Geçen yıl ABD'de bıçaklı saldırıya uğrayarak bir gözünü kaybeden Britanyalı yazar Salman Rüşdi, dokuz ay sonra ilk kez halka açık bir etkinlikte göründü. New York'taki Amerikan Ulusal Tarih Müzesi'nde düzenlenen 2023 PEN Amerika Edebiyat Galası'nda PEN Yüzüncü Yıl Cesaret Ödülü'nü aldı. Rüşdi, galada yaptığı konuşmada kendini harika hissettiğini ve PEN Amerika ile olan uzun ilişkisini, kitap yasakları ve sansüre karşı mücadeledeki önemini vurguladı.
19 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkan Danışmanı Ahmet Zeki Üçok, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın kızının, gerekli şartları sağlamamasına rağmen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yatay geçiş yaptığını öne sürdü. Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Üçok'un iddialarını köşesine taşıdı. İddialara göre, Akar'ın kızı biyoloji bilimleri okurken tıp fakültesine kabul edildi ve daha sonra uzman doktor oldu. Şikayet üzerine yapılan incelemede, yatay geçişin mevzuata aykırı olduğu kabul edilmiş ancak zaman aşımı gerekçesiyle bir işlem yapılmamış.
8 Mayıs 2023

İstanbul Esenler'de, boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından silahla vurulan bir kadın, hastaneye kaldırıldıktan sonra yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Olay, Turgut Reis Mahallesi'nde meydana geldi. Sağlık ve emniyet ekipleri olay yerine sevk edildi. Polis, şüpheli eşi yakalama çalışmalarına devam ediyor.
30 Ocak 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'daki bazı yabancı konsoloslukların 'güvenlik' gerekçesiyle geçici olarak kapatılmasını 'psikolojik harp' olarak değerlendirdi. Soylu, bir istihbarat elemanının DEAŞ mensubu olabilecek kişilere elemanlık teklif ettiğini ve bu durumun Türkiye tarafından izlendiğini belirtti. Bu olayın ardından 15 kişi gözaltına alındı ve beş kişi tutuklandı. Soylu, bu gelişmelerin Türkiye'nin turizm hedeflerine zarar verme amacı taşıdığını ifade etti.
2 Şubat 2023

ABD'li Senatör Bob Menendez, rüşvet almakla suçlandığı için Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevinden geçici olarak ayrıldı. Menendez ve eşi Nadine Arslanian, New Jerseyli iş insanlarıyla girdiği ilişkilerde rüşvete karışma suçlamalarıyla karşı karşıya. Menendez'in evinde yapılan aramalarda 100 bin dolarlık iki altın külçe ve 480 bin dolarlık gizli nakit para ele geçirildi. Ayrıca, Menendez'in senatörlük makamını kullanarak usulsüz işlemlere karıştığı iddia edildi. Bu, Menendez'e son 10 yıl içinde ikinci kez yolsuzlukla ilgili suçlama yöneltilmesi oldu.
23 Eylül 2023

Konya'nın Karatay ilçesinde Yılmaz G. isimli şahıs, boşanma aşamasında olduğu eşi Ebru G'yi tabancayla vurarak ağır yaraladı. Ebru G, kaldırıldığı Konya Şehir Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olay sonrası kaçan şüpheli Yılmaz G, polis ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelinin daha önce 'hırsızlık' ve 'kasten yaralama' gibi suçlardan kaydının olduğu öğrenildi.
4 Nisan 2023

İstanbul Kadıköy'de mayoyla dolaştığı için sosyal medyada görüntüleri yayılan ve gözaltına alınan bir kadın, 'ahlak ve toplum değerleri' ile ilgili kitaplar okuması şartıyla serbest bırakıldı. Anadolu Başsavcılığı, kadının sosyal medyada yayılan görüntüleri üzerine soruşturma başlatmıştı. Kadın, 'zincirleme olarak hayasız hareketlerde bulunmak' suçundan adli kontrol tedbirleri uygulanması istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.
22 Eylül 2023

