Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Merkez Bankası'nın nisan ayı piyasa anketine göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki aya göre düşerek 40,01 TL olarak belirlendi. Aynı ankette, 12 ay sonrası için dolar/TL beklentisi 42,47 TL, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 44,16 olarak kaydedildi. Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi yüzde 50 seviyesinde sabit kaldı. Ek olarak, 2024 yılı için ekonomik büyüme beklentisi yüzde 3,3, 2025 için ise yüzde 3,7 olarak belirlendi.
19 Nisan 2024

Merkez Bankası, 2023 yılının ikinci enflasyon raporunu yayımladı ve yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 22,3 olarak belirtti. Ayrıca, 2024 sonunda yüzde 8,8 ve 2025 sonunda yüzde 5 enflasyon oranı beklediğini ifade etti. Bu tahminler, 26 Ocak'ta yayımlanan önceki rapordaki beklentilerle aynı. Merkez Bankası, enflasyon hedefini en son 2010 yılında tutturmuş ve son 12 yılda hedeflerinin uzağında kalmıştır.
4 Mayıs 2023

Bloomberg HT tarafından yapılan bir ankete göre, Mart ayında Türkiye'de yıllık enflasyonun yüzde 69'a ulaşması beklenmektedir. Ankete katılan piyasa katılımcıları aylık enflasyonun ise yüzde 3,5 olacağını öngörüyor. Yıllık enflasyon için en yüksek beklenti yüzde 70,5 iken, en düşük beklenti yüzde 67,7 olarak belirlenmiştir. 2024 yıl sonu için enflasyon beklentisi ise yüzde 44 olarak kaydedilmiştir. Bu beklentiler, Şubat ayında yıllık enflasyonun yüzde 67,07 ve aylık enflasyonun yüzde 4,53 olduğu bir dönemden sonra gelmektedir.
29 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gelecek sene enflasyonun kalıcı şekilde düşeceğini ifade etti. Orta Vadeli Program'da (OVP) 2023 yılı enflasyon hedefi yüzde 65, 2024 yılı hedefi ise yüzde 33 olarak belirlendi. Erdoğan, yapısal reformların, maliye ve para politikasını güçlü bir şekilde destekleyeceğini ve Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmek zorunda kalacağını belirtti. Ayrıca, her şeyin kontrol altında olduğunu ve yapısal reformlarla Türkiye'yi tekrar tek haneli enflasyona kavuşturacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Merkez Bankası'nın düzenli olarak yaptığı piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 35,76 olarak belirlendi. Ocak ayında bu beklenti yüzde 32,46 idi ve bu ay itibarıyla üç puanın üzerinde bir artış gösterdi. Aynı zamanda, piyasanın yıl sonu dolar/TL beklentisi ocak ayındaki 23,11'den şubatta 22,83'e düştü. Uzmanlar, enflasyonda beklenen baz etkisi düşüşünün seçimlere yaklaşırken iktidar tarafından fiyatlar gerilemiş gibi sunulabileceğini öngörüyor.
17 Şubat 2023

HSBC, Türkiye'deki ekonomik temellerin bozulması ve Türk Lirası'nın aşırı değerlendiğine dair işaretlerin, dolar/TL kurunda daha önce öngörülenden daha geniş bir düzeltmeye yol açabileceğini belirtti. 14 Mayıs seçimlerinin ekonomi ve para politikasında değişiklikler yaratabileceği, ancak seçim sonucu ne olursa olsun TL'nin değer kaybetmeye devam edeceği ifade edildi. Banka, yüksek negatif faiz, yüksek cari açık, düzenli sermaye akışlarının olmaması, düşük döviz rezervleri ve liralaşma politikasının sürdürülebilirliğine ilişkin risklerin TL için zorluklar oluşturduğunu vurguladı ve yıl sonu dolar/TL beklentisini 21'den 24'e çıkardı.
6 Nisan 2023

