Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Ahlat Ağacı' filminde yazar Polat Onat'ın 'Su Katılmamış Taşralı' adlı metnini izinsiz kullandığı iddiasıyla açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, filmin anlatısına büyük etkisi olan mektup bölümünün izinsiz kullanıldığını tespit ederek, esere tecavüz olduğuna ve maddi-manevi tazminat talebinin kabulüne karar verdi. Yazar Polat Onat, yaşanan süreçten dolayı buruk bir sevinç duyduğunu ve telif hakkını aramaktan kaçınmadığını ifade etti.
23 Ocak 2023

Çiçek Sepeti, 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle anılan 'Beyaz Toros' ve eski istihbaratçı 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın logolu posterini 'hediyelik ürün' olarak satışa sundu. Twitter üzerinde başlatılan #ÇiçekSepetiBoykot etiketiyle ürünün kaldırılması talep edildi. Bursaspor-Amedspor maçında benzer posterlerin tribünlerde açılmasının ardından, Çiçek Sepeti ürünü siteden kaldırdı. 'Beyaz Toros' ve 'Yeşil' 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerin sembolleri olarak biliniyor.
6 Mart 2023

Victoria Beckham, Paris Moda Haftası'nda sonbahar-kış koleksiyonunu tanıttığı sırada, hayvan hakları savunucusu PETA tarafından protesto edildi. Protestocular, 'Yaşasın vegan deri' ve 'Hayvanlar kumaş değildir' yazılı pankartlarla podyuma çıktı ve güvenlik tarafından podyumdan indirildi. Beckham'ın kıyafetlerinde gerçek hayvan derisi kullanıldığı iddia edilirken, tasarımcının bu konuda bir açıklama yapmadığı belirtildi. Beckham ailesi ise defileyi ön sıradan izledi.
2 Mart 2024

ABD'nin Maine eyaletinde bir evin tavan arasında bulunan Rembrandt Harmenszoon van Rijn'in 'Bir Kızın Portresi' adlı tablosu 1,41 milyon dolara satıldı. Sanat eksperi Kaja Veilleux tarafından keşfedilen tablo, 1970'te Philadelphia Sanat Müzesi'ne ödünç verilmişti. Rembrandt uzmanı Gary Schwartz, portrenin Hollandalı ustaya ait olma ihtimalinin son derece yüksek olduğunu belirtti. Eserin sahibinin kimliği açıklanmazken, tablonun tavan arasına nasıl girdiği bilinmiyor.
10 Eylül 2024

Amiens Belediye Başkanı Brigitte Foure, Birinci Dünya Savaşı sırasında Picardie Müzesi'nden çalınan ve daha sonra ABD'de açık artırmada Madonna tarafından satın alınan 'Diane et Endymion' isimli tarihi tabloyu ödünç almak istediğini açıkladı. Foure, 2028'de Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday olan Amiens'te sergilemek üzere tabloyu ödünç olarak talep etti ve Madonna'nın tabloyu yasal olarak edindiğini, mülkiyet hakkına itirazları olmadığını belirtti. Tablo, 1989 yılında New York'taki Sotheby's müzayedesinde Madonna tarafından 1,3 milyon dolara satın alınmıştı.
17 Ocak 2023

Gazeteci Melike Çapan'ın 'Yeniden Buluşacağız: İmroz'un 1964 Belleği' adlı sergisi, hedef gösterilme ve baskılar sonucunda iptal edildi. Çapan, serginin iptalini Twitter hesabından duyurdu ve sergiyi bekleyenlerden özür diledi. Serginin iptaline, bazı grupların resmi kurumlara baskı yapması neden olduğu belirtildi. Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı, sergiyi hedef göstererek, serginin devletin manevi şahsiyetini hedef aldığını ve Türk milletini rencide ettiğini iddia etti.
10 Ağustos 2023