ABD'nin Maryland eyaletine bağlı College Park şehri eski belediye başkanı Patrick Wojahn, çocukların cinsel istismarıyla ilgili videolar bulundurduğu ve dağıttığı suçlamalarını kabul etti. Wojahn, bu suçlamalar üzerine Mart ayında belediye başkanlığı görevinden istifa etmişti. Wojahn hakkında, Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi'nden yapılan ihbar sonucu, şubatta soruşturma başlatılmıştı.
3 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kadınlara yönelik danışmanlık hizmeti sunacak 'Mor Otobüs' projesini başlatıyor. Otobüs, her hafta beş ilçede 85 mahalleyi dolaşarak kadına yönelik şiddet, psikolojik danışmanlık, sağlık, beslenme ve kariyer danışmanlığı gibi konularda destek sağlayacak. Mor Otobüs'te psikolog, sosyal hizmet uzmanı, diyetisyen ve sağlık eğitimcisi gibi profesyoneller hizmet verecek. Ayrıca, İBB'nin Kadın Destek Hattı, dört farklı dilde hizmet sunmaktadır.
24 Kasım 2023

Sex and the City dizisinin yıldızı Sarah Jessica Parker, dizide çıplak sahne yapmama kararının ahlaki bir sebep değil, kişisel utangaçlığından kaynaklandığını belirtti. Parker, dizinin yaratıcısı Darren Starr ile yaptığı anlaşmada bu konudaki rahatsızlığını dile getirmiş ve Starr, Parker'ın rahat hissetmediği sahnelerde yer almak zorunda olmadığını kabul etmiş. Parker, başkalarının çıplaklık içeren sahnelerde rahat olmasına hayranlık duyduğunu, ancak kendisinin bu konuda hiç rahat hissetmediğini ifade etti.
2 Temmuz 2023

Sidney Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, eşcinsel erkekler şirketlerdeki üst düzey pozisyonlarda yer bulmakta zorlanıyor ve bu durum eşcinsel erkeklerin kendileri tarafından da destekleniyor. Araştırmada, katılımcılara erkeksi ve kadınsı tavırları olan eşcinsel erkek oyuncuların videoları izletildi ve hangi oyuncunun daha çok beğenileceği ve lider olarak düşünüleceği soruldu. Sonuçlar, katılımcıların, eşcinsel erkekler de dahil, erkeksi tavırlı oyuncuyu tercih ettiğini gösterdi. Araştırma, eşcinsel erkeklerin kadınsı tavırlı eşcinsel erkeklere karşı önyargılı olduğunu ve işyerinde 'cam tavan' engelinin varlığını ortaya koydu.
31 Ocak 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Ankara'da bir etkinlikte yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetin sebepleri arasında yüzde 70-75 oranında alkolizmin bulunduğunu iddia etti. Kadın örgütlerinin yeterli önleyici tedbirlerin alınmadığını savunmasına karşın Bakan Yanık, alkol kullanımını sorunun ana kaynağı olarak gösterdi. Ayrıca, eşcinselliğin normalleştirilmesini beklememeleri gerektiğini, ancak eşcinsellerin yaşam haklarının korunmasının devletin sorumluluğunda olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde, şizofreni tedavisi gördüğü öğrenilen bir kadın, annesi ve anneannesini uyudukları sırada baltayla öldürdü. Olay, komşuların gürültü üzerine yaptığı ihbar sonucu ortaya çıktı. Şüpheli kadın gözaltına alındı ve daha sonra tutuklandı. Öldürülen kadınların cesetleri, otopsi yapılmak üzere hastaneye kaldırıldı.
13 Ağustos 2023

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda görülen cinsel istismar davası öncesinde, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in müritleri, Gümüşel için özgürlük talep eden sloganlar attı ve dövizler taşıdı. Müritler, Gümüşel'in suçsuz olduğuna ve iddiaların İslam'ı lekelemek amacıyla atılan iftiralar olduğuna inanıyor. H.K.G. adlı mağdur kız çocuğunun psikolojik sorunları olduğunu ve LGBT tarafından kandırıldığını iddia ediyorlar. Ayrıca, kızın gelinlik giydiği fotoğrafların mutluluk göstergesi olduğunu savunuyorlar.
30 Ocak 2023

