KOAH, dünya genelinde yetişkin nüfusun onda birini etkileyen ve en yaygın üç ölüm nedeninden biri olan bir hastalıktır. Türkiye'de KOAH ölüm oranları Avrupa Birliği ortalamasından yüksek seyrediyor. Prof. Dr. Nurdan Köktürk ve Prof. Dr. Aylin Özgen Alpaydın, tütün dumanı, hava kirliliği ve iklim değişikliğinin KOAH için önemli risk faktörleri olduğunu vurguluyor. KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, Türkiye'de 5 milyon KOAH hastası olduğunu ve hastaların üçte birinin geç tanı aldığını belirtiyor. Ayrıca düşük sosyoekonomik koşulların KOAH gelişimine katkıda bulunduğu ve erken tanının önemine dikkat çekiliyor.
17 Kasım 2023

İzmit'te yaşayan yedi yaşındaki Mısra Özkaraman, gribal enfeksiyon sonrası kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve 'Leyla Hanım' belgeselinin başrol oyuncusu Özge Borak, Mısra'nın vefatı üzerine sosyal medya üzerinden taziye mesajları yayınladı. Mısra, Başiskele ilçesindeki Döngel Merkez Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından defnedildi.
10 Mart 2023

Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 aşısının zarar verdiğini iddia edenlere yargı yolunu gösterdi. Dünya genelinde 13 milyar dozdan fazla aşı uygulandığını ve aşıyla ilişkili sadece bir ölüm vakasının olduğunu belirtti. Aşı karşıtı iddiaların temelsiz olduğunu ifade eden Ceyhan, aşıdan zarar gördüğünü iddia edenlerin neden dava açmadıklarını sorguladı. Ayrıca, Covid-19 aşısının kalp krizi riskini artırdığı iddialarına karşı bilimsel verilerle yanıt verdi.
12 Haziran 2023

Yeni araştırmalar, Parkinson hastalarının yaklaşık yarısında minör halüsinasyonların görüldüğünü ve bu durumun genellikle gözden kaçtığını ya da yan etkilerle karıştırıldığını ortaya koyuyor. İsviçre ve İspanya'daki sinirbilimcilerin 75 hasta üzerinde yaptığı çalışma, erken dönemde minör halüsinasyon gözlemlenen Parkinson hastalarının, gözlemlenmeyenlere kıyasla beş yıl sonra daha hızlı ve şiddetli bilişsel gerileme yaşadığını gösteriyor. Araştırma, Parkinson hastalığının ortalama 60 yaşında başladığını ve %5-10 oranında 50 yaş altında da görülebildiğini belirtiyor.
4 Temmuz 2023

The Byrds ve Crosby, Stills ve Nash gruplarının kurucularından olan Amerikalı müzisyen David Crosby 81 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçının ölümü, eşi Jan Dance ve eski grup arkadaşı Graham Nash tarafından duyuruldu. Crosby, uzun süredir kalp krizi, diyabet ve hepatit C gibi sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu ve 1994 yılında karaciğer nakli geçirmişti. Altmış yıllık müzik kariyeri boyunca birçok hit şarkıya imza atan ve iki kez Rock and Roll Onur Listesi'ne alınan Crosby'nin son albümü 2021'de yayımlanmıştı.
20 Ocak 2023

Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Türkiye'de son dönemde kızamık vaka bildirimlerinin arttığını belirtti ve 81 ilin valisine alınması gereken önlemleri hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıktan ölümler olduğu iddialarını yalanladı ve aşı kapsayıcılığının ülke genelinde yüzde 95'in üzerinde olduğunu belirtti. Kızamık vakalarındaki artış üzerine, Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesinin aldığı kararlar doğrultusunda, tüm illerde 'yoğun kontrol stratejileri' uygulanıyor.
24 Haziran 2023

Şişli'de, yürüdüğü kaldırımın aniden çökmesi sonucu oluşan çukura düşen 36 yaşındaki Gülcan N. hastaneye kaldırıldı. Esentepe Mahallesi Harman 1 Sokak’taki kaldırımda henüz belirlenemeyen nedenle göçük oluştu. İtfaiye ekipleri tarafından çukurdan çıkarılan Gülcan N., sağlık görevlilerince yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kaldırımdaki çökmenin devam etmesi nedeniyle güvenlik tedbiri alan ekipler, sokağı giriş ve çıkışlara kapattı.
11 Ekim 2023

