Yeşil Sol Parti ve HDP Parti Meclisi, seçimlerdeki başarısızlık üzerine ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, seçmen tepkisinin yanlış okunduğu ve popülist siyaset tarzının yıpratıcılığına karşı çıkılacağı belirtildi. Ayrıca, siyasetin 'bedel karşılığında ödül' anlayışından uzaklaştırılacağı ve ittifak politikalarının yeniden değerlendirileceği ifade edildi. Kürt sorunu ve demokratik cumhuriyet inşası gibi konulara da değinilen bildiride, ideolojik aşınmaların onarılacağı ve Üçüncü Yol siyasetinin güçlendirileceği vurgulandı.
11 Haziran 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığa başvuran Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'dan yükseköğrenim diploması talep etmesi, sosyal medya platformu Twitter'da geniş yankı buldu. Kullanıcılar, bu talebi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'tartışmalı diploması' ile ilişkilendirerek 'çifte standart' olarak değerlendirdi. Marmara Üniversitesi'nin daha önce Erdoğan'ın diploması ile ilgili talepleri 'kişisel veri' gerekçesiyle reddettiği hatırlatıldı. Twitter kullanıcıları konuyla ilgili alaycı ve eleştirel yorumlar paylaştı.
21 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmaları yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçimlerin ertelenmesi konusunda son kararı Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) vereceğini ifade etti. CHP'li Erdoğan Toprak, iktidarın seçimleri ertelemekten vazgeçtiğini, Saadet Partili Bülent Kaya ise YSK'nın seçimleri zamanında yapmak için yeterli yasal dayanağa sahip olduğunu belirtti. YSK, Elâzığ'daki bir muhtarlık seçiminin ertelenmesi talebini reddederek emsal bir karar verdi.
24 Şubat 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve hukuk ile seçim işlerinden sorumlu Muharrem Erkek, seçimlerde hile yapıldığına ve bazı oyların eksik ya da yanlış yazıldığına dair iddialar üzerine bir bilgilendirme notu paylaştı. Erkek, CHP'nin tüm sandık sonuç tutanaklarını sisteme girdiğini ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verisiyle uyuşmayan sandıklara ilişkin itirazların ilçe seçim kurullarına yapıldığını belirtti. Yeşil Sol Parti'nin de binden fazla sandığa usulsüzlük iddiasıyla itiraz ettiği, ancak CHP'nin henüz bir rakam vermediği bilgisi verildi.
16 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2 bin 269, milletvekili seçimlerinde ise 4 bin 825 sandıkta uyuşmazlık tespit edildiğini belirtti. Bu uyuşmazlıkların tüm adaylar lehine olabileceğini, ancak özellikle Kılıçdaroğlu aleyhine olanları da ayrıca belirlediklerini ifade etti. İtiraz süreçlerinin tamamlandığını ve sonuçların takip edildiğini söyledi. Ayrıca, genel sonuçları değiştirmeyecek olsa da her oyun takip edildiğini ve maddi hataların düzeltildiğini aktardı. Erkek, seçmenlere yeni seçim turu için sandığa gitme çağrısında bulundu.
17 Mayıs 2023

Türkiye'de geride bırakılan seçim sürecinin ardından muhalefet kanadında siyasal bir muhasebe ve değişim talebi başladı. Makalede, siyasal muhalefetin toplumsal muhalefeti pasifize ederek sadece Meclis ve seçimlere odaklandığı, bu durumun Türkiye demokrasisi için sorunlar yarattığı belirtiliyor. Ayrıca, CHP'nin sağa kayışının AKP iktidarının rejim inşasını pekiştirdiği ve sokak siyaseti ile toplumsal demokratik mücadelenin ihmal edildiği ifade ediliyor. Yeni CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in değişim söylemlerinin yeterli olup olmayacağı sorgulanıyor ve sol, sosyal demokrat bir siyasetin nasıl inşa edileceği üzerine tartışma çağrısı yapılıyor.
6 Kasım 2023

14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri öncesinde, Türkiye'de birçok ünlü isim çeşitli partilerden milletvekili adaylığı için başvuruda bulundu. Şarkıcı Candan Erçetin ve Onur Akın CHP'den, oyuncu Filiz Taçbaş CHP'den, oyuncu Kerem Fırtına Yeşil Sol Parti'den, oyuncu Mehmet Aslantuğ ve Serhat Özcan TİP'ten, oyuncu İlyas Salman TKP'den, eski futbolcular Gökhan Zan ve Ünal Karaman İYİ Parti'den, şarkıcı İbrahim Tatlıses AKP'den ve şarkıcı Davut Güloğlu Yeniden Refah Partisi'nden adaylık için başvurdu.
2 Nisan 2023

14 Mayıs'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, emekli olan memur ilçe seçim kurulu üyelerinin yerine güncellenmemiş listelerden atama yapılmasına ilişkin uyarıda bulundu. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, bu durumu takip ettiklerini ve kamu görevlilerini uyardığını belirtti. Kaftancıoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) da aynı hassasiyeti beklediklerini ifade etti.
7 Mart 2023

