Alphabet, toplam işgücünün yüzde 6'sını oluşturan 12 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. CEO'nun çalışanlara gönderdiği notta işten çıkarmaların global olarak gerçekleşeceği belirtildi. Bu gelişme, teknoloji sektöründe pandemi sırasında artan çalışan sayılarına karşılık mali belirsizlikler nedeniyle yaşanan işten çıkarma dalgasının bir parçası. Microsoft, Meta ve Amazon gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
20 Ocak 2023

Haber sitesi T24, eski futbolcu Burak Yılmaz’ın eşine şiddet uyguladığı iddiasına verdiği yanıtı içeren haber nedeniyle içeriklerinin Microsoft tarafından engellendiğini duyurdu. Microsoft Türkiye CEO'su Levent Özbilgin'in, T24'ün engelin kaldırılması için yaptığı girişimlere sert bir tepki verdiği belirtildi. T24, 4 saat 15 dakika süren erişim engelinin ardından yayına devam etti.
31 Ekim 2023

Facebook'un üst şirketi Meta, daha önce 11 binden fazla kişiyi işten çıkardıktan sonra, bu hafta binlerce kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Bloomberg'de yer alan habere göre, bu karar mali hedeflerle ilişkilendiriliyor. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmaya devam ediyor. Amazon ve Microsoft gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
7 Mart 2023

Finlandiya merkezli telekomünikasyon şirketi Nokia, üçüncü çeyrek satışlarının beşte bir oranında düşmesinin ardından maliyetleri azaltma gerekçesiyle yaklaşık 14 bin kişiyi işten çıkarıyor. Şirket, 5G ekipmanlarına talebin azalmasından dolayı gelir düşüşüyle boğuşuyor. 2026'ya kadar 800 milyon ila 1,2 milyar avro tasarruf etmek isteyen Nokia, çareyi işten çıkarmalarda buldu. Şirketin toplamda 86 bin çalışanı bulunuyor ve bu durumda çalışanların yüzde 16'sı işten çıkarılacak.
19 Ekim 2023

Yapay zeka şirketi OpenAI, beş gün önce görevden alınan kurucu CEO Sam Altman'ın yatırımcılar ve çalışanların baskısı sonucu görevine geri döndüğünü duyurdu. Ayrıca Salesforce'un eski CEO'su Bret Taylor, ekonomist Larry Summers ve Quora'nın kurucusu Adam D'Angelo'nun yönetim kuruluna katılacağı açıklandı. OpenAI'nin liderliğinde yaşanan bu değişiklikler, şirketin Microsoft ile olan ortaklığını güçlendirmeyi amaçlıyor.
22 Kasım 2023

California merkezli çip üreticisi Nvidia, 2,056 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Suudi Arabistan'ın petrol devi Saudi Aramco'yu geride bırakarak dünyanın en değerli üçüncü şirketi haline geldi. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 66 artış gösterdi. Şirket, yapay zeka çiplerine olan artan talep sayesinde piyasa değerini son bir yılda önemli ölçüde artırdı. Bu gelişme, Nvidia'nın Amazon ve Alphabet'i de geride bıraktığı bir dönemde gerçekleşti.
2 Mart 2024

Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra üst yöneticileri görevden alıp şirketin yönetim kurulunu feshetti ve mavi tiki parayla satmaya başladı. Ayrıca şirketin yarısını işten çıkardı ve birçok değişiklik yaptı. Musk, reklam gelirlerinde yaklaşık yüzde 50'lik bir düşüş yaşandığını ve şirketin hala negatif nakit akışında olduğunu belirtti. Şirketler, Musk'ın eylemleri ve yanlış bilgi ile sahte hesapların yayılma endişesi nedeniyle reklam vermekte tereddüt ediyor.
15 Temmuz 2023

