İtalya parlamentosu, tarihi ve kültürel yapılara zarar veren çevre eylemcilerine yönelik daha ağır cezalar içeren bir yasayı onayladı. Bu yasa, 'eko-vandallar yasası' olarak adlandırılıyor ve kültürel varlıkların tahrip edilmesi veya kirletilmesi durumlarında 10 bin ile 60 bin avro arasında değişen idari para cezaları öngörüyor. Daha önce bu tür eylemler altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabiliyordu. İtalya'nın tarihi şehirlerinde son yıllarda artan çevre eylemciliği faaliyetleri bu yasanın çıkmasında etkili oldu.
18 Ocak 2024

İtalya'da hükümet, anoreksiya ve bulimia gibi yeme bozukluklarını teşvik eden kişilere yönelik hapis ve para cezası içeren bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı, bu tür eylemleri gerçekleştiren kişilere 2 yıla kadar hapis ve 60 bin avro para cezası öngörüyor. 14 yaşın altındaki mağdurların olduğu durumlarda cezaların 4 yıl hapis ve 150 bin avroya kadar artırılması planlanıyor. Özellikle sosyal medyada 'thinfluencer' olarak bilinen ve aşırı zayıflığı özendiren kişilerin hedef alınacağı belirtiliyor.
29 Mart 2023

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Vatikan'a akredite büyükelçilere yaptığı konuşmada taşıyıcı annelik uygulamasının yasaklanması çağrısında bulundu. Taşıyıcı anneliği 'aşağılık' olarak nitelendiren ve çocuğun ticaret nesnesi olmaması gerektiğini vurgulayan Papa, bu uygulamanın kadın ve çocuk onurunu ihlal ettiğini belirtti. Vatikan'ın doktrin ofisi ise taşıyıcı annelikle çocuk sahibi olan eşcinsel ebeveynlerin çocuklarını vaftiz ettirebileceklerini açıklamıştı. Eleştirenler taşıyıcı anneliğin yoksul kadınları hedef aldığını, destekleyenler ise bu uygulamanın çocuksuz çiftlere yardımcı olduğunu ve tarafları koruduğunu savunuyor.
8 Ocak 2024

İtalya'da sağ koalisyon hükümeti tarafından önerilen başkanlık sistemine geçiş projesi, muhalefetin geniş çaplı direnişiyle karşılaştı. Başbakan Giorgia Meloni'nin muhalefet liderleriyle yaptığı görüşmelerde, parlamentonun rolünün azaltılması ve başkanlık sistemine geçiş fikri ele alındı. 5 Yıldız Hareketi, Demokratik Parti ve Eylem Partisi liderleri, mevcut parlamenter sistemin korunması ve cumhurbaşkanının garantör rolünün önemine vurgu yaparak değişikliklere karşı çıktılar. Anayasa değişikliği için parlamentonun her iki kanadından üçte ikilik destek ya da referandum gerekiyor.
10 Mayıs 2023

İtalya Yargıtay'ı, anma törenleri gibi etkinliklerde faşist selamı verilmesinin suç sayılacağı koşulları belirledi. Sekiz kişinin daha önce aldığı mahkumiyet kararını bozan Yargıtay, faşist selamın yasaklı Faşist Parti'yi yeniden kurma veya kamu düzenini bozma amacı taşımadığı sürece suç oluşturmayacağına karar verdi. Bu karar, ülkedeki neo-faşist gruplar tarafından olumlu karşılanırken, bazı basın yorumlarında anma törenleri ve özel toplantılarda faşist selamın cezai soruşturma kapsamı dışında kalacağı belirtildi.
19 Ocak 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen yeni yasal düzenlemelerle, kira uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, kadın hükümlülerin çocuklarının hastalığı nedeniyle cezalarının ertelenmesi, uyuşturucu suçlarından hükümlülerin tedavi programlarına katılımının zorunlu olması, sentetik uyuşturucu ticaretine verilen cezaların artırılması, göçmen kaçakçılığı cezalarının ağırlaştırılması ve avukatların ilk beş yıl baro keseneği ödememesi gibi birçok yenilik içeren düzenlemeler yasalaştı.
29 Mart 2023

