6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında ölü sayısı 9 bin 57'ye, yaralı sayısı 52 bin 979'a yükseldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, bir toplantı sonrası kaldırıldı. Elektrik kesintileri ve altyapı sorunları devam ediyor. Adli tıp hekimleri tükenme noktasına gelirken, Hatay'da bir cezaevinde isyan çıktı ve kanlı biçimde bastırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya kısıtlamalarını eleştirdi. Türkiye Güreş Federasyonu, enkaz altında kalan sporculardan dördünün hayatını kaybettiğini duyurdu. Deprem bölgesinde koordinasyon eksikliği ve yardım dağıtımındaki aksaklıklar eleştiriliyor.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde 09 Ocak 2024 tarihinde saat 22.20'de 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin derinliği AFAD tarafından 6,97 kilometre olarak ölçüldü. AFAD, depremle ilgili koordinat ve derinlik bilgilerini sosyal medya üzerinden paylaştı.
9 Ocak 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'da beklenen büyük deprem kaygısıyla şehir dışına göç edenlerin sayısı arttı. Konut sektörü temsilcileri, özellikle eski yapıların bulunduğu ilçelerden göç yaşandığını belirtiyor. Evden Eve Nakliyatçılar Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, nakliye firmalarına olan talebin arttığını, insanların ikinci evleri veya daha güvenli bölgelere taşındığını ifade ediyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan ise, ekonomik şartlar daha iyi olsa daha fazla insanın sağlam binalara geçeceğini söylüyor.
2 Mart 2023

Avrupa Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'ye yeniden yapılanma sürecinde destek olmak için 7 milyar avro yardım sağlayacağını duyurdu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye'ye 1 milyar avro destek vereceklerini açıkladı. Ayrıca, Avrupa Yatırım Bankası da Türkiye'ye 500 milyon avro yardım yapacağını ve 2019'dan beri süren finansman yasağını kaldıracağını belirtti. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, toplam taahhüt edilen yardımın 7 milyar avroya ulaştığını ifade etti.
21 Mart 2023

Türkiye'nin yaşadığı en büyük ikinci deprem olan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Diken ekibi hasarın yoğun olduğu Hatay bölgesinde bir hafta geçirerek incelemelerde bulundu. Depremzedelerle yapılan görüşmelerde, devlet kurumlarının afet sonrası çalışmaları, arama-kurtarma ekiplerinin ve yardımların bölgeye ulaşma süreci ve hükümet yetkililerinin açıklamalarının bölge halkı tarafından nasıl karşılandığına dair bilgiler toplandı.
18 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası Türkiye'ye gelen Alman arama kurtarma ekipleri, çalışmalarını tamamlayarak ülkelerine geri dönüyor. Alman Teknik Yardım Kuruluşu (THW), ISAR, BRH ve '@fire' adlı gönüllü ekiplerin geri dönüşüne ilişkin bir gerekçe belirtilmemiş, ancak bu kuruluşlar deprem bölgesindeki yardımlarını sürdüreceklerini belirtmişler. Daha önce Avusturya ve İsrail ekiplerinin de güvenlik endişeleri nedeniyle bölgeden ayrıldıkları duyurulmuştu.
13 Şubat 2023

ABD'nin New York şehrinde bulunan ünlü Empire State Binası, Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin birinci ayında, depremde hayatını kaybedenlerin anısına ve sağ kurtulanlara destek olmak amacıyla Türk bayrağının kırmızı ve beyaz renkleriyle ışıklandırıldı. Bina yönetimi bu durumu Twitter üzerinden duyurdu ve aynı zamanda Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu tarafından başlatılan yardım kampanyası hakkında bilgi verdi. Işıklandırma, Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu ve THY'nin New York ofisinin girişimleriyle gerçekleştirildi.
7 Mart 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğe müdahale etmek üzere NATO Kosova Gücü'ne (KFOR) bağlı bir komando birliğini bölgeye gönderdiğini açıkladı. Kosova'da Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmiş ve bölgede tansiyon yükselmişti. KFOR ve Kosova polisi belediye binalarını korumak için tedbirler almış, çıkan arbedede 30 KFOR askeri yaralanmıştı. Türkiye'nin gönderdiği birlik, 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova'daki Sultan Murat Kışlasına intikal edecek.
4 Haziran 2023

Belçika'nın 1. lig takımlarından K.A.A Ghent'in maçlarını oynadığı Ghelamco Arena Stadyumu, Türkiye'de meydana gelen ve binlerce insanın hayatını kaybettiği depremler nedeniyle Türk bayrağıyla ışıklandırıldı. KAA Gent futbol kulübünün vakfı, bu hareketin Türkiye ve Suriye'de yaşanan felaket nedeniyle dayanışma ve sevgi göstergesi olduğunu belirtti. Stadyum, iki gün boyunca Türk ve Suriye bayraklarıyla aydınlatılacak.
7 Şubat 2023

Hollanda polisi, Lahey'den Türkiye'deki depremzedelere yardım götüren altı TIR'dan birinde uyuşturucu madde buldu. TIR'lar, arama yapılmak üzere Rotterdam yakınlarındaki gümrük sahasına çekildi ve yola devam etmelerine izin verilmedi. Ele geçirilen uyuşturucu imha edildi ve araçlar, Lahey'deki bir nakliye şirketine ait olduğu belirtildi. Polis, soruşturmanın devam ettiğini ve henüz kimsenin gözaltına alınmadığını açıkladı. Hollandalı yetkililer, incelemelerin ardından yardım malzemelerinin yardım kuruluşuna iade edileceğini duyurdu.
10 Şubat 2023