Aktör Jamie Dornan ve gazeteci Gordon Smart, Portekiz tatilleri sırasında zehirli tırtılların neden olduğu sağlık sorunları yaşadı. İkili, uyuşma ve kalp atış hızlarının artması gibi belirtilerle acil servise başvurdu. Dornan'ın kalp atış hızı dakikada 210'a ulaştı, bu durum normal dinlenme kalp atış hızının çok üstündedir. Doktorlar, semptomların nedeninin zehirli tüylü tırtıllarla temas olduğunu belirledi.
23 Ocak 2024

Türkiye'de aile hekimleri, aşılar, doğum kontrol malzemeleri ve kanser tarama kitleri gibi temel sağlık hizmetleri malzemelerinin eksikliği nedeniyle zorluklar yaşadıklarını ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın özel sağlık sermayesi için sağlık turizmine odaklanmasının eleştirildiği ve koruyucu sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinin önemi vurgulanıyor. Aile hekimleri, ilaç fiyatlarındaki artış ve piyasada ilaç bulunamaması gibi sorunlara da dikkat çekiyor. İstanbul Tabip Odası yetkilileri, enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskine karşı aşılamada yaşanan aksaklıkların giderilmesi gerektiğini belirtiyor.
17 Ocak 2023

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Hakan Karpuz, grip virüsünün kanın yapışkanlığını artırarak pıhtılaşmayı ve dolayısıyla kalp krizini tetikleyebileceğini belirtiyor. Özellikle 65 yaş üstü bireylerde kalp krizi riskini 10 kat artırabildiği ifade ediliyor. Grip aşısının kalp krizlerine karşı koruma sağladığı ve kardiyovasküler olayları azalttığı kanıtlarla destekleniyor. Aşılanmanın her yıl yapılması gerektiği, çünkü virüsün yapısının sürekli değiştiği ve bağışıklığın kalıcı olmadığı vurgulanıyor. Ayrıca, SGK'nın belirli durumlarda grip aşısını karşıladığı bilgisi paylaşılıyor.
20 Ocak 2024

Kanadalı bağımsız film yönetmeni Xavier Dolan, sinema kariyerine çocuk oyuncu olarak başlamış ve genç yaşta yönettiği filmlerle tanınmıştır. Cannes Film Festivali'nde ödüller kazanan Dolan, El Pais'e verdiği röportajda, artık kimsenin izlemediği projelere yıllarını harcamak istemediğini ve tutkusu nedeniyle hayal kırıklıklarını kaldıramayacağını belirtti. Ayrıca, hoşgörüsüzlükten kaynaklanan bir iç savaş korkusu ve dünyanın değişen durumu nedeniyle sanatın işe yaramadığını ve sinemaya zaman ayırmanın anlamsız olduğunu ifade etti.
6 Temmuz 2023

Kardiyolog Prof. Dr. Nevrez Koylan, depremlerin akut stres yaratarak damar sertliği plaklarını yırtıp kalp krizlerine yol açabileceğini belirtiyor. Deprem sonrası kalp krizi sıklığında %35'e varan artışlar ve ritim bozukluklarında 6-9 kat artış gözlemleniyor. Kronik stresin de kalp krizi ve inme riskini artırabileceği, hipertansiyona neden olabileceği ifade ediliyor. Hayatta Kal Derneği, kalp krizi belirtileri ve yapılması gerekenler hakkında bilgilendirici bir kamu spotu hazırladı.
15 Mart 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği 'Bir Hayat! Bir Karaciğer!' temasıyla kutlanan Dünya Hepatit Günü'nde, hepatit B ve C hastalıklarına dikkat çekiliyor. Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, hepatit B ve C hastalıklarının tanısının kolay olduğunu ve tedavisinin mümkün olduğunu belirtti. Hepatit B için koruyucu, etkili ve güvenilir aşılar bulunurken, hepatit C tedavisi de ağızdan alınan ilaçlarla virüsü yok eden kalıcı tedavi (kür) ile mümkün. Çakaloğlu, erişkinlerin mutlaka hepatit B ve C testlerini yaptırmaları gerektiğini vurguladı.
30 Temmuz 2023

