NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaklaşan NATO liderler zirvesinde Türkiye ve İsveç liderleriyle bir araya geleceğini açıkladı. Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğinin tüm müttefiklerin güvenliği için önemli olduğunu ve sürecin hızlandırılmasını istediğini vurguladı. Ayrıca, İsveç'in üyeliğinin gecikmesinin PKK ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tarafından memnuniyetle karşılanacağını ifade etti.
6 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail ile yaşanan ticaret tartışmalarının gölgesinde, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye ile İstanbul'daki Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Görüşme basına kapalı olarak 2,5 saat sürdü ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail saldırıları, insani yardım ve kalıcı barış konularının ele alındığı belirtildi. Ayrıca, Erdoğan'ın İsrail ile İran arasındaki gerilimlerin İsrail'e avantaj sağlamaması gerektiğini vurguladığı aktarıldı.
20 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçime iki gün kala 14 ana akım medya kanalı ile ortak bir yayın düzenledi. Yayında, muhalefet lideri Muharrem İnce ile yaptığı telefon görüşmesinden ve Rusya'ya yaptırım uygulama konusundan bahsetti. Seçim sonuçlarına saygı duyacaklarını belirterek, demokrasinin gereğini yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Putin ile olan domates ticareti hakkında da konuştu.
12 Mayıs 2023

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen esir takası sonucu Türkiye'ye gelen Azov Taburu liderlerinin Ukrayna'ya dönüşü, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov tarafından anlaşma ihlali olarak nitelendirildi. Peskov, bu kişilerin ihtilaf sonlanıncaya kadar Türkiye'de kalması gerektiğini ve Rusya'nın dönüş konusunda bilgilendirilmediğini ifade etti. Ayrıca, Peskov bu durumu Ukrayna'nın karşı taarruzdaki başarısızlıklarıyla ilişkilendirdi.
8 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında rahatsızlanınca yayın durduruldu ve sonrasında program iptal edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erdoğan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve geçirdiği gastrointestinal enfeksiyonun etkisinin azaldığını belirtti. Erdoğan, görevinin başında olduğunu gösterir bir şekilde Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi yaparken çekilmiş fotoğraflarını paylaştı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali'nin açılışına Putin'in telekonferans yöntemiyle katılacağı bilgisi verildi.
27 Nisan 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'ya insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlendiğini duyurdu. Rusya Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna yönetimini suçlayarak saldırıları 'terör eylemi' olarak tanımladı. ABD, Rusya topraklarına saldırı düzenlenmesini desteklemediğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, sekiz İHA'nın gönderildiğini ve bunlardan beşinin düşürüldüğünü, üçünün ise güzergahlarının değiştirildiğini bildirdi. Moskova Belediye Başkanı, saldırılarda iki kişinin hafif yaralandığını açıkladı. Ukrayna cumhurbaşkanının danışmanı ise Kiev'in saldırılarla ilgisi olmadığını söyledi, ancak olayları görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.
30 Mayıs 2023

Erdoğan hükümetinin tehditleri sonrasında Rojava'da 11 Haziran'da yapılması planlanan yerel seçimler ağustos ayına ertelendi. Erdoğan, bu seçimleri 'Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik mütecaviz bir eylem' olarak nitelendirerek operasyon tehdidinde bulunmuştu. ABD'nin seçimleri desteklememesi ve bazı partilerin erteleme başvurusu, bu kararda etkili oldu. Esad yönetimi ve destekçileri Rusya ve İran'ın sessizliği ise dikkat çekici.
7 Haziran 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Türkiye'deki seçim sürecine müdahale ettiğini ve 'deep fake' içeriklerin arkasında Rusların olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, bu iddialarını somut delillere dayandırdığını ve Türkiye'nin iç işlerine karışılmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna işgalini eleştirdi ve NATO'nun genişlemesine destek vereceğini ifade etti. YETAM Başkanı Yuriy Mavaşev ise Rus özel kuvvetlerinin Erdoğan'ın kazanması için her şeyi yapmaya hazır olduğunu ve Putin'in Türk muhalefetinden korktuğunu söyledi.
12 Mayıs 2023

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD ile F-16 savaş uçakları alımı konusunda yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini ancak henüz bir anlaşmaya varılmadığını açıkladı. Güler, ABD'nin Suriye'deki PYD'ye yönelik tutumunu eleştirerek, Türkiye'nin DEAŞ ile mücadelede ABD'ye destek verebileceğini belirtti. Ayrıca, Eurofighter uçaklarının temini konusunda da olumlu gelişmeler olduğunu ifade etti.
14 Ağustos 2024

Saadet Partisi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın muhalefeti PKK ile işbirliği yapmakla suçlamasına karşılık, Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde MİT mensuplarını İmralı'ya ve Oslo'ya gönderdiğini belirten eski açıklamalarını içeren bir video yayınladı. Videoda Erdoğan'ın, gerekli gördüğünde bu tür görüşmeleri yapmaya devam edeceğini ifade ettiği sözleri yer alıyor. Saadet Partisi, videoyu sosyal medya üzerinden 'İmralı'yla dirsek temasında olanları unutma!' notuyla paylaştı.
25 Mayıs 2023

