1990'lı yıllardan bu yana kanser ölüm oranları, çeşitli önleme programları ve tedavi yöntemleri sayesinde düşüş göstermiş ve son 30 yılda %33'lük bir azalma yaşanmıştır. Ancak pandemi döneminde sağlık sistemine erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle ileri evre kanser tanılarında artış beklenmektedir. Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişi kanser teşhisi almaktadır ve en sık görülen kanser türleri arasında meme, tiroid, rahim ve akciğer kanserleri bulunmaktadır. Ayrıca, HPV aşısının rahim ağzı kanserini azalttığı ve Türkiye'de DSÖ'nün önerdiği kolorektal, meme ve rahim ağzı kanserleri için ücretsiz tarama programları bulunduğu belirtilmiştir.
4 Şubat 2023

ABD istihbarat birimleri, 'Havana Sendromu' olarak bilinen gizemli hastalık vakalarının yabancı düşmanlar tarafından hedeflenen bir harekat sonucu olma ihtimalinin düşük olduğuna ve bu hastalıklara neden olabilecek bir silah veya cihaza sahip olduklarına dair inandırıcı kanıt bulunmadığına karar verdi. Bu değerlendirme, hastalıktan etkilenenler arasında ABD hükümetinin durumu yeterince ciddiye almadığına dair hayal kırıklığı yaratabilir. ABD'de şimdiye kadar 96 farklı yerde yaklaşık 1500 benzeri vaka rapor edildi.
2 Mart 2023

Çin'in Pekin kentindeki Xuanwu Hastanesi'nde nörologlar, 19 yaşındaki bir erkek hastada Alzheimer hastalığına ait bulgular tespit etti. Hafıza kaybı ve beynin hipokampüs bölgesinde küçülme gibi belirtiler gösteren hasta, literatüre 'en genç Alzheimer vakası' olarak kaydedildi. Bu durum, Alzheimer hastalığının genellikle yaşlılıkla ilişkilendirilmesine karşı yeni bir bakış açısı sunuyor ve genç Alzheimer vakaları hakkında daha fazla veri toplanması gerektiğini ortaya koyuyor.
19 Şubat 2023

Dr. Nil Çetin, unutkanlığın sık yaşanmasının bir hastalık belirtisi olabileceğini belirtmiş ve bu durumu tetikleyebilecek sekiz faktörü sıralamıştır. Alkol ve sigara tüketimi, bazı ilaçların kullanımı, psikolojik durumlar, vitamin ve demir eksiklikleri, hormonal düzensizlikler, diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklar, uyku bozuklukları ve beyin yaşlanması bu faktörler arasında yer almaktadır. Ayrıca, bu durumlarla başa çıkabilmek için önerilerde bulunmuştur.
10 Aralık 2023

ABD'nin Teksas eyaletinde çim biçerken üzerine yılan düşen 64 yaşındaki Peggy Jones, yılanı yakalamaya çalışan bir şahinle karşılaştı. Şahin, yılanı Jones'un kolundan çekmeyi başardı ancak bu süreçte kadının yüzünü pençeleriyle yaraladı. Jones, hastanedeki müdahalenin ardından taburcu edildi. Yılanın, şahinin veya başka bir kuşun gagasından düştüğü tahmin ediliyor.
9 Ağustos 2023

Uzun yıllar boyunca farklı kanser türleriyle mücadele eden ve bu süreçte deneyimlerini sosyal medya üzerinden paylaşan Ayşenur Parlak, yoğun bakımda hayatını kaybetti. Eşi Savaş Parlak, eşinin vefat haberini Instagram hesabından duyurdu. Ayşenur Parlak, daha önce kemik kanseri, meme kanseri ve lenfoma ile mücadele etmiş ve son olarak kolon kanseri teşhisi almıştı. Ayrıca '10 Amazon Yüksek Doz Yaşam' kitabının yazarlarından biriydi.
13 Kasım 2023

Konya'nın Karatay ilçesinde cezaevinden izinli çıkan N.S, dini nikahla birlikte yaşadığı Damla D'yi telefonundaki mesajlardan dolayı aldattığını düşünerek bıçakla ağır yaraladı ve olay yerinden kaçtı. Komşuların ihbarı üzerine olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri, Damla D'yi hastaneye kaldırdı ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Polis, sekiz yıldır cezaevinde olan ve izinli olarak evine gelen şüpheli N.S'yi yakalamak için çalışma başlattı.
15 Eylül 2023