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde yaşayan 22 yaşındaki Hilal T., tarlada çalışırken vücuduna yapışan kene sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalandı. Hilal T., hastalığın belirtileri üzerine Suşehri Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve daha sonra Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Ancak genç kız, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Giresun İl Sağlık Müdürlüğü, genç kızın KKKA PCR testinin pozitif olduğunu bildirdi.
5 Ağustos 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hipertansiyon ve etkisine ilişkin ilk raporunu yayımladı. Rapora göre, hipertansiyon dünya genelinde her üç yetişkinden birinde görülüyor ve bu hastalığa sahip her beş kişiden dördü yeterince tedavi edilmiyor. Hipertansiyonla yaşayan kişi sayısı, 1990-2019 yılları arasında ikiye katlanarak 650 milyondan 1,3 milyara çıktı. Ülkeler hipertansiyonla mücadelenin kapsamını genişlettiği takdirde 2023-2050 arasında 76 milyon ölümün önlenebileceği belirtiliyor.
19 Eylül 2023

Almanya doğumlu ve 90'ların en tanınmış süpermodellerinden biri olan Tatjana Patitz, 56 yaşında meme kanseri sebebiyle vefat etti. Vogue dergisine verdiği röportajda ve moda dünyasının önde gelen isimleri tarafından özgün görünümü ve Avrupa şıklığı sembolü olarak tanımlanan Patitz, modellik kariyerine 17 yaşında başladı ve 1990'da 'beş orijinal süpermodel'den biri olarak ün kazandı. Moda dünyası ve Peter Lindbergh Vakfı, Patitz'in ölümü üzerine taziye mesajları yayımladı.
12 Ocak 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), deprem bölgesinde yaptığı incelemeler sonucunda bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinin arttığını belirtti ve bu hastalıkların önlenmesi için acil önlemler alınmasını istedi. Dernek, içme suyu temini, temiz kullanma suyu ve tuvalet imkanlarının sağlanması, hijyen eğitimleri, kanalizasyon sisteminin tamiri gibi konularda önerilerde bulundu. Ayrıca, sağlık çalışanlarının fiziksel ve psikolojik olarak tükendiğini, sağlık hizmeti sunumunda koordinasyon eksikliği ve zarar gören hastanelerin güvenliğinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
16 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, İstanbul'da kızamık vakalarının görüldüğüne dair uyarıda bulunarak aileleri bebek ve çocukların aşılarını tamamlamaya çağırdı. Kızamık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından eliminasyonu hedeflenen hastalıklar arasında yer almakta ve Türkiye, bu hastalığı laboratuvar testleriyle özel olarak takip etmektedir. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saffet Ercan, bazı ilçelerde kızamık vakalarının görüldüğüne dair bilgiler aldıklarını ve Sağlık Bakanlığı'ndan şeffaf bir açıklama beklediklerini ifade etti. Aşı reddi oranlarının düşük olmadığı ve aşıların ücretsiz yapıldığı belirtilirken, 2011'den beri Türkiye'de kızamık salgını yaşandığı ve vakaların arttığı kaydedildi.
18 Ocak 2023

Elon Musk'ın beyin çipi girişimi Neuralink, bağımsız bir inceleme kurulundan onay alarak ilk insan deneyi için hasta alımına başladığını duyurdu. Felçli insanlar için beyin implantının klinik deneylerde test edilmesi planlanıyor. Yaklaşık altı yıl sürecek çalışmanın detayları henüz açıklanmadı. Daha önce maymunlar üzerinde test edilen çiplerin, beyindeki sinyalleri başarıyla yorumlayarak cihazlara aktardığı belirtilmişti.
20 Eylül 2023

Yunanistan'da deniz kazası geçiren Ali Sabancı ve Vuslat Doğan Sabancı'nın sağlık durumları iyiye gidiyor. Çift, Lipsi adası açıklarında zodyak botla seyir halindeyken kayalıklara çarptı ve yaralandı. Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağıyla İstanbul'a getirilen çiftin tedavisi devam ediyor. Esas Holding ve Doğan Holding'den yapılan açıklamalara göre çiftin geçirdiği tüm operasyonlar başarıyla sonuçlandı.
27 Ağustos 2023
İşaretlediklerim