MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısında mayıs ayında seçim yapılması çağrısında bulundu ve adaylarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ise, mayıs ayının olağan seçim takvimi içinde olduğunu ve bu durumda Erdoğan'ın aday olamayacağını ifade etti. Kadıgil, Anayasa ve mevzuata uygun olarak Erdoğan'ın aday olmasını ve kaybetmesini istediklerini, bunun için Meclis'in erken seçim kararı alması gerektiğini söyledi.
17 Ocak 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye'deki siyasi gelişmeleri değerlendirmek amacıyla yarın öğlen saat 2'de olağanüstü bir toplantı yapacak. Bu karar, altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isim belirlenememesi ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı almasının ardından geldi. Akşener, altılı masanın millet iradesini yansıtma kabiliyetini kaybettiğini belirtti ve İstanbul ile Ankara'nın büyükşehir belediye başkanlarını göreve çağırdı.
3 Mart 2023

Eski TBMM Başkanı ve AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunurken, MHP'li yetkililer anayasanın 78'inci maddesine göre seçimlerin sadece savaş durumunda ertelenebileceğini ve böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını ifade etti. Muhalefet ise seçim erteleme ihtimaline karşı çıkarak, bunun ancak Meclis onayıyla ve savaş hali dışında yapılamayacağını, aksi takdirde darbe anlamına geleceğini dile getirdi. AKP içinde ise seçimlerin ertelenmesi ve yerel seçimlerle birleştirilmesi konusunda farklı görüşler olduğu ancak resmi bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.
19 Şubat 2023

Türkiye'de yapılan milletvekili seçimlerinde, Anadolu Ajansı ve ANKA'nın açıkladığı kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhur İttifakı'nın önde olduğu görülüyor. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre AKP ve ortakları yüzde 35,49, CHP ve ortakları yüzde 25,38 oy almış durumda. ANKA'nın verileri ise AKP ve ortaklarının yüzde 35,77, CHP ve ortaklarının yüzde 25,73 oy aldığını gösteriyor. Meclis dağılımında AKP 267, CHP 167, Yeşil Sol 62, MHP 51, İYİ Parti 44, Yeniden Refah Partisi 5, TİP ise 4 milletvekili çıkarıyor.
15 Mayıs 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, başörtüsüne anayasal güvence getirilmesi amacıyla hazırlanan ve içeriğinde homofobik ifadeler ile laiklik ilkesine aykırı olduğu iddia edilen anayasa teklifi hakkında konuştu. Yıldız, İYİ Parti'nin teklif hakkında sunmayı planladığı öneriye kapıyı kapattı. Teklif, AKP, MHP, BBP ve bir bağımsız milletvekilinin desteğiyle 336 imza toplayarak Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Ancak muhalefetin desteği olmadan teklifin yasalaşması veya referanduma götürülmesi mümkün değil. İYİ Parti, teklifteki 'dini inancı sebebiyle' ifadesinin değiştirilmesini ve daha kapsayıcı bir değişiklik yapılmasını öneriyor.
19 Ocak 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 1-3 Nisan tarihleri arasında 28 ilden 2 bin 610 katılımcıyla yaptığı ankete göre, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en çok oyu 2018 seçimlerinde AKP'ye oy veren seçmenlerden alıyor. İnce'yi destekleyenlerin partilere göre dağılımı AKP yüzde 21,1, CHP yüzde 17,8, MHP yüzde 14,7, İYİ Parti yüzde 13,4 ve HDP yüzde 4 olarak belirlenmiş. Ankette Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42,6, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 41,1 ve Muharrem İnce yüzde 5 oy alıyor.
13 Nisan 2023

Eski MHP grup başkan vekili Oktay Vural, İYİ Parti'ye katıldı. İYİ Parti'nin 3. Olağan Kurultayı'nda Genel İdare Kurulu blok listesinde Vural'ın ismi de yer aldı. 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'cumhur ittifakı' sonrası AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ı aday göstermesi sonrası Vural, partisinden ayrılmıştı. Ayrıca 2018 milletvekili seçimlerinde de partisinin listesinde yer almamıştı.
24 Haziran 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin ortak aday çıkarması gerektiğini ve bu sayede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı yüzde 60-70 gibi yüksek bir oy oranıyla zafer elde edilebileceğini belirtti. TİP, Hatay'da toplanan parti meclisinde bazı şehirlerde seçimlere ittifak çatısı altında kendi amblemiyle katılma kararı aldı. Ayrıca, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının desteklenmesi yönünde değerlendirmeler yapıldı.
13 Mart 2023

AKP, yerel seçimler için dört aşamalı bir plan hazırladı. İlk aşamada, en çok oy alınan illere ve ilçelere ziyaretler düzenlenecek. İkinci aşamada, şehir buluşmalarına ağırlık verilecek ve sorunlar dinlenip not edilecek. Üçüncü aşamada, milletvekilleri, belediye başkanları ve teşkilat üyeleri aktif olarak çalışacak. Dördüncü ve son aşamada ise deprem bölgesine özel çalışmalar yapılacak ve konut teslimi hızlandırılacak.
9 Ağustos 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Habertürk canlı yayınında yaptığı açıklamada, CHP ile birlikte Meclis'te 301 milletvekili çoğunluğunu elde edeceklerini ve bu sayede başbakan olabileceğini belirtti. Millet İttifakı'nın altı partiden oluştuğunu ve DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti'nin CHP listelerinden seçime gireceğini ifade etti. Akşener, 301 milletvekili sayısını geçtiklerinde iktidarın kazanılacağını ve AK Parti ile birlikte parlamenter sisteme hızla geçileceğini öne sürdü.
9 Mayıs 2023

