Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2023 Ekim ayında trafiğe kaydedilen 75 bin 494 otomobilden 8 bin 340'ı elektrikli otomobil olarak belirlendi. Bu oran, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 766'lık bir artışa işaret ediyor. Elektrikli araçların toplam içindeki payı Ekim 2022'de yüzde 2,2 iken, 2023 Ekim ayında yüzde 11'e yükseldi. Ayrıca, 2023 yılının ilk 10 ayında kaydedilen elektrikli otomobil sayısı geçen yıla göre yüzde 716 artarak 45 bin 50'ye ulaştı.
22 Kasım 2023

1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak zamların etkisiyle elektrikli otomobil şarj istasyonlarında fiyatların ortalama yüzde 20 artması bekleniyor. Elektrikte yapılan bu zammın ardından akaryakıt fiyatlarının da artması gündemde. Türkiye, Avrupa'da Rusya ve Belarus haricinde en uygun akaryakıt fiyatlarına sahip olan ülke konumunda. 2012 yılında dünyanın en pahalı benzininin satıldığı Türkiye'de, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu alanda yeni bir başarıya imza atıp atamayacağı merak ediliyor.
29 Haziran 2024

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin (ACEA) verilerine göre, Avrupa Birliği'nde 2023 yılında elektrikli otomobiller, dizel araçların pazar payını geçerek üçüncü en popüler seçenek haline geldi. Elektrikli otomobil satışları, bir önceki yıla kıyasla yüzde 37 artış göstererek 1,5 milyon adede ulaştı. Bu artışla birlikte, tam elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 14,6'ya yükselirken, dizel otomobillerin pazar payı yüzde 13,6'ya düştü. Benzinli otomobiller ise yüzde 35,3 pazar payı ile liderliğini korudu.
17 Şubat 2024

Türkiye'de 2022 yılında 64 bin 387 adet hibrit ve 7 bin 733 adet elektrikli otomobil satıldı. Elektrikli otomobillerin fiyatları, Citroen'in 'Ami' modeli hariç, 876 bin TL'den başlayarak 8 milyon 975 bin TL'ye kadar çıkıyor. Audi, Porsche, BMW, Citroen, DFSK, Hyundai, Jaguar, KIA, Mercedes-Benz, MINI Cooper, Opel, Renault, Skywell, Subaru ve VOLVO gibi markaların Türkiye'deki elektrikli otomobil modelleri ve fiyatları detaylı olarak listelenmiştir.
17 Ocak 2023

Alman otomobil üreticilerini temsil eden VDA, çip arzındaki daralma nedeniyle 2021'de küresel otomobil üretiminin yüzde 9 düştüğünü ve bu sorunun önlenmezse 2026'ya kadar üretimin yüzde 20 azalabileceğini açıkladı. Elektrikli araçlara geçiş ve elektronik sürüş yardım sistemlerinin artmasıyla 2030'a kadar çiplere olan talebin üç katına çıkması bekleniyor. Türkiye'de de kur krizleri ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle otomobil pazarında dalgalanmalar ve fiyat artışları yaşanıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, bu sorunun devam edeceğini tahmin ediyor.
26 Ocak 2023

Türkiye genelinde elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonu sayısı 20 Kasım itibarıyla 10 bin 576'ya ulaştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre, sektörde faaliyet gösteren şirket sayısı 147'ye yükseldi ve bu şirketlerden 102'si aktif olarak hizmet veriyor. Türkiye'deki elektrikli araç sayısı 51 bin 813'e ulaşırken, beş elektrikli araca bir şarj noktası düşüyor.
21 Kasım 2023

Citroen CEO'su Vincent Cobee, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, elektrikli araçlara geçişin SUV'ların ağırlığını artıracağını ve çevreye olan etkilerinin bu araç türünün popülerliğini azaltacağını belirtti. Cobee, batarya ağırlığının ve çevre kirliliğinin SUV'ları daha tehlikeli ve çekici olmaktan çıkaracağını, bu nedenle insanların zamanla SUV kullanmayı bırakacağını öngörüyor. Ayrıca, devletlerin ağırlık vergisi getirebileceğini ve bu durumun SUV'ların terk edilmesini hızlandıracağını ifade etti.
17 Ocak 2023