Londra'daki Southwark Adli Tıp Kurumu, İrlandalı şarkıcı ve aktivist Sinead O’Connor'ın doğal nedenlerden ötürü vefat ettiğini duyurdu. O’Connor, 56 yaşında Londra'daki evinde bilinçsiz halde bulunduktan sonra hayatını kaybetti. Polis, ölümün ardından kuşkulu bir durum olmadığını belirtmişti. O’Connor, 'Nothing Compares 2 U' şarkısıyla dünya çapında üne kavuşmuş ve 2018'de İslam'ı kabul ederek Şuheda adını almıştı.
9 Ocak 2024

Dünya genelinde ve Türkiye'de cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBE) arttığı, günlük bir milyondan fazla insanın bu tür enfeksiyonlara yakalandığı belirtiliyor. Türkiye'de cinsel sağlık bilgilerine erişim kısıtlı ve önleyici yöntemler pahalı olduğu için bulaşma riski yüksek. CYBE'lerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği ve 15-45 yaş arasında daha sık görüldüğü ifade ediliyor. Gençlerin bu hastalıklardan korunma bilgisine ve sağlık hizmetlerine erişiminde eksiklikler olduğu, eğitim ve farkındalık yetersizliğinin hastalıkların yayılmasına zemin hazırladığı vurgulanıyor. Kondom kullanımının önemi ve gençlere yönelik cinsel sağlık eğitimi gerekliliği üzerinde duruluyor. Ayrıca, seks işçilerinin kondom erişiminde yaşadığı zorluklar ve bu durumun enfeksiyonların yayılmasına etkisi tartışılıyor.
2 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği, kızamık hastalığının yayılmasının önüne geçmek için bir dizi önlem sıraladı. TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Dr. Esin Şenol, 2023'ün ilk dört ayında kızamık ön tanısıyla 2005 kişinin incelendiğini ve 1440 tanının doğrulandığını belirtti. Aşısız ve eksik aşılı olguların çoğunlukta olduğu vurgulandı. Basın toplantısında, aşı kampanyalarının hızlandırılması, sağlık çalışanlarının bağışıklanması, toplumun bilgilendirilmesi ve sığınmacı-göçmen nüfusa yönelik koruyucu hizmetlerin artırılması gibi önlemler önerildi.
16 Haziran 2023

Ünlü sanatçı Haluk Bilginer, İstanbul Kadıköy'deki Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahnelenen 'Kundakçı' adlı tiyatro oyununun ikinci perdesinde sahnede fenalaştı. Seyirciler tarafından alkışlarla desteklenen Bilginer, ambulansla hastaneye götürüldü. Olaya tanık olanlar Twitter üzerinden Bilginer'in sahnede yere yığıldığını paylaştı. Oyun Atölyesi tarafından yapılan açıklamada, Bilginer'in tansiyonunun düştüğü ve şu an durumunun iyi olduğu belirtildi.
14 Mart 2023

İngiliz müzisyen Robbie Williams'ın Avustralya'nın Sidney kentindeki Allianz Stadyumu'nda verdiği konserde 70'li yaşlarında bir kadın seyirci, koltuklar arasındaki boşluğa düşerek başından yaralandı. Kadın, olay yerine acilen çağrılan sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı ancak yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Stadyum görevlisinin ifadesine göre kaza, konser sonrası izleyicilerin çıkışı sırasında meydana geldi ve kadın merdivenleri kullanmak yerine koltukların üzerinden geçmeye çalışırken düştü.
21 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Libya'nın Derne kentinde sel felaketinden etkilenen 9 bin kişinin hala kayıp olduğunu duyurdu. DSÖ, Libya'ya yaklaşık 250 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak 29 ton tıbbi malzeme gönderdiğini belirtti. Libya'yı vuran Daniel kasırgasının yol açtığı seller ve Derne'de iki barajın yıkılması nedeniyle şimdiye kadar en az 3 bin 930 kişi yaşamını yitirdi. Ancak ölü sayısı hakkında çelişkili açıklamalar var ve ülkedeki uzmanlar bölgede kolera gibi salgın hastalıkların yayılmasından endişe duyuyorlar.
16 Eylül 2023

