AKP Milletvekili Mustafa Açıkgöz'ün Almanya'nın Neuss kentinde yaptığı ve PKK ile FETÖ mensuplarını yok edeceklerini belirttiği konuşma Almanya'nın tepkisine neden oldu. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisini uyararak, Türk temsilcilerin seçim kampanyalarının izne tabi olduğunu ve kurallara uymayanların sonuçlarına katlanacaklarını ifade etti. Alman dışişleri, Almanya'da kışkırtma ve nefret söylemlerine yer olmadığını Twitter üzerinden duyurdu.
17 Ocak 2023

AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Almanya'daki bir etkinlikte PKK ve 'FETÖ' mensuplarını 'yok edeceklerini' belirtti. Sözleri sosyal medyada yayılınca, bazı kullanıcılar tarafından nefret suçu işlediği iddia edildi ve suç duyurusunda bulunulacağı ifade edildi. Avrupa Parlamentosu milletvekili Rebecca Harms, Açıkgöz hakkında soruşturma açılmasını istediğini Twitter üzerinden duyurdu.
16 Ocak 2023

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, içişleri ve dışişleri bakanlarına gönderdiği yazıda, AKP'nin Almanya'daki seçim kampanya etkinliklerinde nefret söylemi içeren mesajlar yayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Almanya'da yabancı yetkililerin seçim etkinliği düzenlemesi hükümet iznine bağlı olup, seçim öncesi son üç ayda bu etkinliklere izin verilmiyor. Buschmann, izin zorunluluğunun dikkatle uygulanması ve Türkiye'ye kuralların hatırlatılması gerektiğini belirtti. Yeşiller partisi sözcüsü Lamya Kaddor, resmi olmayan yollarla seçim etkinliklerinin düzenlenebildiğine dikkat çekti.
13 Nisan 2023

Almanya'nın iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Teşkilatı, 14 Mayıs'ta Türkiye'de yapılacak seçimlerle ilgili olarak aşırılık yanlısı grupların ve karşıtlarının olası eylemlerine karşı uyarıda bulundu. Bu uyarı, Türk milliyetçileri, aşırı sağcılar ve Almanya'da terör örgütü olarak sınıflandırılan PKK taraftarları için de geçerli. Teşkilat, AKP ve MHP'nin Almanya'daki faaliyetlerinin izlenmediğini, ancak şiddet içerikli çağrı ve faaliyetlerin aydınlatılması ve tahmin edilmesinin görevleri arasında olduğunu belirtti.
28 Ocak 2023

Almanya'nın Castrop Rauxel kentinde, siyanür ve risin gibi kimyasal maddeler temin ederek kimyasal saldırı planladığı iddia edilen 32 yaşındaki İranlı bir şüpheli ve yanındaki bir kişi gözaltına alındı. Düsseldorf Savcılığı'nın açıklamasına göre, sabah saatlerinde düzenlenen operasyona çok sayıda polis ve Robert Koch Enstitüsünden uzmanlar katıldı. Alman medyası, yabancı bir istihbarat servisinin Alman güvenlik makamlarını kimyasal saldırı tehlikesi konusunda uyardığını belirtti. Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul, ciddi bir ihbar üzerine polisin gece müdahale ettiğini ve soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.
8 Ocak 2023

Almanya'da hükümet ortağı FDP'nin genel sekreteri Bijan Drij-Sarai, Türkiye'deki hükümetin Avrupa'dan çok uzakta olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından dünya genelinden yorumlar gelirken, Drij-Sarai Türkiye'nin AB üyelik sürecinin bitirilmesi gerektiğini ve Almanya'da yaşayan Türklerin seçim alışkanlıklarının entegrasyon politikaları açısından hayal kırıklığı yarattığını dile getirdi. Ayrıca Türkiye'nin otoriter bir çizgide ilerlediğini ve insan haklarının kısıtlandığını, ekonominin kötü durumda olduğunu belirtti.
30 Mayıs 2023