EBS Danışmanlık verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk altı ayında satılan sıfır otomobil sayısı 430 bin 372 adet oldu. Bu rakam, nüfusa oranlandığında her 1000 kişiden sadece beşinin yeni otomobil satın alabildiğini gösteriyor. Avrupa Birliği ortalamasının 1000 kişi başına 10,7 araç olduğu dikkate alındığında, Türkiye Avrupa'da 32 ülke arasında 30. sırada yer alıyor. Otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyon nedeniyle zor bir dönemden geçiyor ve bu durum vatandaşların alım gücünü olumsuz etkiliyor.
19 Temmuz 2023

EBS Danışmanlık'ın verilerine göre, Türkiye'de 2022 yılında her bin kişiden sadece yedisi yeni bir otomobil satın alabildi. Otomobil fiyatlarındaki yükseliş, dünya genelindeki çip sıkıntısı, üretimdeki yavaşlama ve artan talebin yanı sıra Türkiye'de dövizdeki rekor artışlar ve ek vergilerle daha da arttı. Bu durum, Türkiye'yi 31 Avrupa ülkesi arasında otomobil alımında 29'uncu sıraya düşürdü.
30 Ocak 2023

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, Türkiye'de mayıs ayından itibaren Model Y teslimatlarına başladı ve üç ayda 2 bin adetten fazla araç satışıyla elektrikli araç satışlarında lider oldu. Ancak, Tesla'nın bu başarısı, şirketin Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'yle satış verilerini paylaşmaması nedeniyle resmi kayıtlara geçmedi. Tesla, şirket politikası gereği hiçbir ülkede otomotiv derneklerine üye olmadığı için satış verilerini sadece global çeyrek sonuçlar halinde açıklıyor.
4 Ağustos 2023

2023'te rekor satışlar gerçekleştiren otomotiv sektörü, yüksek enflasyon ve döviz kuru artışı nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor. Özellikle lüks otomobil tüketicileri, fiyatların hızla artması nedeniyle siparişlerini iptal etme eğiliminde. Türkiye, otomobil vergisinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor ve bu durum, otomobillerin fiyatının yarıdan fazlasını oluşturuyor. Ayrıca, döviz kuru artışı ve otomobillerdeki zam furyası, otomobillerin Türkiye'de ulaşılabilir olmasını zorlaştırıyor.
26 Temmuz 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında 2022 yılında yaşanan arz sorunu nedeniyle satışlar yalnızca yüzde 6,2 artış gösterdi ve toplam 783 bin 283 araç satıldı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD), 2023 yılında da bulunurluk sorununun devam edeceğini öngörüyor. Türkiye'deki yüksek vergi yükü ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle bu sorunun diğer ülkelere göre daha fazla hissedileceği belirtiliyor. Ayrıca, tüketicilerin finansman zorlukları yaşadığı ve araç fiyatlarının yüksek vergi yükü nedeniyle artmaya devam edeceği ifade ediliyor.
5 Ocak 2023

Ember tarafından yayınlanan Küresel Elektrik Görünümü Raporu'na göre, Türkiye elektrik üretiminin yüzde 42'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamaktadır. Bu oran, küresel ortalamanın üzerindedir ve Türkiye'nin 2030 yılına kadar bu oranı yüzde 47'ye çıkarma hedefi bulunmaktadır. Raporda, Türkiye'nin özellikle hidroelektrik enerjisi kullanımının kuraklık gibi doğal koşullardan etkilenebileceği ve bu nedenle çatı ve yüzer güneş enerjisi gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelinden faydalanılması gerektiği vurgulanmaktadır.
8 Mayıs 2024

Türkiye, uzun yıllar Avrupa'ya en çok otomobil ihraç eden ülke konumundayken, 2022 yılında bu unvanı Çin'e kaptırdı. Çin, Avrupa'ya 15,5 milyar dolarlık otomobil ihracatı yaparken, Türkiye 8,6 milyar dolarlık ihracatla geride kaldı. Çin'in ihracatındaki büyük payı Avrupalı firmaların Çin'de ürettikleri araçlar oluştururken, Çinli markaların da büyümesi dikkat çekiyor. Ayrıca, Çin'in Avrupa'ya ihraç ettiği otomobillerin yüzde 25'i elektrikli ve ülke, elektrikli araç bataryaları pazarında yüzde 56'lık bir paya sahip.
17 Nisan 2023