Dijital yayın platformu Netflix, maliyetlerini düşürmek amacıyla bu yıl harcamalarında 300 milyon dolarlık bir azaltma planlıyor. Şirket, ilk çeyrekte tahminlerin biraz üzerinde bir büyüme gösterdi ve şifre paylaşımını engellemek için planlarını ikinci çeyreğe erteledi. Ayrıca, reklam destekli hizmet gibi yeni gelir modelleri üzerinde çalışıyor ve geçen yıl iş gücünün %4'ünü azaltmıştı. Şu an için ek işten çıkarmalar veya işe alım dondurma gibi adımlar gündemde değil.
13 Mayıs 2023

Teknoloji şirketi Apple, Türkiye pazarında ürünlerinin fiyatlarına yılın yedinci zammını gerçekleştirdi. Yapılan zamla birlikte en düşük iPhone 15 modelinin fiyatı 49 bin 999 liradan 53 bin 999 liraya, iPhone 15 Pro Max modelinin fiyatı ise 92 bin 99 liradan 99 bin 999 liraya yükseldi. Ayrıca iPhone SE'nin fiyatı 24 bin 999 liradan 26 bin 999 liraya, MacBook Pro ve iPad Pro modellerinin fiyatları da arttı. Fiyat artışlarının dolar/TL kuru hareketlerinden kaynaklandığı belirtiliyor.
1 Aralık 2023

Microsoft, 2022 Ocak ayında Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alma planını duyurmuştu. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), bu satın almanın pazardaki rekabeti bozacağı endişesiyle geçen ay mahkemeye geçici yasaklama emri ve ihtiyati tedbir kararı için başvuruda bulunmuş, ancak ABD mahkemesi satın alma işlemine izin vermişti. Reuters'ın haberine göre, FTC mahkemenin bu kararına itiraz edeceğini açıkladı.
13 Temmuz 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, şirket çalışanlarına hisse senedi teklifinde bulundu. Bu teklif, uzmanlar tarafından yapılan hesaplamalara göre Twitter'ın toplam değerinin 20 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Bu değer, Musk'ın Twitter'ı satın aldığı 44 milyar dolarlık bedelin yarısından da az. Musk, reklam verenlerin çekilmesi ve gelir kaybı nedeniyle maliyetleri düşürmek ve gelirleri artırmak için çeşitli önlemler almıştı.
27 Mart 2023

Video oyunu devi Electronic Arts, iş gücünün yaklaşık %6'sına denk gelen 800 kişiyi işten çıkaracağını ve ofisini küçülteceğini açıkladı. Bu işten çıkarmaların maliyetinin 170-200 milyon dolar arasında olması bekleniyor. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmaktadır. Meta, Amazon ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı. 2023'ün ilk iki ayında teknoloji sektöründe 63 bin kişi işten çıkarıldı.
30 Mart 2023

Yapay zeka şirketi OpenAI'de, neredeyse tüm çalışanların Microsoft'a geçmeye hazırlanması ve 700'den fazla çalışanın yönetim kurulunu istifaya çağırmasıyla kriz yaşanıyor. Şirketin eski başkanlarından Sam Altman ve Greg Brockman'ın görevlerine iade edilmesi talep ediliyor. Altman, Microsoft ile yeni bir yapay zeka projesi başlatmak üzere anlaşmış ve bazı OpenAI çalışanları da Microsoft'un yapay zeka ekibine katılmış. OpenAI'nin yönetim kurulu, Altman'ın yeterince 'dürüst' olmadığını iddia ederek onu görevden almış, ancak bu kararın ardından geri adım atma sinyalleri veriyor.
21 Kasım 2023