Sinan Oğan, 14 Mayıs seçimlerinde aldığı yüzde 5,17 oy oranının ardından diğer taraflarla görüşmeler yapmış ve ikinci turda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleme kararı almıştır. Millet İttifakı temsilcileriyle de görüşen Oğan, makam talebinde bulunmadığını iddia etmiş, ancak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından bu iddia yalanlanmıştır. Oğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüşmek istediğini belirtmiş, ancak sonrasında Millet İttifakı'na bir cevap vermemiştir. Zafer Partisi kaynakları, Oğan'ın bu süreçten sonra parti içindeki gençler ve kurmaylarla iletişimini kesmiş olduğunu ifade etmiştir.
26 Mayıs 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde Millet İttifakı'nın iki büyük ortağı CHP ve İYİ Parti, en az 18 bölgede ortak liste oluşturarak seçime girmek konusunda anlaşmaya vardı. Anketler, ittifakın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı avantajlı olduğunu gösterirken, Meclis çoğunluğunun da önemli olduğu belirtiliyor. AKP ve MHP'nin de ortak liste için görüşmeler yaptığı, BBP, HÜDA-PAR ve Yeniden Refah Partisi'nin de dahil olacağı ifade ediliyor. CHP ve İYİ Parti'nin geçmiş seçimlerde milletvekili çıkaramadığı iller üzerinde durulmuş ve bu illerde hangi partinin önde olduğuna göre liste belirlenmesi konusunda uzlaşı sağlanmış.
28 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, bir gün önce Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu lehine çekilebileceğini ima etmişken, şimdi kesinlikle aday olacağını ve yüzbin imza toplayacağını belirtti. İnce, sokakta insanların AKP'den bıktığını ancak altılı masaya da güvenmediklerini ve kendisinin ikinci turda daha şanslı olduğunu düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, partisine bir haftada 30 yaş altı 80 bin kişinin üye olduğunu iddia etti, ancak Yargıtay'ın sitesindeki bilgilere göre üye sayısı 25 bin olarak görünüyor. İnce, seçimin ikinci tura kalacağını ve her durumda kendisinin ikinci tura kalması gerektiğini savundu.
17 Mart 2023

Altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isimde uzlaşılamadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dört liderin desteğiyle adaylığını ortaya koyarken, Meral Akşener İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını önerdi. Beş parti, durum değerlendirmesi için Saadet Partisi genel merkezinde toplandı. Bu sırada bir yurttaş, masadan ayrılan Akşener'e 'Yazıklar olsun' diyerek tepki gösterdi.
4 Mart 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına değinerek, ne sandıktan kaçacaklarını ne de demokrasiyi yok sayacaklarını belirtti. AKP'nin özgül ağırlığı Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bana bir sene verin' sözleri, seçimlerin erteleneceği yönünde yorumlanmıştı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını ifade etti. Anayasa, seçimlerin sadece savaş nedeniyle ertelenebileceğini belirtiyor. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya göre, MHP'nin etkin isimleri seçim ertelemesinin söz konusu dahi olamayacağını düşünüyor.
21 Şubat 2023

Yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesinde, siyasi partiler milletvekili adaylarını belirleme sürecinde yoğun bir dönemden geçiyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıklamasıyla, partilerin 10 Nisan'a kadar aday listelerini belirlemeleri gerekiyor. CHP, İYİ Parti, AKP ve diğer partilerde aday adaylığı için başvurular artarken, partilerin genel merkezlerinde mülakatlar ve lobi faaliyetleri yoğunlaşıyor. CHP ve İYİ Parti'de bakanlık görevine gelmesi beklenen isimlerin aday olmayacağı, AKP'de ise temayül yoklamasının aday başvuruları sonrasında yapılacağı belirtiliyor.
17 Mart 2023

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR), 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı. Bu karar, Vatan Partisi ve bazı AKP'li milletvekilleri tarafından eleştirildi. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, HÜDA-PAR'ın desteklenmesinin yanlış olduğunu belirtti. Aydınlık gazetesi, AKP'li bir milletvekilinin ve eski bir vekilin HÜDA-PAR'ın desteğinin seçimlerde AKP'ye zarar verebileceğini savunduğunu iddia etti.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs seçimlerinde zaferden şüphe duymadıklarını ve yeni dönemin kapılarını açmayı hedeflediklerini belirtti. Cumhur ittifakının, HÜDA-PAR'ın desteğiyle ve Yeniden Refah Partisi ile DSP'nin katılımıyla genişleyebileceğini ifade etti. Erdoğan, seçim kampanyalarını depremde hayatını kaybeden vatandaşlara saygı göstererek, müzikli mitingler ve klasik yöntemler kullanmadan yürüteceklerini söyledi.
11 Mart 2023

31 Mart 2024'teki yerel seçimler öncesi AKP ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kürt seçmenlere yönelik stratejiler geliştirmeye başladı. AKP, İstanbul'da yoğun nüfusu olan ve seçim sonuçlarında etkili olacağı bilinen Kürt seçmen için özel bir çalışma yürütüyor. İmamoğlu ise Kürt seçmen için yakın bir kurmayını görevlendirdi. AKP'nin olası adayları arasında eski ulaştırma ve altyapı bakanı Adil Karaismailoğlu, eski çevre ve şehircilik bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın adı öne çıkıyor.
25 Eylül 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Antalya Büyükşehir Belediye başkan adayının Nesrin Ünal olduğunu ilan etti. Adaylık duyurusu, partinin Meclis grup toplantısında yapıldı. Nesrin Ünal, daha önce 21'inci dönemde MHP milletvekili olarak görev yapmış ve 2002 yılında MHP'den istifa etmişti. Ayrıca, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde İYİ Parti'den milletvekili adayı olarak yer almıştı.
17 Ocak 2024
İşaretlediklerim