Türkiye, dünya genelinde elektrikli otomobil üretiminde öne çıkan Çinli firmaların Türk pazarına giriş yapmasının ardından, bu araçların ithalatına yüzde 40 ilave gümrük vergisi getirme kararı aldı. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile sadece elektrik motorundan tahrikli Çin menşeli taşıtların ithalatında bu verginin uygulanacağı belirtildi. BYD, ALJ Türkiye, Skywell ve Chery gibi firmalar bu karardan etkilenecek.
3 Mart 2023

Alman otomotiv endüstrisi, bir zamanlar dünya lideri olmasına rağmen, Çin endüstrisine yerini bırakıyor. Yılın ilk yarısında Alman otomotiv üreticileri Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen satış ve karlarını artırdı ancak yılın tamamına yönelik tahminler hayal kırıklığına uğrattı. Çin, elektrikli araçlar konusunda yükselişini sürdürüyor ve dünyadaki mevcut elektrikli araçların yaklaşık yarısı Çin yapımı. Alman markaları, Çin'deki statü sembolü özelliğini kaybediyor ve Çinliler, gelenekselleşmiş Alman üst sınıf araçlarından vazgeçiyor.
7 Ağustos 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu, uluslararası tedarik zinciri aksaklıkları ve yüksek vergi yükü nedeniyle devam ediyor. Sıfır araç bulamayan tüketicilerin talebiyle ikinci el piyasası hareketlenirken, araç bulmak zorlaştı ve bu durum ikinci el araç fiyatlarının ortalama yüzde 6 artmasına neden oldu. Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, sıfır araç arzındaki düşüklük ve takas ile filo kanallarından piyasaya araç girişinin azlığına dikkat çekti. Ayrıca, tüketiciler araçları enflasyondan korunacak bir yatırım aracı olarak görmeye başladı ve finansman zorlukları nedeniyle talep artışı yaşanıyor.
23 Ocak 2023

Climate Analytics ve NewClimate Institute tarafından yayınlanan analiz, Türkiye'nin rüzgar ve güneş enerjisi üretiminde yavaşlama yaşadığını ortaya koyuyor. Türkiye, 2023 yılında Avrupa’nın en büyük ikinci kömür yakıtlı elektrik üreticisi haline geldi ve rüzgar enerjisi üretimi ilk kez düştü. Rapor, Türkiye'nin elektrik talebinin artması beklenen önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulumunu teşvik etmesi gerektiğini vurguluyor. Türkiye’nin elektrik sistemini yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan bir sisteme dönüştürmek için daha fazla adım atılması gerektiği belirtiliyor.
24 Eylül 2024

Quick Finans ve SmartIQ işbirliğiyle yayınlanan ocak raporuna göre, ikinci el araç piyasasında 2023'ün son çeyreğinde başlayan fiyat düşüşü 2024'ün başında durdu. Bireysel satıcılar fiyatları düşürmeye devam ederken, kurumsal satıcılar fiyatlarını artırdı. Sıfır kilometre araç tedarik sorunlarının Kızıldeniz'in kapanması nedeniyle tekrar yaşanabileceği ve bu durumun ikinci el araç talebini artırabileceği belirtiliyor. Sektör yöneticileri, sıfır kilometre araç fiyatlarındaki artışın yakında ikinci el fiyatlarına da yansıyacağını öngörüyor.
15 Şubat 2024

Avrupa Birliği, elektrikli araç sahiplerinin hayatını kolaylaştırmak ve sera gazı salımını azaltmak amacıyla bölgede her 60 kilometrede bir hızlı şarj istasyonu kurulması kararı aldı. Elektrikli araçlar Avrupa'da hızla popülerlik kazanıyor ve Avrupa Birliği, 2035'e kadar tüm yeni otomobillerin sıfır emisyonlu olmasını hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için AB, yasal düzenlemeler için harekete geçmişti. Yeni düzenlemeyle Avrupa otoyollarındaki şarj altyapısının genişletilmesi hedefleniyor.
25 Temmuz 2023
İşaretlediklerim