HDP, parti hakkında devam eden kapatma davası nedeniyle seçimlere Yeşil Sol Parti (YSP) listelerinden katılma kararı aldı. Anayasa Mahkemesi'nin 11 Nisan'daki toplantısında HDP hakkındaki kapatma davasını raportöre göndermesinin ardından, HDP yönetimi bu kararı alarak Yüksek Seçim Kurulu'na listelerini teslim etti. Kanunen, bir partinin üyeleri ve yöneticileri, başka bir parti listesinden seçime katılmak için kendi partilerinden istifa etmek zorunda değil. Bu durum, HDP'nin eş genel başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ın YSP'nin adayı olarak seçimlere katılabileceklerini gösteriyor.
13 Nisan 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçen yarış ikinci tura kaldı. HDP ve Yeşil Sol Parti, seçim sonuçlarına itiraz ederek, bazı oyların yanlış partilere yazıldığını iddia etti. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerin hileyle kazanıldığını öne sürdü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Mansur Yavaş, itiraz süreçlerinin sürdüğünü ve endişe edilmemesi gerektiğini belirtti.
16 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, seçimlere katılabilecek 36 siyasi partinin listesini ve seçim gününe dair uygulama ve yasakları Resmi Gazete'de yayımladı. Seçim günü alkollü içki satışı, silah taşıma, umumi eğlence yerlerinin açık olması yasaklanacak ve saat 18:00'a kadar basın yayın organlarında seçim ve sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Oy verme saatleri ülke genelinde 08:00 ile 17:00 arasında olacak ve bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı belirlendi.
12 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), milletvekili aday listelerini belirleyerek Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. İstanbul'da ilk sıralarda Oğuz Kaan Salıcı, Engin Altay ve Namık Tan yer alıyor. Listelerde İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi'nden adaylar da bulunmakta. CHP'nin Erzincan'daki birinci sıra adayı Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül olarak belirlendi. Parti meclisinde kabul edilen listelerin ilerleyen saatlerde değişip değişmeyeceğine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu karar verecek.
9 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, seçim takvimi gereğince yapılan başvuruları inceledi ve AKP ve MHP tarafından aday gösterilen Tayyip Erdoğan ile CHP ve İYİ Parti tarafından aday gösterilen Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylıklarını kabul etti. Her iki adayın başvuru evraklarında herhangi bir eksiklik bulunmadığı ve adaylıklarının oybirliğiyle onaylandığı belirtildi.
26 Mart 2023

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 27 ilde 2.400 kişiyle yaptığı ankete göre, katılımcıların %49'u siyasi partilerin kapatılmasına karşı çıkıyor. AKP seçmeninin %74,2'si, MHP seçmeninin %81,3'ü kapatmaya karşı değilken, CHP seçmeninin %76,3'ü ve HDP seçmeninin %95,9'u kapatmaya karşı. HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava ise devam ediyor ve HDP, altılı masanın müzakere çağrılarına yanıt vermemesi ve hakkındaki uygulamalara yeterli tepki verilmemesini eleştirerek, kendi adayını çıkaracağını duyurdu.
12 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Murat Hakan Uzan, Cem Cengiz Uzan ve Hürrem Ayaz'ın cumhurbaşkanı adaylığı başvurularını, başvuruların bizzat yapılmaması gerekçesiyle reddetti. İrfan Uzun, Davut Turan, Muhammed Ali Fatih Erbakan, Ahmet Özal ve diğer bazı aday adaylarının başvurularında eksik evraklar tespit edildi. Eksik evraklarını tamamlamayan adayların başvuruları, belirlenen süre içinde tamamlanmazsa reddedilecek.
21 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak üzere Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Kendisinin yüzde 19-20 civarında bir oy oranına sahip olduğunu iddia eden İnce, seçimi ikinci tura taşımayı ve ikinci turda kazanmayı hedeflediğini belirtti. İnce, seçim kampanyasını yüzde 30'un üzerinde bir oy oranıyla tamamlayacağını ve ikinci turda yüzde 60'ın üzerinde oy alarak seçimi kazanacağını iddialı bir şekilde ifade etti.
20 Mart 2023

HDP'nin YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, ülke genelinde binin üzerinde sandık sonucuna itiraz ettiklerini ve bu itirazların neredeyse tamamının karara bağlandığını, verilerin düzeltildiğini belirtti. Yeşil Sol Parti'nin oylarının MHP'ye yazıldığı iddiası üzerine yapılan itirazlar sonucunda Batman ve Mersin'de AKP'den birer vekil alındığı iddiaları vardı, ancak Tiryaki henüz böyle bir sonucun olmadığını ifade etti. HDP, hatalı girişlerin düzeltilmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü ve olağanüstü itiraz yöntemiyle ilçe seçim kurullarına ve YSK'ye başvuracaklarını duyurdu.
16 Mayıs 2023

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, seçimlerin ertelenmesi ihtimaline karşı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine anayasal uyarılarda bulundu. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sürerken, İnce YSK'nın böyle bir karar alamayacağını ve anayasayı ihlal etmekten yargılanabileceklerini ifade etti. Anayasanın 78. maddesine göre, seçimlerin sadece savaş durumunda ve TBMM kararıyla ertelenebileceğini belirtti. AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç ise seçimlerin ertelenmesini önermişti.
15 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bazı sandıklarda AKP tarafından yapılan çok sayıda itiraz nedeniyle seçim sonuçlarının sisteme girilemediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranının %50'nin altına düşmesi durumunda 28 Mayıs'ta ikinci tura gidileceği ifade edildi. CHP, ıslak imzalı tutanaklara dayanarak Kılıçdaroğlu'nun oy oranının %49 olduğunu iddia ediyor. Kılıçdaroğlu, YSK'yı sorumluluk almaya çağırarak, seçim sonuçlarının kesinleşene kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
15 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler için seçmen listelerini 1 Ekim itibarıyla nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden alacak. Bu nedenle, seçmenlerin oy verme günü bulunacakları yerde oy kullanabilmesi için adres değişikliklerini e-devlet uygulamasından veya nüfus müdürlüklerinden 1 Ekim’e kadar yapması gerekiyor. Ayrıca, YSK, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen seçmenler için kolaylık sağlayacak ve yeni tedbirler alacak.
28 Eylül 2023
İşaretlediklerim