Merkez Bankası, 2023 yılında kur korumalı mevduat uygulamasının (KKM) etkisiyle 818,2 milyar lira zarar ettiğini açıkladı. Bu zarar, 2013'ten bu yana kaydedilen ilk zarar olarak dikkat çekiyor. Zararın büyük bir kısmı açık döviz pozisyonları ve KKM kur farkı ödemelerinden kaynaklanıyor. Bankanın son on yılda genellikle kar ettiği, ancak 2023 yılında rekor bir zararla karşılaştığı belirtiliyor.
15 Nisan 2024

Merkez Bankası'nın Ocak ayında faiz artırımına son verdiğini açıklamasının ardından, Şubat ayında enflasyonun geçici olduğu görüşüyle faiz oranlarında bir değişiklik yapılmadı. Ancak, yabancı bankaların raporları ve yurt içinden gelen destekleyici açıklamalar sonucunda Mart ayında faiz artırımına gidildi. Bu süreçte, Merkez Bankası'nın bir ay içinde politika değişikliğine gitmesi ve faiz artırımı yapması, milyarlarca dolar döviz satışı yaparak maliyeti ödemek zorunda kalmasına neden oldu.
22 Mart 2024

Merkez Bankası bugün yılın ilk enflasyon raporunu açıklayacak ve 2024 sonu için tahmin edilen enflasyon aralığı yüzde 30-42 olarak belirlenmiş durumda. Ocak ayında enflasyonun yüzde 6.7 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşmesi ve Şubat enflasyonunun da bu gelişmeden etkilenerek beklenenden yüksek çıkma olasılığı, yeni raporda enflasyon tahminlerinin değiştirilip değiştirilmeyeceği konusunda merak uyandırıyor. Ancak, Merkez Bankası'nın son Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin yeteri kadar yüksek bir düzeye çıktığını belirtmesi, tahmin aralığının değişmeyeceği yönünde beklentileri güçlendiriyor.
8 Şubat 2024

Merkez Bankası, 2024 sonu için enflasyon beklentisini yüzde 36'da sabit bıraktı. Bu oran, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra bankanın başına gelen Hafize Gaye Erkan'ın yönetiminde ilk olarak yüzde 33 olarak belirlenmiş ve Kasım ayında yüzde 36'ya çıkarılmıştı. Erkan'ın görevden alınmasının ardından yerine atanan Fatih Karahan, 2024 sonu için aynı tahmini yineledi ve 2025 ve 2026 sonu için sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 enflasyon beklentisini açıkladı. Merkez Bankası, enflasyon hedefini en son 2010 yılında tutturabilmişti.
8 Şubat 2024

Merkez Bankası, politika faizini sürpriz bir şekilde yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkardı. Bu karar, uluslararası kurumların beklentilerinin aksine, ulusal kurumların tahminlerine göre faizin sabit kalması öngörüsünü yıkarak geldi. Para Politikası Kurulu, ocak ayında parasal sıkılığın yeterli düzeye ulaştığını belirtmiş ve faiz artışlarının sona erdiğini ima etmişti. Ancak, enflasyondaki bozulma nedeniyle Merkez Bankası faiz artırımına gitme kararı aldı. Ekonomistler ve ekonomi gazetecileri, kararı genel olarak olumlu karşıladı, ancak bazıları bu adımın geç kalındığını belirtti.
21 Mart 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tuttuğunu açıkladı. Karar metninde yapılan iki önemli değişiklik, ekonomistler tarafından mayıs ayındaki seçimler öncesinde faiz indirimine kapı aralanabileceği şeklinde yorumlandı. İlk değişiklik, politika faizinin 'yeterli' olduğuna dair ifadenin çıkarılması, ikinci değişiklik ise enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin başladığına dair yeni bir ifadenin eklenmesiydi. Bu değişiklikler, faiz indirim olasılığının şimdilik düşük olduğuna işaret ediyor.
19 Ocak 2023

Merkez Bankası'nın haziran ayında gerçekleştirdiği piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu TÜFE artış beklentisi %38,55 olarak belirlendi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 26,18 iken, 12 ay sonrası için bu beklenti 28,99'a yükseldi. Ayrıca, cari işlemler açığı beklentisi de artarak 40,3 milyar dolar oldu. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, ankete daha gerçekçi tahminlerde bulunan katılımcıların dahil edilmesi gerektiğini önerdi.
16 Haziran 2023

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58’den yüzde 65’e yükseltti. Ayrıca, 2024 ve 2025 yılları için enflasyon beklentileri de yüzde 36 ve yüzde 14 olarak belirlendi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024’ün ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlamasını öngördüklerini bildirdi. Ancak, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerini son 12 yılda tutturamadığı belirtildi.
2 Kasım 2023

HSBC, Türkiye'deki ekonomik temellerin bozulması ve Türk Lirası'nın aşırı değerlendiğine dair işaretlerin, dolar/TL kurunda daha önce öngörülenden daha geniş bir düzeltmeye yol açabileceğini belirtti. 14 Mayıs seçimlerinin ekonomi ve para politikasında değişiklikler yaratabileceği, ancak seçim sonucu ne olursa olsun TL'nin değer kaybetmeye devam edeceği ifade edildi. Banka, yüksek negatif faiz, yüksek cari açık, düzenli sermaye akışlarının olmaması, düşük döviz rezervleri ve liralaşma politikasının sürdürülebilirliğine ilişkin risklerin TL için zorluklar oluşturduğunu vurguladı ve yıl sonu dolar/TL beklentisini 21'den 24'e çıkardı.
6 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin döviz kuru açısından istikrarlı bir döneme girdiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın yıl başından bu yana döviz kuru baskısını azaltmak için 10 milyar doların üzerinde rezerv harcadığı, buna rağmen doların 32, avronun ise 35 TL'ye ulaştığı belirtildi. Yılmaz, ekonomideki olumlu gelişmelerin kredi değerlendirme kuruluşlarını da etkilediğini, siyasi belirsizliklerin sona erdiğini ve ekonomik politikaların daha sağlıklı bir şekilde izlendiğini savundu. Ayrıca, enflasyonla mücadele için yeni bir politika seti belirlendiğini ve 2026'da enflasyonun tek haneye düşeceğini öngördü.
9 Mart 2024