Fransa Parlamentosu, göçle ilgili tartışmalı bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, yabancılara sağlanan kira desteği ve aile yardımlarını çalışma durumlarına bağlıyor, güvenlik güçlerine karşı suç işleyen çifte vatandaşların vatandaşlıktan çıkarılmasını öngörüyor ve göç kotaları oluşturmayı içeriyor. Ayrıca, Fransa'da doğan yabancı ailelerin çocuklarının vatandaşlık talep etme koşulları ve aile birleşimi için gerekli koşullar zorlaştırılıyor. Yasa tasarısının yürürlüğe girebilmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
20 Aralık 2023

Fransa'da kürtaj hakkını anayasal güvenceye almayı amaçlayan yasa tasarısı, Ulusal Meclis'te büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Tasarı, 493'e karşı 30 oyla onaylandı ve şimdi 28 Şubat'ta senatoda görüşülecek. Senatoda sağcıların çoğunlukta olması nedeniyle tasarının burada zorlanabileceği öngörülüyor. Eğer tasarı yasalaşırsa, Fransa kürtaj hakkını anayasal düzeyde güvence altına alan ilk ülke olacak.
31 Ocak 2024

Anayasa Mahkemesi, evlenen kadınların bekarlık soyadlarını kullanmalarını engelleyen Türk Medeni Kanunu'nun 187'nci maddesini eşitliğe aykırı bularak iptal etti. İptal edilen karar 28 Ocak 2024'te yürürlüğe girecekken, Habertürk'ten alınan bilgiye göre, yürürlüğe girmeden önce benzer bir düzenlemenin yeni yargı paketi içinde taslak olarak hazırlandığı bildirildi. Yeni düzenlemeyle kadınların, evlenmeden önceki soyadlarını yalnızca eşlerinin soyadlarının önüne alarak kullanmaları öngörülüyor.
11 Aralık 2023

Uganda Parlamentosu, eşcinsel ilişkileri suç kapsamına alarak LGBTİ+ bireylere uzun hapis cezaları ve hatta ölüm cezası öngören bir yasa tasarısını alkışlarla kabul etti. Tasarı, eşcinselleri ihbar etme sorumluluğunu ailelere ve arkadaşlara yüklüyor ve LGBTİ+ haklarını savunan kurumlar ile yayınları da suç kapsamına alıyor. Uganda'da eşcinsellik daha önce de yasaklanmıştı, ancak bu yeni tasarı daha ağır yaptırımlar içeriyor. Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'nin yasayı veto etme yetkisi bulunuyor.
22 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu'nun 'evlenen kadının kocasının soyadını alacağı' hükmünü eşitliğe aykırı bularak iptal etti ve Meclis'e bu konuda yeni bir düzenleme yapılması için dokuz ay süre verdi. Bu süre 28 Ocak 2024'te doluyor. İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu, yasal bir boşluk oluştuğunu ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası kadınların evlilikte kendi soyadlarıyla devam etme zorunluluğunun kalktığını belirtti. Yeni yargı paketi taslağında ise benzer bir düzenlemenin sinyali verildi, ancak kadınların tek başına bekarlık soyadını kullanamayacağı belirtildi.
26 Ocak 2024

İtalya hükümeti, hayvan hücrelerinden laboratuvar ortamında üretilen gıda ve yemlerin üretimini, satışını, kullanımını ve ithalatını yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Tarım ve Gıda Egemenliği Bakanı Francesco Lollobrigida, yasal düzenlemenin ülkenin kültür ve geleneğini koruma amacı taşıdığını ve laboratuvar üretimi gıdaların işsizlik ve biyo-çeşitliliğe zarar verme riski taşıdığını belirtti. Sağlık Bakanı Orazio Schillaci, sentetik gıdaların etkileri hakkında yeterli bilimsel araştırma olmadığını vurguladı. Yasa tasarısı parlamentodan geçerse, yasağı ihlal edenlere 10 bin ile 60 bin avro arası para cezaları uygulanacak.
29 Mart 2023

