Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bir blog yazısında yapay zekanın giderek yaygınlaşmasıyla insanların beş yıl içinde kişisel asistanlara sahip olacağını belirtti. Bu asistanlar, kullanıcıların telefon veya bilgisayarlarına söyledikleri komutları yerine getirebilecek. Gates, bu yazılımların 'temsilci' olarak adlandırılabileceğini ve kullanıcı hakkında bilgi sahibi oldukça daha iyi önerilerde bulunabileceğini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın sağlık, eğitim, üretkenlik ve eğlence gibi alanları nasıl dönüştüreceğine dair görüşlerini paylaştı.
12 Kasım 2023

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın 2021 yılının ikinci çeyreğinde geliri yıllık bazda yüzde 47 artarak 24,9 milyar dolara, net karı ise yüzde 20 artışla 2,7 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde şirketin araç üretimi yüzde 86, teslim ettiği araç sayısı ise yüzde 83 arttı. Tesla, bu dönemi 'rekor' bir çeyrek olarak nitelendirdi.
20 Temmuz 2023

Facebook, Instagram, Threads ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın geliri, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde 34,1 milyar dolara, bilişim teknolojisi şirketi IBM'nin geliri ise 14,8 milyar dolara çıktı. Meta'nın net karı bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 164 artışla 11,6 milyar dolara yükseldi. IBM'nin üçüncü çeyrekte elde ettiği gelir geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,6 artışla 14,8 milyar dolara yükseldi ve şirketin net karı yılın üçüncü çeyreğinde 1,7 milyar dolara çıktı.
26 Ekim 2023

California merkezli çip üreticisi Nvidia'nın hisseleri, yapay zeka çiplerine olan artan talep nedeniyle yıl başından bu yana yüzde 45,89 oranında değer kazandı. Şirketin hisse fiyatı, gün içinde 746,11 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak piyasa değerini 1,82 trilyon dolara çıkardı ve kısa süreliğine Amazon'u geride bıraktı. Şubat ayının ilk 8 işlem gününde hisselerdeki artış yaklaşık yüzde 18 olarak hesaplandı. Nvidia'nın piyasa değeri, geçen yıl mayıs ayında 1 trilyon dolara ulaşmıştı.
13 Şubat 2024

Microsoft, 220 binden fazla çalışanı bulunan şirketin işgücünü yüzde 5 oranında azaltmayı, yani yaklaşık 11 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Bu gelişme, pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmasının bir parçası olarak görülüyor. Benzer şekilde, Meta ve Amazon da büyük ölçekli işten çıkarmalar gerçekleştirdiğini duyurmuştu.
17 Ocak 2023

Samsung, elektronik cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Google'ın yerine Microsoft'un Bing'ini tercih etmeyi düşünüyor. New York Times'ın haberine göre, bu değişiklik Google için yıllık yaklaşık 3 milyar dolarlık gelir kaybına yol açabilir. Taraflar arasındaki müzakereler devam ederken, Samsung henüz kesin bir karar vermedi. Microsoft'un Bing arama motoruna eklediği yapay zeka sohbet yazılımı ChatGPT desteği, Bing'e olan ilgiyi artırıyor ve bu durum hisse senedi piyasalarında da yansımasını buldu.
17 Nisan 2023

ABD merkezli çip üreticisi Nvidia, 2025 mali yılının ilk çeyreği olarak kabul ettiği 28 Nisan’da sona eren üç aylık döneme ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Şirketin bu dönemde elde ettiği gelir yıllık yüzde 262 artışla 26 milyar dolara çıkarak rekor kırdı. Nvidia’nın net karı da aynı dönemde yıllık yüzde 628 artarak 14,9 milyar dolara yükseldi. Gelirini bir önceki çeyreğe göre de yüzde 18 artıran Nvidia, finansal performansında önemli bir başarı elde etti.
23 Mayıs 2024