İskoçya'nın Celtic Kulübü, Filistin'e destek veren 'Yeşil Tugay' adlı taraftar grubunun iç saha maçlarına katılımını yasakladı. Bu karar, Atletico Madrid ile UEFA Şampiyonlar Ligi'nde oynanan maçta taraftarların tribünlerde Filistin bayrakları açmasının ardından geldi. Kulübün, 'Yeşil Tugay' üyelerinin gösterileri nedeniyle daha önce iki kez para cezası aldığı ve UEFA'nın daha fazla disiplin cezası vermesinden çekindiği belirtildi.
1 Kasım 2023

İtalya'nın antik Pompeii kentinde bir İngiliz turist, bir evin duvarına kızlarının isimlerinin baş harflerini kazıdığı için 60 bin avro para cezasına çarptırıldı. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan antik kentteki güvenlik personeli tarafından suçüstü yakalanan turist, tarihi eserlere zarar verdiği için pişman olduğunu belirtti. Pompeii, Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu küller altında kalan ve turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir yer olarak biliniyor.
12 Ağustos 2024

Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde en çok oyu alan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle mazbatası AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verildi. Bu karara tepki gösteren avukatlar, İstanbul Adliyesi'nde adalet nöbeti tutmak ve basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, açıklama yapılmasını engelleyerek en az 14 avukatı gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve ÖHD Eş Başkanı Esra Erin de bulunuyor.
3 Nisan 2024

Avrupa'da 17 ülkeden 30'dan fazla medya kuruluşu, Google'ın reklam teknolojisindeki hakim konumunu kötüye kullandığı iddiasıyla Hollanda'nın Amsterdam Bölge Mahkemesinde dava açtı. Bu dava, Google'ın rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle yaklaşık 2,1 milyar avro tazminat talep ediyor. Fransız rekabet kurumu ve Avrupa Komisyonu daha önce Google'ın bu alandaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirlemişti. Davacılar, Google'ın bu eylemleri nedeniyle medya şirketlerinin reklamlardan daha yüksek gelir elde edememesinden ve yüksek ücretler ödemek zorunda kalmalarından şikayetçi.
29 Şubat 2024

İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, Altın Portakal Film Festivali'nin iptaline tepki gösterdi. Poyraz, festivalin iptalinin trajik olduğunu belirtti ve 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin sansürlemesinin festivalin iptaline yol açtığını ifade etti. Poyraz, sanatın ve sanatçının, basın özgürlüğü kapsamında gazetecinin eserlerini haberlerini görüşlerini ifade etme ve sergileme hakkının olduğunu vurguladı. Festivalin iptalinin darbeci ve sansürcü zihniyetlerin arzusunu gerçekleştirmek anlamına geldiğini belirtti.
30 Eylül 2023

İsviçre'deki Kunsthaus Zürih Müzesi, Claude Monet ve Vincent van Gogh'un eserlerinin de dahil olduğu beş eseri, Naziler tarafından çalınmış olabileceği şüphesiyle gösterimden kaldırdı. Bu karar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilere silah satan Emil Bührle'nin koleksiyonundaki eserlerin kaynağıyla ilgili uzun süredir devam eden şüpheler üzerine alındı. Yeni yönergeler, çalınan kültürel eserlerin ailelerine geri verilmesini amaçlıyor. Vakıf, eski sahiplerinin yasal varisleriyle adil bir çözüm arayışında olduklarını belirtti.
16 Haziran 2024

Yargıtay başsavcılığı, Gezi Parkı davası tebliğnamesinde, Çiğdem Mater'in Hrant Dink anmalarını organize etmek için yaptığı telefon görüşmelerini suç unsuru olarak nitelendirdi. Tebliğnamede, Mater'in Can Atalay ve Osman Kavala ile yaptığı görüşmelerde anma için çağrı ve bütçe konularının ele alındığı belirtildi. Dink ailesi, bu durumu kriminalize etme çabası olarak değerlendirerek tepki gösterdi ve Mater ile Kavala'nın süreçteki emeklerine vurgu yaptı.
13 Temmuz 2023

