete kayyım atanmıştı.
15 Kasım 2023

İstanbul merkezli yedi ilde düzenlenen yasa dışı bahis operasyonunda 60 şüpheli gözaltına alındı, bunlardan 34'ü tutuklandı. Operasyon, zanlıların örgüt ağı ve finans trafiğini deşifre etmek amacıyla gerçekleştirildi. Şüphelilerin ATM'den QR kod ve Cepbank yöntemleriyle elde ettikleri haksız kazancı kripto para borsası aracılığıyla yurt dışına çıkarıp aklamaya çalıştıkları belirlendi. Operasyonda, para, silah ve dijital materyaller ele geçirildi.
16 Mart 2024

Elon Musk, Brezilyalı yargıç Alexandre de Moraes'in sansür emirleri nedeniyle X'in Brezilya'daki faaliyetlerini durduracağını açıkladı. Musk, Moraes'in platformdan bazı içerikleri kaldırılmasını istediğini ve yasal temsilcilerden birini bu emirlere uymaması durumunda gizlice tutuklamakla tehdit ettiğini öne sürdü. Musk, bu nedenle Brezilya'daki ofisi kapatma kararı aldı ancak Brezilya halkının X'i kullanmaya devam edebileceğini belirtti.
17 Ağustos 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında, emlak sektöründe birçok kişi ve kurumu dolandırdığı suçlamasıyla New York'ta devam eden dava kapsamında 'sınırlı konuşmama' emri verildi. Trump'ın sosyal medya paylaşımları nedeniyle verilen bu emir, mahkeme personeline yönelik kişisel saldırıları kapsıyor. Davanın sonucunda, Trump şirketlerine ne kadar para cezası verileceği ve New York eyaletinde iş yapma ehliyetlerinin iptal edilip edilmeyeceği belirlenecek.
4 Ekim 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, TikTok'un Türkiye'deki faaliyetlerini eleştirerek, aile yapısını ve toplumsal normları tehdit ettiğini iddia etti. Yayman, TikTok Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Kamu Politikaları Yöneticisi Emir Gelen'i 7 Aralık 2023'te TBMM'ye davet ettiğini ve komisyonun sosyal ağların olumsuz etkilerine karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, TikTok'a yönelik cezai yaptırımların mümkün olduğunu ve 7 Aralık'taki görüşmelerin ardından bir karar alacaklarını ifade etti.
1 Aralık 2023

Rekabet Kurulu, Elon Musk tarafından yapılan Twitter'ın kontrolünün devralınması işlemine onay verdi. İşlemin kanunen izne tabi olduğu ve etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılmadığı belirlendi. Ancak, bu işlem için önceden izin alınmadığı tespit edildiği için Musk'a, Türkiye'deki 2022 yılı gelirinin binde biri oranında idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
6 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin sosyal medya üzerinden yaptığı çağrı sonrası, 'provokatif paylaşımda bulunma ve dezenformasyon faaliyeti yürütme' suçlamalarıyla 13 kişi gözaltına alındı. Avrasya Araştırma kurucusu Kemal Özkiraz da gözaltına alınanlar arasında. Ankara başsavcılığı, İnce'nin iddialarının araştırılması amacıyla 'şantaj', 'tehdit', 'belgede sahtecilik', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yayma' ve 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçlarından soruşturma başlattığını ve 17 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu. Gözaltına alınanlardan dördü adliyeye sevk edildi, diğer şüphelilerin işlemleri devam ediyor.
13 Mayıs 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'u ulusal güvenlik meselesi olarak nitelendirerek, vatandaşların TikTok'un kapatılmasını istediğini öne sürdü. Yayman, TikTok'ta yapılan paylaşımların toplumda nefret objesine dönüştüğünü ve platformun Türkiye'nin moral ve ahlak değerlerine uygun bir yayın politikası izlemesi gerektiğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise Instagram'a erişimi engellemiş ve TikTok için de benzer bir adım atılabileceği sinyallerini vermişti.
8 Ağustos 2024

İstanbul Anadolu Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında, Dilan Polat ve Engin Polat'a ait şirketlere polis baskını düzenlendi. Polat çifti, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımları ve son dönemde ortaya çıkan para aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti. Soruşturma kapsamında, çiftin mal varlıklarına el konulmuştu. Şu anda, çiftin gözaltına alınıp alınmadığına dair bir bilgi bulunmamaktadır.
26 Ekim 2023

Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da tutuklandığı soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, 31 şirketin ve bu şirketlerin tüm mal varlığının kamulaştırılması talep edildi. İstanbul Anadolu başsavcılığınca hazırlanan iddianameye göre, tüm şüpheliler için üç ayrı suçtan 27 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Soruşturmada, Polat çiftinin şirketleri arasında sahte fatura kesilerek 200 milyon lira para transfer edildiği ve bu paranın gayrimenkul ve araç alımında kullanıldığı tespit edildi. 16 şüpheli tutuklanırken, 27 şirkete kayyum atanmasına karar verildi.
4 Temmuz 2024

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklama kararını veren İstanbul 7'nci Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Çiçek'in geçmişte verdiği kararlar da gündeme geldi. Çiçek, 'kara para aklama' suçlamasıyla ABD'de soruşturulan işadamı Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığına el konulması ve yurt dışına çıkış yasağını kaldıran hâkim olarak biliniyor. Ayrıca, Cumhuriyet gazetesi davasına bakan İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin üyesiydi ve Fethullahçı yapıya mensup hâkim ve savcıyı saklayan kişiyi tahliye eden hâkimlerden biriydi.
27 Haziran 2023

İzmir'de Tüylü Mikrofon YouTube kanalına konuşan Dilruba K., Cumhurbaşkanına hakaret ve halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçlamalarıyla tutuklandı. Dilruba K., sokak röportajında yaptığı açıklamalar nedeniyle İzmir başsavcılığı tarafından gözaltına alındı ve çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. Olay, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.
12 Ağustos 2024
İşaretlediklerim