Moskova'da meydana gelen terörist saldırı sonrası, ABD'li yetkililerin saldırı sırasında Ukrayna'nın dahil olduğuna dair bir emare olmadığını belirtmeleri dikkat çekti. Rus yetkililer ise saldırının arkasında Ukrayna bağlantısı olduğunu iddia ediyor. Saldırıyı IŞİD'in üstlenmesi, durumu daha karmaşık hale getiriyor. IŞİD, son üç aydır ABD'nin hedef aldığı ülkelerde, özellikle İran, Türkiye, Irak, Suriye ve Rusya'da aktif saldırılar düzenliyor.
25 Mart 2024

Suriye yönetimi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye ile ilişkileri yeniden düzeltme talebine olumlu yanıt verdi. Ancak bu desteğin, 2011 öncesi duruma dönülmesi ve Suriye topraklarındaki yasadışı güçlerin çekilmesi şartına bağlı olduğu belirtildi. Suriye Dışişleri Bakanlığı, iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlam temeller üzerine inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Suriye-Türkiye ilişkilerinin düzeltilmesi için samimi çaba gösteren ülkelere teşekkür edildi.
13 Temmuz 2024

Taha Akyol, Rusya'da Vladimir Putin'in baskıcı yönetimine karşı muhalefetin zayıf ve dağınık durumunu ele alıyor. Aleksey Navalny'nin tek başına muhalefet etme çabalarına ve sonrasında yaşadığı zehirlenme ile hapishanede öldürülmesine dikkat çekiyor. Ayrıca, Putin'in anayasayı değiştirerek 2036'ya kadar iktidarda kalma yolunu açtığına ve bu durumun Rusya'daki demokratik değerler üzerindeki etkilerine işaret ediyor. Yazı, Putin'in ölümünden sonra gizlenmiş gerçeklerin ortaya çıkacağını öne sürüyor.
19 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye'den Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, MİT Başkanı ve diğer yetkililer de hazır bulundu. Erdoğan, Biden'a yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerini iletti ve stratejik mekanizma kapsamında devlet başkanları düzeyinde istişarelerin zamanının geldiğini belirtti. Biden ise Erdoğan'a İsveç ile ilgili diplomasi çabaları ve liderlik için teşekkür etti.
11 Temmuz 2023

Arslan Bulut, Erdoğan'ın 15 yıllık Suriye politikasının iflas ettiğini savunuyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Milli Güvenlik Kurulu'nun açıklamaları, Türkiye'nin Suriye'deki terör örgütlerine karşı daha aktif bir askeri işbirliği yapması gerektiğini vurguluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Suriye'nin kuzeyinde bir 'teröristan' devletinin kurulmasına izin vermeyeceklerini belirtiyor. Bulut, ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği destek ve Türkiye'nin bu konudaki tutumunu eleştiriyor.
31 Mayıs 2024

Türkiye'nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin normalleştiğini ve iki ülke liderlerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, önümüzdeki üç ila altı ay içinde bir araya gelebileceğini belirtti. Şen, iki lider arasındaki olumlu iletişim adımlarının ve diplomatik ilişkilerin büyükelçi düzeyine çıkarılmasının ilişkilerdeki ilerlemeyi gösterdiğini ifade etti. 2013'te Mısır'da yaşanan darbe sonrası Türkiye'nin Mısır ile ilişkileri kopmuş, ancak son dönemde iki ülke arasında ilişkilerin geliştirileceğine dair mesajlar gelmişti.
1 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında nezaket ziyareti olarak nitelendirilmeyen, iki tarafın da önem verdiği bir çalışma ziyareti planlanıyor. Erdoğan, Özel'in sağlık durumu ve geçirdiği göz ameliyatı hakkında bilgi aldı. İki liderin buluşması için Beştepe ve CHP'nin özel kalemleri arasında koordinasyon sağlanıyor. Özel, buluşma öncesinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret ettiğini ve ondan bilgi aldığını belirtti.
25 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ankara'da gerçekleşen dördüncü görüşmelerinde Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladılar. İki lider, geçmişte yaşanan gerilimlere rağmen diyalog kanallarını açık tutma konusunda hemfikir oldular. Erdoğan, her görüşmede umutlarının arttığını belirtti ve böyle bir adımın bölgenin istikrar ve huzurunu güçlendireceğini ifade etti.
13 Mayıs 2024

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ekim sonunda Brüksel'de bir araya gelecek. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, bu görüşmeyi düzenleyeceklerini duyurdu. Bu görüşme, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine destek olacak. Liderler, sınır belirleme çalışmalarının ilerletilmesi, alıkoyulanların karşılıklı iadesi ve mayın temizleme dosyalarında ilerleme sağlanması konularını ele alacak.
6 Ekim 2023

Türkiye'nin dış politika ve güvenlik odaklı çabaları çerçevesinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Müsteşarı İbrahim Kalın ve Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Bağdat ve Erbil'e ziyaretleri gerçekleşti. Bu ziyaretler, özellikle PKK ile mücadele ve Haşd-i Şaabi'nin PKK karşıtı operasyonlara dahil edilmesi konularında Bağdat ve Erbil ile işbirliği yapma amacını taşıyor. Ankara, ayrıca Süleymaniye yönetimini PKK'dan uzaklaştırmak ve bölgedeki İran etkisini sınırlamak istiyor. Bu diplomasi trafiği, Türkiye'nin bölgedeki güvenlik ve dış politika hedeflerine ulaşma çabasını yansıtıyor.
7 Mart 2024
İşaretlediklerim