Google'ın yeni yapay zeka arama özelliği, kullanıcıların sorularına verdiği yanlış ve garip yanıtlar nedeniyle eleştirildi. Örneğin, yapay zeka peynirin pizzaya daha iyi yapışması için toksik olmayan yapıştırıcı kullanılmasını önerdi ve spagetti pişirirken benzin kullanılabileceğini söyledi. Bu tür yanıtlar, yapay zekanın güvenilirliği konusunda tartışmalara neden oldu. Google, bu tür hataların nadir olduğunu ve sistemi iyileştirmek için çalıştıklarını belirtti.
29 Mayıs 2024

Avrupa Birliği Konseyi, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getiren yapay zeka yasasını onayladı. Yasa, yapay zeka sistemlerinin temel haklara saygı göstermesini ve güvenli olmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirilecek ve bazı kullanımlar tamamen yasaklanacak. Yasa, AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasının iki yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
21 Mayıs 2024

Google, I/O 2024 etkinliğinde yapay zeka asistanı Gemini'nin yeni yeteneklerini duyurdu. Kullanıcılar artık Gemini'ye video göstererek içerikle ilgili sorular sorabilecek. Google CEO'su Sundar Pichai, bazı işlemlerin tamamen yapay zeka desteğiyle yapılabileceğini belirtti. Ayrıca, Gemini ve Chrome'un beraber çalışacağı ve Google aramalarının AI Overviews özelliği ile güçlendirileceği açıklandı.
15 Mayıs 2024

Google, ABD'de 2020 yılında açılan ve şirketi özel modda gezinirken bile kullanıcı verilerini toplayarak gizlilik ihlali yapmakla suçlayan toplu dava kapsamında milyarlarca özel tarama verisi kaydını silmeyi kabul etti. Anlaşma, Google'a kullanıcıları takip etme yetkisinde bazı kısıtlamalar getiriyor ve şirketin bu verileri silme işlemi global olarak uygulanacak. Google, herhangi bir tazminat ödemeyeceğini ve eski teknik verileri silmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.
3 Nisan 2024

Google, yapay zeka sohbet robotu Gemini'nin insan fotoğrafı oluşturma özelliğini, tarihi karakterlerin tasvirlerindeki yanlışlıklar nedeniyle askıya aldı. ABD merkezli teknoloji şirketi, beyaz tenli insanları siyahi olarak tasvir etmesi gibi tarihsel olarak yanlış görüntüler oluşturduğu için eleştirilere maruz kalmıştı. Google, sorunları ele almak ve özelliği iyileştirmek için çalıştıklarını belirterek, yakında geliştirilmiş bir sürüm yayınlayacaklarını açıkladı.
23 Şubat 2024

Google'ın çatı şirketi Alphabet, yapay zeka destekli arama motorunda premium özellikler sunmayı planladığı iddialarını doğruladı. Bu plan, şirketin viral sohbet robotu ChatGPT'nin versiyonu olan Gemini adlı yeni yapay zeka asistanı üzerinde çalıştığı ve premium abonelik hizmetlerine yapay zeka destekli arama özelliklerini eklemeyi düşündüğü bilgisini içeriyor. Google, kullanıcıların geleneksel arama motorundan ücretsiz olarak faydalanmaya devam edeceğini ve abonelerin arama sonuçlarıyla birlikte reklam görmeye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, şirket reklamsız bir arama deneyimi üzerine çalışmayı düşünmediğini açıkladı.
4 Nisan 2024

Google, arama hizmetinin kalitesini artırmak amacıyla algoritmasında önemli bir değişikliğe gitti. Bu değişiklikle, yapay zekanın ürettiği kopya içerikler ve düşük kaliteli içerikler filtrelenerek daha alt sıralara gönderilecek. Yeni algoritma, gerçek ve kullanıcı faydası gözeten içeriklerin ön planda gösterilmesini amaçlıyor. Google, bu değişiklikle yapay zeka üretimi içeriklerin ilk sıralarda gösterilmesini yüzde 40 azaltmayı ve kalitesiz içeriklerin spam filtrelerine takılmasını sağlamayı hedefliyor.
6 Mart 2024

ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

CBS News/You Gov tarafından yapılan bir ankete göre, Amerikalıların yüzde 72’si ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlık görevini sürdürecek zihinsel ve bilişsel sağlığa sahip olmadığını düşünüyor. Ankette, Biden’ın sağlık gerekçesiyle başkanlık seçimlerinden çekilmesi gerektiğine inananların yüzde 46’sını Demokratlar oluşturuyor. Aynı ankette, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın zihinsel sağlığı konusunda katılımcıların yüzde 50’si olumlu, yüzde 49’u ise olumsuz görüş bildirdi. Biden’ın kampanya anketörü Molly Murphy, başkanın münazara performansının iyi olmadığını kabul ederken, bu durumun seçim sonucunu belirlemeyeceğini savundu.
30 Haziran 2024

Avrupa Parlamentosu, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getiren yeni bir yasayı kabul etti. Yasayla, Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılacak yapay zeka sistemlerinin güvenli olması, temel haklara saygı göstermesi ve topluma zarar verme ihtimaline göre risk temelli düzenlenmesi gerekecek. Yasa, yüz görüntülerinin işlenmesi, duygu tanıma, sosyal puanlama gibi kullanımları yasaklayacak ve yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirecek. Yasa, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının iki yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
13 Mart 2024

Donald Trump'ın destekçileri, siyah seçmenlerin oylarını kazanmak amacıyla yapay zeka teknolojisiyle üretilmiş görseller kullanmaya başladı. BBC Panorama tarafından yapılan bir araştırmada, Trump'ı siyahlarla birlikte gösteren deepfake görseller keşfedildi. Bu görsellerin, Trump'ı siyahlar arasında popüler göstermeyi amaçlayan bir strateji parçası olduğu belirtiliyor. Görüntülerin yaratıcılarından biri, bu görsellerin gerçek olmadığını kabul ederken, yapay zeka üretimi görsellerin bazı tipik hatalar içerdiği gözlemleniyor.
4 Mart 2024

Google, İsrail ordusu için yapay zeka ve bulut bilişim hizmetleri sağladığı Nimbus Projesi nedeniyle protesto edilmişti. Bu protestolara katılan ve katılmayan toplamda 50 çalışan işten çıkarıldı. Protestoları organize eden 'No Tech For Apartheid' grubu, Google'ın bu eylemleriyle çalışan muhalefetini bastırmaya çalıştığını iddia etti. Google ise işten çıkarmaların yıkıcı faaliyetlere doğrudan dahil olanlarla sınırlı olduğunu savundu.
25 Nisan 2024

ChatGPT'yi geliştiren yapay zeka şirketi OpenAI, metni videoya dönüştürebilen yeni yapay zeka robotu Sora'yı duyurdu. Sora, 60 saniyeye kadar olan, detaylı sahneler ve karmaşık kamera hareketleri içeren videolar oluşturabiliyor. OpenAI, Sora'yı kullanıma sunmadan önce yanlış bilgi, nefret içeriği ve ayrımcılıkla ilgili güvenlik önlemleri alacaklarını belirtti. Şirket, Sora ile oluşturulan bazı örnek videoları da paylaştı.
16 Şubat 2024

Google, Gemini adlı yapay zeka sohbet robotunun, 2024'te oy kullanılacak Hindistan, ABD ve Britanya gibi bazı ülkelerdeki seçimlerle ilgili soruları yanıtlamasını yasakladı. Bu karar, dünya genelinde yapılacak birçok seçimde dezenformasyonla mücadele amacıyla alındı. Gemini, seçimlerle ilgili sorulara şu an cevap veremeyeceğini belirten bir mesaj veriyor. Google, daha önce Gemini'nin tarihi figürlerin görüntülerini yanlış oluşturması nedeniyle eleştirilmiş ve insan fotoğrafı oluşturma özelliğini askıya almıştı.
13 Mart 2024