NATO, Almanya'nın Geilenkirchen kentindeki hava üssünde potansiyel tehdit teşkil eden istihbarat bilgileri nedeniyle güvenlik seviyesini yükseltti. Aktif görevi bulunmayan personel tedbir amaçlı eve gönderildi. Hava üssündeki operasyonların devam ettiği belirtildi. NATO, personelin güvenliğinin öncelikli olduğunu vurguladı.
23 Ağustos 2024

İbrahim Varlı, NATO Zirvesi'nde Türkiye adına başarı olarak sunulan kararların aslında ülkeyi büyük bir tehlike ile karşı karşıya bıraktığını savunuyor. Zirvede alınan kararların Türkiye'nin bugününü ve yarınını ipotek altına aldığını belirten Varlı, özellikle iki yıl sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacak olmasının öne çıkarıldığını ifade ediyor. Ayrıca, Washington'daki zirvede alınan kararların sadece Türkiye'yi değil, küresel güvenliği de tehdit ettiğini vurguluyor.
13 Temmuz 2024

Milli Savunma Bakanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın forsunun değiştirildiğini duyurdu. Yeni tasarım, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücünü ve kara kuvvetlerinin savaşçı kimliğini vurgulayan unsurlar içeriyor. Forsa eklenen görseller arasında ay-yıldız, çapraz kılıçlar, dörtnala ilerleyen mızraklı süvari ve dört adet yıldız bulunuyor. Bu değişiklik, bazı çevrelerce Türkiye'nin yakın dönemde savaşa hazırlık olarak yorumlanıyor.
22 Şubat 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını koymuş ve bu kapsamda Türkiye'nin desteğini almak için Ankara'ya ziyaret planlamıştır. Rutte, bu ziyaretin başbakanlık görevi kapsamında olmadığını belirterek, devlet uçağı yerine kendi cebinden ödediği tarifeli uçakla seyahat etmeyi tercih etmiştir. Rutte'nin NATO Genel Sekreterliği adaylığı, bazı NATO üyeleri tarafından desteklenmezken, Türkiye, Macaristan, Romanya ve Slovakya'dan olumlu sinyaller alınmıştır. Rutte, ayrıca Macaristan, Romanya ve Slovakya'yı ikna etmek için çaba göstermektedir.
23 Nisan 2024

Milli Savunma Bakanlığı, Mustafa Kemal Atatürk'ün Harf İnkılabı ve Soyadı Kanunu'ndan sonra ve öncesinde kullandığı altı orijinal imzasını paylaştı. Bakanlık, bu imzaların dolaşımdakilerden farklı olduğunu ve orijinal imzaların resmi belgelerde yer aldığını belirtti. Paylaşılan fotoğraflarda Atatürk'ün 1915, 1919, 1921, 1922, 1928 ve 1934 yıllarında kullandığı imzalar yer aldı.
13 Haziran 2024

NATO liderleri, ittifakın 75’inci yıldönümünü kutlamak üzere 9 Temmuz’da Washington’da bir araya gelecek. Zirvede, küresel barış ve güvenliğin kaos halinden kurtuluş çareleri araştırılacak. Makalede, NATO'nun Doğu'ya genişlemesi, Rusya'nın güvenlik endişeleri ve Ukrayna krizi gibi konular ele alınıyor. Ayrıca, Çin karşıtı retoriğin tehlikeleri ve nükleer silahlanma konusundaki endişeler de vurgulanıyor.
5 Temmuz 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO müttefikleri tarafından bir sonraki genel sekreter olarak seçildi. Jens Stoltenberg, Rutte'yi 'gerçek Transatlantikçi, güçlü lider ve uzlaşı kurucu' olarak övdü. Rutte'nin atanması, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in yarıştan çekilmesinin ardından resmileşti. Türkiye, nisan ayında Rutte'yi desteklediğini açıklamıştı.
26 Haziran 2024

Görev süresi sona eren ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, bir video mesaj paylaşarak Türkiye'ye veda etti. Flake, üç yıllık görev süresi boyunca Türk ve Amerikan halkları arasındaki işbirliğini geliştirdiklerini belirtti. F-16 satışı, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımı gibi konularda önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Girişimi'ndeki rolü ve Ukrayna'ya verilen ortak destek için minnettarlığını ifade etti.
3 Eylül 2024

World Wildlife Fund (WWF) tarafından organize edilen 'Dünya Saati' etkinliği, artan doğa kayıpları ve iklim krizine dikkat çekmek amacıyla dünya genelinde bir saatliğine ışıkların söndürülmesini içeriyor. Etkinlik, her ülkenin yerel saatiyle 20.30-21.30 arasında gerçekleştiriliyor. Yeni Zelanda ve Avustralya'da başlayan etkinlik, Ankara Çankaya'daki Atakule gibi simge yapıların ışıklarının kapatılmasıyla Türkiye'de de destek buldu. Bu hareket, 2007'den bu yana her yıl mart ayının son cumartesi günü düzenleniyor.
23 Mart 2024

Almanya'da Köln-Wahn Askeri Hava Üssü, sabotaj şüphesiyle giriş çıkışlara bir süreliğine kapatıldı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Arne Collatz, üssün izinsiz bir giriş sebebiyle kapatıldığını ve sabotaj şüphesinin bulunduğunu belirtti. Üsse verilen suyun değerlerinde anormal bir artış görüldüğü için kirletilmiş olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, Geilenkirchen'deki NATO üssü de sabotaj şüphesiyle kapatıldı.
14 Ağustos 2024
İşaretlediklerim