2023 yılında Türkiye'de ekonomik büyüme, yüksek enflasyon oranlarına rağmen gerçekleşmiştir. Yılsonunda enflasyonun %65 civarında olduğu ve yılın ilk beş ayında %75'lere ulaşacağı tahmin edilmektedir. Merkez Bankası'nın yılsonu için %36 enflasyon hedefi, mevcut koşullarda ulaşılması zor bir hedef olarak görülmektedir. Ayrıca, kamu personeline yapılan yüksek maaş artışları ve emekli aylıklarındaki artışlara rağmen, emeğin milli gelirden aldığı pay düşük kalmış ve gelir dağılımındaki bozulma devam etmiştir.
1 Mart 2024

Merkez Bankası, mevsimsellikten arındırılmış aylık oranları açıkladı ve bu oranlara göre yıl sonu enflasyonunun yüzde 41'e ulaşacağı belirtildi. Ancak, mevsimsellikten arındırılmamış oranlar daha yüksek olduğundan, gerçekçi beklentilerin bu yönde olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın 9 Mayıs'ta açıklanacak ikinci enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı çekilmesi bekleniyor. İlk dört ayın enflasyon oranının yüzde 19-20 civarında olması ve bu durumun yıl sonu tahminlerini etkilemesi öngörülüyor.
5 Mart 2024

BloombergHT tarafından yapılan bir ankete göre, Şubat ayında Türkiye'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 3,8 artması bekleniyor. Yıllık enflasyon oranının ise yüzde 66 olacağı öngörülüyor. Ankete katılan 22 kurumun medyan beklentileri arasında, 2024 sonu için enflasyon beklentisi bir önceki anket dönemine göre sınırlı bir düşüşle yüzde 42,6 olarak belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 64,86 olarak kaydedilmişti.
28 Şubat 2024

Alaattin Aktaş, Türkiye'deki enflasyon oranının yıl sonunda en iyi ihtimalle yüzde 38 olacağını belirtiyor. Aktaş, temmuz ve ağustos aylarında baz etkisi nedeniyle yaşanacak düşüşlerin gerçek bir başarı olarak görülmemesi gerektiğini vurguluyor. Yanlış ekonomik politikaların enflasyonun artmasına yol açtığını ve doğru politikalara dönülmediği sürece ekonominin düzelmeyeceğini ifade ediyor. Ayrıca, yeni vergi düzenlemelerinin etkisiz kalacağını ve zam furyasına yol açacağını öne sürüyor.
25 Haziran 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye'nin ortodoks politikalarını sürdürmesi ve derinleştirmesi durumunda kredi notunun yükseltilebileceğini ifade etti. Türkiye'nin düşük faiz politikasına devam etmesi sonucu ekonomik krize giren ülke, durumu düzeltmek için piyasanın sevdiği isimlerden Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan'ı göreve getirdi. Yeni yönetim, ekonomi politikalarını normalleştirmeye çalışıyor. Moody’s, Türkiye'nin kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçişinin kredi notu açısından olumlu olduğunu belirtti.
10 Ağustos 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan 25 kurum, Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağını öngörüyor. Kurumların 2024 sonu için faiz beklentisi ise yüzde 30 ile 45 arasında değişiyor, ortalama beklenti yüzde 40. Türkiye ekonomisi, düşük faiz politikası nedeniyle krize girmiş ve bu durumdan çıkış için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi piyasa tarafından olumlu karşılanan isimler göreve getirilmişti. Merkez Bankası, son olarak faizi yüzde 45'e yükseltmiş ve Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, Şimşek ve Erkan Batı ve Körfez yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardı.
20 Şubat 2024