İstanbul Valiliği, Esenyurt'ta bir köpek tarafından ısırılan altı yaşındaki bir kız çocuğunun kuduz olduğu yönündeki sosyal medya iddialarını yalanladı. Valilik, çocuğun hastaneye kaldırıldığını ve rutin prosedür gereği kuduz aşısı yapıldığını belirtti. Çocuğun sağlık durumunda herhangi bir olumsuzluk belirtisi görülmediği ve tedavisinin devam ettiği bildirildi. Ayrıca, çocuğu ısıran köpeğin Esenyurt Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğüne bağlı barınakta gözlem altına alındığı ifade edildi.
22 Eylül 2023

New York'ta çevreci bir grup, moda dünyasının önemli etkinliklerinden Met Gala'ya katılmak üzere yola çıkan ABD'li model Paris Hilton'un aracının önünü keserek Madison Caddesi'ni kapattı. Protestocular, zenginlerden daha fazla vergi alınması ve iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla bu eylemi gerçekleştirdi. Olay sonucunda Hilton'un aracı geri dönerek başka bir yoldan gitmek zorunda kaldı ve 15 çevreci protestocu polis tarafından gözaltına alındı. Değişim New York Toplulukları, gözaltına alınan aktivistlerle ilgili bilgiyi Twitter üzerinden paylaştı.
2 Mayıs 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, gazeteci Ayşenur Arslan'ın İçişleri Bakanlığı'na saldırıya yönelik şüphelerini ifade etmesi üzerine Halk TV hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Halk TV'nin patronu Cafer Mahiroğlu, Arslan'ın sunduğu 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını duyurdu. Mahiroğlu, Halk TV'nin demokrasinin yerleşmesi için çok sesliliğe büyük önem verdiğini, ancak Arslan'ın sözlerinin Halk TV'nin duruş ve bakışının sınırlarını aştığını belirtti.
3 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Tekcan, gerekçe belirtilmeden görevden alındı. Tekcan, Mart 2022'de bölüm başkanlığına asaleten atanmış, Kasım 2022'de görevden alınmış ancak aynı pozisyona vekaleten atanmıştı. Mayıs 2023'te yeniden vekaleten atanmış olan Tekcan, Temmuz 2023'te görevden alındı. Görevden alınmayla ilgili gerekçe gösterilmedi. Tekcan'ı görevden alan kişi fen-edebiyat fakültesi dekanı Prof. Dr. İsmail Boz oldu.
1 Ağustos 2023

Oyuncu Ozan Güven ve eski kız arkadaşı Deniz Bulutsuz arasında devam eden dava dosyasına Adli Tıp İkinci Üst Kurul raporu dahil edildi. Raporda, Bulutsuz'un yaşadığı olay sonrası 'anksiyete bozukluğu' geliştiği ve bu durumun basit tıbbi müdahaleyle giderilemeyecek düzeyde olduğu belirtildi. Güven, Bulutsuz tarafından darp edildiği iddiasını reddederken, Bulutsuz da Güven'in kendisine şiddet uyguladığını öne sürmüştü. İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesi, her iki tarafın da müşteki-sanık olarak yargılanmasına karar vermişti.
26 Ocak 2024

Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Ayşe Zarakol, Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası'nı aldı. Cambridge Üniversitesi'nde profesör olan Zarakol, tarihsel sosyoloji ve uluslararası ilişkiler alanlarında yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Batı'nın İsrail politikaları ve liberal uluslararası düzenin geleceği hakkında eleştirilerde bulunan Zarakol, mevcut düzenin değişeceğini ve potansiyel düzensizlik dönemlerinin yaratabileceği sonuçlar hakkında uyarılarda bulunuyor. Ayrıca, doğu ve batı arasındaki ilişkilerin tarihsel evrimine ve uluslararası düzende eşitlikçi bir sistemin olmamasının sonuçlarına değiniyor.
29 Kasım 2023
İşaretlediklerim