Tayyip Erdoğan, TBMM'de geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli'den mazbatasını alarak yemin etti ve üçüncü dönem cumhurbaşkanlığı görevine resmen başladı. Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu töreni locadan izledi. Erdoğan'ın ailesi ve torunları da töreni locadan takip etti. Yemin töreninin ardından Erdoğan, Anıtkabir ziyareti ve Beştepe'deki göreve başlama törenine katılacak. Törene çok sayıda yabancı devlet başkanı, başbakan ve uluslararası kuruluş temsilcileri katılacak. Erdoğan'ın yeni kabinesini akşam yemeğinden sonra açıklaması bekleniyor.
3 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları sonrasında, 14 Mayıs'ın Türkiye'de seçimler için muhtemel tarih olarak öne çıktığı belirtiliyor. Hürriyet gazetesi, seçim takvimine ilişkin detayları paylaştı. Takvimde, cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi, kamu görevlileri ve belediye başkanlarının istifa etme süreleri gibi önemli tarihler yer alıyor. Seçim kararının Meclis'te alınması gerektiği, ancak AKP ve MHP'nin gerekli çoğunluğa sahip olmadığı için Erdoğan'ın kararnameyle Meclis'i feshederek seçime gitmesinin beklendiği ifade ediliyor.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, daha önce 14 Mayıs'ta yapılacağını işaret ettiği seçimler için kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalayacağı AKP yetkilileri tarafından belirtildi. Seçimlerin öne çekilmesi için Meclis'te en az 360 milletvekilinin kabul oyu gerekiyor ve şu an 'Cumhur İttifakı'nın 334 oyu bulunuyor. CHP ve İYİ Parti, 6 Nisan'dan sonraki bir tarihte seçim yapılmasına onay vermeyeceklerini, HDP ise 'Cumhur İttifakı' ile hareket etmiyor. Seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması şartken, 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
19 Ocak 2023

Britanya Savunma Bakanı Grant Shapps, kara kuvvetleri personelinin artık sakal ve bıyık bırakabileceğini duyurdu. Bu karar, bir ankete dayanarak yüzde 54 oranında erkeklerin sakal ve bıyık bıraktığını gösteren verilere ve aylar süren değerlendirmeler sonucunda alındı. Ordu sözcüsü, bu değişiklikle gençlerin orduya katılma oranlarında bir artış beklediklerini ifade etti. Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri personeli zaten 2019'dan beri sakal ve bıyık bırakabiliyordu, ayrıca Müslüman ve Sih askerlere de belirli koşullar altında sakal uzatma izni veriliyordu.
29 Mart 2024

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, yabancı basına yönelik düzenlenen bir basın toplantısında, altılı masanın cumhurbaşkanı adayının isminin şubat ayı içerisinde açıklanabileceğini ifade etti. Bu açıklama, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerinin 14 Mayıs'ta olacağına dair işaretler verdiği bir dönemde geldi.
20 Ocak 2023

Piar Araştırma şirketi, 14 Mayıs'ta yapılması öngörülen seçimlerin 9 Mart'ta Resmi Gazete'de ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Bu durumda, 6 Nisan 2021'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanamayacağını savundu. Seçim kanununun sadece oy verme gününü değil, tüm seçim sürecini düzenlediğini ve seçim ilan edildiği tarihte yürürlükte olan kanunun geçerli olacağını ifade etti. Bu nedenle, 6 Nisan 2023'ten önce ilan edilen bir seçim için eski seçim kanununun uygulanması gerektiğini vurguladı.
18 Ocak 2023

TBMM başkanlık seçimi için Cumhur İttifakı ortak aday olarak Numan Kurtulmuş'u gösterirken, Millet İttifakı ve diğer partiler kendi adaylarını belirledi. Gizli oylama ile yapılacak seçimde ilk iki turda 400, üçüncü turda ise 301 oy gerekiyor. Üçüncü turda salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday arasında dördüncü tur yapılacak. Seçilen Meclis başkanının ardından bir hafta sonra TBMM Başkanlık Divanı üyeleri seçilecek.
7 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce tüm bakanları milletvekili adayı yapacağını belirtmişken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ve Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Derya Yanık'ın aday gösterilmediği ortaya çıktı. AKP'nin, özellikle deprem bölgelerinden aday göstereceği bakanlarla kaybedilen desteği geri kazanmayı hedeflediği belirtiliyor. Ayrıca, üç dönem kuralına takılan bazı isimlerin de aday listesinde yer almayacağı, eski bakanların ise farklı illerden aday gösterildiği ifade ediliyor.
9 Nisan 2023

