Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze’yi ağırladı. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından, Erdoğan ve Kobakhidze’nin huzurunda 'Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı' imzalandı. Anlaşma, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gürcistan adına ise Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Levan Davitashvili tarafından imzalandı. Bu anlaşma ile Türkiye, satın aldığı LNG’yi Avrupa’ya satma imkanına sahip olacak.
16 Mayıs 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, kesin olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanı seçimlerindeki performansı nedeniyle tebrik etti. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre Erdoğan, yüzde 49,42 oy oranıyla ilk sırada yer alıyor. İki lider, görüşmede seçim sonuçlarının Türk halkı için hayırlı olmasını temenni etti.
15 Mayıs 2023

Azerbaycan, Türkiye'nin de katılması şartının kabul edilmemesini gerekçe göstererek İspanya'da yapılacak olan Ermenistan, Avrupa Birliği, Fransa ve Almanya ile görüşmeye katılmama kararı verdi. Azerbaycanlı yetkililer, Ermenistan, Fransa, Almanya, AB gibi Azerbaycan karşıtı bir atmosferin oluşturulduğunu iddia etti. Azerbaycan'ın bu formattaki müzakerelere katılma ihtiyacı hissetmediğini savundu. Ayrıca, Azerbaycan'ın Fransa'nın katıldığı hiçbir formatta yer almayacağını belirtti.
4 Ekim 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Azerbaycan'daki görev süresinin bir yıl uzatılmasına dair tezkere kabul edildi. Saadet Partisi, İYİ Parti, MHP ve CHP temsilcileri konu hakkında görüşlerini ifade ettiler ve tezkereye destek verdiklerini belirttiler. İYİ Parti ve CHP temsilcileri, Azerbaycan ile tarihi ve kardeşlik bağlarının altını çizerek, bölgede kalıcı barışın önemine vurgu yaptılar.
15 Kasım 2023

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'da beş Rus askerinin 'yasa dışı Ermeni güçler' zannedilerek öldürüldüğünü açıkladı. Azerbaycan Başsavcılığı, zorlu arazi koşulları, yağmur ve sis nedeniyle Rus Barış Gücü askerlerini taşıyan aracın, yasa dışı Ermeni güçlere ait araç zannedilerek ateş açıldığını belirtti. Ayrıca, aynı gün ve aynı köyün arazisinde, Rus Barış Gücü'ne ait kamyona yasa dışı Ermeni güçlerce ateş açıldığı ve bir Rus askerinin daha öldüğü, bir askerin yaralandığı ifade edildi. Her iki olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ve Azerbaycan ile Rusya başsavcılarının soruşturmanın yürütülmesi konusunda mutabakata vardığı bildirildi.
21 Eylül 2023

Avrupa Parlamentosu (AP), Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ'daki Ermenilere 'etnik temizlik' yapmakla suçladı ve Bakü'ye yaptırım uygulanmasını istedi. AP milletvekilleri, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, Dağlık Karabağ'daki saldırılar ve insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle 'Azerbaycan hükümet üyelerini hedef alan yaptırımlar' uygulanması çağrısı yaptı. Ancak, AP'nin kabul ettiği metnin hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor ve AB diplomatlarından alınan bilgilere göre, AB ülkeler arasında Azerbaycan’a yaptırım gündemde değil.
5 Ekim 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan ile yapılan gaz anlaşmasının 2030 yılına kadar uzatıldığını açıkladı. Bu anlaşma, BOTAŞ ve SOCAR arasında imzalanan dört anlaşma ile Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Nahçıvan'a taşınmasını ve Türkmenistan gazının Türkiye'ye ulaştırılmasını kapsıyor. Ayrıca, BOTAŞ ile AGSC şirketi arasında bu yıl sona erecek doğal gaz tedarik anlaşması da 2030 sonuna kadar uzatıldı.
4 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Teknofest etkinliğinde CNN Türk muhabiri Fulya Öztürk'e esprili bir dille 'Aday yapacaktım, kayboldu ortadan' dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Öztürk'ün İkinci Karabağ Savaşı'nda gösterdiği cesaretten övgüyle bahsetti. CNN Türk, bu diyalogu 'gülümseten diyalog' başlığı altında haberleştirdi.
29 Nisan 2023

Yeniden Türkiye Cumhurbaşkanı olarak seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin törenine katılmak üzere Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Türkiye'ye geliyor. Bu ziyaret, Anadolu Ajansı tarafından Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'in haberine dayandırılarak duyuruldu. Paşinyan'ın Ankara'ya yapacağı bu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkiler açısından önemli bir adım olarak görülebilir.
2 Haziran 2023

