Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın eleştiriler nedeniyle erişim engeli getirdiği Ekşi Sözlük'e reklam verdi. Reklamda '15 Mayıs'ta açılacak' ifadesi kullanıldı. Ekşi Sözlük, deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle hedef gösterilmiş ve erişim engeli almıştı. Erişim engeli kaldırıldıktan sonra tekrar kapatılan siteye şu anda sadece VPN ile erişilebiliyor.
17 Nisan 2023

Diyarbakır merkezli yedi ilde düzenlenen operasyonda, e-Devlet sitesini taklit ederek dolandırıcılık yapan bir suç örgütü çökertildi ve 26 kişi tutuklandı. Suç örgütü, sahte e-Devlet siteleri kurarak ve güvenli ödeme bahanesiyle linkler göndererek mağdurları dolandırdı. Operasyonda çok sayıda dijital materyale el konuldu ve şüpheliler hakkında 76 suç dosyası bulunduğu tespit edildi. Operasyon Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay'da eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
20 Temmuz 2024

Ekşi Sözlük, iktidarın deprem eleştirilerini içeren içerikler nedeniyle önce hedef gösterildikten sonra kapatılmış ve site yönetiminin itirazı üzerine erişim engeli kaldırılmıştı. Ancak BTK'nın itirazı sonucunda Ankara 5'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli yeniden uygulanmaya başlandı. Mahkeme kararında, sitede muhalif görüşlere yer verilmediği ve bu tür paylaşımların hızla kaldırıldığı iddia edilerek 'ifade özgürlüğü' gerekçesiyle kapatıldığı belirtildi.
3 Mart 2023

Apple, hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad'in Türkiye'den indirilmesini engelledi. Bu karar, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği'nin Wattpad'e erişim engeli getirmesi üzerine alındı. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Wattpad'in erişime engellenmesinin gerekçesinin henüz net olmadığını belirtti. İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) de bu durumu aktardı.
24 Temmuz 2024

İçişleri Bakanlığı, depremzedeler için gıda, temizlik ve kişisel bakım malzemesi temini amacıyla çeşitli sivil toplum kuruluşlarına SMS yoluyla yardım çağrısında bulundu. Yardım talep edilen kuruluşlar arasında İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren dernekler yer alıyor. Dernek yetkilileri, daha önce toplanan deprem vergileri ve yardımların akıbetini sorgulayarak, devletin bu tür taleplerde bulunmasını eleştirdi. Türkiye'de toplam 101 bin 830 dernek bulunurken, bunlardan sadece 356'sı kamu yararına çalışıyor.
14 Mart 2023

Deutsche Welle (DW) Türkçe'nin, RTÜK'ün lisans almadığı gerekçesiyle talebi üzerine, 'dwturkce.com' ve 'inspiredminds.de' alan adları mahkeme kararıyla erişime engellendi. RTÜK, 2019 yılında yürürlüğe giren bir yönetmelikle internet yayınlarını denetleme yetkisine sahip olmuş ve görüntülü içerik sunan mecraların lisans almasını zorunlu kılmıştı. DW Türkçe, lisans almayı reddederek konuyu yargıya taşıyacağını duyurmuştu. DW Genel Müdürü Peter Limbourg, bu durumu eleştirerek Türkiye'de bağımsız bilgi kaynaklarının kısıtlandığını ve sansür olasılığını artırdığını ifade etmişti.
17 Kasım 2023

Turkcell'e 'pedofili destekçisi' ve 'sansürcü' dediği için manevi tazminat cezasına çarptırılan bir kişi, Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davayı kazandı. AYM, kişinin Turkcell hakkında yaptığı eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve mahkeme kararıyla ifade özgürlüğüne müdahale edildiğine hükmetti. Turkcell, daha önce Ensar Vakfı'na sponsor olduğu için eleştirilmiş ve bu eleştirilere karşı toplam 1107 tweete erişim engeli getirtmişti. AYM, başvurucuya 18 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi ve kararın yeniden yargılamak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesini istedi.
30 Kasım 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a getirilen erişim engelinin nedenini toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması olarak açıkladı. Bakan, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde istenen sonucun alınamadığını ve şirketin Türkiye'nin kanunlarına uyması gerektiğini belirtti. İsmail Haniye ile ilgili yapılan taziye paylaşımlarının da engelin sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.
6 Ağustos 2024