Türkiye'de yapılacak olan seçimler için takvim Resmi Gazete'de yayınlandı. Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurular 19 Mart'ta, siyasi partilerin milletvekili aday listeleri ise 9 Nisan'a kadar Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sunulacak. Cumhurbaşkanı ve milletvekili kesin aday listeleri sırasıyla 31 Mart ve 19 Nisan'da ilan edilecek. Yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 27 Nisan'da başlayacak.
14 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, yaklaşan 2023 seçimleri öncesinde sandığa gitmeyi düşünmeyen yaklaşık 7 milyon seçmenin olduğunu belirtti ve bu seçmenleri bir video mesajla sandığa gitmeye çağırdı. Baş, bu seçmenlerin bir araya gelmesi durumunda Türkiye'nin üçüncü büyük partisi olabileceğini vurguladı ve 14 Mayıs'ta sandığa gitmeleri için onlara seslendi. Mesajında, mevcut düzenden bıkan ve umutsuz seçmenlere hitap ederek, bu seçimin değişim için bir fırsat olduğunu ve herkesin mutluluğu için önemli bir adım atabileceklerini ifade etti.
27 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 31 Mart seçimlerine yönelik dört partiden gelen altı itirazın kabul edildiğini açıkladı. AKP ve Dem Parti'den ikişer, CHP ve MHP'den ise birer itiraz kabul gördü. Yener, 2019 seçimleri ile 2024 seçimleri arasındaki itiraz süreçlerinde büyük bir fark olmadığını belirtti. Kayseri, Şanlıurfa, Edirne ve Sivas'ta belirli bölgelerde seçimlerin yeniden yapılacağı, yenileme seçimlerinin 2 Haziran'da gerçekleşeceği duyuruldu.
11 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Fatih'te bir araya geldiği partililerle yaptığı toplantıda ve Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerini 'darbe girişimi' olarak adlandırdı. Soylu, 15 Temmuz'un fiili bir darbe girişimi olduğunu, 14 Mayıs 2023 tarihindeki seçimlerin ise Türkiye'yi tasfiye etmeye yönelik hazırlıkları bir araya getiren bir siyasi darbe girişimi olduğunu ifade etti.
28 Nisan 2023

AKP Meclis grubu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterme kararı aldı. Erdoğan, 14 Mayıs'ta yapılacak seçim için karar imzaladı ve bu karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Anayasa gereği üçüncü dönem adaylığı çoğu hukukçuya göre mümkün olmamasına rağmen, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un görüşüne göre yeni sistemle her şey sıfırlanmış durumda ve Erdoğan'ın adaylığına engel yok. Ancak bu görüş kanunda 'sıfırlanma' ile ilgili bir madde olmadığı için tartışmalı.
16 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Sera Kadıgil, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Mayıs'ta seçim yapılması önerisine yanıt vererek, 14 Mayıs'ta seçim yapılması durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez aday olamayacağını belirtti. Kadıgil, 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması gerektiğini ve 'sistem değişti' argümanının hukuki olmadığını savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise AKP grup toplantısında 14 Mayıs tarihine işaret etti.
18 Ocak 2023

Resmi olmayan sonuçlara göre, Büyük Birlik Partisi (BBP), Memleket Partisi (MP) ve Zafer Partisi (ZP) yeni dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) temsil edilmeyecek. BBP cumhur ittifakı, MP bağımsız ve ZP ata ittifakı çatısı altında seçimlere katıldı. Üç parti de yeterli oy oranına ulaşamadı ve milletvekili çıkaramadı. Bu durum, partilerin genel başkanları Ümit Özdağ (ZP) ve Mustafa Destici'yi (BBP) de Meclis dışında bıraktı.
15 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılabilmesi için 10 Mart'ta cumhurbaşkanı olarak yetkisini kullanacağını belirtti. Erdoğan, bu durumun erken seçim olmadığını, sadece seçimin öne alındığını ifade etti. Seçim tarihi ve sürecine ilişkin tartışmalar devam ederken, yürürlükteki kanunlar ve hukukçular arasında seçim sürecinin başlangıcı konusunda farklı görüşler bulunuyor. 6 Nisan 2022'de kabul edilen seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması gerekiyor ve 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayınlanması şart.
22 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim öncesi ekonomi politikalarını düzenlemek amacıyla Mehmet Şimşek'i Hazine ve Maliye Bakanlığına, Hafize Gaye Erkan'ı ise Merkez Bankası Başkanlığına atadı. Bu atamalar, ekonomi politikalarının 'normalleşmesi' amacını taşıyor. Ancak yabancı yatırımcılar, geçmiş tecrübelerden dolayı bu değişikliklere temkinli yaklaşıyorlar. Yeni ekonomi yönetiminin ilk sınavı 22 Haziran'daki para politikası kurulu toplantısında olacak.
10 Haziran 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına yapılan itirazları, 2017 anayasa değişikliği sonrası 'yeni sistemle kronometreyi sıfırladıklarını' belirterek reddetti. Erdoğan ve AKP'li yetkililer, 2014'teki seçimin eski, 2018'deki seçimin ise yeni sistemle yapıldığını ve bu nedenle üçüncü dönem adaylığının önünde bir engel olmadığını savunuyorlar. Ancak ilgili kanunda 'sıfırlanma'ya dair bir madde bulunmuyor.
3 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde ittifak yapacak siyasi partilerin uyması gereken kuralları açıkladı. Partiler, ittifak protokollerini 24 Mart Cuma günü saat 17:00'ye kadar YSK'ye teslim etmeleri gerekiyor. İttifak protokolünde değişiklik yapma veya ittifaktan çekilme için son tarih 7 Nisan Cuma günü saat 17:00 olarak belirlendi. İttifak unvanları, Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olmalı ve işaret, amblem veya logo içermemeli.
16 Mart 2023

Yunanistan'da ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) içinde bir kriz yaşanıyor. Partinin yeni lideri Stefanos Kaselakis'in antidemokratik uygulamaları nedeniyle dokuz milletvekili, aralarında eski bakanların da olduğu ve iki Batı Trakya Türkü'nün de bulunduğu, istifa etti. İstifalar sonucunda SYRIZA'nın meclisteki sandalye sayısı 36'ya düştü. Parti, Haziran 2023 seçimlerinde 47 milletvekili kazanmıştı. Kaselakis, daha önce milletvekilliği veya bakanlık yapmamış ve 2021'de SYRIZA ile tanışmış bir isim.
23 Kasım 2023
İşaretlediklerim