Goldman Sachs, Türkiye'nin cari açık/GSYH oranı tahminini 2023 için yüzde 4,8'den yüzde 4,1'e indirdi. 2024 yılı için ise piyasa beklentilerinin altında bir oran olan yüzde 1,8 bekleniyor. Bu revizyon, Türkiye ekonomisinde kaydedilen yüksek aylık cari fazlalar ve faiz oranlarındaki artışın birincil gelir açığını genişletmesi sonucu yapıldı. Merkez Bankası'nın verileri, cari dengede iyileşme olduğunu gösteriyor ve Goldman Sachs, tahvillere önümüzdeki dönemde girişler olacağını öngörüyor.
14 Kasım 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'deki yedi banka dışı finansal kuruluşun Uzun Vadeli Döviz İhraççı Temerrüt Notlarını 'B' olarak ve görünümlerini 'pozitif' olarak teyit etti. Bu kuruluşlar arasında İş Finansal Kiralama, Yapı Kredi Faktoring, Yapı Kredi Finansal Kiralama, Ak Finansal Kiralama, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler, Garanti Faktoring ve Garanti Finansal Kiralama bulunmaktadır. Bu teyit, söz konusu finansal kuruluşların kredi notlarının ve Türkiye'nin finans sektörünün uluslararası piyasalardaki güvenilirliğine dair olumlu bir işaret olarak değerlendirilmektedir.
9 Nisan 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'deki yedi banka dışı finansal kuruluşun Uzun Vadeli Döviz İhraççı Temerrüt Notlarını 'B' olarak ve görünümlerini 'pozitif' olarak teyit etti. Bu kuruluşlar arasında İş Finansal Kiralama, Yapı Kredi Faktoring, Yapı Kredi Finansal Kiralama, Ak Finansal Kiralama, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler, Garanti Faktoring ve Garanti Finansal Kiralama bulunmaktadır. Bu değerlendirme, söz konusu finansal kuruluşların kredi notlarının ve Türkiye'nin finans sektörünün uluslararası piyasalardaki konumunu etkileyebilir.
9 Nisan 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetimi ile bir araya gelerek bankacılık sektörünün durumu, enflasyon görünümü ve para politikasındaki son gelişmeleri ele aldı. Karahan, 2024'ün ikinci yarısında dezenflasyonun sağlanacağını ve aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek sıkı parasal koşulların devam edeceğini belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın yaptığı bir ankette dolar ve enflasyon beklentisinin yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
2 Nisan 2024

S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin yeni ekonomi yönetimi ve politikaları hakkında konuştu. Gill, enflasyon hedeflerinin daha gerçekçi hale geldiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bankacılık sektörünün iyi yönetildiğini, Avrupa ile Gümrük Birliği içerisinde iyi bir ticari ortak olduğunu ve genç bir nüfusa sahip olduğunu söyledi. Ancak, negatif faiz oranları, Türk lirasına olan güveni sarsan volatil ortam ve Merkez Bankası'nın rezervlerindeki durumun zayıf yönler olduğunu belirtti.
2 Ekim 2023

Bloomberg HT'nin ekim ayı için yaptığı enflasyon beklentisi anketine göre, yıllık enflasyonun artışı devam edecek ve yeni bir zirveye çıkacak. Anket sonuçlarına göre, 26 kurumun medyan beklentisi, ekim enflasyonunun aylık yüzde 4, yıllık yüzde 62,2 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 68,6 olarak belirlendi. 2024 sonuna ilişkin enflasyon beklentisi ise yüzde 43 olarak belirlendi.
31 Ekim 2023

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini 2024 yılı için yüzde 2,7 olarak açıkladı ve 2025 yılı için yüzde 3 büyüme öngörüsünde bulundu. EBRD, bu düşüşün nedenini enflasyonla mücadele kapsamında para ve maliye politikasında sıkılaşmanın devam etmesine bağladı. Raporda, Türkiye'nin daha ortodoks politikalara geri dönmesinin yerli ve uluslararası yatırımcılar arasında güveni artırdığı ve ülke notunun yükseldiği belirtildi. Ayrıca, yüksek enflasyon, Avrupa’daki yavaş büyüme ve jeopolitik gerginlikler gibi risklerin sürdüğü vurgulandı.
15 Mayıs 2024
İşaretlediklerim