Bulgaristan'da sanat eseri kaçakçılarına yönelik bir polis operasyonunda, Amerikalı ressam Jackson Pollock'a ait olduğu tahmin edilen ve yaklaşık 50 milyon avro değerinde bir tablo ele geçirildi. The Guardian gazetesinin haberine göre, eserin orijinal olduğu uzmanlar tarafından doğrulandı ancak yetkililer eserle ilgili daha fazla detay vermedi. Operasyon kapsamında çok sayıda kişi tutuklandı.
23 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, ekonomik kriz ve hak ihlallerini eleştiren görseller tasarlayan Mahir Akkoyun'un çalışmalarına benzer bir afiş tasarlayarak Twitter hesabından paylaştı. Afişte, kuru soğan alacak parası olmayanlara 1 milyon 200 bin TL'ye 'sahibinden hiç üretilmemiş' Togg önerilmesi eleştiriliyor ve 'Oy kullanırken aklınızda bulunsun' notu ekleniyor. Demirtaş, paylaşımında Mahir Akkoyun'u etiketleyerek onun görüşünü de sormuş.
21 Nisan 2023

ABD'deki dört Demokrat senatör, fosil yakıt şirketlerinin tüketicileri yanıltma ve iklim bilimini itibarsızlaştırma çabaları nedeniyle Adalet Bakanlığı'na dava açma çağrısında bulundu. Senatörler, ExxonMobil, Shell ve diğer fosil yakıt şirketlerinin tüketiciyi koruma ve ilgili diğer yasaları ihlal ettiğini savundu. Ayrıca, bu şirketlerin iklim değişikliği hakkında doğru bilgi sahibi olmalarına rağmen yanlış bilgilendirme kampanyası yürüttüğünü belirtti.
1 Ağustos 2023

Ankara-Mamak'ta bulunan Hüseyin Gazi Dergahı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2022'deki ziyareti sırasında cemevindeki bazı resimlerin değiştirilmesiyle gündeme gelmişti. Şimdi ise iki Alevi vakfı arasında dergahın tahsisi konusunda bir anlaşmazlık yaşanıyor. Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Ali Timurtaş Özmen ve Hüseyin Gazi Cemevi Dedesi Hüseyin Öz, dergahı boşaltmaları için kendilerine gelen yazının haksız olduğunu belirtiyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün tahsis kararının maddi ve manevi zararlar doğuracağını ifade ediyorlar.
16 Haziran 2024

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremler sonucu oluşan enkazın çevreye zarar verme potansiyeli nedeniyle Greenpeace Akdeniz, enkazın insan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde yönetilmesi için bir imza kampanyası başlattı. Kampanya, enkazın içerdiği asbest, plastik türevleri gibi zehirli kimyasalların kontrolsüz şekilde doğaya yayılmasının önlenmesini amaçlıyor. Greenpeace, enkaz kaldırma sürecinin mevcut yönetmeliklere uygun yürütülmesi ve eksikliklerin insan ve doğa yararına giderilmesi gerektiğini vurguluyor.
4 Mart 2023

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Selçuk Kozağaçlı, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı bir davadan beraat etti. Kozağaçlı, kentsel dönüşümü konu edinen 'Mahalle' filminin senaryosunu yazdığı gerekçesiyle yargılanıyordu. Savcı, Kozağaçlı'ya 'suçu işlediğine yeterli delil olmadığı için delil yetersizliği' nedeniyle beraat kararı verilmesini talep etti. Mahkeme, Selçuk Kozağaçlı'nın delil yetersizliğinden beraatına karar verdi.
26 Eylül 2023

Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından meslektaşları ve arkadaşları İstanbul Barosu önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler, Yargıtay'ın kararının hukuk güvenliğini zedelediğini ve siyasi amaçlar taşıdığını iddia etti. Ayrıca, Yargıtay'ın benzer bir durumda olan TİP milletvekili Ahmet Şık'ın davasında farklı bir karar vermesine dikkat çekerek, bu durumun hukuk güvenliği ve yargının saygınlığı açısından önemli bir sınav olduğunu belirttiler.
18 Temmuz 2023
İşaretlediklerim