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bir sonraki toplantısında faiz oranını 250 baz puan artıracağını öngörüyor. TCMB, Mayıs 2023 seçimlerinden bu yana faiz oranlarını artırmakta olup, en son ekim ayında faizi 500 baz puan artırarak yüzde 35'e çıkarmıştı. Türkiye'de ekonomik kriz ve düşük faiz politikasının eleştirilmesinin ardından, ekonomi yönetiminde değişiklikler yapılmış ve piyasa dostu olarak görülen isimler göreve getirilmişti. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yeni yönetim Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
21 Kasım 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), vadesine en çok üç ay kalan senetler için reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranını yıllık %40,75'e yükselttiğini açıkladı. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık %41,75 olarak belirlendi. Bu değişiklikler Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ ile duyuruldu ve ilan edildiği gün itibarıyla yürürlüğe girdi. Daha önceki oranlar reeskont için %35,75, avans işlemleri için ise %36,75 seviyesindeydi.
1 Aralık 2023

Bloomberg'e göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi, kamu bankalarına döviz satışı yapılmasını sağlayan protokolün uygulanmasını istemiyor. Şubat 2017'de imzalanan ve kamuoyuna açıklanmayan bu protokol, Merkez Bankası (MB) rezervlerinden yapılan 128 milyar dolarlık satışların sorgulanmasıyla gündeme gelmişti. MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, protokolün piyasa dengesine katkı sağladığını belirtmiş, ayrıcalıklı işlem yapılmadığını ifade etmişti. Protokol halen devam ederken, dün kamu bankaları tarafından 2,3 milyar dolarlık döviz satışı yapıldığı bildirildi.
4 Temmuz 2023

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmesinin, enflasyondaki artış ve liradaki değer kaybına karşı alınan tek seferlik bir önlem olduğunu ve bir faiz artırım döngüsünün başlangıcı olmadığını ifade etti. Goldman Sachs ayrıca, bu kararın MB'nin güvenilirliğini artıracağını ve fiyat istikrarı ile ortodoks para politikasına geçiş konularında olumlu bir adım olduğunu belirtti. Banka, yıl sonunda enflasyonun yüzde 33'e düşeceğini ve MB'nin 2024 sonunda politika faizini yüzde 32,5'e indireceğini öngörüyor.
22 Mart 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, piyasa beklentilerine paralel olarak kaydedildi. Ekonomistler, bu adımı hem olumlu buldu hem de eleştirdi. Bazıları, faiz artışının yetersiz olduğunu ve enflasyonun önüne geçemeyeceğini belirtirken, bazıları ise bu kararı olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
21 Eylül 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltti. Bu artış, piyasa aktörlerinin ve uluslararası kurumların beklentileriyle paralel bir hareket oldu. Daha önce düşük faiz politikasında ısrar eden iktidarın bu tutumu ekonomiyi krize sokmuştu. Ancak yeni yönetimin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Bu faiz artışı, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
26 Ekim 2023

Merkez Bankası, piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Bu karar, enflasyonun kontrol altına alınması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın önlenmesi amacıyla alındı. Enflasyonun yıl sonunda tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği belirtildi. Ayrıca, politika faizi, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği ifade edildi.
21 Eylül 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini azaltmak amacıyla bankalara bireysel yatırımcılara dolar satışında 19,20 TL'nin altında bir fiyat belirlememeleri talimatını verdi. Bu, daha önce belirlenen 19,05 TL ve Şubat ayında güncellenen 19,15 TL'lik alt sınırların üzerine bir güncellemedir. Bankaların alış ve satış fiyatları arasındaki farkın açılması, kısa süreli al-sat işlemlerinde müşterilerin zarar etmesine ve dolayısıyla döviz talebinin azalmasına yol açabilir. TCMB'nin bu adımı, döviz rezervlerini koruma ve dolar kurunu kontrol altında tutma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
27 Mart 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk bankacılık sektörünün görünümünü negatiften durağana yükseltti. Bu yükseltme, hükümetin mayıs seçimlerinden sonra uygulamaya başladığı ortodoks politikaların Türk bankalarının faaliyet ortamını desteklemesiyle ilişkilendirildi. Ayrıca, bankaların karlılık seviyesinin 2022'deki zirve seviyelerinden daha normal seviyelere gerilemesi, ancak güçlü olmaya devam etmesi bekleniyor. Bankaların dış fonlama pozisyonları ve dolarizasyon seviyelerinin iyileştiği, özellikle yabancı para birimindeki likiditenin yeterli seviyede kalmasının beklendiği belirtildi.
15 Ağustos 2023

Merkez Bankası, eylül ve ekim aylarında gerçekleştirdiği 500'er baz puanlık faiz artışlarının ardından, son toplantısında politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. Uluslararası kurumların 250 baz puanlık bir artış beklediği bu hamle, ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleri ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunuyor. Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisini desteklemek için 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.
23 Kasım 2023
İşaretlediklerim