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Almanya'nın Ukrayna'ya askeri destek konusunda artan baskı altında olduğu ve Alman savunma yeteneklerinin yakın tarihli bir askeri tatbikat sırasında bazı yetersizlikler göstermesinin ardından istifa etti. Lambrecht'in Alman ordusunu yönetme kabiliyeti kamuoyunda sıkça tartışma konusu olmuştu.
16 Ocak 2023

Dünyanın önde gelen lojistik firmalarından DHL Grup, Mehmet Nazif Günal'a ait MNG Kargo'yu satın almak için anlaşma imzaladı. MNG Kargo, 27 aktarma merkezi, 800'ü aşan şube ve yaklaşık 10 bin kişilik çalışana sahip. Satış anlaşmasıyla MNG Kargo, DHL Grup'un uluslararası lojistik uzmanlığından ve geniş küresel ağından faydalanacak ve DHL e-ticaret biriminin bir parçası olacak.
25 Temmuz 2023

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, milli futbolcu Merih Demiral'ın Avrupa Futbol Şampiyonası'nda attığı gol sonrası yaptığı bozkurt işaretini ırkçılık olarak nitelendirdi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Faeser'in bu açıklamasını kabul edilemez bulduğunu belirtti. UEFA, Demiral hakkında uygunsuz davranış iddiasıyla soruşturma başlattı. MHP lideri Devlet Bahçeli de UEFA'yı kınayarak bu durumu zincirleme provokasyonların bir ara istasyonu olarak nitelendirdi.
3 Temmuz 2024

Milli futbolcu Merih Demiral’ın Avusturya galibiyetinden sonra yaptığı 'bozkurt' işaretinin diplomatik yansımaları devam ediyor. Türkiye’nin Almanya’nın Ankara büyükelçisini dışişlerine çağırması üzerine Almanya da Türkiye’nin Berlin büyükelçisini dışişlerine çağırdı. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 'Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok' dedi. Türkiye ise bu işaretin Almanya'da yasaklı bir simge olmadığını belirtti.
4 Temmuz 2024

Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 yenerek EURO 2024 çeyrek finaline yükselmesinin ardından, Merih Demiral'ın gol sevincinde yaptığı 'bozkurt' işareti tartışmalara yol açtı. UEFA, Demiral hakkında 'uygunsuz davranış' gerekçesiyle soruşturma başlattı. Almanya'nın İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu işareti eleştirerek UEFA'dan yaptırım beklediklerini belirtti. Bu gelişmeler üzerine Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
3 Temmuz 2024

İlber Ortaylı, Avusturya karşısında galip gelen Türk futbolcu Merih Demiral'ın 'Bozkurt' işareti yapmasının ardından Almanya İçişleri Bakanı'nın eleştirilerine yanıt verdi. Ortaylı, Almanya'nın Türkiye'ye yönelik eleştirilerini provokatif bulduğunu ve Almanya'nın kendi iç sorunlarına odaklanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, uluslararası müsabakalarda ev sahibi ülkenin misafirlerin davranışlarına fazla müdahale etmemesi gerektiğini vurguladı.
7 Temmuz 2024

Rusya, Alman hava kuvvetleri subaylarının Ukrayna'ya destek konusundaki gizli görüşmelerine ait 30 dakikalık bir ses kaydını yayımladı. Bu kayıtta, mühimmat depoları ve Kerç Köprüsü gibi stratejik hedeflerin Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a bağlanması konuşuldu. Alman medyası ve NATO ortakları, bu dinleme olayından dolayı endişe duyuyor. Almanya'nın güvenilir bir müttefik olarak itibarı zarar gördü ve ABD'nin de bu durumdan rahatsız olduğu belirtiliyor. Muhalefet, Federal Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyor.
4 Mart 2024

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretine İstanbul'dan başlayarak, döner diplomasisi adını verdiği bir dizi temaslarda bulundu. Steinmeier, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi ve bu görüşme, Almanya'dan Türkiye'ye göç etmiş döner ustası Arif Keleş'in de katıldığı bir akşam yemeği ile desteklendi. Bu diplomasi girişimiyle Steinmeier, Türk göçmenlerin Almanya'ya katkılarını vurgulamayı amaçladı.
22 Nisan 2024