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi olan Meta'nın geliri, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11 artışla 32 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde şirketin net karı yüzde 16 artışla 7,8 milyar dolara çıktı. Facebook'un günlük aktif kullanıcı sayısı da yıllık bazda yüzde 5 artarak 2,06 milyara, aylık aktif kullanıcı sayısı ise yüzde 3 artışla 3,03 milyara yükseldi.
27 Temmuz 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, dünyanın en büyük ikinci bira üreticisi olan Hollandalı Heineken şirketinin yüzde 3,8 hissesini 902 milyon dolara satın aldı. Gates, bu hisseleri bireysel olarak ve Bill ve Melinda Gates Vakfı aracılığıyla edindi. Satın alınan hisseler daha önce Meksikalı perakende ve içecek şirketi FEMSA'ya aitti. Gates daha önce bir Reddit kullanıcısına sıkı bir bira içicisi olmadığını belirtmişti.
23 Şubat 2023

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, 7-8 Şubat tarihlerinde 11 milyon 997 bin 698 adet hisse senedi satarak 2 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Bloomberg HT'nin haberine göre, Bezos daha sonra 12 milyon adet daha hisse satarak yaklaşık 2 milyar dolar daha kazandı. Bu satışlarla birlikte Bezos'un toplamda 4 milyar dolar gelir elde ettiği ve 50 milyon adede kadar hisse satabileceğini belirttiği bildirildi.
14 Şubat 2024

Microsoft, Bing arama motoruna yapay zeka tabanlı sohbet botu ChatGPT'yi entegre ediyor ve bu yeni sürümün mart ayında kullanıma sunulması bekleniyor. Teknoloji haber sitesi 9to5google.com, Twitter kullanıcısı Owen Yin'in test yayını sırasında aldığı ekran görüntülerini paylaştı. Yeni Bing arayüzünde kullanıcılar 1000 karakterlik bir kutuya sorularını yazarak sohbet robotu tarzında yanıtlar alabilecekler ve arama sonuçları kaynaklarını da gösterecek. Ayrıca, Google'ın da 8 Şubat'ta Paris'te bir AI etkinliği düzenleyeceği ve Bing'in ChatGPT hamlesine nasıl bir yanıt vereceği merak konusu.
4 Şubat 2023

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almasının rekabeti bozacağı endişesiyle bu anlaşmayı engellemek için San Francisco'daki federal mahkemeye geçici yasaklama emri ve ihtiyati tedbir kararı için başvuruda bulundu. Microsoft Başkan Yardımcısı Brad Smith, mahkemede dava sürecini memnuniyetle karşıladıklarını ve sürecin hızlandırılmasının piyasaya daha fazla seçenek ve rekabet getireceğine inandıklarını belirtti. Daha önce Britanya anlaşmayı engellerken, AB rekabet incelemesinin ardından onay vermişti.
13 Haziran 2023

ABD'li teknoloji şirketi Apple'ın hisse değeri, Çin'deki fabrikalarda yaşanan Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle iPhone arzındaki endişeler sebebiyle düşüş yaşadı ve şirketin piyasa değeri 2 trilyon doların altına geriledi. Bu düşüş, şirketin hisse fiyatının yılın ilk işlem gününde 124,19 dolara kadar inmesiyle gözlemlendi. Apple daha önce 19 Ağustos 2020'de 2 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmış ve 3 Ocak 2022'de kısa süreliğine 3 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket olmuştu. Ayrıca, zayıflayan talep nedeniyle Apple'ın bazı tedarikçilerine daha az parça üretmelerini söylediği bildirildi.
4 Ocak 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki düşüş ve pazardaki güçlü rekabetle mücadele etmek amacıyla küresel çapta personelinin yüzde 10'dan fazlasını işten çıkarma kararı aldı. Bu kararın duyurulmasının ardından Tesla'nın hisse senedi yüzde 1,3 değer kaybetti. Şirket, 2023 yılının başından bu yana hisse senedi değerinde yüzde 31'lik bir düşüş yaşadı. Tesla ayrıca, Çin'deki fabrikasında üretimi azaltma ve New York'taki işgücünün yüzde 4'ünü işten çıkarma gibi önlemler almıştı.
15 Nisan 2024
İşaretlediklerim