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Milli Meclisi feshederek genel seçimlerin 1 Eylül'de yapılmasına karar verdi. Bu karar, Kasım ayında yapılması planlanan seçimlerin öne alınması anlamına geliyor. Meclis, ülkenin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29 Taraflar Konferansı'na ev sahipliği yapacak olması nedeniyle Aliyev'e başvuruda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi, meclisin feshedilmesi ve seçimlerin öne alınmasının uygun olduğuna karar verdi.
28 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Başkanı Beşar Esad ile görüşme planını gerçekleştirmek için Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı görevlendirdiğini açıkladı. Erdoğan, NATO Zirvesi sonrası ABD'den dönerken gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de adil bir barışın mümkün olduğunu ve bu sürecin Türkiye'ye fayda sağlayacağını belirtti. Erdoğan, ABD ve İran'ın da bu gelişmelerden memnuniyet duyması gerektiğini ifade etti.
12 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Atina'da bir araya gelerek ilişkileri iyileştirme konusunda görüşmeler yaptı. Erdoğan, iki ülke arasında çözülemeyecek sorun olmadığını ve yıllık en az bir kez buluşma konusunda anlaştıklarını belirtti. Ayrıca, Ege ve Doğu Akdeniz'deki durumlar, Kıbrıs meselesi ve terörle mücadele konularında görüş alışverişinde bulundular. İki lider, ticaret anlaşması hedefini 10 milyar dolara çıkarma konusunda mutabık kaldı ve 'Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi'ni imzaladı.
7 Aralık 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'normalleşme' sürecine yönelik eleştirilerinin ardından AKP'den ittifakın süreceğine dair bir açıklama geldi. Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında başlayan 'normalleşme' sürecine yönelik sitem dolu mesajlar verdi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise Cumhur İttifakı'nın kararlılıkla yoluna devam edeceğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmak için güçlü siyasetlere imza atacaklarını belirtti.
12 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'ın Bağdat ve Erbil şehirlerine yaptığı ziyaretler sonucunda 26 anlaşma imzalandı. Kürt kaynaklar, bu anlaşmaların çoğunun abartılı veya sembolik olduğunu iddia ediyor. Ziyaretin önemli noktalarından biri, Basra Körfezi'nden Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara petrol ve gaz taşımayı öngören Kalkınma Yolu Anlaşması ve stratejik işbirliği anlaşmasıdır. Ayrıca, PKK'nin bölgedeki varlığına karşı üç ülkenin ortak mücadele etme kararı da dikkat çekiyor.
24 Nisan 2024

27 Ocak'ta Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırıda bir güvenlik amiri hayatını kaybetti ve iki güvenlik görevlisi yaralandı. Saldırgan İranlı yetkililer tarafından yakalandı. Azerbaycan saldırıyı kınayarak büyükelçiliği tahliye etti ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev olayı 'terör eylemi' olarak nitelendirdi. Büyükelçilik personeli ve aileleri ile hayatını kaybeden güvenlik amirinin cenazesi Bakü'ye getirildi. Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halefov, İran'ın olayı kapsamlı şekilde araştırmasını ve suçluları cezalandırmasını talep etti.
30 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti dönüşünde dile getirdiği yüzde 50+1 seçim barajının kaldırılması önerisine açık bir destek ifade etmedi. Bahçeli, grup toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhur İttifakı'nın devamından yana olduklarını ve ittifakın bozulmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın pazarlık veya ihtilaf içermediğini ve bir planın ürünü olmadığını vurguladı. Bahçeli, Erdoğan'ın seçim sistemiyle ilgili eleştirilerini anlamlı bulduğunu ancak MHP'nin bu konudaki tutumunun değişmediğini ifade etti.
21 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 13 yıl sonra gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakanı Mesrur Barzani ile bir araya geldi. Görüşmede, Erdoğan PKK'nın gündemden çıkarılması gerektiğini ve terörle mücadelede birlikteliğin önemini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin IKBY ile ticari ilişkilerini geliştirme arzusunu dile getirdi ve sınır kapılarının açılmasının önemine değindi.
23 Nisan 2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Esad'a yaptığı barış çağrısının herhangi bir çaresizlik veya zayıflık göstergesi olmadığını vurguladı. Fidan, bu çağrının liderlik vizyonunun bir yansıması olduğunu ve Suriye'deki karmaşık durumun çözümü için önemli bir adım olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Suriye'deki muhaliflerle olan ilişkisini ve mülteci politikasını da ele aldı.
14 Temmuz 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) Azerbaycan’a 9 bin doz boğa sperması ihraç ettiğini duyurdu. Yumaklı, 2024-2028 döneminde suni tohumlama ve yerli sperma kullanımının teşvik edilerek verimliliğin artırılacağını belirtti. Bu ihracatın, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık alanındaki teknolojik ve bilimsel ilerlemelerini yansıtarak küresel pazarda rekabet edebilirliğini artırdığı ifade edildi. Ayrıca, sperma ihracatının ekonomik büyümeye katkıda bulunarak Türk çiftçilerine ve üreticilerine yeni pazarlar ve iş fırsatları sağladığı vurgulandı.
28 Temmuz 2024

Sedat Ergin, Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme sürecine dair önemli gelişmeleri ele alıyor. Suriye Devlet Başkanı Esad'ın tutumunda, Türkiye'nin çekilmesi şartından, egemenliğe saygı ve terörizmle mücadele hedeflerine vurgu yapan daha esnek bir pozisyona geçiş gözlemleniyor. Bu değişiklik, Rusya'nın diplomatik çabalarıyla iki ülke arasında normalleşme sürecinde ilerleme sağlayabilir. Ayrıca, Türkiye, Rusya ve İran'ın Astana süreci çerçevesinde Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi için bir yol haritası üzerinde mutabakata vardıkları belirtiliyor.
3 Temmuz 2024
İşaretlediklerim