Retrograd krikofaringeus disfonksiyonu (R-CPD) olarak bilinen geğirememe sendromu, fiziksel acıya neden olmanın yanı sıra hastalarda utanç, endişe ve depresyon gibi psikolojik sorunlara da yol açıyor. Araştırmalar, birçok doktorun bu durumdan habersiz olduğunu ve hastalara yeterli hizmet verilemediğini gösteriyor. R-CPD'nin tedavisi için Botoks enjeksiyonları kullanılıyor ve bu tedavi birçok hastada olumlu sonuçlar veriyor. Araştırmacılar, R-CPD'nin ruh sağlığı üzerindeki etkilerinin araştırılmasının önemine dikkat çekiyor.
23 Aralık 2023

Dünya genelinde ve Türkiye'de kadınlar arasında en yaygın kanser türü olan meme kanseri, yılda 2,3 milyon kadını etkiliyor ve Türkiye'de her yıl 24 bin yeni vaka tespit ediliyor. Meme kanseri, farklı alt türleri olan ve her biri için farklı tedavi yöntemleri gerektiren bir hastalıktır. Üçlü negatif meme kanseri, agresif seyirli ve hızlı büyüyen tümörlerle karakterize edilir. 2018'den itibaren bu alt tür için 'akıllı kemoterapiler' gibi yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Korkmaz, bu tedaviler ve meme kanseri hakkında bilgi vermiş ve yeni tedavi yöntemlerinin meme kanseri tedavisindeki etkilerini açıklamıştır.
21 Mayıs 2023

Kenya'nın batısında bulunan bir lisede 95 kız öğrenci, nedeni henüz belirlenemeyen bir hastalık nedeniyle yürüyemez hale geldi. Bölge eğitim yetkilisi, öğrencilerin bacaklarının felç olduğunu belirtti. Okul, hastalığın nedeninin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için süresiz olarak kapatıldı. Öğrencilerden alınan kan örnekleri, hastalığın belirlenmesi için Kenya Tıbbi Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi.
4 Ekim 2023

İstanbul Avcılar'da sivrisineklerin neden olduğu kaşıntı ve yaralar sebebiyle hastane başvuruları arttı. Mahalle sakinleri, sivrisineklerden korunmak için ateş yakmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi'nden Dr. Necla Birgül İyison, Asya kaplan sivrisineklerinin daha tehlikeli olduğunu ve su birikintilerinden uzak durulması gerektiğini ifade ediyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, bu yıl sivrisinek ısırığı şikayetlerinin daha erken başladığını ve alerjik bireylerde ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söylüyor. İBB Sağlık Daire Başkanı Önder Yüksel Eryiğit, sivrisineklerin özellikle Beykoz, Sarıyer ve Silivri gibi kırsal ilçelerde yoğun olduğunu belirtiyor.
5 Temmuz 2023

Libya'yı vuran Daniel kasırgası ve sonrasında yaşanan seller, Derne'deki iki barajın yıkılması sonucu en az 3 bin 930 kişinin ölümüne neden oldu. Ancak ölü sayısı hakkında çelişkili açıklamalar bulunuyor. Sel felaketi sonrası ülkede kolera gibi salgın hastalıkların yayılmasından endişe ediliyor. Uluslararası yardım kuruluşları, özellikle Derne kentinde durumu 'felaket' olarak nitelendirerek koleranın yayılabileceği uyarısında bulundu.
16 Eylül 2023

Pop müzik şarkıcısı Aleyna Tilki, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, müzik ve eğlence sektöründe kendisini engelleyen ve tacize uğradığı mekanlarda sahne almasını dayatan kişiler olduğunu belirtti. Tilki, bu durumun sanatçılar tarafından da desteklendiğini ve seyircilerinin bu sorunu çözebileceğini ifade etti. Ayrıca, seyircilerinin yılbaşı konseri beklediğini ve şarkı söylemeyi özlediğini dile getirdi.
8 Aralık 2023

Britanya'da yaşayan Sian Sexton, 11 yıl önce kaybolan kedisine kavuştu. Kedi Daisy, Sexton'la birlikte 2012'de Dorset bölgesindeki Caerphilly kasabasına taşındıktan kısa bir süre sonra evden kaçmıştı. 11 yıl sonra Caerphilly'deki bir veteriner, Sexton'a mikroçip takılmış sahipsiz bir kedinin getirildiğini bildirdi. Bu sayede Sexton, 11 yıldır kayıp olan kedisine kavuştu.
26 Eylül 2023
İşaretlediklerim