Sermaye Piyasası Kurulu, sekiz şirketin toplamda 2 milyar 509 milyon lira değerindeki borçlanma aracı ihracı ve dört şirketin toplam 575 milyon 335 bin 775,04 lira değerindeki bedelsiz sermaye artırımı başvurularını onayladı. Ayrıca, SPK, belli başlı şirketlerin pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgili olarak iki kişiye toplamda yaklaşık 1,2 milyon lira tutarında idari para cezası uyguladı. Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptıran 26 internet sitesine erişim engeli getirilmesi kararı da alındı.
16 Haziran 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili SMS'lerini engellediğini belirtti. Seçim döneminde birçok cumhur ittifakı adayının propaganda amaçlı SMS gönderdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, kendi gönderdiği mesajın engellenmesine tepki gösterdi. BTK'nın GSM operatörlerine propaganda amaçlı mesajların yasak olduğunu hatırlatan bir yazı gönderdiği belirtildi. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda EYT ile ilgili adaletsizliği bitireceğini ve mağdurların haklarını iade edeceğini vurguladı.
26 Mayıs 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engellemişti. Bu kararın ardından Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) resmi sitesinde basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edilemeyeceğine dair bir karar yayınlanmış ve siteye erişim durmuştu. AYM, siteye internet yoğunluğu nedeniyle girilemediğini savunmuştu. Şimdi ise Anayasa Mahkemesi’nin resmi internet sitesine yeniden erişim sağlanabiliyor.
2 Ağustos 2024

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı belirtilen kişilerin peşine düştü. Toplamda 140 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 27'si tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 81 internet sitesi kapatıldı ve deprem yardımı adı altında para talep eden sahte sosyal medya hesapları ve kripto varlık cüzdan adresleri ile ilgili işlemler yapıldı.
25 Şubat 2023

Anayasa Mahkemesi, engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesi için öngörülen süreyi 2026’ya kadar uzatan kanunu iptal etti. 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun, umuma açık hizmet veren her türlü belediye, kamu kurum ve kuruluşlarıyla toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesini zorunlu kılmıştı. Ancak bu süre beş kez uzatılmıştı. Farklı illerden engelli haklarıyla ilgili çalışan avukatlar ve CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, sürenin devamlı uzatılmasının engellilerin toplum içinde yer almaları, iş gücüne katılmaları ve bireysel olarak yaşayabilmeleri imkanını olumsuz etkileyeceğini belirterek kanunu iptal etti.
19 Eylül 2023

Meta, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ile ilgili Instagram’da yayınladığı taziye mesajını sildi. Bu olay, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram’a erişimi engellemesinin ardından geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram’ın kapatılma gerekçesi olarak 'katalog suçlar çerçevesine uyulmaması'nı göstermişti. Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Müşaviri Burak Orhan, durumu 'yeni skandal' olarak nitelendirdi.
6 Ağustos 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, engelli kamu personeli alımında hizmetli kadrosu için imam hatip mezunu olma şartı koştu. Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, bu durumu ayrımcı ve kabul edilemez olarak nitelendirdi ve büro memurluğu gibi pozisyonlar için bu şartın alakasız olduğunu belirtti. ÖSYM tarafından yapılan EKPSS tercih süresinin 13 Ocak'ta sona ereceği bilgisi de verildi.
13 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesini ziyareti sırasında olumsuz tepkilerin kamuoyuna yansımaması için Twitter'a erişim kısıtlaması getirildiğini iddia etti. İmamoğlu, sosyal medya ve internet iletişiminin kısıtlanmasını 'gerçeklerden korkmak ve zayıflık' olarak nitelendirdi ve Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetenlerin özgüveni yüksek kişilerden oluşması gerektiğini belirtti. NetBlocks, Twitter'a erişimdeki sıkıntının kısıtlamadan kaynaklandığını bildirdi.
8 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yasadışı yollarla kaldıraçlı forex işlemi yaptıran 21 internet sitesine karşı hukuki işlem başlatılacağını duyurdu. Bu sitelerin erişiminin engellenmesi için Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca gerekli işlemlerin yapılmasına karar verildi. SPK'nın düzenlemelerine aykırı hareket eden bu sitelerin tespiti, SPK'nın haftalık bülteninde yer aldı.
20 Ocak 2023

Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Nisan 2021'de yayınladığı ve halkın eylemler sırasında cep telefonuyla ses ve görüntü kaydetmesini engelleyen genelgesini iptal etti. Bu genelge, polislerin orantısız şiddet görüntülerinin artması üzerine çıkmış ve gazetecilik örgütleri tarafından eleştirilmişti. Diyarbakır Barosu tarafından paylaşılan kararda, iptalin haberleşme ve basın hürriyeti haklarının kanunla sınırlanması gerektiği gerekçesiyle yapıldığı belirtildi. Danıştay daha önce de bu genelgenin yürütmesini durdurma kararı almıştı.
8 Mayıs 2024

Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrası, vatandaşlar ve depremzedeler Twitter üzerinden yardım çağrıları yaparken ve bilgi paylaşımında bulunurken, Twitter'a erişimde yavaşlama ve kısıtlamalar meydana geldi. NetBlocks, Twitter'ın Türkiye'de kısıtlandığını doğruladı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda hükümetin bu eylemini sert bir dille eleştirdi ve kısıtlamanın derhal kaldırılmasını talep etti.
8 Şubat 2023
İşaretlediklerim