Elon Musk'ın kurucusu olduğu nöroteknoloji firması Neuralink, ilk kez bir insanın kafatasına yerleştirdikleri çipin beyinden ayrılmaya başladığını duyurdu. Nolan Arbaugh adlı kullanıcının beyin dokusuna yerleştirilen çipin bağlantı kabloları geri çekilmiş, bu da işlemci ve pilin sinirlerden aldığı veri miktarını azaltmış. Şirket, bu durumun Arbaugh'un sağlığı için tehlike oluşturmadığını ve çipin işlevselliğini artırmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Arbaugh, çip sayesinde felçli elleri ve ayaklarına rağmen düşünerek satranç oynayabilmişti.
10 Mayıs 2024

Humane şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka destekli Ai Pin, ekranı ortadan kaldırarak lazer mürekkebinin yansıdığı eller üzerinde çalışan bir teknoloji sunuyor. Akıllı saat boyutundaki bu cihaz, avuç hareketleriyle menüler ve deneyimler oluşturabiliyor, fotoğraf ve video çekimi gibi özellikler sunuyor, ayrıca sesli komutlar ve tercümanlık hizmeti gibi işlevlere sahip. Ai Pin, Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtıldı ve Microsoft, OpenAI gibi büyük şirketlerle ortaklık kurdu. Cihaz, ABD'de 699 dolar başlangıç fiyatı ve aylık 24 dolarlık abonelik ücretiyle satışa sunulacak.
28 Şubat 2024

Google, Google Haritalar uygulamasına yapay zeka destekli güncellemeler ekleyerek kullanıcı deneyimini geliştirmeyi amaçlıyor. Bu güncellemeler sayesinde, kullanıcılar lokasyon tavsiyeleri alabilecek, restoran gibi mekanlara dokunduklarında yapay zeka destekli fotoğraf ve inceleme gezintisi yapabilecekler. Ayrıca, kullanıcılar ziyaret etmek istedikleri yerlerin listesini oluşturabilecek ve Trend, En İyiler ve Gems listeleri aracılığıyla şehirdeki önemli yerleri keşfedebilecekler. Bu özellikler şu an için ABD ve Kanada'da 40 lokasyonda kullanıma sunulmuş durumda.
29 Mart 2024

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, yapay zeka modelleri kulak enfeksiyonlarını yüzde 93 doğrulukla akut orta kulak iltihabından ayırt edebildi. Bu oran, doktorların hastalığı teşhis etme oranından daha yüksek. Araştırma, 2018 ile 2023 arasında 635 çocuğun kulak zarlarının çekildiği 1151 video üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmacılar, bu teknolojinin yanlış teşhisleri azaltarak gereksiz antibiyotik kullanımını önleyebileceğini belirtiyor.
6 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden’ın yapay zeka tarafından oluşturulmuş sesiyle seçmenleri arayan Steven Kramer adlı kişiye 6 milyon dolar ceza verildi. Kramer, sahte kimlik oluşturmak ve seçmenleri kandırmakla suçlandı. Federal İletişim Komisyonu, Kramer’e 6 milyon dolar ceza verirken, aramaları yaptığı Lingo Telecom adlı şirkete de 2 milyon dolar ceza verdi. Kramer’in ayrıca 23 Ocak’taki New Hampshire ön seçimleri öncesi binlerce seçmene yapay zekayla üretilmiş, Biden’ı taklit eden otomatik aramalar nedeniyle 13 suçtan yargılanması istendi.
24 Mayıs 2024

ABD merkezli yapay zeka şirketi Anthropic, Claude 3.5 Sonnet adlı en hızlı yapay zeka modelini tanıttı. Bu model, karmaşık talimatları kavrama, mizahı anlama ve yüksek kaliteli içerik yazma konularında önemli gelişmeler gösteriyor. Ayrıca, Claude 3.5 Sonnet, bağımsız olarak kod yazma ve düzenleme yeteneğine sahip. Anthropic, Amazon ve Google tarafından destekleniyor ve eski OpenAI çalışanları tarafından kuruldu.
20 Haziran 2024
İşaretlediklerim