Ankara başsavcı vekili Halil Maçkaya, Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü hafta buluşmasını engelleme talimatı veren dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkındaki şikayeti işleme koymadı. Maçkaya, Soylu'nun bakanlık görevi kapsamında hareket ettiğini ve soruşturulabilmesi için TBMM'nin kararı gerektiğini belirtti. Aydoğan'ın şikayeti, Soylu'nun görevi kapsamında olduğu gerekçesiyle işleme alınmadı ve itiraz yolu öngörülmedi. Cumartesi Anneleri'nin eylemleri, polis müdahalesi ve AYM'nin kötü muamele yasağını ihlal kararlarına rağmen engellenmeye devam ediyor.
9 Kasım 2023

İtalya parlamentosu, omurgalı hayvan hücre kültürleri veya dokularından elde edilen gıda ve yem üretimini yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Yasa kapsamında, yasağa uymayanlara 10-60 bin avro arası para cezası uygulanacak. Ayrıca, bitkisel ürünlerin 'biftek' ve 'salam' gibi isimlerle satılması da yasaklandı. Yasanın amacı İtalya mutfağını ve tarım sektörünü korumak olarak belirtiliyor.
17 Kasım 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'u 'cinsiyetçi, faşist ve feminist' olarak nitelendirdi. Partinin genel başkan yardımcısı Doğan Aydal, Cumhur İttifakı'na katılmak için sundukları 30 maddelik talep listesinin kabul edildiğini belirtti. Bu talepler arasında 6284 sayılı kanunun kaldırılması da yer alıyordu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun tartışmaya açık olmadığını ve varlığının önemli olduğunu ifade etti. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ise Yeniden Refah Partisi ile ters düşecek bir durum olmadığını söyledi.
13 Mart 2023

Fransa'da hükümet, 2023-2027 bütçe planlamasına ilişkin yasa tasarısının oylanmadan geçmesi için Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye soktu. Bu adıma karşı muhalefet kanadından Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği (Nupes) meclise gensoru önergesi sundu. Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor.
28 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Fas tarafından sunulan ve kutsal kitaplara ve dini sembollere yönelik her türlü şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyan karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti. Kararda, dinleri veya inançları nedeniyle kişilere her türlü şiddet eyleminin yanı sıra kişilerin dini sembollerine, kutsal kitaplarına, evlerine, iş yerlerine, mülklerine, okullarına, kültür merkezlerine ve ibadethanelerine yönelik şiddet eylemleri uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirilerek şiddetle kınandı.
25 Temmuz 2023

İtalya'da bir mahkeme, hademe Antonio Avola'nın bir öğrenciyi cinsel olarak taciz ettiği iddiasıyla açılan davada, tacizin 5-10 saniye sürdüğü ve şaka amaçlı olduğu gerekçesiyle suç teşkil etmediğine karar verdi. Bu karar, sosyal medyada ve kamuoyunda geniş çapta tepki topladı. Tepkiler, 'kısa süreli elleme' etiketiyle sosyal medyada yayıldı ve birçok kişi 10 saniyenin uzun bir süre olduğunu vurgulayan videolar paylaştı. Mağdur öğrenci Laura, karardan duyduğu öfkeyi ifade etti ve başkalarının da şikayet etmekten çekinebileceğini belirtti.
12 Temmuz 2023

Uluslararası Organize Suç İnisiyatifi'nin Küresel Organize Suç Endeksi 2023 raporu, Türkiye'nin Avrupa'da organize suç endeksinin en yüksek olduğu ülkeyi gösteriyor. Türkiye'nin 2023 skoru 7,03 puan olup, bu skor 2021'de 6,89'du. Raporda, Türkiye'de özellikle cinsel sömürü ve zorla çalıştırma amaçlı insan ticaretinin yaygınlaştığı, genç kızların zorla evlendirildiği, devlet içinde yerleşik aktörlerin insan ticaretinde rol aldığı ve Türkiye'nin göçmen kaçakçılığında kilit transit ülke olduğu belirtiliyor.
27 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu'nun 286'ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan ve sadece koca ile çocuğa soybağının reddi davası açma hakkını tanıyan, ancak anneye bu hakkı tanımayan hükmü Anayasa'ya aykırı buldu ve iptal etti. AYM, bu durumun hukuk devleti ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığını, anne tarafından soybağının reddi talebiyle yargı mercilerine başvurulamamasının hak arama özgürlüğünün ihlali olduğunu belirtti. İptal kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
20 Ekim 2023
İşaretlediklerim