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri 1,83 trilyon dolara ulaşarak Amazon ve Alphabet'i geride bıraktı. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 50'ye yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli üçüncü şirketi haline gelirken, Alphabet dördüncü sıraya düştü. ABD'de en değerli şirketler sıralamasında Microsoft ve Apple, sırasıyla birinci ve ikinci sırada yer alıyor.
15 Şubat 2024

Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in 'Bill ve Melinda Gates Vakfı' bünyesinde 42 milyar dolarlık bir hisse senedi portföyü bulunmaktadır. Bloomberg HT'nin aktardığı bilgilere göre, vakfın portföyünde FedEx, Walmart, Coca-Cola FEMSA, EcoLab, Deere, Caterpillar, Waste Management, Canadian National Railway, Berkshire Hathaway ve Microsoft gibi büyük şirketlerin hisseleri yer almaktadır. Bu portföy, Bill Gates'in yatırım stratejileri ve tercihleri hakkında önemli ipuçları vermektedir.
25 Şubat 2024

Amerikan elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 2022'nin son çeyreğinde yüzde 37 artışla 24,3 milyar dolar gelir ve yüzde 59 artışla 3,7 milyar dolar net kar elde ederek rekor bir seviyeye ulaştı. Şirketin yıllık geliri yüzde 51 artarak 81,5 milyar dolara, net karı ise iki katına çıkarak 12,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Ayrıca Tesla, 2022 yılında küresel çapta 1 milyon 313 bin 851 araç teslimatı gerçekleştirdi ve yıllık araç üretimi ile teslimat sayısında sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 40'lık bir artış yaşandı.
26 Ocak 2023

ABD'li çip üreticisi Nvidia, yapay zeka sektörüne yönelik adımlar sayesinde piyasa değerini 1,02 trilyon dolara çıkardı. Şirketin CEO'su Jensen Huang, talebin yüksek olduğunu ve ek siparişler vererek 2023'ün ikinci yarısında tedariklerini artıracaklarını belirtti. Nvidia'nın ikinci çeyrek gelirleri Wall Street tahminlerinin yüzde 50 üzerinde gerçekleşti ve bu durum hisselerinin yüzde 28 değer kazanmasına yol açtı. Nvidia'nın piyasa değeri artışıyla ABD'de bir trilyon doların üzerinde değere sahip beş şirketten biri oldu.
31 Mayıs 2023

Elon Musk, sahibi olduğu Twitter'ın verilerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle Microsoft'u dava edeceğini açıkladı. Musk, Microsoft'un Twitter verilerini yasa dışı kullanarak eğitim aldığını iddia etti, ancak bu iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı. Microsoft, Twitter'dan reklamlarını kaldıracağını ve 25 Nisan'dan itibaren kendi reklam platformunun Twitter'ı desteklemeyeceğini duyurmuştu. Microsoft, konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.
22 Nisan 2023

Microsoft, bilgisayar oyun şirketi Activision Blizzard'ı satın almak için Britanya Rekabet ve Pazarlar Kurumu'na (CMA) yeni bir anlaşma sundu. CMA, nisanda Microsoft'un Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın almasını rekabet endişeleri nedeniyle engellemişti. Yeni anlaşma kapsamında Microsoft, gelecek 15 yıl içinde piyasaya sürülecek mevcut ve yeni tüm Activision oyunlarının bulut akış haklarını almayacak. Bu haklar, Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almasının öncesinde Ubisoft'a satılacak.
22 Ağustos 2023

Çip üreticisi Nvidia, yapay zeka atılımları sayesinde piyasa değerini katlayarak, kısa süreliğine iki trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Şirket, bu süreçte Amazon ve Google gibi devleri geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı. Nvidia'nın şu anki piyasa değeri 1,97 trilyon dolar olarak kaydedilmiş. Sekiz ay önce yaklaşık bir trilyon dolar olan şirketin piyasa değeri, son dönemdeki yapay zeka odaklı gelişmelerle rekor bir artış gösterdi.
25 Şubat 2024

ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, görevinden ayrıldıktan sonra Microsoft'a transfer olacak. Yönetim kurulu tarafından yürütülen bir inceleme sürecinin ardından Altman'ın OpenAI'deki liderlik pozisyonuna olan güven kaybedilmişti. Microsoft CEO'su Satya Nadella, Altman'ın Microsoft'un yapay zeka ekibini yöneteceğini ve OpenAI'nin kurucularından Greg Brockman'in de Microsoft'a katılacağını duyurdu.
20 Kasım 2023

Albayrak grubu, şirket verilerini yurt dışına taşımaya zorlandığı gerekçesiyle Microsoft’a açtığı davada 1,5 milyon lira tazminat kazandı. İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, Microsoft Corporation ve Türkiye temsilcisi ETG Bilgisayar Danışmanlık Eğitim Hizmetleri ve Yayıncılık Sanayi Ltd. Şti.’nin tazminat ödemesine hükmetti. Albayrak grubunun avukatı, bu davanın veri güvenliği farkındalığını artırmak adına önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun Huawei'ye yurt dışına veri aktarımı izni vermesi de tartışma konusu oldu.
4 Haziran 2024

ABD merkezli çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, toplam iş gücünün yüzde 7'sine denk gelen 2 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. CEO Dan Schulman, zorlu makroekonomik ortamda şirketi güçlendirme ve yeniden şekillendirme çabalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu kararın zorlukları ele almanın bir parçası olduğunu belirtti. Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların arttığı bir dönemde PayPal'ın bu adımı, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in de benzer işten çıkarmalar yaptığını duyurmasının ardından geldi.
1 Şubat 2023

Microsoft, yıllar süren çalışmaların ardından iki özel çip ve bir entegre sistem geliştirdiğini duyurdu. 'Microsoft Azure Maia AI Hızlandırıcı' adı verilen çip, yapay zeka görevleri için optimize edilmişken, 'Arm-Microsoft Azure Cobalt CPU' ise genel amaçlı programlama işlemleri için tasarlanmış bir Arm tabanlı işlemci olarak tanıtıldı. Bu çipler, gelecek yılın başlarında Microsoft'un veri merkezlerine dağıtılacak ve şirketin hizmetlerine güç katacak.
15 Kasım 2023

İngiliz Rekabet Otoritesi (CMA), Microsoft'un oyun firması Activision Blizzard'ı satın almasına olumlu bakıldığını bildirdi. Microsoft'un yeni anlaşmada attığı adımların, satışın onaylanarak sonlandırılması için kapı açtığı belirtildi. Yeni anlaşma kapsamında Microsoft, Activision'ın bulut oyun haklarını satın almayacak ve bunun yerine bu haklar Ubisoft Entertainment SA'ya satılacak. CMA, bu yıl nisan ayında Microsoft'un Activision'ı satın almasını bulut oyun pazarının geleceğini değiştireceği ve haksız rekabete yol açacağı endişeleri nedeniyle engellemişti.
22 Eylül 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, yapay zekanın beş yıl içinde günlük hayatımızda nasıl bir rol oynayacağına dair öngörülerini anlattı. Gates'e göre, yapay zeka destekli asistanlar işletim sistemleri ve uygulamaların yerini alacak, kişisel tercihlere göre yanıt verecek ve günlük dilde verilen komutları yerine getirecek. Ayrıca, yapay zeka kişisel ilişkilerimizde de aktif bir rol alacak, doğum günleri gibi özel günleri hatırlatıp hediye önerilerinde bulunabilecek ve hatta arkadaşlarımızla buluşmaları organize edebilecek. Gates, yapay zekanın terapi seanslarına alternatif olarak kişisel sorunlara çözüm sunabileceğini de belirtiyor.
25 Kasım 2023
İşaretlediklerim