Avrupa Adalet Divanı, Türk vatandaşlığına geçiş yaparak Alman vatandaşlığını kaybeden beş Türk vatandaşının durumunu değerlendirdi. Divan, Alman yasalarının, AB hukukuyla çelişmediğini ve bir AB üyesi olmayan ülkenin vatandaşlığına geçişin Alman vatandaşlığının kaybına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıracak yeni bir yasa tasarısının haziran sonunda yürürlüğe gireceği bilgisi verildi. Bu yeni düzenleme, Alman vatandaşlarının başka bir vatandaşlığa geçiş yaparken Alman vatandaşlığını kaybetmeyeceklerini garanti altına alacak.
25 Nisan 2024

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, radikal İslamcılar ve Yahudi düşmanlarını daha hızlı sınırdışı etmeyi kolaylaştıran yeni yasa paketinin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Hamburg'da düzenlenen ve yaklaşık bin kişinin katıldığı bir gösteri, 'Hilafet çözüm değildir' ve 'Almanya değerler diktatörlüğü' temalı pankartlarla dikkat çekti. Alman güvenlik makamları, 480 kişiyi dini aşırıcılık gerekçesiyle tehlike teşkil eden kişi olarak sınıflandırıyor ve bu kişilerden 152'si Alman vatandaşı, 120'si ise çifte vatandaş. İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı, ülkedeki İslamcıların üye potansiyelini 27 bin 480 olarak tahmin ediyor.
30 Nisan 2024

Almanya'da yaşayan Türklerin kurduğu Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak (DAVA) ve Yenilik ve Adalet için İttifak Partisi (BIG), 2024 Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde milletvekili çıkaramadı. DAVA 148 bin 724 oy alırken, BIG 31 bin 141 oyda kaldı. Seçimlerde Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) yüzde 30 oy oranıyla birinci oldu. Aşırı sağcı Alternatif Partisi (AfD) ise oylarını artırarak yüzde 15,9 ile ikinci sırada yer aldı. Seçim sonuçları Almanya'da siyasi tartışmalara yol açtı.
10 Haziran 2024

UEFA, Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 yendiği maçta bozkurt işareti yapan Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı. Demiral, maçta Türkiye'nin iki golünü de kaydetmişti. UEFA, Demiral'ın uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla disiplin yönetmeliği uyarınca soruşturma açıldığını duyurdu. Soruşturma, Almanya'nın Leipzig kentinde oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası son 16 turu maçında gerçekleşen olay üzerine başlatıldı.
3 Temmuz 2024

Almanya'nın İsrail hükümetine olan desteği, özellikle Binyamin Netanyahu hükümetine verilen destek, Almanya'da yaşayan Türk ve Müslüman topluluklar arasında rahatsızlık ve öfke yaratmaktadır. Almanya'nın bu politikası, Türklerin ve diğer Müslümanların Almanya'daki sistemden yabancılaşmasına ve uzaklaşmasına neden olabilir. Almanya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti ve Türk kültürüne yönelik jestler, bu tepkileri hafifletme amacı taşıyor olabilir. Barçın Yinanç, Almanya'nın İsrail politikasının Türk toplumuna etkilerini ele alıyor.
23 Nisan 2024

Türkiye, Avrupa'da satılan dönerin 'geleneksel yemek statüsü' kazanması için Avrupa Birliği'ne başvuruda bulundu. Almanya, bu talebin döner fiyatlarını artıracağı ve bürokratik yük getireceği gerekçesiyle itiraz etti. Eğer talep onaylanırsa, dönerin belirli üretim yöntemleri ve et türleriyle yapılması zorunlu olacak. Almanya'da döner satışlarının ekonomik önemi ve kültürel etkisi nedeniyle bu talep tartışmalara yol açtı.
25 Temmuz 2024
İşaretlediklerim